Καταγγελία για τον εμπρησμό στην Marfin (του Γ. Πάνου)

Posted: 05/05/2010 by Διαχειριστής in Γεγονότα

`

Αποδοκιμαζόμενος άγρια σε βίντεο ΕΔΩ (1) , (και) για τα κότερα που έχει, απαντάει με τα δάκτυλα του τρία!!.

Ο εμπρησμός του τραπεζικού καταστήματος της marfin στην οδό Σταδίου έγινε λίγο μετά τις 2:00 το μεσημέρι της 5.5.10 κατά τη διάρκεια της μεγαλειώδους απεργιακής διαδήλωσης 100.000 τουλάχιστον απεργών της Αθήνας.

Σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των εργαζόμενων τραπεζικών που βρίσκονταν στο κτίριο εκείνη τη στιγμή σε παρευρισκόμενους δημοσιογράφους, κατά την εκκένωσή του κτιρίου,οι εργαζόμενοι εκβιάστηκαν από τη διοίκηση, σε μέρα γενικής απεργίας, να παραμείνουν στο κατάστημα της marfin. Ή να μην ξαναπατήσουν.

Λίγα λεπτά πριν από τον εμπρησμό του κτιρίου της Marfin.

Προηγήθηκαν ελάχιστης αποτελεσματικότητας σπασίματα καταστημάτων με βαριοπούλες από ομάδες 10 περίπου ατόμων που έτρεχαν στα πεζοδρόμια παράλληλα με το σώμα της διαδήλωσης την ώρα που προσπέρναγε την πλατεία κλαυθμώνος το σωματείο μισθωτών τεχνικών, το σωματείο που προηγούνταν  στη διάταξη της διαδήλωσης της  εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του μπλόκ του Συριζα που ακολουθούσε.

Τα περισσότερα καταστήματα, που ήταν όλα κλειστά, ήταν προστατευμένα με ρολά και οι ζημιές ήταν μηδαμινές. Παρ’ όλα αυτά τα ΜΑΤ εμφανιζόμενα από το πουθενά από την πλατεία Κοραή χτύπησαν την ειρηνική πορεία που ανέβαινε την οδό Σταδίου απρόκλητα και στην αντίσταση των διαδηλωτών να διαλυθούν απάντησαν με δακρυγόνα.

Την ίδια στιγμή, στο πεζοδρόμιο της Σταδίου, εκεί που οι «άγριες» ομάδες έτρεχαν παράλληλα στην πορεία, και μπροστά στα μάτια μας, όσων βρισκόμασταν σε αυτό το σημείο, έγιναν λεκτικοί διαπληκτισμοί ανάμεσα στους συμμετέχοντες στις ομάδες αυτές, στους οποίους  οι μέν κατηγορούσαν τους δέ οτι «παρασύρονται από δυό μπατσόνια και με τις πράξεις τους – τα σπασίματα κλπ.- βάζουν σε κίνδυνο τη διαδήλωση» και με τους άλλους να ανταπαντούν » δηλαδή μας λες χαφιέδες ;».

Λίγα λεπτά μετά πέσανε οι μολότοφ στο κτίριο της Marfin.

Δεν ξέρουμε ποιοί πέταξαν τις μολότωφ.

Ξέρουμε και αυτό πρέπει να το πούμε σε όλους τους τόνους πως η διοίκηση της marfin και ο ίδιος ο Βγενόπουλος έχει την ηθική ευθύνη γιά τους τους θανάτους τριών ανθρώπων.

Γιατί ,σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων μπροστά σε δημοσιογράφους κατά την έξοδό τους από το κατάστημα, η διοίκηση της marfin τους εξανάγκασε να διατηρήσουν ανοιχτό το κατάστημα της marfin στην οδό Σταδίου σε μέρα γενικής απεργίας και τους αρνήθηκε το αίτημα να αναχωρήσουν στις 12:00 πριν την έλευση της διαδήλωσης, ενώ ήταν πολύ πιθανό να συμβεί το οτιδήποτε σαν αυτό που συνέβη – γιά όποιον έχει και μιά στοιχειώδη τουλάχιστον αίσθηση της πραγματικότητας – δηλαδή να γίνει επίθεση στις βιτρίνες του καταστήματος.

Γιατί το τραπεζικό κατάστημα  της marfin δέν διέθετε απ’ ότι αποδείχτηκε έξοδο κινδύνου, όπως απαιτείται από τον κανονισμό παθητικής πυροπροστασίας των κτιρίων, μην αφήνοντας οδό διαφυγής στους εγκλωβισμένους υπαλλήλους, που βρήκαν κλειδωμένη την είσοδο αλλά ακόμη και την έξοδο προς το δώμα του κτιρίου.

Γιατί το τραπεζικό κατάστημα, απ’ ότι φαίνεται, δέν διέθετε ούτε σύστημα ενεργητικής πυροπροστασίας – πυρόσβεσης δηλαδή, που αν υπήρχε θα είχε κατασβέσει τη φωτιά εν τη γενέσει της. Η απουσία πυρόσβεσης, οδήγησε στην επέκταση της πυρκαγιάς και το θάνατο από ασφυξία των τριών τραπεζικών, οι οποίοι δέν βρήκαν ανοιχτή καμία οδό διαφυγής, εγκλωβιζόμενοι στο κλιμακοστάσιο του καταστήματος που δέν οδηγούσε πουθενά. Επιπλέον, το κλιμακοστάσιο, χωρίς κανένα εξαερισμό και με τον καπνό να ανεβαίνει πάντα στα ψηλότερα σημεία του κτιρίου, λειτούργησε σαν φρέαρ εγκλωβισμού του καπνού από το καιόμενο ισόγειο του κτιρίου. Έτσι πέθαναν οι τρείς αυτοί άνθρωποι. Από ασφυξία, εγκλωβισμένοι στο κλιμακοστάσιο του κτιρίου, χωρίς καμία οδό διαφυγής.

Δεν ξέρουμε ποιός ήταν ο εγκληματικός νους του εμπρησμού. Αν ήταν κάποιος τρελαμένος φασίστας κάθε ιδεολογίας ή αν ήταν – εξ ίσου πιθανό – κάποιος σε διατεταγμένη υπηρεσία προβοκάτορας. Αυτό που ξέρουμε είναι πως όποιος κι αν ήταν ο φυσικός αυτουργός της εγκληματικής αυτής πράξης, ηθικά υπόλογος στο έγκλημα είναι ο ίδιος ο Βγενόπουλος και η Διοίκηση της marfin που παράνομα κατά τους κανονισμούς ασφαλείας των κτιρίων και ανήθικα από τη στιγμή που γνώριζε τα κενά ασφαλείας κράτησε, με εκβιασμό, τους υπαλλήλους της τράπεζας εγκλωβισμένους στο κτίριο φέρετρο.

Οι προβοκάτορες ή οι φασίστες που πέταξαν τις μολότωφ, ευθύνονται για τον εμπρησμό, και είναι οι φυσικοί υπόλογοι των εγκλημάτων.

Γιά τους θανάτους των τριών ανθρώπων όμως, ηθικά υπόλογη είναι η εργοδοσία της marfin που τους εξανάγκασε να παραμείνουν στο επικίνδυνο κτίριο αλλά και όλοι εκείνοι οι αρμόδιοι φορείς – πολεοδομία, πυροσβεστική, κλπ. που παρά το νόμο επέτρεψαν τη λειτουργία ενός κτιρίου με μηδενική – απ’ ότι φαίνεται – εφαρμογή των κανόνων παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας κτιρίων.

Η ιατροδικαστική έκθεση επιβεβαίωσε την ασφυξία σαν αιτία θανάτου.

Περιμένουμε την έκθεση αυτοψίας της πυροσβεστικής. Και πιστεύουμε πως και αυτή θα επιβεβαιώσει το αυτονόητο.

ΑΝ ΕΙΧΑΝ ΤΗΡΗΘΕΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ MARFIN.

Και κανένας δεν θα χρεώσει αυτό το έγκλημα στην αριστερά και την πάλη του ελληνικού λαού ενάντια στο ΔΝΤ και το παράρτημά του στην Ελλάδα, την κυβέρνηση του πρωθυπουργού της χώρας Γεωργίου Α Παπανδρέου.

1. ΕΔΩ ΒΙΝΤΕΟ

Advertisement
Σχόλια
 1. Ο/Η κ.κ. λέει:

  Το ’74 έπεσε η χούντα. Επειδή όμως οι κοινωνίες δεν αλλάζουν από την μια μέρα στην άλλη, ούτε η CIA ούτε το παρακράτος ούτε οι προβοκάτορες ούτε οι χαφιέδες εξαφανίστηκαν δια μαγείας. Υπήρχαν πριν το ’67 για να κάνουν τη δουλειά τους και καθώς φαίνεται, όταν θα γραφτεί η μεταπολιτευτική ιστορία, θα τους αναγνωρίσει και πάλι, ίσως με άλλα ονόματα, αλλά στον ίδιο ρόλο. Εγώ, ο απλός εργαζόμενος πολίτης, που κατεβαίνω στους δρόμους, ασκώντας το νόμιμο δικαίωμα μου στην ειρηνική διαμαρτυρία και συλλογική έκφραση της άποψης μου, έχω βαρεθεί, 35 χρόνια, να απολογούμαι κάθε φορά για το στημένο παιχνιδάκι των διαφόρων κέντρων εξουσίας, παιχνιδάκι που επαναλαμβάνεται πια τόσο σταθερά και πανομοιότυπα, έχοντας έτσι καταφέρει ακριβώς το στόχο του, δηλαδή να ταυτίσει στη συνείδηση των πολιτών, κάθε αυθόρμητη, συλλογική, από τη βάση δράση, με τις φωτιές, τις μολότωφ, τα σπασίματα, τα επεισόδια, ώστε δεν χρειάζεται παρά να τραβήξει κάποιος λίγο την κουρτίνα της συνήθειας για να αποκαλυφθεί η πραγματική εικόνα. Είναι πλέον ανιαρό όλο αυτό το σκηνικό: οι γνωστοί, οι άγνωστοι, τα Εξάρχεια, οι προσαγωγές, οι σπασμένες τράπεζες, οι κουκουλοφόροι, οι ροπαλοφόροι, τα ματ, οι ζωντανές ανταποκρίσεις των ΜΜΕ, οι φωτιές. Ο εχθρός, αυτός στον οποίο όλα αυτά επιτίθενται, είναι η πραγματική δημοκρατία, η αυτοοργάνωση, η ελευθερία του λόγου, η αυτοδιαχείριση και η αυτοδιάθεση, το δικαίωμα στην πόλη, στο δημόσιο χώρο, αυτόν που τόσο τραγικά αποτελεί το ζωντανό φόντο όλων των επεισοδίων, αυτόν τον χώρο που πρέπει να ευτελιστεί απόλυτα, για να κυριαρχεί η εικονική τους πραγματικότητα. Είμαστε ρομποτάκια, όσο υπακούμε και ακολουθούμε τις εντολές όλα είναι ήσυχα. Όσο δεν έχουμε άλλη άποψη, όλα βαίνουν καλώς. Όσο βλέπουμε τις βρωμοτηλεοράσεις τους, όσο δουλεύουμε με τον τρόπο που μας ορίζουν για να αγοράζουμε μετά, ξαναπληρώνοντας αυτά που εμείς παράγουμε, όλα είναι μια χαρά. Είναι βαρετό αυτό το παιχνιδάκι, και έχει και νεκρούς, γιατί φυσικά το μόνο που δεν τους ενδιαφέρει είναι αυτό ακριβώς που όλοι επικαλούνται: η αξία της ανθρώπινης ζωής! Πάρτε τις μαριονέτες σας και πηγαίνετε να παίξετε αλλού το θέατρο του παραλόγου. Σήμερα τρεις βουλευτές της κυβέρνησης αρνήθηκαν να ψηφίσουν αυτά τα μέτρα και σε χρόνο ρεκόρ διαγράφησαν από την κοινοβουλευτική ομάδα, ακριβώς γιατί δεν εκτελέσανε διατεταγμένη υπηρεσία. Σιγά μην αφήνανε 150.000 κόσμο να του περάσει. Ποια είναι η λύση; Συγνώμη, δεν την έχω στην τσέπη. Μια καλή πρόταση είναι πάντα το διάβασμα και η παρατήρηση της πραγματικότητας χωρίς παρωπίδες και μυωπικά γυαλιά. Γιατί πάνω απ΄όλα προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη νοημοσύνη μας, να πάψουμε να σκεφτόμαστε, να γίνουμε φυτά. Ε λοιπόν δεν το χάβουμε! Δημοκρατία δεν έχουμε, διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει, τους νόμους τους καταπατάτε εσείς κάθε μέρα. Όμως εμείς ζώα δεν θα γίνουμε (χωρίς να θέλω να θίξω τα καημένα τα ζωάκια). Εμείς θα πιστεύουμε στη δημοκρατία και την ελευθερία, στο σεβασμό της προσωπικότητας και στην αξία της ανθρώπινης ζωής.

 2. Ο/Η anonymos λέει:

  Ντροπή και αίσχος

  http://www.capital.gr/Articles.asp?id=963176

 3. Ο/Η anonymos λέει:

  Αντιγράφω από απάντηση που δόθηκε σε σχετικό θέμα στο γνωστό site indymedia…

  ——————————————————————————–

  Περί προβοκάτσιας και σχετικών
  από pierion 12:18μμ, Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

  Όταν κάποιος καταγγέλει προβοκάτσια οφείλει είτε να την αποδείξει είτε να κάνει το παν για να την αποδείξει, να θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα στο κέντρο της δραστηριότητάς του αναγνωρίζοντας και δείχνοντας στην πράξη πως θεωρεί αποτρόπαια και εχθρική προς τον ίδιο την πράξη που καταγγέλει ως προβοκάτσια, όπως και να ψάξει σε βάθος τον εαυτό του και το πως λειτουργεί ο ίδιος. Όταν αντιθέτως μιλάει χλιαρά για προβοκάτσια σαν αυτό να αφαιρεί τις ευθύνες από πάνω του χωρίς να κάνει τίποτα περαιτέρω, ή ακόμα χειρότερα προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες αλλού, μόνο την ενοχή του και την ανυπαρξία προβοκάτσιας αποδεικνύει.

  Στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι προφανέστατα αστείο να μιλάμε για προβοκάτσια, γι’αυτό άλλωστε και οι ομοϊδεάτες των δολοφόνων ίσα που την αναφέρουν ενώ συγκεντρώνουν τα πυρά τους ενάντια στην συμπεριφορά της διεύθυνσης της τράπεζας (σε κάθε περίπτωση λιγόψυχοι για να αναλάβουν τις ευθύνες τους). Αλλιώς θα είχαν ρίξει όλο το βάρος στην καταγγελία και την προσπάθεια απόδειξης της προβοκάτσιας, καταγγέλοντας λοιπόν δυναμικά την ίδια την πράξη της ρίψης μολότωφ. Όμως πώς να το κάνουν αυτό όταν η συγκεκριμένη πρακτική είναι το σήμα κατατεθέν τους;

  Το παράδοξο ήταν ότι τα τελευταία χρόνια δεν είχαμε κάποιο ανάλογο περιστατικό παρά τις αμέτρητες μολότωφ που ρίχνονται κατά παράδοση και συνήθεια πλέον, όχι ότι το είχαμε προχτές. Όταν έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε φυσιολογικές τέτοιες συμπεριφορές, δεν μένει και πολύ για το επόμενο βήμα. Επίσης τα διάφορα ποστ που έχουν ανέβει εδώ, που ουσιαστικά υπερασπίζονται την ίδια την πράξη που προκάλεσε το συμβάν και κατηγορούν άλλα πράγματα, άλλες συγκυρίες γι’αυτό που συνέβη, είναι χαρακτηριστικά. Απ’τη μία λέμε γενικά και αόριστα »προβοκάτσια» αλλά απ’την άλλη συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε και να μην καταλαβαίνουμε την βαρβαρότητα της συμπεριφοράς και των απόψεών μας. Ποιά ήταν δηλαδή η »προβοκάτσια», ότι κάποιοι έριξαν μολότωφ σε τράπεζα; Για να προβοκάρουν ποιούς, αυτούς που ρίχνουν μολότωφ σε τράπεζες και οπουδήποτε αλλού και ανά πάσα στιγμή είναι πιθανό να προκαλέσουν θύματα; Ποιά ήταν η προβοκάτσια, η πραγματοποίηση της πιθανότητας που ενυπάρχει σε κάθε τέτοια πράξη εξ ορισμού; Ας λογικευτούμε λίγο σε αυτή την χώρα επιτέλους και ας γίνουμε ειλικρινείς. Είναι αηδιαστικό να βλέπεις ανθρώπους που υποτίθεται μιλούν για κοινωνική αλλαγή να είναι περισσότερο υποκριτές, διπρόσωποι και ανεύθυνοι ακόμα και απ’την εξουσία που υποτίθεται ότι αντιμάχονται. Να κρύβονται πίσω είτε από το φάντασμα μιας προβοκάτσιας που δεν σκίζονται να αποδείξουν, είτε από άλλες συγκυρίες, όπως η συμπεριφορά της εργοδοσίας.

  Γράφετε (και το ίδιο το indymedia στην κεντρική σελίδα του) πως υπεύθυνη είναι η εργοδοσία. Πρέπει να πληροφορηθείτε πως μια τέτοια άποψη όχι μόνο δεν έχει καμμία σχέση με τα δημοκρατικά δικαιϊκά συστήματα αλλά ούτε καν με εκείνα του φασισμού και του ναζισμού (οι οποίοι μπροστά σε αυτό που λέτε φαντάζουν ρομαντικοί ουμανισμοί). Πρόκειται για θέση που για να την συναντήσει κάποιος θα πρέπει να ανατρέξει σε θεοκρατικά δικαιϊκά συστήματα όπως εκείνα του Μεσαίωνα, σε εποχές που δεν είχε επιβληθεί η αιτιοκρατία (νομικά αιτιώδης συνάφεια). Η εργοδοσία μπορεί να κατηγορηθεί για εκβιασμό, κατατρομοκράτηση εργαζομένων, έλλειψη μέτρων ασφαλείας κλπ, το πολύ για ακούσια διευκόλυνση του εγκλήματος, όμως σε καμμία περίπτωση για ενοχή στον φόνο, καθώς η συμπεριφορά της δεν έχει καμμία αιτιοκρατική σχέση μαζί του αφ’εαυτού της. Η συμπεριφορά της δεν εμπεριέχει την πιθανότητα του γεγονότος, παρά μόνο βέβαια αν θεωρήσουμε ως φυσική συνθήκη τις καταστροφές, τις ρίψεις μολότωφ κλπ. Μόνο που αυτό το τελευταίο θα ήταν ο πιο απόλυτος παραλογισμός, πανομοιότυπος με την »λογική» της Ιεράς Εξετάσεως και του μουσουλμανικού δικαίου, που καταδικάζει πχ σε θάνατο μια παντρεμένη επειδή δεν …απέφυγε τον βιασμό της και έτσι απάτησε τον άντρα της! (θα αντιμετώπιζε ως φυσική συνθήκη την… αιτία του γεγονότος, πράγμα που επίσης σημαίνει ότι θα νομιμοποιούσε την πράξη που εμπεριέχει αφ’εαυτού της την πιθανότητα της πρόκλησης του γεγονότος!) Βεβαίως, το ότι οι Έλληνες »αναρχικοί», »κομμουνιστές» κλπ χτυπούν το καταπιεστικό και ανελεύθερο υπάρχων κοινωνικό σύστημα έχοντας μυαλά ιεροεξεταστών και ιμάμηδων, τα λέει όλα για την κατάντια αυτής της χώρας, της οποίας τα »προοδευτικά» και »επαναστατικά» τμήματα χτυπούν την αστική δημοκρατία όταν τα ίδια είναι χειρότερα και απ’τους Ναζί.

  Λοιπόν: όταν μια πρακτική που εξόφθαλμα εμπεριέχει επικινδυνότητα κάποια στιγμή καταλήξει να έχει θανατηφόρα αποτελέσματα, ακόμα και αν έχει υπάρξει προβοκάτσια και συνενοχή άλλων παραγόντων, η ίδια δεν αθωώνεται. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια τέτοια προβοκάτσια ή μια τέτοια συνενοχή άνευ της πρακτικής. Συνεπώς οι »αντιεξουσιαστές» μας θα ήταν καλό να σκεφτούν σοβαρά τις ευθύνες τους για το συμβάν, να καταλάβουν ότι αυτά που κάνουν είναι επικίνδυνα ούτως ή άλλως (έλεος, για καφέ στο Κολωνάκι πας και σκάνε μολότωφ έξω απ’την καφετέρια) και επίσης να συλλογιστούν το αυτονόητο, πως η σκέψη που οδηγεί σε βλαβερή πράξη είναι η ίδια προβληματική και βλαβερή, και να σκεφτούν λίγο παραπάνω αντί να καταστρέφουν ό,τι βρουν μπροστά τους. Με το μυαλό και τον ορθολογισμό προοδεύουν οι άνθρωποι και οι κοινωνίες, όχι με κτηνώδη παραληρηματικά ουρλιαχτά και καταστροφή. Αν πάλι επιδίωξή τους είναι η καταστροφή και όχι η πρόοδος, να ξέρουν ότι είναι μόνοι τους και απέναντί τους δεν έχουν κάποια εξουσία, αλλά ολόκληρη την πολιτισμένη κοινωνία, την οποία αν θέλουν μπορούν να εγκαταλείψουν και να πάνε να ζήσουν με τις αρκούδες στα βουνά που απ’ότι φαίνεται τους ταιριάζουν περισσότερο.

 4. Ο/Η apergos λέει:

  Συμφωνώ απολυτως με τον κ.κ

 5. Ο/Η Βασίλης Αποστόλου λέει:

  Εγώ συμφωνώ με τους 2 ανώνυμους.ΛΙΓΗ ΤΣΙΠΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΟΣΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΕΤΕ ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΟΛΟΤΩΦ;

 6. Ο/Η κ.κ. λέει:

  Αν θες να ερμηνεύσεις ένα γεγονός, πρέπει να το εντάξεις στο πλαίσιο του. Μεμονωμένο μπορεί να πάρει αυθαίρετα οποιοδήποτε μανδύα. Αυτό προσπάθησα να κάνω και πιο πάνω. Όπως είχε φανεί σε video που είχε προβληθεί παλαιότερα στην εκπομπή του Λαζόπουλου, υπάρχουν κουκουλοφόροι, κρανοφόροι με λοστάρια που συνομιλούν με τα ματ. Έχει ερευνηθεί από τότε αυτή η υπόθεση από τους αρμόδιους υπουργούς;
  Παρακάτω υπάρχουν τοποθετήσεις για τη συγκυρία, ανθρώπων που προέρχονται από διαφορετικούς χώρους και που δίνουν ένα στίγμα της κατάστασης. Θα ήθελα να σε ρωτήσω επίσης αν γνωρίζεις αν γίνεται ελεύθερα διακίνηση ναρκωτικών σε διάφορα σημεία της Αθήνας, της οποίας θύματα είναι τα πιο ευάλωτα κομμάτια της κοινωνίας όπως νέοι, ίσως από διαλυμένα σπίτια, που δεν μπορούν να τους προσφέρουν ένα συμπαγές αξιακό σύστημα ή αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Ποιος είναι ο ρόλος της αστυνομίας, των ελεγκτικών μηχανισμών, ποιός είναι ο ρόλος της παιδείας και της κοινωνικής πολιτικής; Γνωρίζεις αν εκβιάζονται στην πορνεία κοριτσάκια και γυναίκες κάθε φυλής και εθνικότητας, που βρέθηκαν χωρίς πατρίδα, χωρίς σπίτι και οικογένεια, χωρίς χρήματα και αξιοπρέπεια, με την ψευδαίσθηση οτι θα ξεφύγουν από τη μιζέρια και τα αδιέξοδα της ζωής τους; Έχεις εικόνα της κάθε είδους οικιστικής υποβάθμισης εκτεταμένων κομματιών της πόλης όπως Κυψέλη, Πατήσια, Κέντρο, Αχαρνών η οποία προήλθε από πολιτικές επιλογές δεκαετιών όπως αυξημένοι συντελεστές δόμησης χωρίς πρόβλεψη για δημόσιους χώρους πρασίνου, ανεξέλεγκτη διάνοιξη οδικών αρτηριών για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των αυτοκινητοβιομηχανιών, πετρελαιάδων και λαστιχάδων, με παράλληλη υποβάθμιση και καταστροφή των ήπιων και μαζικών μέσων μεταφοράς; Γνωρίζεις οτι πάρα πολλοί άνθρωποι ζουν σε υπόγεια – δηλαδή κάτω από το επίπεδο του δρόμου – γεμάτα κατσαρίδες και ακριβώς μπροστά από το μοναδικό παράθυρο του σπιτιού τους όλη μέρα μαρσάρουν Ι.Χ. και φορτηγά και εκεί μεγαλώνουν τα παιδιά τους, διωγμένοι από την πατρίδα τους – ναι, είχαν και αυτοί κάποτε μια πατρίδα που αγαπούσαν – και σπρωγμένοι εδώ από φονικούς κατακτητικούς πολέμους των φίλων και συμμάχων «μας»; Έχεις επισκεφτεί ποτέ την Κηφισιά, το Ψυχικό, το Κολωνάκι, τη Γλυφάδα, τη Βούλα; Έχεις κυκλοφορήσει στους δρόμους του Ψυχικού να δεις πως οι μόνοι άνθρωποι που συναντάς είναι σχεδόν αποκλειστικά Φιλιπινέζοι εργαζόμενοι στις επαύλεις και τα πολυτελή διαμερίσματα;
  Αυτό θα μπορούσε να είναι περίπου το πλαίσιο. Υπάρχει λοιπόν μια συγκεκριμένη κοινωνική κατάσταση, υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, υπάρχουν φορείς της εξουσίας, υπάρχουν αυτοί που παίρνουν αποφάσεις για ολόκληρη την κοινωνία, υπάρχουν και άνθρωποι που κατεβαίνουν κατά δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους, υπάρχουν εργαζόμενοι, υπάρχουν λαμόγια και απατεώνες, υπάρχουν και ευθύνες ιεραρχημένες, όπου υπάρχουν.
  Στο ερώτημα «είστε υπέρ ή κατά των φόνων» η απάντηση είναι ή θα έπρεπε να είναι προφανής. Γι αυτό το λόγο και μόνο το γεγονός ότι απευθύνεται αυτό το ερώτημα με την αυτονόητη απάντηση σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, είναι προσβλητικό και έχει σκοπιμότητα, ακριβώς να εξευτελίσει αυτούς στους οποίους απευθύνεται. Όταν μάλιστα τίθεται – και ακριβώς γι αυτό άλλωστε, γιατί όποτε γίνεται ένας φόνος κάπου στη χώρα, δε σπεύδει κανείς να ρωτήσει την αριστερά αν τον καταδικάζει – στα πλαίσια μιας μεγάλης λαικής κινητοποίησης και ενώ μια χώρα εκβιάζεται από διάφορα κέντρα ντόπια και ξένα να υποταχθεί στην εξαθλίωση ή να χρεοκοπήσει – που είναι περίπου το ίδιο – είναι αποπροσανατολιστικό για τους εξής λόγους: επιχειρεί να μετατοπίσει το κέντρο της προσοχής, από το κοινωνικό πεδίο, δηλαδή το πεδίο όπου παίζονται οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, στο αυστηρά ατομικό. Επίσης επιχειρεί να ποινικοποιήσει τις μαζικές κινητοποιήσεις ως φονικές, απόδειξη το ερώτημα που τίθεται σήμερα σε δημοσκόπηση μεγάλης εφημερίδας και ζητά από τους ερωτώμενους να τοποθετηθούν αν είναι υπέρ ή κατά των διαδηλώσεων.
  Για όλους τους παραπάνω λόγους δεν θα δώσω την προφανή απάντηση στο προφανές ερώτημα, αλλά επιχείρησα να απαντήσω στα μη προφανή, αυτά που προσπαθούν κάποιοι από σκοπιμότητα και άλλοι από άγνοια, να παραμορφώσουν. Να σου θυμίσω επίσης ενδεικτικά ότι οι έμποροι ναρκωτικών, οι έμποροι όπλων, οι μαφιόζοι της νύχτας που διατηρούν κερδοφόρες επιχειρήσεις – βιτρίνες ξεπλύματος μαύρου χρήματος , που είναι κατά κοινή ομολογία κατά συρροή εγκληματίες, κυκλοφορούν ελεύθεροι και κανείς από όλους όσους τώρα «σκίζονται» για την ανθρώπινη ζωή, δεν καταγγέλλει αυτό το παγκόσμιο, έγκλημα διαρκείας, ο ρόλος της αστυνομίας όντας σκοτεινός.
  Όλες οι ζωές έχουν την ίδια αξία. Μόνο οι ζωές των ανθρώπων που αγαπάμε, των δικών μας ανθρώπων, βαραίνουν για τον καθένα παραπάνω. Κάθε ανθρώπινη ζωή είναι σπουδαία και πρέπει να προστατεύεται. Πρώτα η κοινωνία, με τις δομές της, με τους θεσμούς της, τους νόμους, τις αξίες, την ηθική της , θέτει το πλαίσιο αυτής της προστασίας. Και δυστυχώς σήμερα κανείς δεν μπορεί να είναι περήφανος που ζει σε αυτό το βρώμικο κόσμο. Οι δυνάμεις που τον κατονομάζουν, που παλεύουν και υπερασπίζονται τις αξίες της ζωής με ελευθερία, αξιοπρέπεια, σεβασμό της προσωπικότητας και της ιδιαιτερότητας, της ελευθερίας της έκφρασης, της δημιουργίας, της αλληλεγγύης, της αυτοδιάθεσης, αυτές οι υγιείς δυνάμεις βρίσκονται καμιά φορά και στους δρόμους, όταν η εξουσία φαίνεται να μην ακούει και να παραπαίει υπηρετώντας τον εαυτό της και όχι την κοινωνία.

  http://tvxs.gr/news/%CE%AD%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%88%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B1%CE%BD/%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B5%CE%AF-%CE%AE-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B5%CE%AF-%CF%84%CE%BF-%C2%AB%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B4%CE%AD%CE%BB%CE%BF%C2%BB-%CE%B7-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AE

 7. Ο/Η anonymos λέει:

  @κ.κ.

  Εσύ γνωρίζεις ότι άτομα που φέρουν παρωπίδες οποιασδήποτε ιδεολογίας δεν είναι άτομα ελεύθερα , το γνωρίζεις ?

  Κάθεσαι τόση ώρα και γράφεις ένα ολόκληρο κείμενο για να μας πείσεις ότι «το ερώτημα με την αυτονόητη απάντηση σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, είναι προσβλητικό και έχει σκοπιμότητα, ακριβώς να εξευτελίσει αυτούς στους οποίους απευθύνεται.»

  Ε γιατι δε το λενε τοτε το αυτονοητο πριν καν ερωτηθουν, τοσο απλα, ΓΙΑΤΙ ????????????????????????????????????????????????????????????????????

 8. Ο/Η Βασίλης Αποστόλου λέει:

  κ.κ. τα ερωτήματά σου πήγαινε να τα θέσεις στις οικογένειες των νεκρών.
  -Όταν δολοφονήθηκε ο Θάνος Αξαρλιάν,κανείς δε βγήκε στους δρόμους «εξεγερμένος».
  -Όταν 15χρονος Αφγανός βρήκε το θάνατο από βόμβα ψευτοεπαναστατών,παρομοίως.
  Τις μολότωφ δεν τις πέταξε ο Βγενόπουλος.Συντρόφια σας τις πετάξανε.Που βγάζουν προκηρύξεις για ένταση του «πολέμου».Ας κοιτάξετε πρώτα αυτό και ύστερα να μιλήσουμε και για τις παραλείψεις ή τις πρακτικές της τράπεζας.Διαδηλωτές που ήταν τριγύρω δεν έκαναν τίποτα.Μόνο βίντεο τραβούσαν,ακούστηκαν και σχόλια «καλά να πάθουν γιατί ήταν απεργοσπάστες».

 9. Ο/Η dimitris t λέει:

  Πάνω από εκατό εργαζόμενοι δολοφονούνται κάθε χρόνο στα διάφορα εργατικά «ατυχήματα» και δεν ακούμε λέξη!

  Η ακροδεξιά καίει κάθε λίγο καταυλισμούς προσφύγων και τα κανάλια και οι ευαίσθητοι δημοσιογράφοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν!

  Αν νομίζετε πως στα αποκαΐδια της μαρφιν βρήκατε την κότα που θα σας κάνει το χρυσό αυγό, γελιέστε. Οι απεργίες/πορείες θα συνεχίσουν το ίδιο δυναμικές…

 10. Ο/Η anonymos λέει:

  Έθεσα ένα συγκεκριμένο ερώτημα και περιμένω απάντηση από τον κ.κ. από τον κ.β. από τον κ.ε. δεν ξέρω , μια απάντηση μπορεί κάποιος να δώσει???

  Ενδεχομένως να κατηγορηθώ και για προβοκάτσια (συνηθίζεται άλλωστε όταν δυσκολευόμαστε να απαντήσουμε σε απλές ερωτήσεις) απλά να αναφέρω ότι είμαι τραπεζικός υπάλληλος, όχι της συγκεκριμένης τράπεζας που έγινε το θλιβερό γεγονός, και κατοικώ και εργάζομαι στην ακριτική Θράκη! Δεν είμαι οπαδός καμίας ιδεολογίας γιατί θέλω και να νοιώθω και να σκέπτομαι ελεύθερα!!!

  Θα επιμείνω πάντως στην απάντηση…

 11. Ο/Η Βασίλης Αποστόλου λέει:

  -> Έτσι είναι anonymos,οι.. «αντιφασίστες» έχουν φασίζουσα νοοτροπία: Θεωρούν ότι έχουν πάντα δίκιο και ότι τα ξέρουν όλα,προσπαθούν δε να επιβάλλουν την άποψή τους και να έχουν τον τελευταίο λόγο.Και άμα τους κάνεις αντίλογο,έχουν εύκολη την ατάκα-ταμπέλα: «Είσαι φασίστας!Ψηφίζεις ΛΑΟΣ!Είσαι μέλος της Χρυσής Αυγής!»
  -> Κάποιοι σαν τον.. επαναστάτη Φούντα,λοιπόν,που βολεύονται σε διευθυντικές θέσεις πουλάνε «αντιεξουσιαστιλίκι».Το πρωί γιάπηδες και το βράδυ κουκουλοφόροι.Βρε ουστ!
  -> Τώρα είναι καλές οι κάμερες παρακολούθησης που είχε η τράπεζα;Ή καταπατούν ανθρώπινα δικαιώματα;Άμα συλληφθεί κανείς,θα τον έχει παγιδεύσει η Ασφάλεια,έτσι;Με το «Ρεσάλτο» του Κερατσινίου τι απέγινε;Ακόμα μαζεύουν μπουκάλια για.. ανακύκλωση;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s