Στελέχη της ΠΑΣΚΕ ζητούν συνέδριο για αλλαγή ηγεσίας

Posted: 13/06/2010 by ΔΟ in ΠΑΣΟΚ

Αναδημοσίευση ΔΡΟΜΟΣ της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ 12/06/2010 σελ. 6

Το Μετέωρο βήμα του ΠΑΣΟΚ

Του Χρήστου Καραμάνου

Υπάρχει και φιλότιμο..

Τα κυβερνών κόµµα αρχίζει να µπαίνει στις µεγάλες φουρτούνες, µε τις οποίες,υποχρεωτικά, θα βρεθεί αντιµέτωπο. Ήδη εφτά στελέχη της ΠΑΣΚΕ, µια Επιτροπή Πρωτοβουλίας από τους Δ. Τσιχλάκη (ΠΟΕΟΤΑ), Τ. Τσιντώνη (ΥΠ.ΠΟ), Δ. Νικάκη (Εμποροϋπάλληλοι), Δ. Βουλή (ΕΚΑΒ), Κ. Λυµπέρη (ΕΤΕ/ΔΕΗ) και Γ. Κακλαµάνη (ΟΚΑΝΑ), µε κείμενο τους απορρίπτουν τα «αντεργατικά και αντιασφαλιστικά µέτρα», κατακρίνουν την «επαίσχυντη συµφωνία µε Ε.Ε. και ΔΝΤ» και καταδικάζουν τον «κρυφό, παραπλανητικό και αντιδηµοκρατικό τρόπο µε τον οποίο η κυβέρνηση σύναψε αυτή τη συμφωνία»,


ζητούν δε, την αποποµπή των υπουργών Οικονοµικών, Οικονοµίας και Εργασίας όπως και τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου της ΠΑΣΚΕ, για να αποφασίσουν τα µέλη της παράταξης τις δικές τους θέσεις απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Ζητούν, επίσης, τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, για “Να αλλάξει η πολιτική του κόµµατος και της κυβέρνησης και να αντικατασταθεί η σηµερινή ηγεσία”.

Με αυτή την κίνηση, η οποία έχει σαφές πολιτικό πρόσηµο, αρχίζει να ξηλώνεται το νήµα της τακτικής της κυβέρνησης, µιας τακτικής στον δικό της κόσµο πρωτίστως, ώστε να προλειανθεί το έδαφος για την καταιγιστική εφαρµογή των µέτρων πρώτα απ’ όλα στο εργασιακό και το ασφαλιστικό, µετά την ολοκλήρωση της θεσµοθέτησής τους µέσα στον Ιούνιο ή και λίγο αργότερα. Έτσι, µέχρι στιγµής, δεν έχουν υλοποιηθεί οι µειώσεις στους µισθούς των δηµοσίων υπαλλήλων, ενώ οι αυξήσεις στα καύσιµα, λόγω της µεγάλης αύξησης της φορολογίαο, παραµένουν συγκρατηµένες, προφανώς σε συνεννόηση µε το καρτέλ καυσίµων (Λάτσης ΕΛΠΕ, Βαρδινογιάνης), πράγµα το οποίο θα «ρεφάρει» σε επόµενη περίοδο.

Στην παρούσα φάση, το κύριο βάρος του κυβερνητικού σχεδιασµού ήταν να περάσουν µε (έστω και οριακά) ελεγχόµενες κοινωνικές αντιδράσεις τα εξωφρενικά µέτρα που απαιτεί η τρόικα για το εργασιακό και το ασφαλιστικό. Και να φθάσουν προς το τέλος του καλοκαιριού, όπου εκεί πλέον θα γίνουν οι κοµβικές εκτιµήσεις, αφενός για την έκταση που θα έχουν τα νέα πρόσθετα µέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν και, αφετέρου, για τη δυνατότητα να ληφθούν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή αν θα πρέπει να γίνει είτε µια αµφίπλευρη διεύρυνση, είτε µια ακόµη ευρύτερη ανακατάταξη στο πλαίσιο της νέας καθεστωτικής φάσης στην οποία έχουµε µπει.

Φαίνεται, όµως, ότι αυτός ο σχεδιασµός µπαίνει σε δοκιµασία πολύ νωρίτερα απ’ όσο εκτιµούσαν οι επιτελείς. Διότι, παρόλο που θα µπορούσε να κρίνει κανείς ως µεµονωµένη την κίνηση των εφτά Πασκιτών συνδικαλιστών, ουδείς γνωρίζει τι δυνάµεις θα απελευθερώσει. Αφού δεν µένουν στη διαµαρτυρία παρά καλούν τα µέλη της ΠΑΣΚΕ σε κάθε εργατικό χώρο να ταχθούν υπέρ του φηφίσµατος και να πρωτοστατήσουν στη δηµιουργία µιας μαζικής, αριστερής, σοσιαλιστικής πτέρυγας στην ΠΑΣΚΕ και στο Κόµµα».

Αν, µάλιστα, συνδυαστεί αυτή η εξέλιξη µε µια έκτακτη, πολύ αρνητική οικονοµική τροπή, ακόµη και µέσα στο καλοκαίρι κάτι που δεν µπορεί να αποκλειστεί δεν είναι καθόλου απίθανο να σηµειωθούν καταιγιστικές πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s