Δραστηριότητες τοπικών επιτροπων κατοίκων κατά των μέτρων

Posted: 15/05/2010 by ΔΟ in Ανταποκρίσεις, Κινήματα

ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ! ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ!

Μετά την πρώτη συνάντηση της Επιτροπής Φορέων και Πολιτών της Χίου κατά των μέτρων σταθερότητας της Κυβέρνησης και του ΔΝΤ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, 6/5, στην αίθουσα Χίου Διδασκάλου, αποφασίστηκε η δημόσια προβολή τού βραβευμένου ντοκυμαντέρ που αφορά την επέμβαση του ΔΝΤ και την επακόλουθη χρεοκοπία της Αργεντινής.

Έτσι την Τρίτη, 11/5 στις 8.30 το βράδυ, στην Πλατεία Βουνακίου θα γίνει η προβολή της ταινίας.

Θα προηγηθεί δημόσιος διάλογος για να καθοριστούν οι επόμενες δράσεις της επιτροπής.

Από την Επιτροπή όπου συμμετέχουν πρωτοβάθμια σωματεία, συνδικαλιστές αλλά και ενεργοί πολίτες της Χίου ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ τα πρωτοβάθμια σωματεία, σύλλογοι, φορείς αλλά και ΟΛΟΙ οι πολίτες της Χίου, να πυκνώσουν τις τάξεις της.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΙΣ 8.30 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΥΨΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ. ΝΑ ΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΜΑΣ!

( αναδημοσίευση από http://blogoperatispentaras.blogspot.com/2010/05/blog-post_10.html )

================================================================================

Παίρνουν τα μέτρα τους για τα μέτρα

«Τους βλέπαμε μεγάλους, γιατί ήμαστε σκυφτοί, σηκώσαμε κεφάλι, θα σκύψουνε αυτοί…». Το σύνθημα αυτό ακούγεται τις τελευταίες μέρες στις γειτονιές της Αθήνας. Μετά την προσφυγή στο ΔΝΤ, στους δρόμους και τα στενά των συνοικιών δεν περισσεύει μόνο η οργή. Αλλά ξεκίνησε και η δράση.
«Στόχος μας είναι η αφύπνιση των πολιτών», λένε οι κάτοικοι του Νέου Κόσμου, οι οποίοι προτάσσουν την αλληλεγγύη ως όπλο. Σε πολλές περιοχές της χώρας οργανώνονται καθημερινά γενικές συνελεύσεις κατοίκων. Ο στόχος είναι διπλός: Να διαλυθεί το επικίνδυνο μείγμα φόβου, σιγής και ανασφάλειας που διακατέχει αρκετούς πολίτες μετά την επιβολή των σκληρών μέτρων και να καλλιεργηθεί ένα κλίμα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και κοινής δράσης.

Το απόγευμα της Δευτέρας ο κόσμος που έφτανε στο δημοτικό καφενείο του Νέου Κόσμου στο λόφο Λαμπράκη κρατούσε φυλλάδιο στο οποίο δέσποζε ένα καυστικό σκίτσο για τα γεγονότα των ημερών: «»Τα λεφτά υπάρχουν» έλεγαν προεκλογικά. Πού να φανταστώ ο μαλάκας ότι εγώ τα είχα!» ομολογεί ο μισθωτός στη συμβία του, δεμένος χειροπόδαρα.

Είναι μία από τις πρώτες συνελεύσεις που πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή κατοίκων από τον Νέο Κόσμο, το Παγκράτι και το Μετς. Στην αρχή το κλίμα είναι χλιαρό και ο κόσμος λίγος. Φαίνεται όμως ότι με το πικρό χιούμορ της γελοιογραφίας ταυτίζονται πολλοί.

«Μην ανησυχείτε. Σε λίγο θα γεμίσει», ενθαρρύνει η κυρία Γεωργία όσους ανησυχούν από τη μικρή προσέλευση. Και έχει δίκιο. Σε μισή ώρα, ο χώρος γεμίζει.

«Δεν είναι δα και δύσκολο να βρεις συνοδοιπόρους, που θέλουν να απορρίψουν στην πράξη ένα πακέτο μέτρων που υπόσχεται φτώχεια και ανεργία για τους πολλούς», συμπληρώνει ο διπλανός της.

Στον Γιώργο, κάτοικο Ν. Κόσμου, δεν περισσεύει το χιούμορ: «Το πολιτικό σύστημα απέδειξε ειδικά αυτό το διάστημα πόσο αναξιόπιστο είναι. Πώς να τους πιστέψεις; Ξεχνούν τα υπεσχημένα από τη μία μέρα στην άλλη. Τρέφω πολλές ελπίδες για αυτό που συμβαίνει σήμερα εδώ».

«Σας παρακαλώ μην αναφερθείτε σε κόμματα και κομματικές ταμπέλες», συμπληρώνει η Ελπίδα. «Εδώ ήρθαμε ως πολίτες.Το γεγονός βέβαια ότι κάποιοι από εμάς είναι πολιτικοποιημένοι δεν είναι μεμπτό. Ωστόσο, εδώ δεν εκπροσωπούμε κανένα κόμμα, κανέναν φορέα».

Η Ελπίδα παίρνει πρώτη το λόγο: «Καταλαβαίνουμε όλοι ότι οι στιγμές είναι δύσκολες. Στην κατάθλιψη και την απραξία, όμως, μας οδηγούν τρία πράγματα: Πρώτον, ότι μας έπεισαν από τα τηλεοπτικά παράθυρα ότι είμαστε υπεύθυνοι για το χρέος. Δεύτερον, ότι ο καθένας μόνος του είναι αδύναμος. Και, τρίτον, μας έπεισαν ότι η κατάσταση είναι μονόδρομος. Ολα αυτά είναι μεγάλα ψέματα».

Λίγα μέτρα πιο κάτω, η Αργίνη κουνάει το κεφάλι και φαίνεται να συμφωνεί: «Στόχος των συνελεύσεων είναι η αφύπνιση των πολιτών. Θα επιδιώξουμε να μάθουν όλοι τι είναι τα μέτρα και πόσο τους θίγουν».

Οι προτάσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Αρκετοί πολίτες όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν αμαχητί τα νέα μέτρα, αλλά προτείνουν ακόμη και λύσεις αυτοδιαχείρισης των οικονομικών θεμάτων, αρχικά σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης: «Δεν θα κατηγορήσω τους κυβερνώντες για κλέφτες, γιατί δεν έχω αποδείξεις. Μπορώ να πω όμως ότι είναι ανίκανοι. Κι επειδή εγώ, όπως και χιλιάδες άλλοι Ελληνες, δεν υπήρξαμε ποτέ φοροφυγάδες, καλούμαστε όμως τώρα να πληρώσουμε τα σπασμένα, σκέφτομαι πως εμείς ως πολίτες μπορούμε να εμπλακούμε στον έλεγχο των χρημάτων που φεύγουν από τις τσέπες μας», λέει ο Γιάννης.
Αργά το βράδυ, η συνέλευση καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις: Τη δημιουργία ταμείου ανέργων, τη στήριξη συνοικιακών μαγαζιών και -το βασικότερο- τη γνωστοποίηση παντού της επόμενης κινητοποίησης.

( αναδημοσίευση από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=160194 )
=================================================================================
Θεσσαλονίκη – Συνέντευξη τύπου Επιτροπών «Ακρίβεια – Στοπ» για εισιτήρια του ΟΑΣΘ
(ANA)

«Επιτυχία» χαρακτήρισαν την δράση που αναπτύχθηκε ενάντια στον διπλασιασμό του κόστους μετεπιβίβασης των εισιτηρίων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), τα μέλη των Επιτροπών «Ακρίβεια – Στόπ», με αποτέλεσμα με νεώτερη απόφαση του γ. γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών να διευκρινίζεται ότι η μετεπιβίβαση θα γίνεται με το παλιό τιμολογιακό καθεστώς. «Απομένει ωστόσο το θέμα της αύξησης του κομίστρου κατά 20% το οποίο είναι άδικο και πρέπει να το πάρουν πίσω, ειδικά στις δύσκολες μέρες που περνούν οι μισθωτοί και οι χαμηλοσυνταξιούχοι» τόνισε το μέλος των Επιτροπών «Ακρίβεια – Στοπ» Νίκος Νούλας. Σε συνέντευξη τύπου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης τα μέλη των Επιτροπών ζήτησαν να δημοσιοποιηθεί το μετοχολόγιο του ΟΑΣΘ, αφήνοντας αιχμές για κακοδιαχείριση και υποστηρίζοντας ότι «με τεχνητούς τρόπους προσαυξάνει τα έξοδα, που έχει, ώστε να διαμορφώνεται ανάλογα η κρατική επιχορήγηση». «Με βάση τη σύμβαση, και φέτος θα επιδοτηθεί με 112 εκατ. ευρώ (πέρυσι με 130 εκ. ευρώ) και προβλέπεται συμβατικό επιχειρηματικό κέρδος 16 εκατ. ευρώ. Επιδοτείται με 2,1 εκατ. ευρώ το χρόνο για την ενοικίαση των γραφείων και του αμαξοστασίου. Να μας πουν από ποιους το νοικιάζουν και γιατί δεν αποκτούν ιδιόκτητους χώρους» ζήτησε ο συντονιστής των Επιτροπών Γιώργος Θεοδωρόπουλος. «Να περάσει ο ΟΑΣΘ στον έλεγχο του δημοσίου και της κοινωνίας» ζήτησε το μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Τα μέλη των Επιτροπών «Ακρίβεια – Στοπ» θα πραγματοποιήσουν νέα συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΘ στις 21 Μαίου με αιτήματα την περαιτέρω μείωση της τιμής του εισιτηρίου, κατάργηση του προστίμου των 36 ευρώ, δωρεάν μετακίνηση για τους ανέργους και τους εργαζομένους κατά τις ώρες μετακίνησης για δουλειά κ.α..

Ακρίβεια – Stop
ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ-STOP!
Ο ΟΑΣΘ ΠΗΡΕ ΠΙΣΩ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ 100% ΑΥΞΗΣΗΣ!
ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ!

Οι δράσεις των επιτροπών Ακρίβεια – Stop φέρνουν για ακόμα μια φορά αποτελέσματα!
Ο ΟΑΣΘ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τα εισιτήρια των 0,60 € μπορούν να χρησιμοποιούνται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι 30.4.2010. Σημειώνουμε ότι από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά η συγκεκριμένη εταιρεία θέλησε να επιβάλει το χαράτσι της 100% αύξησης των εισιτηρίων συναντώντας τη δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών. Οι επιτροπές Ακρίβεια- Stop τις τελευταίες ημέρες πραγματοποίησαν πολλές ακτιβιστικές δράσεις με σύνθημα «δεν πληρώνω το χαράτσι του ΟΑΣΘ». Μάλιστα η εταιρεία στις τελευταίες δράσεις καλούσε και την αστυνομία με την απειλή σύλληψης σαν μια ύστατη προσπάθεια να τρομοκρατήσει τους πολίτες.
Δεν τα κατάφερε! Τώρα ζητάει δήθεν συγνώμη «για την σύγχυση που προκλήθηκε μέχρι σήμερα επί του θέματος αυτού».
Συνεχίζουμε!
Να πάρει πίσω ο ΟΑΣΘ όλες τις αυξήσεις! Μειώσεις εισιτηρίων και τιμών τώρα! Να καταργηθούν τα τρομοκρατικά πρόστιμα! Δωρεάν μετακινήσεις για το φτωχό λαό! Διαφάνεια στη διαχείριση των κρατικών επιχορηγήσεων! Να δημοσιευτεί το μετοχολόγιο! Κατάργηση της σύμβασης ΟΑΣΘ-Δημοσίου! Συγκοινωνίες δημόσιας ιδιοκτησίας και με κοινωνικό έλεγχο!
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ Παρασκευή 21/5, 9.30πμ στα γραφεία του ΟΑΣΘ (Μπότσαρη με Παπαναστασίου)
ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ!
ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΈΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑ -STOP
ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ!
Οι Επιτροπές ΑΚΡΙΒΕΙΑ-STOP συντονίζουν τη δράση τους μέσα από την ιστοσελίδα http://www.akribeia-stop.gr
Για περισσότερες πληροφορίες: 6977 034350 (Γιώργος Θεοδωρόπουλος), 6974 479243 (Νίκος Νούλας)
Email επικοινωνίας: akribeia.stop.thessalonikis@gmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s