Ριζοσπαστική αριστερά: H επόμενη μέρα

Posted: 08/06/2010 by ftanei_pia in Αριστερά, Ανταποκρίσεις, ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ

`

 • Προοίμιο: Η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ
  Κατεβαίνω με χαρά απο Κομοτηνή, για το συνέδριο του ΣΥΝ, θα δω και τη κόρη μου και φίλους εκτός κόμματος αλλά και συντρόφους απο τα παλιά που καταλήξαμε μαζί και συγγενείς που φανερώθηκαν μετά απο χρόνια οτι ειναι των ιδιων ιδεών με μένα. Ειμαι απλό μέλος, ουτε στέλεχος, ουτε σύνεδρος, χωρίς δικαίωμα λόγου η ψήφου αλλά κατεβαίνω με χαρά. Οδηγώ μονορούφι-μιά στάση για βενζίνα άλλη μια για καφε, ημέρα Τετάρτη, κοντά στο κάστρο αρχίζω τα τηλέφωνα. Κανονίζουμε να βρεθούμε μεσάνυχτα στα Εξάρχεια στο «Ρισκο» για ποτό..κατεβαίνουν κι αλλοι σύντροφοι απο επαρχία..μιλάω με συντρόφισσα απο Ηπειρο..»θα βρεθούμε?» -«μπορεί …αν οχι σήμερα αύριο» ένταση..χαρά..προσμονή.


  Φτάνω 12 παρα..παίρνω οδηγίες πως να βγώ γρηγορα Εξάρχεια..παρκάρω 12 και 5 καραπαράνομος στη Τρικουπη δίπλα απο τη πιάτσα ταξι..κατεβαίνω οπως ειμαι απο το δρόμο…ιδρωμένος καπνισμένος βρώμικος κατευθείαν απο δουλιά στο τιμόνι αλλά γεμάτος κέφι. Φτάνω Ρισκο ..βρίσκω 9 συντρόφισσες -συντρόφους να περιμένουν και όλοι χαιρόμαστε που βρισκόμαστε…δεν ξέρω ποιαν -ποιόν να πρωτοχαιρετήσω..σε λίγο μαζεύονται και αλλοι δύο…μετά ακόμα δυό..βουητό..συστάσεις …γέλια πειράγματα ξύδια ..στριφτά..ροκ που σε στέλνει..ατμόσφαιρα που τα σπάει..μακράν η πιο κεφάτη και μεγάλη παρέα…τραβάμε τη προσοχη της ιδιοκτήτριας και κερδίζουμε το ψωμί μας…συγγνώμη…το σφηνάκι μας. Κάθε νέος γύρος και απο ένας γύρος σφηνάκια…ειμαστε όλοι κατευθείαν απο δουλιες και δρόμο..στιγμές ..για πάντα..το πάμε μέχρι τις 4….εκεί που τελειώνουμε..ρίχνει ιδέα φίλος απο αυτούς που σπάνια βρίσκεις στη ζωή..»ετσι νηστικοι θα πάμε για υπνο?»…πάμε για βρώμικα…αλλο βουητο μασουλητό..μπλά..μπλά..και
  ξαφνικά …δεν μετρά που χρωστάω..δεν μετρά που ειμαι μόνος χωρίς τη δικιά μου..δεν μετρά που τα κάναμε σκατά..ειμαστε όλοι εκεί..με το ποτό και το κρεατικό και το κέφι..λίγο πριν την κατάρευση..οπως τότε που είμασταν φοιτητές..να τραβάμε την νύχτα με το ζόρι να ξημερώσει. Τελικά πάμε σπίτι…απο αυριο συνέδριο..
  Και πάμε κι απο κει..κάρτες οι σύνεδροι…καφε..ζεστά χαμόγελα νέες γνωριμίες…καθόμαστε ακουμε..τοποθετήσεις επι τοποθετήσεων…το απόγευμα..την κοπανάω διακριτικά ..βλέπεις έχει πορεία.
  Παρασκευή πάλι συνέδριο…βρίσκω παλιους συμφοιτητές -συμφοιτητριες φιλους /φίλες…και συγγενείς μακρινούς ..βρίσκω όλους τους συντρόφους/ισσες απο τη πόλη μου και για μιά στιγμή ειναι σαν να μην εφυγα απο εκεί..σαν νάμαι στέκι η μανιφέστο η στο άγαλμα..και μετά..μετα…
  Μιλησε αυτός…μιλησε κι ο άλλος…αρχιζουν οι φήμες αρχιζει το ράδιο αρβυλα..αρχίζουν τα χαμόγελα να παγώνουν…τι θα κάνουν? ποιοι θα πάνε μαζί τους? τι θα κάνει ο πήξε? …τι θα κάνει ο δείξε? φιλοι πριν λίγο γυρνάν και μου λένε..»Πάρτε το να το χαίρεστε μόνοι σας»…γιατί? τι ηταν τόσο δυσεπιλιπτο..πέρα απο την καφρίλα του ηλεκτρονικου μηνύματος που βρηκε ολο το συνέδριο ενωμένο..τι ηταν το άλλο που δεν ειχε μέση λύση? και παρατάω την ψυχρη προσθιολοβική νηφάλια πολιτική σκέψη και ολες τις μαρξιστικές διδαχές οτι ειμαστε αυτό που είμαστε απο σκέψη συνείδηση και οχι απο συναισθημα..και γαμώ την ψυχρη σκέψη..αφήνομαι στο θυμικό μου επιτέλους.
  Δεν μπορώ να το δεχτώ σε τέτοιες μέρες με τέτοιο πόλεμο εναντίων των ελευθεριών μας των δικαιωμάτων μας και του εισοδήματός μας ..τέτοιες μέρες με τόσο κόσμο να λιώνει παπουτσια και να βραχνιάζει φωνητικές χορδές..να μιλά και να πείθει άλλο κόσμο στο δρόμο στην οικογένεια στη δουλιά για να αντιδράσει..να κατεβαίνουμε ακόμα και με το ΠΑΜΕ αν οχι μαζ’ι στο ίδιο μπλοκ τουλάχιστον με την ίδια συχνότητα…να γεμίζουμε δρόμους…και 4 ηγετίσκοι 4 τάσεων (μια πλειοψηφία 3 μειοψηφίες) να την βγάζουν να την μετρήσουν ποιός την έχει μεγαλύτερη και να μην κάνει ΚΑΝΕΝΑΣ μια ειλικρινή προσπάθεια να βρεί τρόπο ναμαστε ενωμένοι σε ένα μινιμουμ κοινό στόχο…μερες που πρέπει να τα βρούμε με τον δεξιό εργάτη/τρια και ναρθει μαζί μας…τέτοιες μέρες κάποια αλυωτα παπούτσια να περπατάνε στη πασαρέλα της πολιτικής αγέρωχα μακριά το ένα απο το άλλο..μουρχεται να κλάψω απο νεύρα θυμο και απογοήτευση…αλλά δεν θα τους κάνω τη χάρη..τα επόμενα παπουτσια που θα λιώσω δεν θάναι για κανέναν τους αλλά για αυτόν/η που θάναι δίπλα μας στο δρόμο.

  Σταύρος Χατζησταύρος – Θεσσαλονίκη
  Ενα απλό μέλος

1) Αποτελέσματα εκλογών σε κεντρική επιτροπή 6ου συνεδρίου ΣΥΝ

Τέσσερις διαφορετικές λίστες παρουσίασαν οι τάσεις του ΣΥΝ, κατά την εκλογή της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, ενώ υπήρξαν και δύο ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, ψήφισαν 1.040, έγκυρα 1.036, 3 λευκά και ένα άκυρο. Η Αριστερή Ενότητα (Αριστερό Ρεύμα – Κοκκινοπράσινο Δίκτυο – Ανεξάρτητοι), δηλαδή η τάση που στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα, έλαβε 483 ψήφους (50,63%) και εξέλεξε 62 αντιπροσώπους στην ΚΠΕ, το Αριστερό Ρεύμα (Π. Λαφαζάνης – Δ. Στρατούλης) 284 ψήφους (29,83%) και 37 αντιπροσώπους, το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο Μελών ΣΥΝ 2010 (Γ. Μπαλάφας, Κ. Πουλάκης) 164 ψήφους (17,23%) και 21 αντιπροσώπους, η Αριστερή Ανασύνθεση 11 ψήφους (1,16%) και δύο αντιπροσώπους, ενώ οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι πήραν 11 ψήφους (1,16%) και εξελέγη ο Δημήτρης Παφίλης. Στην ΚΠΕ συμμετέχουν επίσης ο πρόεδρος του κόμματος και ο πρόεδρος της νεολαίας, ανεβάζοντας τη δύναμη της Αριστερής Ενότητας στους 65, περιλαμβάνοντας σε αυτήν και τον ανεξάρτητο υποψήφιο.

Αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών ΕΔΩ

Οι πέντε πρώτοι σε ψήφους είναι ο γραμματέας του κόμματος Δ. Βίτσας με 474, ο πανεπιστημιακός Ευ. Τσακαλώτος με 451, η βουλευτής Ηρώ Διώτη με 408, ο Αντρέας Καρίτζης με 404 και ο Αριστείδης Μπαλτάς με 400.

Eλευθεροτυπία

2) Και επίσημα επανεκλέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας

Την επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα, στη θέση του προέδρου του ΣΥΝ, ανακοίνωσε η εφορευτική επιτροπή του 6ου Συνεδρίου του κόμματος. Στο σύνολο 1038 ψήφων, 1003 έγκυρα, ο Αλέξης Τσίπρας συγκέντρωσε 785, 75,49%, ενώ 56,  5,57% πήρε ο Γιώργος Βλαχογιώργος. Τα λευκά ήταν 162 και τα άκυρα 35.

Ο Γιώργος Βλαχογιώργος, απλός σύνεδρος, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί την τυπική υποψηφιότητά του.

Σε δήλωση του, λίγο πριν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, ο Α. Τσίπρας, τόνισε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των μελών και των στελεχών του κόμματος, η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων που λαμβάνει μέρος σ΄ αυτή την ψηφοφορία μας δίνει μια σαφή εντολή: Να γυρίσουμε σελίδα, να βάλουμε τέλος στις παθογένειες που κρατούν το κόμμα μας καθηλωμένο, που μας κρατούν όμηρους σε άγονες αντιπαραθέσεις, σε άγονα και ανταγωνιστικά πολιτικά σχέδια».

Παράλληλα δήλωσε αποφασισμένος να τηρήσει στο ακέραιο αυτή την εντολή και ο ίδιος και η νέα ηγεσία που θα προκύψει σήμερα από την ψηφοφορία και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη «να γυρίσουμε σελίδα και να προχωρήσουμε μπροστά ώστε να είμαστε αντίστοιχοι στις απαιτήσεις του κόσμου της αριστεράς αλλά και στις απαιτήσεις της κοινωνίας που θέλει μια αριστερά δίπλα της να αγωνίζεται και να ανοίγει δρόμους για μια άλλη προοπτική».

Σε ερώτηση σχετικά με τον Φώτη Κουβέλη και αν προτίθεται να ζητήσει την αποχώρησή του από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Δεν είναι ώρα για αποχωρήσεις. Είναι ώρα για συνθέσεις πάνω σε μια σαφή και καθαρή πορεία».

Το κλίμα στο 6ο Συνέδριο βάρυνε μετά την αποχώρηση
το βράδυ του Σαββάτου από το συνέδριο της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Αναμένεται τώρα η Ανανεωτική Πτέρυγα να αποφασίσει την στάση της στη βουλή, αν δηλαδή θα παραμείνει στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ ή θα αποχωρήσει.

3) Αποχώρησε από το συνέδριο του ΣΥΝ η ανανεωτική πτέρυγα

Αποχώρησε το βράδυ του Σαββάτου η Ανανεωτική Πτέρυγα από το 6ο Συνέδριο του ΣΥΝ και από τα όργανα του κόμματος. Λίγες ώρες νωρίτερα, οι αντιπρόσωποι των Aνανεωτικών είχαν αποφασίσει να μη συμμετάσχουν στην εκλογή των οργάνων και η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα δεν κατέστη ικανή να τους μεταπείσει από το να αποχωρήσουν.

Μετά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ και την υπερψήφιση των πολιτικών θέσεων της πλειοψηφίας, ο Φώτης Κουβέλης ανακοίνωσε την αποχώρηση της πτέρυγας από τη συμμετοχή στα όργανα του ΣΥΝ. Στη συνέχεια, τα στελέχη και τα μέλη της πτέρυγας αποχώρησαν από το γήπεδο του Τάε Κβον Ντο.

Ο μόνος που δεν αποχώρησε ήταν ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος νωρίτερα, κατά την ομιλία του, είχε απευθύνει μήνυμα ενότητας και είχε καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει «ένα βήμα μπροστά στη σύνθεση και ένα βήμα πίσω στην αυτάρκεια», και αντίστοιχα τον Φ. Κουβέλη να κάνει «ένα βήμα μπροστά στη σύνθεση και ένα βήμα πίσω από την περιχαράκωση».

Ο Φώτης Κουβέλης επιφυλάχθηκε για τη στάση που θα τηρήσει τη Δευτέρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θα μετάσχουμε στην ευθύνη υλοποίησης μιας απόφασης που δεν την πιστεύουμε»

«Δεν θα μετάσχουμε στην ευθύνη υλοποίησης μιας απόφασης και κατεύθυνσης που δεν την πιστεύουμε, δεν θα θέσουμε υποψηφιότητα για τα νέα όργανα του κόμματος, δεν θα μετέχουμε σε αυτά και δεν θα πάρουμε μέρος στη σχετική ψηφοφορία για την ανάδειξή τους», τόνισε ο Φώτης Κουβέλης, ανακοινώνοντας την αποχώρηση της πτέρυγας.

«Υποστηρίξαμε σταθερά και προσπαθήσαμε να σας πείσουμε ότι η επιμονή στη διατήρηση του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ και η συμμετοχή μας σε αυτό λειτουργεί ως τροχοπέδη στο αναγκαίο άνοιγμα του κόμματός μας στην κοινωνία, μας καθηλώνει και μας οδηγεί σε πολλαπλά πολιτικά αδιέξοδα.

Η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ με τις παραλυτικές ισορροπίες, την κρίση πολιτικών αξιών και πολιτικών σχέσεων και τη μόνιμη εχθρότητά του προς το κόμμα μας, διαμορφώνει ένα σκηνικό παρακμής που το παρατηρεί όλη η ελληνική κοινωνία.

Εξ’ άλλου, ο αριστερισμός που αποπνέει ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί πλαίσιο πολιτικής ασφυξίας για τη σύγχρονη, ανανεωτική, δημοκρατική και ριζοσπαστική Αριστερά που φιλοδοξούμε να εκφράσουμε.

Ζητήσαμε την απεμπλοκή του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ, το θεωρήσαμε ως ζήτημα κορυφαίας σημασίας και σας δηλώσαμε με ειλικρίνεια και ευθύνη ότι για την Ανανεωτική Πτέρυγα, η απόφαση του Συνεδρίου σε αυτό το θέμα έχει οριακά χαρακτηριστικά. Δεν σας πείσαμε. Σεβόμαστε τις επιλογές σας και σας καλούμε να σεβαστείτε και εσείς τις δικές μας», είπε.

«Μην προχωρήσετε σε βήματα που ανοίγουν δρόμους χωρίς επιστροφή»

«Nα μην προχωρήσει σε βήματα που ανοίγουν δρόμους χωρίς επιστροφή» είχε καλέσει νωρίτερα από το βήμα του Συνεδρίου ο Αλέξης Τσίπρας την Ανανεωτική Πτέρυγα. Είπε ότι θα κάνουν λάθος αν επιμείνουν να μην συμμετάσχουν στη διαδικασία εκλογής των οργάνων με ένα τρόπο που, όπως είπε, μοιάζει και ελπίζει ότι δεν είναι εκβιαστικός. Ωστόσο, δεν μίλησε καθόλου για απεμπλοκή του ΣΥΝ από το ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είχε ζητήσει ο Φώτης Κουβέλης, και το οποίο οδήγησε τους ανανεωτικούς στην πόρτα της εξόδου.

4) Γρηγόρης Ψαριανός: “Ανεξάρτητος συνεργαζόμενος με το Συνασπισμό και όχι το ΣΥΡΙΖΑ”

Με δήλωσή του στο enet.gr, ο Γρηγόρης Ψαριανός ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα θα είναι ανεξάρτητος βουλευτής της Αριστεράς, συνεργαζόμενος με το Συνασπισμό και όχι το ΣΥΡΙΖΑ. Πρότεινε τα κομματικά γραφεία του ΣΥΝ να γίνουν… ρεσεψιόν για να υποδεχτούν νέα μέλη, προερχόμενα από την Αριστερά, αλλά και το ΠΑΣΟΚ.

Σχόλια
 1. Ο/Η Πάνος Δ. λέει:

  Οι θέσεις της ΠΑΣΑ τώρα δικαιώνονται! Ορίστε πού οδηγεί ο συγκεντρωτισμός. Άμοιρη αριστερά, πότε θα μάθεις ότι μόνο μέσα από αμεσοδημοκρατικές, αντιεξουσιαστικές δομές μπορείς να αναπνεύσεις (και να εμπνεύσεις); Ποια ήταν η εντολή των μελών του Συν προς την ηγετική ομάδα; Μια λευκή επιταγή είναι. Τι εννοούσε ο Τσίπρας όταν έλεγε ότι «από Δευτέρα κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ δική μας υπόθεση»; Να διώξει την ΚΟΕ πχ αν επιμείνει να συνεργάζεται και με τον Αλαβάνο; Η αριστερά παραμένει έρμαιο των αποφάσεων λίγων. Η πλευρά του μετώπου φαίνεται να έχει καταλάβει ότι χρειάζεται προσέγγιση με τον αντιεξουσιαστικό χώρο (πχ χάρηκα που είδα περίπτερο του Δρόμου στο B-fest), όμως μένει να δούμε αν αυτό θα γίνει με κινήσεις ουσίας ή απλά εντυπωσιασμού και στα λόγια. Τουλάχιστον θα υπάρχουν άμεσα από ό,τι φαίνεται εξελίξεις – από τη μούχλα των τελευταίων μηνών, καλύτερα έτσι… Μένει να δούμε αν θα βγει κάτι καλό από αυτή την ιστορία ή θα πάμε στην πλήρη απαξίωση της πέραν του ΚΚΕ αριστεράς, με πολυδιάσπαση και αλληλοκατηγορούμενες ηγετικές ομαδούλες.

 2. Ο/Η anonymous λέει:

  Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους;

  Ένα από τα άλλοθι της ηγεσίας του ΣΥΝ για να δικαιολογεί το μπλοκάρισμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ΑΠ και η περιβόητη ενότητα του Κόμματος ( ποτε δεν καταλαβα πως μπορεί η ενότητα , από μόνη της, να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο, όταν τόσο η πολιτική πρακτική όσο και οι απόψεις είναι τόσο διϊστάμενες και όταν δεν υπήρχε η στοιχειώδης πολιτική ηθική από την ΑΠ. Τέλος πάντων, η αριστερά κουβαλά και τον ανορθολογιςμό της. Το ψάρι βαφτίζεται κρέας κλπ you know ).

  Και τώρα τι λές; Ψάχνεις για το νέο εχθρό; ( Μέτωπο, Αλαβάνος, Λαφαζάνης; ) για να σουρθείς ακόμη μερικά χρονάκια, ελλείψη πολιτικής τόλμης;

  Με μια εναρκτήρια ομιλία Τσίπρα , patchwork, χωρίς νεύρο και «κόκκινο νήμα» και ένα κλείσιμο « κακομοίρικο παρακαλετό»να μη φύγει η ΑΠ και ζητά μερικές εβδομάδες…Να γίνει τι; Γιατί ψήφισε αυτό το συνέδριο; Για να παίζει «παράτα» ο Πρόεδρος και η νομενκλατου΄ρα της Κουμουνδούρου; Ποιός θα εμπνευστεί από τη χιλιοζεσταμένη σούπα;

  ΥΓ1: ο Αλέκος φρόντισε, και πάλι, να δώσει πάτημα. Δυό αράδες email; Και άντε, ας το δεχτούμε. Σε τελευταία ανάλυση έχει και αυτός τα δίκια του. Αλλά το μέλος ΣΥΡΙΖΑ που πήγε;

  Ή μήπως, πως να χύσετε την καρδάρα σε δύο κινήσεις!

  ΥΓ2: “από Δευτέρα κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ δική μας υπόθεση” ;;; Ποιός ΣΥΡΙΖΑ; Ξέρει να κάνει ανάνηψη ο Τσίπρας σε κώμα; Όταν κάποιοι – και όχι μόνο η ΠΑΣΑ – μίλαγαν για μέλη και δημοκρατία περσυ το καλοκαίρι, ποιός φρέναρε; Όταν το συνέδριο του ΣΥΝ , ήταν επείγον και θα είχε νόημα να γίνει πέρσυ το καλοκαίρι ή έστω αμέσως μετ΄’α τις εκλογές, γιατί όσοι ήθελαν συνέδριο δεν απευθύνθηκαν στη βάση του ΣΥΝ και να μαζέψουν, όχι 15% των υπογραφών αλλά να συνεπάρουν όλη τη βάση;

  Άστε το καλλίτερα, παίδες, μην το πολυκάνετε «δική σας υπόθεση»… είναι που είναι μισοψοφισμένο, θα το αποτελειώσετε…

 3. Ο/Η kavouras λέει:

  Δεν έχω να πω τίποτα για την αποχώρηση της πτέρυγας. Δεν με αφορά ή μάλλον με αφορά στο βαθμό που ήθελα να συμβεί. Το κείμενο του Σταύρου είναι άκρως συγκινητικό αλλά δεν αρκεί. Όταν αγαπητέ μου Σταύρο σε θεωρούν αριστεριστή για τους λόγους που περιγράφεις (είσαι στο δρόμο, λιώνεις παπούτσια τρέχοντας, θέλεις την ενότητα στη δράση ακόμη και με το ΚΚΕ) τότε δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα να συνυπάρξεις.
  Όταν εγώ απαιτώ να μη πληρώσω τη κρίση τους και η πτέρυγα αναπτύσσει θεωρίες για το μεν άδικο των μέτρων τα οποία όμως έπρεπε να συνοδευτούν και από αναπτυξιακό πρόγραμμα καταλαβαίνεις ότι δεν μπορούμε να πορευτούμε μαζί.
  Όταν εγώ ζητάω δημοκρατία και σεβασμό στις αποφάσεις του σχήματος που μετέχουμε όλοι είτε μέσα από συνιστώσες είτε ως ανένταχτοι και αυτοί το μόνο που κάνουν είναι να με κατηγορούν για σταλινικό και να βγαίνουν στα κεραμίδια με κάθε αφορμή για κάνουν διακριτή τη θέση τους δεν μπορούμε να είμαστε μαζί.
  Όταν αυτοί είναι θεσμολάγνοι και γουστάρουνε συνευρέσεις με τις ηγεσίες του πολιτικού συστήματος κι εσύ μιλάς για την ανάγκη να είμαστε στο δρόμο, δεν μπορεί να είστε μαζί.
  Ποιοι μπορούμε να είμαστε μαζί; Πολλοί, όλοι και το περιγράφεις πολύ ωραία στο κείμενό σου. Τι μας εμποδίζει;
  Η συνέχεια ελπίζω να μην είναι ίδια από τη μεριά του μετώπου. Το «μέτωπο» θα πρέπει να αποδείξει ότι πιστεύει πραγματικά στη ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ που όπως είπε είναι ακόμη ζωντανή. Το ίδιο νομίζω πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιπες συνιστώσες και κυρίως ο ΣΥΝ.

 4. Ο/Η Γιάννης Κ. λέει:

  Επιτέλους όλοι ικανοποιημένοι! Η ομάδα Τσίπρα ΄»πήρε» το κόμμα όπως διακαώς επιθυμούσε…οι ανανεωτικοί φτιάχνουν το δικό τους, και το «Μέτωπο» το δικό του!!!
  Όταν σε 1-2 χρόνια θα κλείσει η κάνουλα της κρατικής επιχορήγησης, όλοι αυτοί θα διαλυθούν στα εξ ων συνετέθησαν και θα πάει ο καθένας ή σπίτι του ή στα νέα αστικά μορφώματα που θα φτιαχτούν. Οι γραφειοκράτες και οι καρεκλοκένταυροι ποτέ δεν χάνονται…θα βρούν νέα γραφεία και νέες καρέκλες στην αγκαλιά της εξουσίας. Η ωραία παράσταση έλαβε τέλος! Ο αγώνας συνεχίζεται με κοινωνικούς πια, κι όχι «πολιτικούς» όρους. Η «ριζοσπασατική» αριστερά είναι νεκρή. Όσοι είναι κοινωνικά και ιδεολογικά ριζοσπάστες ας ψάξουν νέους τρόπους (αυτο-)οργάνωσης

 5. Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ λέει:

  …δεν συμμερίζομαι τους δραματικούς τόνους ορισμένων…η εξέλιξη του συνεδρίου του ΣΥΝ ήταν απο καιρό αναμενόμενη…οπως και η δυναμική πολιτικών τοποθετήσεων ριζικά διαφορετικών που οδηγούν στη συσπείρωση περί το «μετωπο»-πρόκειται για διαφορετικές πολιτικές στρατηγικές υπαρκτές με λίγο διαφορετικές μορφές για πάνω απο πέντε δεκαετίες στην ελληνική αριστερα…αν ανατρέξει π.χ. κανείς στην εαπνεκδομένη ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ της δεκαετίας του 60 θα βρεί «αντιευρωπαίκές» αναλύσεις…στις οποίες οι «επίγονοι» ( Μ-Λ, μ-λ , και ΚΟΕ ) είναι συνεπείς…Ο ΑΛΑΒΑΝΟΣ στο ΚΚΕ πάλευε και αυτός κατά της ΕΟΚ…τοΚΚΕ εσωτ. ΕΊΧΕ ΑΛΛΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ…

  …ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΆ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ η αδυναμία της γεφύρωσης αυτών των πολιτικών διαφορών σε ενα ενιαίο κόμμα ( γιατι αυτό σημαινε η ιδιότητα ΜΕΛΟΣ ΣΥΡΙΖΑ) ηταν προφανής…εκείνο που ηταν εφικτό ηταν μια χαλαρή πολιτική συνεργασία -κυρίως εκλογική -και κεί ο ΣΥΝ επρεπε να είναι πιο γενναιόδωρος στις μικρές συνιστώσες, κατά τη παράδοση του ΚΚΕ που πριμοδοτούσε τους συνήθως πολύ αδύνατους συμμάχους του μεπολιτικές συμφωνίες- δεν το αφηνε στη τύχη…ακόμη και αυτή η χαλαρή πολιτική συνεργασία μάλλον θα θυσιαστεί και αυτή τη φορά…
  …σε οτι αφορά τον ΣΥΝ σε ενα πολυτασικό κόμμα ανάλογα με την «ποιότητα» των μελών , μπορούμε να εχουμε ενα θετικό πολιτικό αποτέλεσμα οσο και ενα αρνητικό…
  …οι πολιτικές συμπεριφορές των ηγετικών ομάδων γίνονται αποδεκτές επειδή αυτό θέλουν τα μέλη του κόμματος που δεν είναι «πρόβατα» για να αγονται και να φέρονται…αν λοιπόν «γραφειοκρατικοποιείται» Ο ΣΥΝ αυτό είναι κυρίως ευθύνη των μελών του να το αντιμετωπίσουν…ισως η διαφαινόμενη συσπείρωση ΑΠ-ΠΡΑΣΙΝΩΝ , ΑΛΑΒΑΝΟΥ-ΚΟΕ-ΚΕΔΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΥΝ-ΑΚΟΑ-ΕΠ…οδηγήσει σε νέες συνεργασίες χωρίς ψευδαισθήσεις…στον καθένα μας προφανώς ανήκει η ευθύνη της δράσης του μέσα ή εξω απο τα παραπάνω σχήματα, δίπλα ,μαζί η ενάντια , εντός ή εκτός και επι τα αυτά , καθώς και η καθημερινή του πάλη …ποτέ ο αγώνας μας δεν ηταν κυρίως η συμμετοχή σε μια διαδήλωση , το κούνημα μιας σημαίας, η ψηφος σε μια κομματική συνέλευση…η «ριζοσπαστική» αριστερά υπήρχε-υπάρχει ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ , ΜΈΣΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΠΟΤΕ ΜΕ ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ , παρά τις ταμπέλες τύπου ΜΕΡΑ,ΣΥΡΙΖΑ,κοκ…

 6. Ο/Η Τάσος Αναστόπουλος λέει:

  Τα νέα δεδομένα στο ΣΥΝ δημιουργούν προϋποθέσεις επανεκκίνησης όλων των διεργασιών που σχετίζονται λίγο ή πολύ με το ΣΥΡΙΖΑ.
  Για την ηγεσία του ΣΥΝ η περίοδος χάριτος είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Αν η νέα πλειοψηφία δεν κάνει άμεσα πράξη την επαγγελία ενός ΣΥΝ (σύμφωνα με τα λεγόμενά τους) «απαλλαγμένου από τις παθογένειες και με σαφή και καθαρή πορεία» (υποθέτω προς αριστερή ριζοσπαστική κατεύθυνση και σε οριστική ρήξη με το πολιτικό σχέδιο της ΑΠ)και δεν παρέμβει στο ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων των πανελλαδικών σωμάτων σε πλαίσιο ενότητας για όλους, ο πολιτικός της χρόνος θα εξαντληθεί ταχύτατα.
  Από την άλλη μεριά οι δυνάμεις του Μετώπου μπαίνουν μπροστά στην ανάγκη να αποδείξουν ότι η εκτός ΣΥΡΙΖΑ ανεξάρτητη πορεία που ακολουθούν δεν θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα μια ακόμη διάσπαση των ισχνών δυνάμεων του αριστερού ριζοσπαστισμού στην Ελλάδα, εκτός και αν συνδυάσουν αυτήν την πορεία με μια στροφή προς το ΣΥΡΙΖΑ με συνθετικό πνεύμα.

 7. Ο/Η Ili Geri λέει:

  Θα συμφωνησω με τον Καβουρα μάλλον …

  και εχω δυο ερωτηματα:

  1. Ποια ειναι τα ονοματα των ~318 απεχόντων του συνεδρίου του ΣΥΝ ? (για να τους γνωρίζουμε πλεον …)

  2. Ποιες ειναι οι προγραμματικές «ΣΥγκλίσεις» πλεον ; Γιατί καλή ειναι η κριτική στον «μικρό» και άπειρο Τσίπρα… αλλά ας μας εξηγησουν τωρα οι «φυγοκεντροι» με ποιον θα κανουν «προγραμματική αντιπολίτευση» .. πε ποιους θα βρεθούν τελικά πιο κοντά και ποια ειναι η δυναμική που θα αναπτύξουν. Τό ίδιο ερώτημα και για τον Κουβέλη και τον Αλαβάνο… και αν τελικά άξιζε να «χύσουν» την καρδάρα με το γάλα που με τόση ελπίδα είχαν μαζέψει προ τριετίας…

  Δεν ξερω τι αποφασιστηκε / αλλαξε / επαναπροσδιοριστηκε στο συνεδριο .. αλλά ότι προέκυψε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ (και απαλλαγμένο επιτελους από εκβιασμούς ενθεν κακειθεν..)ας ΥΠΗΡΕΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΟΠΩΣ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΩΣ ΚΑΙ ΗΓΕΤΙΚΑ ΕΔΕΙΞΕ Ο ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ..

  και επιτελους ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: ΚΑΘΕ ΜΑΧΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ -ΟΠΩΣ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΣΤΗΝ Κ Α Λ Π Η !!!

  μετά … αρχίζουν τα «κρεμασταρια» …

  Αιντε..

  όσο για τις «ανωνυμες κραυγες και ψιθυρους» περί » …νέο εχθρό; ( Μέτωπο, Αλαβάνος, Λαφαζάνης; ) … »

  ένα έχω να πω: αμα εχεις τετοιους φίλους («δημοκρατες», «αλληλεγυους», με «σεβασμό» στις συλλογικές αποφάσεις, μαχητές, ακεραιους,αξιόπιστους, με συνεπεια τύπου Αλαβάνου, που πιστευουν σε αρχές, αξίες και προγραμματικές θεσεις .. χωρίς προσωπικές-εγωιστικές μαξιμαλιστικές μικροπολιτικές…) …
  τι τους θέλεις τους εχθρούς ? ! ..

  Πως μπορεις να βγείς στην κοινωνία και να προτείνεις ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ… ΜΕΤΩΠΟ .. ΣΥΝΘΕΣΗ .. ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ .. ΥΠΕΡΒΑΣΗ .. οταν έχεις καταγραφεί στην συνειδηση τόσων και τόσων πρωην «συντρόφων» σαν υποκριτής, εγωιστής, φυγόμαχος, αυθαίρετος, θρασύς,υβριστής … (ας μη πω άλλα)… ?

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ: μόνο αν δηλωσεις απλός στρατιώτης (ΣΑΝ ΤΟΝ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ που τιποτε από όλα τα παραπάνω δεν αφορα τον ιδιο μαλλον, αλλά, αυτούς που «εκφράζονται» από τον Κουβέλη και τον Αλαβάνο..).

  Οσο για τον έτερο «διπλωμάτη» Παπαδημούλη … και τα «μανίκια» του .. Φαίνεται να «παίρνει» κάποια μηνυματα .. ελπίζω να μην ειναι ελιγμός τύπου «Μητσοτάκη»…

  Θα κρατήσω την προτροπή του .. (έτσι γιατί η «ελπίδα» πεθαίνει τελευταία..):
  βομβαρδίστε με e-mail … την ηγεσία…

  • Ο/Η Β.Χ. λέει:

   Δηλαδή θέλεις να πεις,Ili Geri πως οι αποφάσεις των προηγούμενων συνεδρίων του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπηρετήθηκαν γιατί προέκυψαν κάτω από εκβιασμούς ένθεν κακείθεν και όχι δημοκρατικα…
   Επίσης ζητάς να υπηρετήσουν αυτοί που κοσμείς με όλα εκείνα τα «ωραία» επίθετα ( θρασύς, υβριστής,υποκριτής, φυγόμαχος,ασυνεπήςκλπ). θέλεις να πεις δηλαδή πως θα πάψουν να είναι όλα τα παρα πάνω αν υπηρετήσουν σαν απλοί στρτιώτες όπως » Μεγαλοπρεπώς και Ηγετικά έδειξε ο Δραγασάκης»…
   Επίσης λες, η «μαχητικότητα και γενναιότητα της συνείδησης κρίνεται στην κάλπη»…μα τότε όλοι οι γεναίοι μαχητές βρίσκονται στο Πασοκ και ΝΔ.
   Ειλικρινά δυσκολεύομαι να καταλάβω τη λογική σου…..
   Ειδικά τα σημεία περι «προγραμματικών συγκλήσεων- αντιπολίτευσης δυναμικής που θα αναπτύξουνν»…
   Αυτό που υπήρχε τα τελευταία δύο χρόνια ήταν αδύνατον να αναπτύξη οποιαδήποτε δυναμική….και το καινούργιο που προέκυψε θα δούμε αν μπορεί να ασκήσει αντιπολίτευση που δεν θα πατάει σε δυο τρείς βάρκες και θα εκφράζει τα συμφέροντα του απλού κόσμου; Και ας μη σπεύδει πανικόβλητο από την αρχή να ρίχνει το φταίξιμο στους «κακκούς», γιατί αυτό το παραμύθι έφτασε στο τέλος του, όσο και αν κάποιοι
   εξακολουθούν να ποντάρουν με μεγαλύτερη ένταση σήμερα σε αυτό, προκειμένου να καλύψουν τις όποιες αδυναμίες τους….Η κοινωνία αδιαφορεί, άλλα την απασχολούν και την καίνε, ας ασχοληθούμε αν θέλουμε να λεγόμαστε και να είμαστε αριστεροί με αυτά.

 8. Ο/Η Πάνος Δ. λέει:

  Να τολμήσω να ρίξω μια ιδέα, με κάθε επιφύλαξη για τη ρεαλιστικότητά της;
  Λοιπόν, έστω ότι το Σάββατο που (αν δεν κάνω λάθος) συνεδριάζει η γραμματεία του σύριζα, επιβεβαιωθεί το σενάριο που θέλει την ηγετική ομάδα του συν να «παίρνει τον σύριζα στα χέρια της» κόβοντας τα «περισσεύματα» τόσο προς τα δεξιά (έγινε ήδη με την ΑΠ) όσο και προς τα αριστερά (Μέτωπο). Τι γίνεται τότε, αν δηλαδή αναγκάσουν την ΚΟΕ να βγει από τον σύριζα, ζητώντας πχ κοινή γραμμή στο θέμα της Ε.Ε.; Λογικά θα έχουμε μία ακόμα συμμαχία ή κόμμα, ίσως και σε συνεργασία με ανταρσύα. Όλα αυτά μπορεί να είναι και σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αλλά έστω ότι γίνεται κάτι τέτοιο. Τότε λογικά οι περισσότεροι «αντισυστημικοί» θα πηγαίναμε στο νέο σχήμα, παρά σε έναν φιλο-ΕΕ σύριζα των τσίπρα, παπαδημούλη κλπ. Το πρόβλημα είναι ότι, αν ένας τέτοιος χώρος σχηματιστεί από πάνω, με συμφωνίες ανάμεσα σε Αλαβάνο, Ρούντι κλπ, καλώς ή κακώς θα γίνει με τους όρους που θα βολεύουν τις ηγεσίες των συνιστωσών και όχι τους ανένταχτους-μελλοντικά μέλη. Μήπως, λέω ΜΗΠΩΣ (και φυσικά μόνο αν χαθεί κάθε ελπίδα για ενιαίο σύριζα των μελών – αν και εγώ προσωπικά ήδη δεν έχω καμία), πρέπει η ΠΑΣΑ να πάρει την πρωτοβουλία (ως «πρωτοβουλία για την αντισυστημική αριστερά» που είναι άλλωστε) για τη δημιουργία αυτού του χώρου, σε συνεννόηση ίσως με τις συνιστώσες; Το καταστατικό (ή έστω ένα πλήρες προσχέδιο) για ένα αμεσοδημοκρατικό αριστερό σχήμα άλλωστε το έχουμε ήδη χάρη στο wiki. Να ιδρυθεί ένα καθαρά αμεσοδημοκρατικό σχήμα και μετά να κληθούν όλες οι αριστερές δυνάμεις να συμμετέχουν, από ανταρσύα και εεκ μέχρι και το νέο κόμμα των ανανεωτικών ( γιατί όχι; ), με τις προϋποθέσεις: ένα μέλος-μία ψήφος, όλες οι αποφάσεις στις συνελεύσεις, ανακλητότητα και εναλλαγή στις βουλευτικές έδρες. Και να φανεί, στην τελική, ποιος είναι με τον «σύριζα των μελών» και ποιος με την πάρτη του… Και αν ακολουθήσει πχ ο Αλαβάνος θα «αδειάσει» όποιον τον κατηγορεί ότι ενδιαφέρεται μόνο για καρέκλες. Είναι προφανώς κάτι παρακινδυνευμένο, αλλά πραγματικά, πιστεύετε ότι μπορούμε να ελπίζουμε σε μια αντιεξουσιαστική, αντιιεραρχική, αμεσοδημοκρατική αριστερά που θα προκύψει από συμφωνίες ανάμεσα στις ηγεσίες κομμάτων; Καλώς ή κακώς, η ΠΑΣΑ είναι ό,τι κοντινότερο υπάρχει σε μια πανελλαδική συνέλευση βάσης των αριστερών που προσβλέπουν σε μια αμεσοδημοκρατική αριστερά που θα εφαρμόζει (και θα δοκιμάζει/βελτιώνει) στην πράξη το όραμά της για την κοινωνία. Αν μπορεί να γίνει κάτι «από τα κάτω», η ΠΑΣΑ είναι μάλλον η μόνη μας ευκαιρία. Ζητάμε τα αυτονόητα, να συμμετέχουμε απολύτως ισότιμα σε έναν πολιτικό χώρο για τη δημιουργία και τη συνδιαμόρφωση της αριστεράς του 21ου αιώνα. Οι πεφωτισμένες ηγεσίες και τα κόμματα νέου τύπου έχουν, προφανώς, αποτύχει. Μπορούμε να το κάνουμε;

  ΥΓ: Δεν είμαι μέλος της ΠΑΣΑ, δεν έχει προηγηθεί καμία συζήτηση επί αυτής της ιδέας με κανέναν, τη θέτω στην κρίση τόσο των συμμετεχόντων στην ΠΑΣΑ όσο και των «απλών» αναγνωστών του blog.

 9. Ο/Η ili geri λέει:

  @ΒΧ

  δεν ξερω τι εγινε αλλά χαθηκε ενα εκτενες σχολιο που εγραψα για διευκρινηση .. δενεχω χρονο να το ξαναγραψω αλ΄λα θα προσπαθησω να διευκρινησω κατι:

  Δημοκρατια δεν ειναι αυτό που ενα συνολο ανθρωπων σεβομενοι ο ενας την ελευθερη βουληση του άλλου, προσπαθούν να λαμβανουν ορθολογικές κοινες αποφασεις με την χρηση επιχειρηματων, ώστε ειλικρινα να υπηρετούνται και εξυπηρετουνται οι αναγκες των πολλών, με σεβασμό και προνοια και για εκείνες των μειοψηφιών . Κορυφαία δε πραξη της δημοκρατίας είναι οι καθε είδους ψηφοφορίες όπου με ακεραιτοτητα, υπευθυνοτητα και καθαρη συνειδηση αποτυπωνονται-επιλεγονται οι επαρκεις και αποτελεσματικές προτάσεις κατά την πλειοψηφία (με τηνελπίδα ότι οι περισσότεροι θα κανουν πιο δυσκολα λάθος από λιγότερους…).

  Μη μου λες σε παρακαλώ για ΝΔ-ΠΑΣΟΚ… ασε να τα λεμε στηναλλη κοινωνια αυτα οχι μεταξύ μας! (μην αρχισω για εκλογικούς λαθρο-νομους, ΜΜΕ,εκβιασμους, ρουσφετια, αδιαφορία, αγραμματοσυνη, χειραγωγηση, μεχρι και ο Λαζόπουλος αυτο προπαγανδιζει!!! «αποχή, πάτε για μπάνιο καλύτερα!..» …κλπ κλπ ..)

  Ε τωρα καταλαβαινεις γιατί θεωρω μεγα ατοπημα την φυγομαχία και των ιδιων των αριστερων (υπάρχει δυστυχως μακρα παραδοση στην «αμαρτία» αυτή … παει μαζί με την πολυδιασπαση …βλεπεις.. απο εγωισμό και «μουτρα» … -βλεπε ανωριμοτητα- …αλλο τιποτε !

  βαλε τωρα με το μυαλό σου:
  ιουνιος 2009 : ΑΠ αποχή/πριμοδοτηση ΟΠ..
  Οκτωβριος 2009: πρωτα Αλαβανος φευγω..μενω..ξαναφευγω..μεανιωσα δενξερω .. και μετα κεκλεισμενων των θυρων η ΑΠ θα πει περιπου «μενουμε μεχρι να φυγουμε» ..

  εν κατακλέιδι: η μαχη της κάλπης είναι η πιο «δυσκολη» (απαιτεί ξυπνημα συνειδησεων), η πιο «ανεξοδη», αλλά η πιο αποτελεσματική και αυτονοητη παντού και πάντα (από τον πρωτο συλλογο. σωματείο, συνελευση κλπ κλπ μεχρι τις βουλευτικές)

  @Πάνος Δ

  σημαντική η προτασή σου… την ειχαμε κανει στο φορουμ διαλογου του ΣΥΡΙΖΑ… (έπαψε από τον Δεκεμβριο 2009 .. γιατί ;!!!) εδω και ενα χρονο (με αφορμη την (μη)εκλογή Παπαδημούλη ..στο ευρωκοινοβούλιο ..)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s