ΠΑΥΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ-ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Posted: 21/05/2010 by ΔΟ in Αριστερά, Κρίση-Οικονομία, Παρεμβάσεις

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ,ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟ Δ.Ν.Τ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΡΕΙΑ,ΓΙΑ ΔΙΕΞΟΔΟ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

http://www.gopetition.com/online/36271.html

Σχόλια
 1. Ο/Η κακό συναπάντημα λέει:

  Το κείμενο της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ» γράφει:
  θεωρούμε πλέον κοινωνική αναγκαιότητα την έξοδο από το ευρώ και την ΟΝΕ κι επίσης την παύση πληρωμών του χρέους και την επαναδιαπραγμάτευση του με στόχο την μείωση ή και τη διαγραφή του

  Την ίδια ακριβώς λογική της αναγκαιότητας επικαλείται και η κ. Μέρκελ και απειλεί την χώρα μας με έξοδο από το ευρώ και την ΟΝΕ αν δεν αποδώσουν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση…

  Επειδή και οι ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ & ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ και η κυρία Μέρκελ είναι σχεδόν βέβαιοι πως τα μέτρα της κυβέρνησης δεν θα έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα τότε θα οδηγηθεί η χώρα μας στην …έξοδο από το ευρώ και την ΟΝΕ!

  Αυτά βλέπει ο κοσμάκης και δεν εμπιστεύεται την Αριστερά, τα βάζει με όλους και φωνάζει «να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βουλή» προφανώς και με τους βουλευτές της Αριστεράς μέσα….

 2. Ο/Η Θοδωρής Κανάκης λέει:

  Χωρίς να έχω ακόμα διαβάσει το κείμενο της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ, θα ήθελα να επισημάνω μια «λεπτομέρεια»: η αναγκαιότητα της κ.Μέρκελ δεν είναι ίδιας φύσης με αυτή που αναφέρει το κείμενο της Πρωτοβουλίας, στο οποίο χαρακτηρίζεται ως «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ αναγκαιότητα».
  Ας μην πιανόμαστε από τις λέξεις.
  «Παύση/Στάση πληρωμών», «μη αναγνώριση/αναδιαπραγμάτευση χρέους», «έξοδος από ΟΝΕ», προτείνονται από διαφορετικές πλευρές με διαφορετικά συμφέροντα και σκοπεύσεις. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει όμως, οτι κάθε μια από τις κινήσεις αυτές αποκτάει διαφορετικό χαρακτήρα, ανάλογα με το πλαίσιο συνοδευτικών μέτρων και οικονομικής-κοινωνικής πολιτικής που την πλαισιώνουν.

  • Ο/Η καικό συναπάντημα λέει:

   Συμφωνώ με την ουσία αυτών που γράφεις. Και ακριβώς λέω στο σχόλιό μου. Το να αναδεικνύουμε το σύνθημα: «παύση πληρωμών – έξοδο από την ΟΝΕ» ως την πεμπτουσία της αριστερής πολιτικής σήμερα, σημαίνει ότι προσπαθούμε να φτιάξουμε «ταυτότητες» και να δημιουργήσουμε στοιχήσεις στο χώρο της αριστεράς αδιαφορώντας παντελώς για τον κοινωνικό και πολιτικό συσχετισμό και πως θα τον ανατρέψουμε. Σήμερα ο κόσμος της εργασίας δέχεται μια τρομακτική επίθεση στη χώρα μας. Η επίθεση αυτή πραγματοποιείται από την εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση. Αν δεν δούμε περιλαμβάνουμε αυτές τις παραμέτρους ως στοιχείο της πολιτικής μας παρέμβασης και απλώς προσπαθούμε να εκφράσουμε ένα πρόγραμμα με την πολιτική που θα κάναμε όταν θα είμασταν εξουσία, τότε μάλλον δεν καταλαβαίνουμε που βρισκόμαστε…

   Οι πολιτικές προτάσεις δεν είναι ποτέ ανεξάρτητες από το πολιτικό υποκείμενο που θα τις υλοποιήσει. Και για αυτό το υποκείμενο απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στο κείμενο. Είναι σαν να λέμε μαζευτήκαμε μια παρέα και προτείνουμε το πρόγραμμα που θα πρέπει να έχει το …ΚΚΕ. Δεν είναι λίγο καραγκιοζιλίκι αυτό;

 3. Ο/Η doukas λέει:

  Καλησπέρα,
  Με αφορμή α) το κείμενο των αριστερών επιστημόνων β) το εξαιρετικό άρθρο της συντρόφισσας Νάντιας Βαλαβάνη, στο «ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ» της 22ας Μαΐου 2010, με τον τίτλο «Να υπερβούμε τα «νόμιμα όρια» δράσης της Αριστεράς», και γ) το μεστό άρθρο – αποτίμηση για το ένα έτος της ΠΑΣΑ θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
  • Οι προτάσεις για έξοδο από τη ζώνη του ΕΥΡΩ και για παύση πληρωμών με στόχο την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, δεν είναι από μόνες τους πανάκεια. Μη μας φανεί παράξενο ότι από την στιγμή που οι εταίροι μας στην Ε.Ε. θεωρήσουν επιζήμια για αυτούς την παραμονή μας στην ζώνη του ΕΥΡΩ, δεν θα διστάσουν να μας αποπέμψουν από αυτήν. Σε αυτήν τη κατεύθυνση κινούνται οι πρόσφατες δηλώσεις της Α. Μέρκελ. Μην ξεχνάμε ότι η Ευρωζώνη είναι ένα μέσο της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης που πραγματοποιείται στην Ευρώπη, βασικό μέσο αλλά παρόλα αυτά μέσο.

  Όπως αναφέρει και ο σύντροφος Δραγασάκης στο ραδιόφωνο στο ΚΟΚΚΙΝΟ, και η Αργεντινή παρά την στάση πληρωμών και διαπραγμάτευση του χρέους, απέκτησε εκ νέου χρέος στα παλαιότερα επίπεδα. Στην ίδια συνέντευξη αναφέρεται η εκτίμηση ότι η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους για την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα και από το 2013, καθώς σύντομα θα ξεπεράσει το 140% του ΑΕΠ.

  Ταυτόχρονα στο τελευταίο ECOFIN ενισχύθηκε η πιο στενή πρόσδεση στο άρμα της Ε/Ε .Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παπακωνσταντίνοπυ δέχθηκε ότι από εδώ και πέρα, οι εθνικοί προυπολογισμοί πρώτα θα εγκρίνονται από την ΕΕ και μετά από την ελληνική Βουλή.

  • Βασικά στοιχεία εξόδου από την κρίση είναι η εθνικοποίηση των Τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, σε σημαίνοντες κλάδους της παραγωγικής και εμπορικής δραστηριότητας, όπως επίσης και η αλλαγή του φορολογικού συστήματος με κατάργηση των νόμιμων φοροαποφυγών του μεγάλου κεφαλαίου και με διεύρυνση του φορολογητέου εισοδήματος στο χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών.

  • Στην κατεύθυνση υπέρβασης των νομίμων ορίων, καθοριστικό ρόλο μπορεί να παίξει ο πανευρωπαϊκός αγώνας για την ανατροπή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που είναι το Σύνταγμα της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα σαν ο πιο αδύναμος κρίκος, μπορεί να πρωτοστατήσει στην κατάργηση του ή στην εξαίρεση της από αυτό.
  Η πρόταση του συντρόφου Αλαβάνου, με σκοπό την συλλογή υπογραφών, για την διενέργεια δημοψηφίσματος (για την εξαίρεση της Ελλάδος από το ΣΣΑ), κινείται σε θετική κατεύθυνση, ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, να αποτελέσει τη βάση για ένα νέο ΕΑΜ και να δημιουργήσει αντίστοιχες κινήσεις σε πανευρωπαικό επίπεδο. Αντίθετα η πρόταση της ηγεσίας ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ για την επικύρωση της Συμφωνίας ΔΝΤ- Ε.Ε. και Ελλάδος, μέσω δημοψηφίσματος, γίνεται κατόπιν εορτής και θεωρώ ότι εξυπηρετεί καθαρά επικοινωνιακούς σκοπούς της ηγεσίας του ΣΥΝ και τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ.
  Βασικό κριτήριο για τους στόχους πάλης που πρέπει να θέσει η Αριστερά θα πρέπει να είναι το γεγονός ότι πάνε το κίνημα ένα βήμα ( ίσως και περισσότερα ) παραπέρα και ταυτόχρονα δεν ξεκόβονται από αυτό. Ούτε οι επαναστατικούρες της άμεσης εξόδου από την ΕΕ και από το ΔΝΤ μπορούν να μας οδηγήσουν πουθενά ούτε και η αφωνία της ηγεσίας του ΣΥΝ ούτε και τα μεγάλα λόγια των 30 του Αριστερού Ρεύματος αλλά από πράξη και καταστατικά μέτρα τίποτα και ψηφίζουμε όλοι μαζί το κείμενοι κορμό ( σαλάτα ) των θέσεων και μετά αρχίζουμε τις υποσημειώσεις . Μόνο η Αριστερή Ανασύνθεση το παλεύει αλλά μέχρι που ?
  • Θεωρείται θετική η κατάληξη του κειμένου των αριστερών επιστημόνων ότι είναι ανοικτοί σε όλες τις παρόμοιες πρωτοβουλίες

  • Θεωρώ σωστές τις απόψεις διαπιστώσεις της ΠΑΣΑ για το ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗΣ & ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ( πρωτοβουλία κορυφής που φαίνεται ότι πιάνει το μήνυμα των καιρών αλλά που απαιτείται να συγκροτηθεί σε αμεσοδημοκρατική βάση ) όπως επίσης και για τον ρόλο της στη συνέχεια ( Στηρίζουμε μέχρι ώρας το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με κριτικό μάτι και με συνεχή παρέμβαση ).

  • Θα προσπαθήσω να παρευρεθώ στην συγκέντρωση του Μετώπου, ας μην συμφωνώ σε όλα μαζί τους γιατί αν δεν γίνει και κάτι με αυτούς θα πρέπει να κινηθούμε από τα κάτω για μια Αριστερά όπου ο πολιτικός της φορέας να έχει τα εξής οργανωτικά χαρακτηριστικά:
  Περιοδικότητα των στελεχών, εναλλαγή στα όργανα, ανακλητότητα των στελεχών, συνεχής έλεγχος των στελεχών από την βάση, οικονομική διαφάνεια του πολιτικού φορέα και δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των επαγγελματικών στελεχών. Μιλάμε για πολιτικό φορέα που πρέπει να είναι παράδειγμα

  ΠΑΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  Μέλος ΣΥΝ / ΣΥΡΙΖΑ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

 4. Ο/Η Βασίλης Αναργύρου λέει:

  Εκλογές 4ης Οκτωβρίου 2009

  ΠΑΣΟΚ 43,92%
  ΝΔ 33,48%
  ΚΚΕ 7,54%
  ΛΑΟΣ 5,63%
  ΣΥΡΙΖΑ 4,60%

  Πού την είδατε την κοινωνική πλειοψηφία;Επίσης,τα άκυρα-λευκά καθώς και η αποχή αποτελούν διαμαρτυρία προς όλα τα κόμματα και όχι μόνο αυτά του διπόλου εξουσίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s