Ποιος έχασε και ποιος κέρδισε από το συνέδριο του ΣΥΝ;

Posted: 09/06/2010 by ftanei_pia in Αριστερά, Ανταποκρίσεις, Οργανωτικά ΣΥΝ, ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ

`08/06/2010

Posted by syrizitis


`

`

ο ερώτημα έχει νόημα διότι από τη μια οι δεκανείς και οι λοχίες του ΣΥΝ ανοίγουν σαμπάνιες στο διαδίκτυο, από την άλλη όμως οι λοχαγοί και οι στρατηγοί του επιτελείου του Τσίπρα έχουν πάθει νευρικό κλονισμό από την αποχώρηση των ανανεωτικών. Διότι καλός είναι ο χουλιγκανισμός άμα θες να στήσεις σχήμα των ΕΑΑΚ, αλλά άμα θες να στήσεις κοινοβουλευτικό κόμμα (και μάλιστα εντός Βουλής), χρειάζεσαι πολιτική και όχι συνδικαλισμό.
Αντικειμενικά λοιπόν από την έκβαση του 6ου συνεδρίου του ΣΥΝ, έχασε η λέξη αριστερά και λέξη ενότητα. Δηλαδή κάηκαν δύο γερά χαρτιά του Συριζα. Ανεξαρτήτως εσωκομματικών συσχετισμών, η κοινωνία καταλαβαίνει μια ακόμα διάσπαση σε μια βαρεμένη, αυτιστική, κλεισμένη στον μικρόκοσμο αριστερά. Ακόμα κι αν είναι ρεζίληδες και πουλημένα τομάρια όποιοι αποχωρούν, κάθε διάσπαση προστίθεται στο πρόβλημα ανυποληψίας και αναξιοπιστίας της αριστεράς, και σε μια τέτοια περίοδο, ακόμη περισσότερο.

Ήταν επιτυχία του Τσίπρα το 6ο συνέδριο;

Το 6ο συνέδριο δεν ξεκίνησε με την προοπτική της διάσπασης. Για την ακρίβεια μέσα στα πολλά ψέματα που λέει η Ανανεωτική, λέει και μια αλήθεια: Το συνέδριο το ζήτησε και το επέβαλε ο Τσίπρας με πρόσχημα την εσωκομματική κατάσταση, αλλά με μοναδικό στόχο να επιβεβαιώσει την ηγεσία του. Αν ένα τέτοιο συνέδριο καταλήγει σε διάσπαση, είναι αποτυχημένο και μάλιστα πολύ.

Το συνέδριο δεν κατέληξε σε νίκη για την ηγεσία Τσίπρα. Και όσο κι αν τα χαζοχαρούμενα χαμόγελα του Σαββατόβραδου ήθελαν να δείξουν αυτοπεποίθηση, η αποχώρηση του «κοσμήματος του Κοινοβουλίου» από τον ΣΥΝ είναι ανοικτή πληγή, που μέρα τη μέρα, με τη βοήθεια των ΜΜΕ θα αιμορραγεί περισσότερο. Η κίνηση της Α.Π. δεν εγγράφεται στο καρνέ με τις επιτυχίες του Αλέξη. Εκτός κι αν η Κουμουνδούρου λάτρεψε τον μακαρίτη τον Γκρόζο που έλεγε το ανεπανάληπτο «όσο πιο αριά, τόσο πιο χοντρά τα σκόρδα».

Η επόμενη μέρα δεν μπορεί να καλυφθεί με απόπειρες νεκρανάστασης ενός Συριζα σε τέλμα. Ο καθένας καταλαβαίνει, ακόμη κι αν είναι ο φανατικότερος οπαδός της οδού Βαλτετσίου, ότι η επιχείρηση «αναστήλωση Συριζα» δεν θα ενθουσιάσει ούτε τα κομματικά μέλη. Η πολιτική απόφαση του συνεδρίου, άντε να ευχαριστήσει τους συγγραφείς της, τα μέλη της νεολαίας, κάποιους θερμόαιμους του Κοκκινοπράσινου και λίγους από τον Συριζα που ακούνε τη λέξη επανίδρυση και νιώθουν τέλεια.

Κάτι ξέρει ο Φώτης…

Γιατί φεύγει η Ανανεωτική Πτέρυγα (καταρχήν από τα όργανα και ίδωμεν); Η απάντηση δεν αφορά τον Συριζα. Ουδεμία σχέση έχει η αποχώρηση των Ανανεωτικών με τις σχέσεις ΣΥΝ – Συριζα.

Η αποχώρηση των Ανανεωτικών έχει σχέση με την κατάρρευση του ευρώ και τη χρεοκοπία της χώρας.

Περίεργο; Όχι.

Η Ανανεωτική Πτέρυγα έστειλε το σήμα στους σωστούς αποδέκτες: Είμαστε εδώ, είμαστε καθαροί και υπεύθυνοι, εκτός ενός απρόβλεπτου Συριζα και ενός διφορούμενου ΣΥΝ. Είμαστε έτοιμοι και αν –οσονούπω- κληθούμε, αναλαμβάνουμε.

Όποιος νομίζει ότι ο Κουβέλης μπόρεσε να αντέξει στον αριστερίστικο Συριζα τον Δεκέμβρη του 2008, αλλά δεν άντεξε στον Συνασπιστικό Συριζα του 2010, δεν έχει καταλάβει έναν Χριστό από το τι εστί ανανεωτική αριστερά. Είναι σαν να παρομοιάζεις τον Κουβέλη με τον Σαπουνά που αποχώρησε από το Κόκκινο επειδή είχε πολιτικές διαφωνίες. Ποτέ δεν καθόρισαν οι πολιτικές διαφωνίες τη στάση της ανανεωτικής αριστεράς. Την καθόρισε ο πολιτικός πραγματισμός.

Η στάση της Ανανεωτικής Πτέρυγας ετοιμαζόταν καιρό. Οι ραγδαίες οικονομικές και κοινωνικές ανατροπές αναγκαστικά συνοδεύονται και από πολιτικές ανατροπές. Μέσα σε λίγους μήνες τα σημάδια ήταν καταιγιστικά: Η Μπακογιάννη, η στάση του ΛΑΟΣ, οι 3 του ΠΑΣΟΚ, η Ανανεωτική Πτέρυγα, οι Βγενόπουλοι – Δασκαλόπουλοι. Η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού με την επιχείρηση «καθαρά χέρια» (Μαντέλης, Τσουκάτος, Τσοχατζόπουλος, Ρουσόπουλος, Βουλγαράκης κοκ). Ο γάτουλας Παπαδημούλης υπομονετικά έχτιζε αδιάφθορο προφίλ με την εξεταστική για το Βατοπέδι: «να πιάσουμε τους κλέφτες», «να κελαηδήσουν οι ύποπτοι», «πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη» και άλλα χαριτωμένα.

Συσσωρεύονται επομένως οι όροι για μια επόμενη μέρα κυβερνητικής διαχείρισης που θα έρθει, είτε συμπληρώνοντας, είτε αντικαθιστώντας το σημερινό κυβερνητικό προσωπικό.

Με τον κίνδυνο λοιπόν διασποράς πανικού, βροντοφωνάζω: «Ο Κουβέλης ανεξαρτητοποιείται, ήγγικεν η ώρα, πάρτε τα λεφτά από τις τράπεζες»…

Τα περί συμφωνίας με το ΠΑΣΟΚ, με κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, ή με τους Οικολόγους – Πράσινους, ίσως ισχύουν από σήμερα, ίσως όχι, αλλά δεν παίζουν τον καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της Ανανεωτικής Πτέρυγας.

Το σίγουρο είναι ότι ο Φώτης δεν έφυγε επειδή τον εκνεύρισαν οι κραυγές των πιτσιρικάδων του Τσίπρα. Και τόσα χρόνια υπέμεινε και τον Αλαβάνο και τον Ρούντι και τους νεοκομμουνιστές. Στην πραγματικότητα χέστηκε για δαύτους. Έφυγε επειδή βλέπει ότι οσονούπω η τράπουλα ξαναμοιράζεται και θέλει να είναι από τους πρώτους εξ αριστερών του ντήλερ.

Ο Φώτης έφυγε από τα όργανα επειδή κάνει πολιτική. Ο Αλέξης την πάτησε επειδή νομίζει ότι πολιτική είναι οι ομιλίες, οι δηλώσεις και τα συνέδρια.

Γκαφατζήδες ή προβοκάτορες;

Η αλήθεια είναι ότι ο Τσίπρας νόμιζε πως η Α.Π. εκβιάζει, και αργά κατάλαβε ότι η Α.Π. εννοούσε τον εκβιασμό. Όταν το κατάλαβε, από τη μια δεν μπορούσε να κάνει πίσω (είχε κάνει αιμοβόρικες δηλώσεις ότι θα σκίσει τη γάτα μπροστά στα δικά του παιδιά), από την άλλη -έτσι κι αλλιώς- δεν γλύτωνε τη διάσπαση.

Έτσι εξηγούνται και οι προσυνεδριακές επιθέσεις εναντίον του Μετώπου. Ο Τσίπρας υποσχόταν στην Ανανεωτική ότι θα καθαρίσει τον Αλαβάνο και τους άτακτους του Συριζα, θα περιορίσει τον Λαφαζάνη, και θα πάνε όλοι μαζί. Έλπιζε διακαώς ότι ο Αλαβάνος θα διασπάσει τον Συριζα. Ο Αλέκος (που όπως κι ο Φώτης, κι αυτός κάνει πολιτική) άφησε ξεκρέμαστα τα όνειρα του Βίτσα, δεν αποχώρησε από τον Συριζα, έκανε και τη θανατηφόρα δήλωση στο Σπόρτιγκ μια βδομάδα πριν το Συνέδριο ότι «θα δώσουμε την ψυχή μας για τον Συριζα». Και αντί ο Αλαβάνος να διευκολύνει τον Αλέξη, διευκόλυνε τον Φώτη. Τι περίεργο!!!

Στράφι πήγε λοιπόν το μεγαλοφυές σχέδιο εξευμενισμού της Πτέρυγας.

Οι ζόρικες δηλώσεις ότι «τη Δευτέρα παίρνουμε τον Συριζα στα χέρια μας», τα πρωτοσέλιδα της Αυγής για τη «νέα εποχή για τον Συριζα», το άνοιγμα στο συνέδριο που ήταν βασικά πέσιμο στο Μέτωπο, το κλείσιμο στο συνέδριο που ήταν μεγαλύτερο πέσιμο στο Μέτωπο, στόχευαν σε ένα και μόνο πράγμα: Να πείσουν ότι ακόμα κι αν δεν κατάφεραν να καθαρίσουν τον Συριζα πριν το Συνέδριο, θα τον καθαρίσουν μετά.

Προφανώς η Ανανεωτική δεν πείστηκε (δεν πολυασχολιόταν κιόλας), βρήκε την αφορμή, τα μάζεψε κι έφυγε.

Οι δηλώσεις για επανίδρυση του Συριζα και προχώρημα με όσους «εξακολουθούν να εμπνέονται από το ιδρυτικό του συμβόλαιο» είναι της πλάκας. Όχι επειδή το ιδρυτικό συμβόλαιο πολλάκις χρησίμεψε για χαρτί τουαλέτας από όσους σήμερα αποφάσισαν να το τιμήσουν. Αν ο Αλέξης, μετά την διάσπαση του ΣΥΝ, εκβιάσει και τη διάσπαση του Συριζα, θα πάρει τα σκήπτρα από κάτι τροτσκιστές που έχουν διασπάσει το άτομο. Άσε που στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, με λειψό τον ΣΥΝ από τα δεξιά και κολοβό τον Συριζα από τα αριστερά, θα λείπουν καμπόσοι για να φτάσουμε στο 3%.

Μετά την αποχώρηση της Α.Π. δεν νομίζω να πιστεύουν στην Κουμουνδούρου ότι ο Αλαβάνος θα φύγει για να τους αφήσει στην ηρεμία τους. Έτσι κι αλλιώς ο Σύριζα είναι σαν το ευρώ: Δεν προβλέπεται διαδικασία αποχώρησης. Και όπως μάθαμε και από τον γραμματέα της νεολαίας, χρειάζεται να περάσει καιρός για να πεις ναι ή όχι στο ευρώ. Λογικά και ο Αλέκος θα ακολουθήσει την υπόδειξη: Θα περάσει καιρός για να πει ναι ή όχι στον Σύριζα. Και αν είναι να πει ναι, το πώς θα είναι τότε ο Σύριζα, ίσως κανένας να μην μπορεί σήμερα να προβλέψει.

Υ.Γ. Νο 1: Αλήθεια, σήμερα που ο ΣΥΝ –και όχι ο Συριζα- είναι σε πορεία διάσπασης, πόσοι από τους παπαγάλους που κατηγορούσαν για διασπαστές τον Αλαβάνο, τις συνιστώσες, ή τον Λαφαζάνη, θα καταπιούν τη γλώσσα τους;

Μπορούν να εξηγήσουν τα παιδιά της Κουμουνδούρου για ποιο λόγο έγινε η αντι-Μέτωπο εκστρατεία με τα λαμπρά δημοσιεύματα της Αυγής; Ποιος ήταν τελικά ο διασπαστής; Ο Αλαβάνος ή ο Κουβέλης; Ή ισχύει ο ζαχαριαδισμός: Τι μπρόκολα, τι λάχανα;

Πόσοι θα ζητήσουν συγνώμη για τα μηνύματα με τα οποία μας κατέκλυζαν τις προηγούμενες μέρες για το νέο κόμμα με αρχηγό τον πρώην αρχηγό;

Πόσοι θα παραδεχτούν δημοσίως ότι τελικά η διάσπαση δεν ήρθε από τον Αλαβάνο (όπως εύχονταν), αλλά από τον Κουβέλη (όπως απεύχονταν);

Γιατί τα σαΐνια της Κουμουνδούρου ποτέ δεν κατηγόρησαν το «κόσμημα του κοινοβουλίου» ότι φτιάχνει νέο πολιτικό φορέα και ότι έχει «διαμετρικά αντίθετο πολιτικό σχέδιο»;

Υ.Γ. Νο2: Οι παραπάνω ερωτήσεις προφανώς είναι ρητορικές.

Έως τώρα σχόλια για το άρθρο ΕΔΩ, στο τέλος

Σχόλια
 1. Ο/Η denyal λέει:

  «Διότι καλός είναι ο χουλιγκανισμός άμα θες να στήσεις σχήμα των ΕΑΑΚ» την παλεύεις καθόλου; τι μαλακίες είναι αυτές;

  χωρίς τα ΕΑΑΚ θα το’χες αποχαιρετήσει το 16 που ‘ξερες «σύντροφε». Που βγαίνουν τα σχεδόν τίποτα και το αναφέρουν κι ως μεγάλο επίτευγμα του … ΣΥΡΙΖΑ.

  ΥΓ: δεν ήμουν στα ΕΑΑΚ τότε, ούτε είμαι και τώρα. Αλλά όταν αρχίζεις ένα άρθρο έτσι, μόνο για τις ΠΟΣΔΕΠ των ανανεωτικούληδων είσαι, προφανώς δεν το’χεις συνειδητοποιήσει ακόμα αλλά θα κάνει ο χρόνος το θαύμα του. Ο Μαργαριτισμός κολλάει κι από (μικρή) απόσταση.

 2. Ο/Η ennui λέει:

  Αντιθέτως, εγώ που ήμουνα στα ΕΑΑΚ λέω ότι ο άνθρωπος έχει δίκιο. Άντε να δούμε τι θαγίνει…

 3. Ο/Η Χρηστος Κ. λέει:

  Φανταζομαι οτι θα καθεσαι μπροστα στο καθρεφτη και θα αυτοθαυμαζεσαι για τις βαθυστοχαστες αναλυσεις. Μονο που οι αλαβανιες σου δε μπορουν να κρυφτουν. Η αντιμετωπιση ενος πολιτικου οργανισμου με επιχειρηματα ποδοσφαιρικου χουλιγκανισμου μπορει να ενθουσιαζουν καποιους χαζοχαρουμενους αλλα ως εκει. Οταν ξυπνησεις απο το ληθαργο της ασημαντοτητας σου ισως να καταλαβεις και τι εγινε στο συνεδριο. Μεχρι τοτε παιξε με τον Βοναπαρτη το στρατεγκο των ανυπαρκτων.

 4. Ο/Η γιαννης ιωαννου λέει:

  Ενδιαφέρουσα η αναλυση , δεν θα την κρίνω λογω πίεσης χρόνου ,σημειώνω ομως οτι και στην Αριστερά , υπάρχει η διάσταση της προσωπικής φιλοδοξίας ( εστω και αν καλύπτεται απο πολιτικές αναλύσεις περί υποταγής τους στο «συμφέρον του κινήματος»):ΚΟΥΒΕΛΗΣ-ΑΛΑΒΑΝΟΣ είναι ηγετικά στελέχη με παρελθόν και εμπειρία , Ο ΤΣΙΠΡΑΣ δεν εχει το περελθόν και την εμπειρία των παραπάνω…στη ρευστή πολιτική συγκυρία δοκιμάζονται και οι τρείς…ας μην είμαστε βέβαιοι για την «τύχη» τους…
  …ισως να μας φώτιζε περισσότερο μια πολύ παλίά πραγματεία ενός μάλλον λησμονημένου στελέχους της κομμουνιστικής αριστεράς-ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΦΙΛΙΝΗ , ΠΟΥ ΕΠΑΝΕΚΔΟΘΗΚΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ( για τη θεωρία των παιγνίων και τη πολιτική δράση…)

 5. Ο/Η γιαννης ιωαννου λέει:

  …και επι της ουσιας: Η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ εχει τουλάχιστον απο τις ευρωεκλογές του 2009 » ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ»…ακόμη κια αν δεν εκαναν τα λάθη τακτικής ΟΙ ΤΣΙΠΡΑΣ και ΑΛΑΒΑΝΟΣ , δεν θα μπορούσαν να το ανατρέψουν…η προσγείωση απο τις μεγαλοστομίες και των δύο στο 4 και κάτι τοις εκατό οταν μόνον ΣΥΝ-ΔΗΚΚΙ υπερέβαιναν το 10% ΠΡΙΝ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ , ηταν η «ανατροπή» της πολιτικής της «αριστερής στροφής»…το οτι ο ΑΛΑΒΑΝΟΣ συναγωνίζεται την «επαναστατική» ΡΗΤΟΡΙΚΉ των συμπαθών κατά τα αλλα ΑΓΓ. ΧΑΓΙΟΥ ,ΣΑΒΒΑ ΜΙΧΑΗΛ δεν αποτελεί «πολιτική πρόταση» , οταν την εξοδο απο την ευρωζώνη και την επιστροφή στη δραχμή την μελετούν ηδη σοβαρά και οι κυβερνώντες…
  …οσο για την θεωρούμενη ως «αδιανόητη» για την αριστερά συμμετοχή σε κυβερνήσεις συνεργασίας εκτός της περίπτωσης 89-90 οπου ο ΣΥΝ και του ΑΛΑΒΑΝΟΥ συμμετείχε, αλήθεια τι αλλη εναλλακτική λύση εχουμε για εναν δημοκρατικό σοσιαλισμό ;…
  …ΜΉΠΩς ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ του ΟΚΤΏΒΡΗ ΤΟΥ 17;…ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΛΥΣΗ επιμένουν δεκαετίες τώρα «Μ-Λ» ΚΛΠ …ΝΟΜΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΠΕΙΔΗ Η «ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ» ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ( ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΧΑΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ)…Θα ακολουθήσει τις «επαναστατικές πρωτοπορίες»;…ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΙ ΤΙΣ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΙΚΑΝΕΣ ( ΤΙς «ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΊΕς») ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΕΠΙΤΥΧΩΣ;…ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΟΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ; με βαση ποιο πολιτικο παρελθόν ;…

 6. Ο/Η LeftG700 λέει:

  Αρκετές οι σωστές επισημάνσεις αλλά πιο πολλές οι αντιφάσεις σε μια ανάλυση ούτε 1500 λέξεων. Θα επικεντρωθούμε στις δεύτερες:

  1) Αν ο Τσίπρας «[…] -έτσι κι αλλιώς- δεν γλύτωνε τη διάσπαση», γιατί τη χρεώνεται; Μήπως επειδή «[…] αργά κατάλαβε ότι η Α.Π. εννοούσε τον εκβιασμό»; Μα αφού «Η στάση της Ανανεωτικής Πτέρυγας ετοιμαζόταν καιρό.»!!!

  2) «Αντικειμενικά λοιπόν από την έκβαση του 6ου συνεδρίου του ΣΥΝ, έχασε η λέξη αριστερά και λέξη ενότητα. Δηλαδή κάηκαν δύο γερά χαρτιά του Συριζα. […] Ακόμα κι αν είναι ρεζίληδες και πουλημένα τομάρια όποιοι αποχωρούν, κάθε διάσπαση προστίθεται στο πρόβλημα ανυποληψίας και αναξιοπιστίας της αριστεράς, και σε μια τέτοια περίοδο, ακόμη περισσότερο».

  Ya basta ρε φίλε Συριζίτη, ya basta! Από το nic σου και από τα γραφτά σου φαίνεται να σε ενδιαφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, σωστά; Πώς τότε σε αφήνει παγερά αδιάφορο το ενδεχόμενο οι αποχωρούντες (να δούμε αν θα αποχωρήσουν τελικά, μη βιαζόμαστε) να είναι «ακόμα και πουλημένα τομάρια»; (Που δεν είναι πουλημένα τομάρια βέβαια· η Αριστερά πάντα είχε στο εσωτερικό της ένα ρεύμα υπέρ «των στοχαστικών προσαρμογών»…). Επειδή η αποχώρηση «προστίθεται στο πρόβλημα ανυποληψίας και αναξιοπιστίας της αριστεράς»; Και γιατί δεν λαμβάνεις υπ’ όψη σου καθόλου το γεγονός ότι ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την ανυποληψία της Αριστεράς το έχουν διαχρονικά οι πολιτικές των Ανανεωτικών; Αλλά όχι! Το λαμβάνεις και λίγο υπ’ όψη σου αν κρίνουμε από τις ειρωνείες περί «κοσμήματος του κοινοβουλίου»! Τότε; Τι βιολί είναι αυτό που παίζεις, με τις μισές χορδές σπασμένες τη μια φορά και τις άλλες μισές σπασμένες την άλλη;

  3) «Η επόμενη μέρα δεν μπορεί να καλυφθεί με απόπειρες νεκρανάστασης ενός Συριζα σε τέλμα». Μάλιστα.

  Και τι δ ε ν είναι σε τέλμα φίλε Συριζίτη; Μήπως το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής; Κι αν αυτό όντως δεν είναι σε τέλμα αλλά σε άνοδο, από πού άντλησε αυτή την άνοδο το Μέτωπο; Μήπως από τον ΣΥΡΙΖΑ; Κι αν έτσι έχουν τα πράγματα, μήπως ένα κάποιο εμβαδόν από το τέλμα του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλεται στην εκτροπή των τρεχούμενων νερών του προς την κοίτη του Μετώπου;

  Εν κατακλείδι: Πολλοί μέσα στην Αριστερά γεράσατε και μυαλό δεν βάλατε! Εξακολουθείτε να στοιχίζεστε δίπλα ή απέναντι σε πρόσωπα, αντί να προσπαθείτε να ορίσετε τους σωστούς κατά τεκμήριο πολιτικούς στόχους, να βρίσκετε τα πολιτικά μέσα για την επίτευξή τους και να υλοποιείτε το όποιο πολιτικό σχέδιο έχετε καταστρώσει. Να κάνετε πολιτική μ’ άλλα λόγια· όχι όμως πολιτική με όρους προσωπικών ελιγμών και τακτικών κινήσεων, αλλά με όρους κινήματος των εργαζομένων που τους περνάνε από αλλεπάλληλα μαχαίρια!

  Κι εσείς χτενίζεστε;

  • Ο/Η Γ. Καλαντζόπουλος λέει:

   Θα συμφωνούσα μαζί σου με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε όταν λέμε «όρους κινήματος», όπως επίσης και την σχέση του κινήματος με τους πολιτικούς σχηματισμούς.

   Έχουμε λοιπόν και λέμε «πολιτική με όρους κινήματος» θεωρεί ότι κάνει και το ΚΚΕ, επειδή ελέγχει ορισμένα συνδικάτα και τα κατεβάζει στις δικές του κινητοποιήσεις. Με την ίδια ακριβώς λογική για παράδειγμα θεωρεί και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ότι κάνει «πολιτική με όρους κινήματος».

   Επίσης, «πολιτική με όρους κινήματος» κάνει και μια παρέα συνδικαλιστών σε ένα μαζικό χώρο που μπορούν να έχουν γραμμένους όλους τους πολιτικούς φορείς γραμμένους στα παλιά τους τα παπούτσια αλλά να συσπειρώνουν τους εργαζόμενους στο χώρο τους και να έχουν μαζική πολιτική δράση.

   Τέλος, «πολιτική με όρους κινήματος» τον τελευταίο καιρό κάνουν και ΠΑΣΟΚΙΚΑ σωματεία και ομοσπονδίες της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ που αυτονομούνται από την κυβερνητική πολιτική και φτάνουν στο σημείο να φωνάζουν «να καεί, να καεί το μπουρδέλο η βουλή».

   Πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε ακριβώς τι εννοούμε όταν λέμε «πολιτική με όρους κινήματος». Εξάλλου η διαμεσολάβηση στο κοινοβούλιο ή στην πολιτική σκηνή από πολιτικούς φορείς – που σέβονται την αυτονομία του μαζικού κινήματος – των στόχων του, όπως έγινε με τον ΣΥΡΙΖΑ π.χ. στην περίπτωση του άρθρου 16, είναι μια πολιτική πρακτική που δεν είναι ανταγωνιστική με την «πολιτική με όρους κινήματος».

   Αυτα τα λέω γιατί στην προσπάθεια να απομυθοποιήσουμε την Αριστερά και την πολιτική της, μερικές φορές καταλήγουμε να μυθοποιούμε το «μαζικό κίνημα». Δυστυχώς σήμερα το μαζικό κίνημα δεν είναι σε πολλή καλύτερη κατάσταση από την αριστερά. Μακάρι να ήταν διαφορετικά τα πράγματα, τότε ίσως θα είχε λυθεί εκ των πραγμάτων και ένα μεγάλο μέρος από τα προβλήματα που ταλανίζουν την Αριστερά

   • Ο/Η LeftG700 λέει:

    Φίλε Γ. (Γιάννη; Γιώργο;) Καλαντζόπουλε,

    Θα αρχίσουμε από την τελευταία σου παράγραφο. Δεν προσπαθούμε να απομυθοποιήσουμε καμία Αριστερά και τα ντεζαβαντάζ του (ακαθοδήγητου και αποπροσανατολισμένου) μαζικού κινήματος τα έχουμε συνειδητοποιήσει. Αυτό που λέμε δεν είναι διαμαρτυρία για ό,τι γράφεις -που εμμέσως αναφέρεται σε μας. Δεν είσαι υποχρεωμένος να ξέρεις τις απόψεις μας επ’ αυτού. Απλώς, για ενημέρωσή σου, αν θέλεις κάνε τον κόπο να μπεις στο http://leftg700.blogspot.com/2010/04/blog-post_18.html. Εκεί θα δεις μια σχετική, ολιγόλογη ανάρτησή μας. Αν πάλι δεν σου περισσεύει χρόνος ή όρεξη, επίτρεψέ μας να σου παραθέσουμε τον τίτλο της: «(Καν)Ένα είναι το Κόμμα;». Είμαστε σίγουροι ότι καταλαβαίνεις…

    Τονίζεις: «Πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε ακριβώς τι εννοούμε όταν λέμε “πολιτική με όρους κινήματος”». Πόσο δίκιο έχεις!

    Από τη μεριά μας λοιπόν ξεκαθαρίζουμε ότι όταν μιλάμε για κίνημα εννοούμε κατ’ αρχήν το Αριστερό εργατικό κίνημα. Κατά δεύτερον εννοούμε το ευρύτερο μαζικό κίνημα, του οποίου, αν δεν κάνουμε λάθος, φιλοδοξούμε όχι να αποσπάσουμε, αλλά να κ ε ρ δ ί σ ο υ μ ε τη συναίνεση και την αποδοχή.

    Σχετικά με τις αναφορές σου σε όμορες δυνάμεις της Αριστεράς. Παραβλέποντας τη δονκιχωτική πολιτική του ΚΚΕ να μονοπωλήσει την Αριστερά, ναι, εν συγκρίσει με την Τσιπρολογία και Αλαβανολογία που παρατηρούμε στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει πολιτική με όρους κινήματος (όπως αυτό το καταλαβαίνει, επαναλαμβάνουμε) σε σαφώς μεγαλύτερο βαθμό. Το ίδιο, τηρουμένων των αναλογιών, κάνει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

    Αυτά εν ολίγοις. Και να κλείσουμε διευκρινίζοντας ρητά ότι τα όσα γράψαμε δεν υποκρύπτουν διάθεση αντιπαλότητας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε εκφράσει και στο μπλογκ μας την άποψη ότι υποστηρίζουμε τέτοιου τύπου ενωτικά εγχειρήματα. Επί της αρχής όμως. Στην κατ’ άρθρον συζήτηση, συχνά, έχουμε τις ενστάσεις μας…

    Τα λέμε

 7. Ο/Η ili geri λέει:

  H απαντηση είναι απλή: ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ .. (ευκολη η ερωτηση)

  Μια πιο δύσκολη: ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ; ..(συνειδήσεις εννοώ..)
  (και θα ρισκάρω μια απαντηση: ξεκινω με τον Παπανδρέου… και στο βάθος..ο Καρατζαφέρης ακριβώς όπως στις ευρωεκλογές2009 ..)

  και μια ακόμη πιο δυσκολή ερώτηση:

  ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΤΩΧΟΊ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ; ..

  (να τολμησω κι εδώ μια απαντηση: .. το πρωτο βήμα για πιο γενναία, μαχητική, ειλικρινη και μαζική αντισταση .. τώρα που ολοι πηραν από ένα «μηνυμα» ας αποδειξουν πόσο δημοκρατικοί-αποτελεσματικοί μαχητές είναι με συνεπεια και σεβασμό χωρίς προσωπικούς εγωισμούς και μαξιμαλισμούς και «νάζια» .. Ο ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ εδειξε τον τροπο.. )

 8. Ο/Η Vagelio λέει:

  Φίλοι denyal (σχόλιο 1) και ennui (σχόλιο 2), εγώ που δεν μπορούσα να είμαι εντός ή «εναντίον» των ΕΑΑΚ, λόγω ηλικίας, νομίζω ότι έχετε και οι δύο δίκιο.
  Αποκλείεται κάποιοι «χουλιγκάνοι» να ανατρέπουν κάποια πολιτικά δεδομένα ?
  Το οτι τα ανατρέπουν σημαίνει ότι καλώς είναι «χουλιγκάνοι» ?

  • Ο/Η denyal λέει:

   Βεβαίως τα ΕΑΑΚ έχουν ΚΑΠΟΙΟΥΣ τραμπούκους (όχι χουλιγκάνους) σε ΚΑΠΟΙΑ σχήματά τους σε ΚΑΠΟΙΑ μέρη της Ελλάδας. Όπως έχει και η Νεολαία ΣΥΝ και η Αριστερή Ενότητα*. Αλίμονο αν αρχίσω ένα κείμενο μιλώντας γενικά για «άμε θες να στήσεις σχήμα της ΑΡΕΝ καλός είναι ο χουλιγκανισμός», είναι απλά και σκέτα, εμπαθής λάσπη.

   Η ουσία της υπόθεσης φίλη Vagelio είναι πως τα ΕΑΑΚ δεν συνέβαλαν στην μη αναθεώρηση του άρθρου 16 μέσω χουλιγκανισμού. Αν αναφερόμαστε σε άλλα πράγματα (το μπλοκάρισμα πρυτανικών εκλογών και σχετικών διαδικασιών, την στάση τους στην νεκρανάσταση της ΕΦΕΕ, τους τσαμπουκάδες για αφισο-χώρους ή με καθηγητές κτλ) τότε χωράει συζήτηση. Αλλά η γενίκευση πως τα ΕΑΑΚ έχουν διακηρύξει ή καλλιεργούν κάποιου είδους ‘τυφλή βία’ και την εφαρμόζουν για να πετύχουν πολιτικά αποτελέσματα είναι τελείως εκτός πραγματικότητας.

   * ΥΓ: στην πραγματικότητα η μόνη νεολαία που δεν έχει τραμπούκους είναι η -ανύπαρκτη- νεολαία των Οικολόγων-Πράσινων.

 9. Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ λέει:

  ….»αριστερο εργατικό κίνημα» ; ΔΗΛ. αν το εργατικό κίνημα το κρίνουμε ως «δεξιό» θα το αντιμετωπίσουμε με τη γνωστή μέθοδο της καταστολής(ΔΕς » υπαρκτό σοσιαλισμό» , Κινα της σήμερον -κομμουνιστική βεβαίως, βεβαίως) ;
  ….ευρύτερο μαζικό κίνημα : ΑΝΉΚΟΥΝ ΕΔΏ ΟΙ ΚΙΝΉΣΕΙς ΠΟΛΙΤΏΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ -ΤΟΥ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΛΠ…ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΘΑ ΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥς ΕΚΑΤΟ ΠΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ Π.Χ. ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ και οχι τους αλλους εκατό που ειναι εναντίον ;…
  ….ΑΡΘΡΟ 16: ΕΠΕΙΔΉ ΑΠΟ πολλούς αναφέρεται ως «μεγάλη επιτυχία του κινήματος»: δηλ. η «δημόσια» ΠΑΙΔΕΊΑ Που είναι διάτρητη απο παντού απο μικρά και μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα ( ιδιωτικό συμφέρον είναι και το φροντιστήριο πόσο μάλλον το ιδιαίτερο του καθηγητή-δημοσίου υπαλλήλου) «σώθηκε»…και σταμάτησε να μπορεί ο Χ ΜΕ μΙΑ ΜΙΚΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΕΣΗ να σπουδάζει στο εξωτερικό και να γυρίζει στην ΕΛΛΆΔΑ γιατρός, μηχανικός κλπ… μικρό αλλά χαρακτηριστικό δείγμα πως ενα μεγαλο τμήμα της αριστεράς μπορεί να κοιτάζει το δάχτυλο και οχι το φεγγάρι…
  …για τις απίθανες ( ακόμη και για τη λογική της » επαναστατικής αριστεράς» )πρακτικές των ΕΑΑΚ ( ΧΤΊΣΙΜΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ , ΑΡΠΑΓΗ ΚΑΛΠΩΝ ,ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΜΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ…)
  Ας ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΩΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ…και ας μην αρκεστούμε να θεωρούμε οτι η ιστορία ( οσων πίστευαν οτι η βία είναι η μαμή της ΙΣΤΟΡΙΑΣ )επαναλαμβάνεται ως φάρσα…( τραγωδία ηταν το καθεστώς που εγκατέστησαν οι μπολσεβίκοι στη ΡΩΣΊΑ)…

  …ΓΕΝΙΚΌΤΕΡΑ αν στην ΑΡΙΣΤΕΡΑ εγκαταλείψουμε τον ΜΕΣΣΙΑΝΙΣΜΟ ( και αυτό ισχύει και για όσους το δηλώνουμε φραστικά αλλά το «χούϊ» απο τη νεανική μας περίοδο μας συνοδεύει αρρητα και τώρα που ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να αναφωνήσουμε και μείς το σωκρατικό » ΕΝ ΟΙΔΑ ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΟΙΔΑ»…

  • Ο/Η Left G700 λέει:

   Φίλε Γιάννη Ιωάννου,

   Μα όχι! Δεν βγαίνει κάτι τέτοιο (κλίση προς την καταστολή) από τα λόγια μας, ούτε καν ως υποψία. Γιατί κρίνεις σκόπιμο να μας ρωτήσεις; Κάπου μας αδικείς…

   Λίγα λόγια για το δεύτερο ερώτημά σου. Από την πλευρά της τυπικής λογικής, ναι, ακόμα και το αντιμεταναστευτικό ρεύμα (δεν εννοούμε τους Χρυσαυγίτες βέβαια…) στο μαζικό κίνημα κατατάσσεται. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το ευλογούμε επειδή προέρχεται από τις «μάζες», έτσι δεν είναι; Νομίζουμε ότι στο σύνολό της η Αριστερά το έχει καθαρό αυτό στο μυαλό της.

   Για να σε προλάβουμε —ενδεχομένως: Θα πρέπει να καταστείλουμε τέτοιου τύπου μαζικές κινήσεις; Και πάλι όχι. Αλλά δεν είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να παρέμβουμε ιδεολογικά για να ανατρέψουμε ό,τι έχουν στο μυαλό τους αυτοί οι άνθρωποι; Για μας τουλάχιστον ναι. Γι’ αυτό και γράψαμε σε προηγούμενο σχόλιο ότι το αριστερό κίνημα θα πρέπει να κ ε ρ δ ί σ ε ι την αποδοχή και τη συναίνεση.

   Τέλος μια παρατήρηση, αν μας επιτρέπεις.

   Δεν νομίζουμε ότι διατυπώσεις όπως «τραγωδία ηταν το καθεστώς που εγκατέστησαν οι μπολσεβίκοι στη ΡΩΣΊΑ» αποτελούν και την καλύτερη εισαγωγή στο Μεγάλο Θέμα «Τι έγινε στη Ρωσία».

   Τα λέμε

   ΥΓ 100 άνθρωποι δεν είναι μαζικό κίνημα βέβαια. Αλλά καμιά φορά μπορεί να είναι η μαγιά του…

 10. Ο/Η dimitris t λέει:

  …είναι διάτρητη απο παντού απο μικρά και μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα ( ιδιωτικό συμφέρον είναι και το φροντιστήριο πόσο μάλλον το ιδιαίτερο του καθηγητή-δημοσίου υπαλλήλου)…

  Τι να κάνουμε για να γίνει κατανοητό ότι ιστορικά και θεωρητικά, το στόχαστρο της αριστεράς δεν είναι στραμμένο προς τα (μικρά ή μεγάλα) συμφέροντα αλλά προς το ΚΕΦΑΛΑΙΟ;

  Το πρόβλημα είναι πως μια μερίδα της αριστεράς βγάζει σπυράκια ακόμα και με το άκουσμα της λέξης κεφάλαιο.

 11. Ο/Η Σπύρος λέει:

  μπορεί ο ΣΥΝ να έχασε την ενότητα, κέρδισε όμως το αριστερό του προφίλ.

 12. Ο/Η ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ λέει:

  H άποψη μου για το συνέδριο του ΣΥΝ συνοψίζετε στο ότι ο Τσίπρας κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια κ τα πήρε όλα .Από τη μια διάλυσε τις τάσεις που υπήρχαν πριν στο ΣΥΝ πτέρυγα, ρεύμα κ δημιούργησε τη δικιά του Υπερτάση με ένα κομμάτι του ρεύματος κ της νεολαίας ,μαζί με το ΚΠΔ κ την πλατφόρμα ( Μπαλάφας κ λοιποί ανανεωτικοί) .Με ποσοστά αθροιστικά κοντά στο 67%.Αρά γίνετε κυρίαρχος στο χώρο του ΣΥΝ. Από την άλλη του χαλάει το σκηνικό η αποχώρηση των ανανεωτικών που τους ήθελε όσο τίποτα ,για αυτό κ οι αναφορές του κατά του Μετώπου κ κατά της προοπτικής ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ενιαίος πολιτικός φορέας.(για οποιαδήποτε αμφισβήτηση πάνω σε αυτό μπορείτε να τρέξετε λίγο πίσω στην ομιλία του Προέδρου του ΣΥΝ στο συνέδριο).Η αποχώρηση των ανανεωτικών δυστυχώς δεν σημαίνει ότι κ ο ΣΥΝ παίρνει αριστερή στροφή ή προφίλ, απεναντίας έχουμε μια καταγεγραμμένη δεξιά στροφή του κόμματος ,καθώς οι απόψεις της πτέρυγας γίνονται ηγεμονικές έστω κ χωρίς τη πτέρυγα η άποψη μου είναι ότι γυρνάμε σε ένα ΣΥΝ εποχής Κωνσταντόπουλου που ναι μεν θέλουμε ένα ΣΥΡΙΖΑ σαν εκλογική συμμαχία προθύμων με άνοιγμα κ στους οικολόγους με ηγεμονικό ρόλο του ΣΥΝ για να εξασφαλίζουμε αν μπορούμε ακόμα κοινοβουλευτική εκπροσώπηση κ από την άλλη κινούμαστε σε μια συστημική λογική με το μαγαζί τσιφλίκι κ χωρίς καμιά πολιτική πρόταση ανατροπής.
  Αυτή τη στιγμή είναι αναγκαίο όσο ποτέ ένα ΜΕΤΩΠΟ ανατροπής, ένα νέος πολιτικός φορέας που θα ξανασυσπειρώσει το κόσμο της αριστεράς των κόσμο της εργασίας, τη νεολαία την αγροτιά απέναντι στη λαίλαπα του ΔΝΤ της οικονομικής ευρωπαικής ένωσης κ της παράδοσης της εθνικής κ λαικής κυριαρχίας της χώρας μας .Θα δώσει μια άλλη προοπτική για Σοσιαλισμό που είναι επίκαιρος όσο ποτέ.. ¨Οσο καθυστερείτε η δημιουργία ενός νέου πολιτικού υποκειμένου τόσο θα χειροτερεύει η ζωή μας κ η καθημερινότητα μας από της οδηγίες της ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Κ ΤΟΥ ΔΝΤ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ Κ ΤΟΣΟ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΘΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΕΤΕ Κ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ.

 13. Ο/Η pan λέει:

  syn – thesis προηγουμένων

  …ΓΕΝΙΚΌΤΕΡΑ αν στην ΑΡΙΣΤΕΡΑ εγκαταλείψουμε τον ΜΕΣΣΙΑΝΙΣΜΟ και αυτό ισχύει και για όσους το δηλώνουν φραστικά αλλά το “χούϊ” απο τη νεανική τους περίοδο τους συνοδεύει αρρητα και τώρα..
  …ας αποδειξουν (αν και μάλλον δεν μπορούν) πόσο δημοκρατικοί-αποτελεσματικοί μαχητές είναι με συνεπεια και σεβασμό χωρίς προσωπικούς εγωισμούς και μαξιμαλισμούς και “νάζια” .. κάποιοι νέοι και παλιοί έδειξαν εδώ και καιρό τον τρόπο..

  και το κουίζ:
  κάποιοι (που φεύγουν-μένουν) μοιάζουν εδώ και καιρό
  με τον παπού της διαφήμισης του παγωτού:
  ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ. ΝΑ ΠΑΤΕ ΑΛΛΟΥ
  λένε με όλους τους τρόπους τους.
  ΠΟΙΟΙ είναι άραγε ;

 14. Ο/Η καραμπάς κώστας λέει:

  ρε παιδιά ,τι χάλια διάσπαση ειναι αυτή?Ούτε μαλλιοτραβήγματα ,ούτε κλωτσοπατιναδες ούτε μπινελίκια.Ρε σεις,τι ξενερωτοι είναι τούτοι οι ανανεωτικοί?Χάλια διάσπαση.Καμμία σχέση με τις διαγραφές της χρυσας χατζηβασιλείου του συντροφου καραγιώργη παρουσία του μπελογιάννη στην 5η ολομέλεια ,όπου μετα τον καραγιώργη τον σκοτώσανε οι βασανιστές της ρουμανικης μυστικής αστυνομίας μετά απο σκληρ’α βασανιστήρια…
  Είχαμε δίκιο όσοι αντιπαθούσαμε τους ανανεωτικούς επειδή είναι δεξιάτζες,όπως και η πλειοψηφία των οικολόγων πράσινων και αρκετοί συνασπιστές που τους πείσανε οι ανανεωτικοί για τη θεσμικότητα την μαμά ευρωπαική ένωση την αξία των υπουργικών καρεκλών.Αυτή η νερόβραστη διάσπαση μας δικαιώνει.
  Να ανάψουν λίγο τα αίματα…Ρε σεις ,τι πολιτισμός ειναι αυτο΄ς ,τι κουλτούρα…
  Εγώ πχ μετα τις ευρωεκλογές που ήμουν ακομα στο συριζα ,πρότεινα στο τιβοεξεσ του κούλογλου να εφαρμόσουμε τη μέθοδο με τα καδρόνια κάθε φορά που οι ανανεωτικοί θα πηγαίνανε στα καναλια να εκφρασουν τις αντισυριζικές απόψεις τους,σύμωνα με τις ένδοξες παραδόσεις του αειμνείστου συντρόφου Τσολάκη στην Τασκένδη το 56 ,όπου η μειοψηφία των κουκουέδων με τη βοήθεια της γκε πε ου βαρούσε την πλειοψηφία…Μιλάμε για τις συγχρονες και αξέχαστες παραδόσεις του κομμουνιστικού σταλινικού κινήματος .[ε’ιπαμε καταδικάζουμε το σταλινισμό,αλλά όχι στα αλήθεια,ο σταλινισμός είναι κάτι που δεν ξεριζώνεται όπως και ο μεταστατικός καρκίνος ]
  Μεγάλη απογο΄’ητευση …Να εκφραστει το μίσος και η αντιπάθεια…Τελικά οι συνασπιστες γίνανε όπως και οι ανανεωτικοί,νερόβραστοι.Τελικά μόνο το τιμημένο κκε ‘εχει μείνει συνεπές και απολιθωμένο.Πρεπει να βγαλουμε τα εικονίσματα του σταλιν του μπερια του γιεζοφ του γούσια του ζαχαρι’αδη και να τα κρεμασουμε ψηλά και να διαβαζουμε τους καταλόγους απο τα εκατομμύρια θύματά τους κομμουνιστές έλληνες ρώσσους από όλο τον κόσμο

  • Ο/Η farax λέει:

   » Ρε σεις ,τι πολιτισμός ειναι αυτο΄ς ,τι κουλτούρα…? »
   Ευρωπαική κε Κώστα, Του μεγάρου και της SIEMENS αν εννοείτε ….

  • Ο/Η Left G700 λέει:

   Φίλε Κώστα Καραμπά,

   Στ’ αλήθεια, πιστεύεις ότι όλα όσα γράφεις είναι σοβαρή επιχειρηματολογία; Εντάξει, καταλαβαίνουμε ότι βγάζεις το άχτι σου. Ανθρώπινο και γι’ αυτό σεβαστό, από μας τουλάχιστον. Αλλά είναι ε π ι χ ε ι ρ η μ α τ ο λ ο γ ί α;

   Ποιος μίλησε για τις πρακτικές που συνδέονται με τα πρόσωπα στα οποία αναφέρεσαι; Και πού διαπίστωσες παρόμοιες διαθέσεις; Στήνεις μια φανταστική, απλουστευτική, διαστρεβλωτική καρικατούρα, αντιπροσωπευτική, τάχα, του μέσου αριστερού (όχι μόνο του μέσου αριστερού μέλους του ΣΥΝ ή του ΣΥΡΙΖΑ) για να δικαιώσεις τις απόψεις σου; Είναι αυτό έ ν τ ι μ ο;

   Και μια πραγματολογική διόρθωση σε ένα λάθος που κανονικά δεν θα έπρεπε να κάνεις: Η ΑΠ δεν έχει καμία σχέση με την πλειοψηφία που χτυπιότανε από τη μειοψηφία των κουκουέδων και τη GPU. Δεν ξέρουμε αν και ποιος, σας χτυπάει.(Δεν είμαστε μέλη η «επιρροές» του ΣΥΝ).

   Ξέρουμε μόνο ένα: Δ ε ν είσαστε πλειοψηφία! Ακόμα να το συνειδητοποιήσεις και να συμβιβαστείς με αυτή την πραγματικότητα;

   Τα λέμε (αλλά χωρίς ζαβολιές)

 15. Ο/Η Γιάννης Χ. λέει:

  Θλίβομαι που μια αποστοίχιση-που πάντα καλό πράγμα, η αποστοίχιση της πτέρυγας (που δεν έχει σχέση με καμιά ανανέωση) γίνεται αφορμή για να δημιουργηθούν νέες στοιχίσεις (που είναι ακόμα πιο κακό πράγμα) εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ

  Θλίβομαι που η σύνθεση είναι ακόμα άπιαστο όνειρο για όσα ισχύουν στην «καθ ημάς Αριστερά» αλλά και στον περίγυρό της.

  Θλίβομαι που κάποιοι μπαίνουν στο τριπάκι να μετρήσουν νίκες, απώλειες και ζημιές, λες και εκεί βρίσκεται όλο το θέμα που μας απασχολεί σήμερα

  Από την άλλη πάντως, ευτυχώς που υπάρχουν πουτάνες

 16. Ο/Η karampas λέει:

  συναγωνιστα λεφτ τζι 700,πλάκα κανω ρε συντροφε,μη στεναχωριεσαι.Περίμενα πάντως ξεμαλιασμε ξεκατινιασμα καταρες χαρακτηρισμούς,αλλά τιποτα.Θα πει κανείς τι χρησιμεύουν τα παραπάνω?Είναι μια διασκεδαση ,εάν κρυβεις μια κατίνα μεσα σου ,μία τατιάνα.Σε σχεση με την τασκένδη, το χρουτσοφικό κκε αυτό που προέκυψε μετα την δοτη παρανομη 6η ολομέλεια που έγινε απο το κκσε και τα άλλα κομ κομματα είναι το ψευδοκκε που διασπαστηκε το 68.Η μειοψηφία λοιπόν του μετεπειτα χρουτσοφικού ψευδοκκε στην τασκενδη χτυπήθηκε με το πραγματικό εγκληματικό ζαχαριαδικό κκε.Ο Πάνος Δημητρίου που του φάγανε το αφτί μετα πέρασε στο κκε εσ.Δημητριου τσολακης χρουτσοφικοί μετεπειτα του κκε εσ με τη βοήθεια της γκε πε ου κοπανιονταν με την πλειοψηφία τη νομιμη εκει στην τασκενδη.Στη συνεχεια η μειοψηφια διέγραψε την πλειοψηφία και μεγαλο ποσοστο των ανταρτων του δσε συνεχισε τη ζωή του στα γκουλαγκ που τους εστειλαν δημητριου τσολακης
  Εμενα η προταση μου για το σημερα ειναι η συμμετοχη στο μετωπο αγωνα και αλληλεγγύης ,οι οικολογοι πρασινοι που δυστυχώς ειναι κάπως δεξιοί,η ανταρσυα η ακ άπαντες

  • Ο/Η Left G700 λέει:

   Φίλε Κώστα Καραμπά,

   Προφανώς είσαι παλιός αριστερός και ξέρεις πρόσωπα και πράγματα που εμείς αγνοούμε. Άρα, πάμε πάσο. Μας στενοχώρησε λίγο το σχόλιό σου γιατί φόρτωσε όλους, συνεπώς κι εμάς, με αμαρτίες που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να μας καταλογιστούν. Μπορεί να μας καταλογιστούν άλλες, σύμφωνοι, αναμάρτητοι δεν υπάρχουν εξ άλλου, αλλά πάντως όχι αυτές!

   Η ιδέα των ανταρτών του ΔΣΕ που κατέληξαν εξόριστοι, φυσικά και μας πονάει, όπως μας πονάει και η σκέψη των παλιών μπολσεβίκων που στήθηκαν στον τοίχο ως πράκτορες του ταξικού εχθρού. Και νομίζουμε όλους τους αριστερούς τους πονάει. Ακόμα και του ΚΚΕ κι ας μη το ομολογούν και το κρύβουν. (Μιλάμε μετά λόγου γνώσεως).

   Όμως, επιμένουμε στην αναντιστοιχία του τι έγινε εκείνα τα χρόνια και του τι συμβαίνει τώρα με την ΑΠ. Ανεξάρτητα από το τι άποψη έχει κανείς για τις πολιτικές τους θέσεις, ένα είναι βέβαιο: αποτελούν μειοψηφία στην πολιτικά οργανωμένη Αριστερά.

   Τελευταίο και όχι έσχατο: τιμούμε όλους α ν ε ξ α ι ρ έ τ ω ς τους παλιούς αριστερούς. Με τα καλά τους και τα κακά τους (όλα ανθρώπινα).

   Και, φυσικά, δεν εξαιρούμε εσένα…

   Τα λέμε

 17. Ο/Η karampas λέει:

  aderfe leftg700 ευχαριστω για τα καλα σου λογια.Οι ανανεωτικοί θα πάρουν ΄ένα 1 τοις εκατομπορει και 0,5.Η αποχώρισή τους ειναι μια επιτυχία για την αριστερά.Πλέον όλοι μαζι να πάμε να εμποδισουμε την πτώχευση της εργατικής ταξης.Και εάν δω το μαργαριτη να πιανει δουλιά και να δουλεύει για τον επιούσιο όπως δουλευουμε όλοι θα είναι ένας θριαμβος

 18. Ο/Η Κ. Αυγερινός λέει:

  Στην ανάλυσή σου δεν υπάρχει, φαίνεται δεν έχει καμμιά θέση, η ταξική πάλη και ο λαός. Προσπαθείς να εξηγήσεις την ιστορία με βάση τις κινήσεις και τα κίνητρα, ταπεινά τις περισσότερες φορές κατά την άποψη σου, κάποιων προσώπων. Δεν βγάζει πουθενά. Καλό θα ήταν να διαβάσεις τη «17η Μπριμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη» του Μαρξ

 19. Ο/Η Βασίλης Τ. λέει:

  Πάλι καλά που δεν του είπες να διαβάσει τις προκηρύξεις της 17Ν!

 20. Ο/Η Παναγιώτης Λαμπρόπουλος λέει:

  Ξέρετε βέβαια ότι το συνέδριο ψήφισε και μια πολιτική απόφαση. Καλό είναι να την έχουμε και αυτή υπόψη μας, όταν κάνουμε κριτική, σχόλια, αναλύσεις κλπ.
  ή μήπως αυτή δεν παίζει κανέναν ρόλο;
  Την πολιτική απόφαση του συνεδρίου μπορείτε να την διαβάσετε εδώ:

  http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=19360

 21. Ο/Η soulatsadoros λέει:

  H οποία πολιτική απόφαση αν και έχει αρκετές βελτιώσεις σε σχέση με παλαιότερες αποφάσεις ( σημείο αυτοδιαχείρησης) έχει πάρα πολλά θολά σημεία. Τί σημαίνει υπέρβαση του καπιταλισμού? Γιατι όχι ανατροπή του/ Πιστεύεται δηλαδή οτι ΄΄θεσμικά΄΄΄μπορεί να ξεπερεστεί? Τί σημαίνει αειφόρα ανάπτυξη? μήπως εκμεταλλευόμαστε το περιβάλλον αλλά λιγότερο? Γιατί η Ε.Ε και τα δεινά που φέρει γίνεται΄΄Ευρώπη» στο θέμα της αποχώρησης΄΄? Γιατί θα απομωνώσει τα κινήματα? ο κοινωνικός έλεγχος τι σημαίνει? αυτά για την πολιτική απόφαση ακόμα δεν κάνει καμία νήξη για τοπώς γίνεται δημοκρατικότερς ο ΣΥΝ. Δεν υπήρχε καμία θέσπιση παραγωγής πολιτικής απο τη βάση… Εκτ΄ς και αν υπάρχει και δεν το διέγνωσα καλά.

 22. Ο/Η soulatsadoros λέει:

  Μία ερώτηση δεν τη διατύπωσα σωστά. Γιατί η αποχώρηση απο Ε.Ε θα απομονώσει τα κινήματα ναν την Ευρώπη και πώς θα εμποδίσει τη σύνδεσή τους?

 23. Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ λέει:

  …βλέπω οτι η συζήτηση συνεχίζεται…και αυτή τη φορά αδειούχος στη γενέθλια ΑΡΤΑ

 24. Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ λέει:

  …εχω λίγο χρόνο παραπάνω:
  …για την «αριστερή πτέρυγα της γενιάς των 700 ευρώ»…μόλις σήμερα είδα την ιστοσελίδα σας και μαλλον εχουμε μια κοινή αδυναμία : την «αναμοχλευση» της ιστορίας της ελληνικής αριστεράς…αν και μεγάλωσα σε μακρινή απο το ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ περιοχή είχα την «τύχη» να δεχθώ τα πρώτα ερεθίσματα απο τους μεγαλύτερους «υπερπολιτικοποιημένους» φοιτητές ως μαθητής τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια και κατά μια «δαιμονική» σύμπτωση στο μικρό μου χωριό των τριακοσίων κατοίκων υπερτερούσε η «συνεπής αριστερά»( 1 ΣΑ,1 ΕΚΚΕ,1 Μ-Λ ΚΚΕ,1ΚΚΕμ-λ,1ΚΚΕ,
  1ΠΑΣΟΚ…)…Το θυμάμαι το βιβλίο του Λ.ΚΥΡΚΟΥ…
  …στα ερωτήματα που εθεσα στα προηγούμενα σχόλιά μου δεν προσπάθησα να αντιπαρατεθώ στη δικήσας λογική ( αν υπαρξει ανάγκη θα το κανω στη δικήσας ιστοσελίδα αφου μελετήσω τις αναρτήσεις τουλάχισστον του 2010 ) η στη λογική καποιου αλλου…κοντα στα πενήντα πια εχω λιγότερες βαβαιότητες αποτι στα δεκαπέντε ( ενταξη μου στη ΚΝΕ) ή στα είκοσι μου( «ανέναχτος αριστερός» συνεργαζόμενος με τον ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ στο ΠΑΝ/ΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ)…

  …ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΒΕΒΑΙΟΣ ΑΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΚΑΛΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ( ο ορος «μαζικό κίνημα» δεν μου λεει και πολλά σήμερα) ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ.. αν θυμαμαι καλά πανω-κάτω είναι η αντίληψη που είχαν οι τριτοδιεθνιστικές οργανώσεις στη δεκαετία του 70 – και το ΚΚΕ ΑΛΛΆ σε μεγαλο βαθμό και το ΚΚΕ ΕΣΩΤ. , το ΕΚΚΕ , η ΟΜΛΕ, το ΕΛΕΚ και αρκετοί αλλοι…είναι κρίμα που απο τις χιλιάδες σελίδες εκείνης της εποχής στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε κυρίως τον ψηφιοποιημένο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ , καποιες αναδημοσιεύσεις απο ΛΑΊΚΟ ΔΡΟΜΟ-ΠΡΟΛ. ΣΗΜΑΙΑ,ΡΗΞΗ-και απο τα εντυπα της ΕΔΕ…ΕΛΆΧΙΣΤΑ απο ΚΚΕ ΕΣΩΤ,ΕΚΚΕ,ΕΛΕΚ,ΚΟ ΜΑΧΗΤΗΣ..
  …Ο ΙΔΙΟς Ο ΚΑΛΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ειχε το 78 την αποψη για την αναγκη συγκρότησης της Β’ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ Ως Μ-Λ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ «επαναστατικης πρωτοπορίας» ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗς ΘΕΩΡΙΑΣ(ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΗΣ ΕΞΩ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΗΣ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ) ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ – ΣΤΟΝ αντίποδα της αποψης ΣΠΑΝΟΥ-ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΥ-ΓΚΟΥΖΟΥΛΗ ΑΚΙ ΑΛΛΩΝ για μια χαλαρή οργάνωση-δίπλα στα κινήματα αμφισβήτησης…

  …στο τέλος της δεκαετίας του 80 η «ζωή» οπως θαλεγε ο μακαρίτης ο ΦΛΩΡΑΚΗς ελυσε το πρόβλημα΅: διαλύονται ουσιαστικά ΕΚΚΕ,Β ΠΑΝΕΛΛ,ΕΛΕΚ…το ΚΚΕ Εσωτ. παυει να ειναι ΚΚ -τυπικά αυτό επικυρώνεται στο ΣΥΝΈΔΡΙΟ ΤΟΥ 86 οχι μόνο απο τον ΚΥΡΚΟ αλλά και απο τα στελεχη της ιστορικής αριστερας οπως οι ΜΠΡΙΛΛΑΚΗΣ,ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ,ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ αλλά ακι απο τον κωστα ΦΙΛΙΝΗ…Η ΚΝΕ μετα τις μαζικές διαρροές του 78-82 , θα παραμείνει σχετικά ισχυρή αλλά απομονωμένη σε αντίθεση με τη δεκαετία του 70 οπου η συνεργασία με Ν.ΠΑΣΟΚ-ΡΦ της εδινε την ανεση να μιλαει για δικαιωση της πολιτικής γραμμής απο το «μαζικό κίνημα»….
  …τα κοινωνικά κινήματα αναπτύσσονται και τις δεκαετίες του 80 ΟΠΩς ΚΑΙ ΤΟΥ 90 , αλλά χωρίς την στενή σχέση με πολιτικές οργανώσεις οπως το 74-80, και με ποικίλες μορφές -μη παραδοσιακές-συχνά μη αναγνωρίσιμες απο τις αριστερές οργανώσεις που αρκετές θεωρούν π.χ.ριζοσπαστική πολιτική πράξη μια διαδήλωση με συνθήματα κατά του ΔΝΤ η του ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ αλλά οχι το εθελοντικό καθα΄ρισμα μιας παραλίας, τους ξενώνες και τα δωρεάν γεύματα της ΕΚΚΛΗΣΊΑς,την συνειδητή χρήση ποδηλάτου και μέσων μαζικής μεταφοράς κλπ…

  …το πως αλλάζει η κοινωνία είναι προφανώς ενα μεγαλο θέμα: π.χ. ως πρωτοετής φοιτητής καιως τριτοετής ΚΝΙΤΗΣ ΤΟ 80-81 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΠΕΡΙ ΤΑ 200 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΕς ΤΗς ΚΝΕΚΑΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΒΑΣΙΚΟ ΣΥΝΘΗΜΑ «ΚΚΕ-ΑΛΛΑΓΗ-Β’ ΚΑΤΑΝΟΜΗ «…ΤΟ ΚΚΕ ΤΟ 81 ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΟ ΔΕΚΑ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ…αλλά αυτή η «επαναστατική γυμναστική» ,μου λείπει διότι τότε ημουνα μόνο εξήντα-εξήντα πέντε κιλά ενώ σήμερα πάω για τα εκατόν είκοσι…αποτέλεσμα σαφώς πολιτικό-εστω και μόνο σε τελική ανάλυση…

  • Ο/Η Left G700 λέει:

   Φίλε Γιάννη Ιωάννου,

   Ευπρόσδεκτος! Και δεν χρειάζεται να μας «μελετήσεις» και τόσο πολύ! Δεν είμαστε καμιά οργάνωση της Αριστεράς! Απλώς μια αριστερή παρέα.

   Τα λέμε

   ΥΓ Δεν έχουμε το παραμικρό πρόβλημα με τις αντιπαραθέσεις και τις διαφωνίες, μην ανησυχείς. Όποτε σου έρθει διάθεση για κάτι τέτοιο, ελεύθερα!

 25. Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ λέει:

  …προλαβαίνω να γράψω λίγες γραμμές ακόμη΅: το συνέδριο του ΣΥΝ ΕΛΆΧΙΣΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ…και αυτό οφείλεται κυρίως στους χειρισμούς της ηγεσίας του-πόσοι διάβασαν απλώς τις θέσεις για το συνέδριο-ΥΛΗ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΡΑΚΟΣΊΩΝ ΣΕΛΊΔΩΝ ενός βιβλιου με μεσαία γραμματοσειρά ; ΠΌΣΟΙ ΤΙς ΜΕΛΕΤΗΣΑΝ ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΒΟΛΕΣ ΚΛΠ…ΕΓΩ ΔΙΑΒΑΖΩ ΕΝΑ ΤΡΙΩΡΟ-ΤΕΤΡΑΩΡΟ, ΑΠΛΏς ΤΙΣ ΦΥΛΛΟΜΈΤΡΗΣΑ «ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ..» τις εβαλα στη ακρη και δεν πρόλαβα να τις διαβασω -θεωρώντας μαλλον διακαιως αλλα κείμενα σημαντικότερα…το συνέδριο ηταν κυρίως συνέδριο επιβεβαιωσης της ηγεσίας κια η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ΚΈΡΔΙΣΕ ΓΑΤΙ ΞΑΝΑΕΒΑΛΕ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ…
  ….ΠΙΘΑΝΌΝ ΣΉΜΕΡΑ ΝΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝ -αλλά οποιος βλέπει λιγο πιο περα απο τις κομματικές συνεδριάσεις μπορει να διαπιστώσει οτι η πολιτική επιρροή των ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΩΝ αγγίζει το 40-50% ΤΗς ΣΥΝΟΛΙΚΉς ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ…(ΒΛ. ΚΥΡΊΩς ΤΙ ςΑΠΑΝΤΉΣΕΙς ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΚΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΛΕΓΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ ΓΝΩΜΗΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ )… ΤΑ ΠΕΡΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΕΔΡΩΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΟΣΟ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟ ΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ…το ποσοστο της ΠΑΡΑΝ που είχε την «φαεινή ιδέα» να «στραπατσαρει»τον ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΕΊΝΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΗΧΗΣΗΣ ενός τύπου «ριζοσπαστικής αριστεράς»…

  …οσο για την αναφορά στο «ΚΕΦΑΛΑΙΟ» του ΔημήτρηΤ.( ΝΟ 16): Το «DAS KAPITAL» του ΜΑΡΞ , επιχείρησα να το διαβάσω στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ το 80-81 στη πρώτη (;) ΜΕΤΆΦΡΑΣΗ του ΣΚΟΥΡΙΩΤΗ…ΔΙΆΒΑΣΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΙΑΚΟΣΙΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ…ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΝΑ ΠΑΩ ΠΙΟ ΠΕΡΑ…ετσι είναι προφανές οτι δεν δηλώνω «μαρξιστησ»…μια «μαρξιστική»απάντηση θα μπορούσε ν ασου δόσει ο ΖΑΦΕΙΡΌΠΟΥΛΟς της ΟΑΚΚΕ -που αγωνίζεται με συνέπεια για το «πραγματικό » ΚΚΕ…
  …Η ΚΡΙΤΙΚΉ ΤΟΥ ΓΙΑ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΕΧΕΙ ΒΑΣΗ…
  εΓΩ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤ’Ω ΣΕ ΚΑΠΟΙΕς πρακτικές[εμπειρικές επισημάνσεις για το πόσο εκτός τοπου και χρόνου είναι μια «αντικαπιταλιστιοκή» στα λόγια και καθεστωτική στη πρα΄ξη «αριστερα»…υπομονή γαι λίγες μέρες…

 26. Ο/Η ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ λέει:

  ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑ ΛΑΘΗ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΛΥΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΟΛΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΚΑΛΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 18% ΠΙΑΝΑΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΑ
  ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΕΙΕΣ ΤΟΥ Ο ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΕΡΙΞΕ ΣΕ ΑΝΥΠΟΛΗΨΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ. ΑΔΥΝΑΤΙΣΕ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΛΟΓΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΥΒΕΛΗ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΠΡΩΤΟ ΡΟΛΟ ΜΕΙΩΣΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΕΚΛΕΚΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΤΣΙΠΡΑ
  ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΦΩΝΕΣ ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΕΜΒΕΛΕΙΑ ΠΟΥ ΑΔΡΑΞΑΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΤΟ ΡΙΞΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΙΛΕΣ ΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΠΑΣΗ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΛΕΓΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΠΡΩΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΟΛΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ
  ΚΑΙ Ο ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΠΗΓΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ. ΜΠΟΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΩΡΘΩΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΝ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΓΩΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ. ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΑΒΑΜΕ ΤΟ ΚΟΥΠΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΚΟΥΡΑΖΟΜΑΣΤΕ…

 27. Ο/Η Λευτέρης λέει:

  Ψήφισα άκυρο στος εκλογές του Οκτώβρη 2009,πληροφοριακά.Όταν φαγώνεστε μεταξύ σας και μιλάτε για άτομα μέσα στο χώρο σας με χαρακτηρισμούς «προδότης» ή «λίγος»,πώς περιμένετε να προχωρήσει το εγχείρημα;Εδώ τον Κουβέλη κράζατε!Που είναι από τους πλέον αγαπητούς στον κόσμο,ανεξαρτήτως ιδεολογίας κ.λπ.Επίσης,ακούμε ότι φταίνε ο Αλαβάνος,ο Τσίπρας,ο …Ποιος τους εξέλεξε όλους αυτούς;Ουρανοκατέβατοι ήρθαν;Θέλετε με το στανιό να λειτουργήσει ένας μηχανισμός που οι ίδιοι δεν αποδέχεστε!Τέλος,είναι δεδομένο ότι αν βρεθείτε προ των πυλών οποιασδήποτε μορφής εξουσίας,θα λειτουργήσετε όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι απέναντι στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ: Με άρνηση!Η στείρα αντίδραση δε δίνει λύσεις,απομονώνει,δεν απαντά στα προβλήματα του κόσμου-που δε σας εμπιστεύεται.Δίνετε την εντύπωση ότι ο καθένας υποστηρίζει και κάνει ό,τι γουστάρει,ότι όποιος θέλει σηκώνει μπαϊράκι και αμφισβητεί άλλοτε την ηγεσία του κόμματός σας,άλλοτε τις διαδικασίες.Σα να φαγώνεστε με τα ρούχα σας!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s