ΓΕΝΙΚΟ BLACK OUT ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΣΕΕ – ΣΕΒ! Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ!

Posted: 16/07/2010 by ftanei_pia in Γεγονότα, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, Κρίση-Οικονομία
Ετικέτες: , , , , , ,

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Η κατάπτυστη υπογραφή «συλλογικής» σύμβασης εργασίας από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θα μείνει στην ιστορία του εργατικού κινήματος της χώρας ως μία από τις πιο μαύρες σελίδες προδοσίας των αγώνων. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη του ΛΑΟΣ και την ουσιαστική συναίνεση της ΝΔ προχωρά σε ένα διαρκές αντεργατικό πραξικόπημα, ο υποταγμένος κυβερνητικός συνδικαλισμός μετατρέπεται σε παράρτημα του ΔΝΤ, της ΕΕ και του ΣΕΒ. Σε μια εποχή που η λαϊκή οργή ξεχειλίζει και οι αγώνες γενικεύονται ενάντια στον κοινωνικό πόλεμο των αγορών και των τραπεζιτών, η ΓΣΕΕ ψηφίζει «εργασιακή ειρήνη». 

Με τη νέα σύμβαση της ντροπής, για την οποία πανηγυρίζει ο ΣΕΒ και η κυβέρνηση, προβλέπεται πάγωμα μισθών για μια τριετία (ότι ακριβώς προβλέπει το μνημόνιο) και πλήρης αποδοχή των αντεργατικών νόμων που ψηφίστηκαν. Στην πράξη πρόκειται για ψίχουλα που θα οδηγήσουν σε πραγματική μείωση του εργατικού εισοδήματος αφού μόνο με το νέο ΦΠΑ και τις αυξήσεις σε όλα τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ ο πληθωρισμός θα τρέχει τουλάχιστον με 7%. Ενώ δεν υπάρχει καμιά φιλεργατική ρύθμιση για τις απολύσεις, την ελαστική εργασία, τις αποζημιώσεις, τον κατώτερο μισθό. 

Η επιλογή να δοθούν οι αυξήσεις την 1η Ιουλίου του 2011 και 2012 σημαίνει 18μηνο πάγωμα μισθών και διάρκεια της σύμβασης πάνω από 3 χρόνια. Και βέβαια η υπογραφή της περιορίζει σημαντικά τα όποια περιθώρια για αυξήσεις στις κλαδικές συμβάσεις που θα ακολουθήσουν. Επιπλέον, με το να μην απαιτεί η ΓΣΕΕ την πλήρη κατοχύρωση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, ως προϋπόθεση για την υπογραφή οποιασδήποτε σύμβασης, ουσιαστικά πετάει το μπαλάκι στην κυβέρνηση για να την καταργήσει. 

Ως πότε θα καθορίζουν τις τύχες μας αυτά τα υποκείμενα;

-Πιο εξοργιστικά όμως είναι τα επιχειρήματα που συνοδεύουν την προδοτική υπογραφή.Δικαιολογίες περί αυξήσεων γύρω από τον μέσο πληθωρισμό της ευρωζώνης όταν πλέον έχουμε μισθούς…Κίνας. Για διασφάλιση του κατώτερου μισθού όταν με το νόμο του μνημονίου αυτός γίνεται επίδομα των 500 ευρώ.

Μιλάνε για διασφάλιση των δώρων όταν με νέα μέτρα το επόμενο τρίμηνο θα καταργηθούν δια νόμου. Μιλάνε για αναγκαστική πολιτική και σύναψη «σύμβασης λιτότητας» δικαιολογώντας στην ουσία το μνημόνιο ώστε να «σωθεί ο δανεισμός της χώρας»!!! Σαν τους βουλευτές που ψήφισαν με «βαριά καρδιά τα μέτρα για να μην πέσει η κυβέρνηση». Εκεί φτάνει ο κατήφορός τους. 

ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΕΚΠΛΗΞΗ!

Οι συμβιβασμένες, γραφειοκρατικές πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ –ΔΑΚΕ) για χρόνια διάλεξαν την αγωνιστική απραξία και τη συναίνεση στην κυρίαρχη πολιτική, ενθάρρυναν τις θυσίες των εργαζομένων για την «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας και τα κέρδη του κεφαλαίου, αποδέχτηκαν τα νεοσυντηρητικά μέτρα, πολέμησαν τους συμβασιούχους και όχι την ελαστική εργασία, στάθηκαν απέναντι στον ταξικό συνδικαλισμό. Πίστεψαν ότι με τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις, που ήταν αποτέλεσμα της αγωνιστικής διάθεσης των εργαζόμενων, θα επανακτούσαν την χαμένη αξιοπιστία τους. Σήμερα όχι μόνο αποδεικνύονται ανίκανες να οργανώσουν ένα νικηφόρο αγώνα αλλά, αντικειμενικά, συμμαχούν με την τρόϊκα. 

Θα μας πουν ότι οι συσχετισμοί ήταν δύσκολοι και «δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς», Εμείς τους απαντάμε ότι εδώ και 6 μήνες δεν θέλησαν να «πάνε αλλιώς».
 

Ούτε μία φορά δεν κάλεσαν μαζική συγκέντρωση στο χώρο των διαπραγματεύσεων για να νιώσουν οι εργοδότες άμεσα τη διεκδικητικότητα των εργαζομένων. Ούτε μια φορά στις μεγάλες απεργίες δεν κάλεσαν για αποκλεισμό και κλείσιμο των μεγάλων μονάδων που ανήκουν στα μέλη της διοίκησης του ΣΕΒ
Ούτε πέρασε από το μυαλό τους ότι θα μπορούσε η οργή των εργαζομένων για το μνημόνιο, να τροφοδοτήσει πραγματικό απεργιακό μπλακ άουτ, ιδίως σε κλάδους όπως οι ΔΕΚΟ, η ΔΕΗ και οι τράπεζες. 

ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΙΑ ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΙ!

Η σύμβασή τους δεν είναι ούτε εθνική ούτε συλλογική. Οι εργαζόμενοι και το κίνημα την απορρίπτουν.
Καλούμε κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο και αγωνιστική ομοσπονδία να αποδοκιμάσουν αυτό το συμβιβασμό. Να παλέψουν για την ανατροπή του μνημονίου και συνολικά της αντεργατικής πολιτικής. Καλούμε κάθε αγωνιστή να καταδικάσει αυτές τις ηγεσίες. Καμία ανοχή στη συμβιβασμένη πλειοψηφία
της ΓΣΕΕ. 

Για να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να οργανώσουμε τη συσπείρωση των εργαζομένων, να κλιμακώσουμε τη διεκδίκηση, να επιβάλουμε την υπογραφή επιχειρησιακών και κλαδικών συμβάσεων που να εξασφαλίζουν το εισόδημα των εργαζόμενων. Με ταξική αγωνιστική ενότητα, αποφασιστική κλιμάκωση της πάλης, μαχητικό εργατικό κίνημα νίκης και ανατροπής! Με συντονισμό σωματείων, μαζικές γενικές συνελεύσεις, ενωτικές επιτροπές αγώνα. 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

 

Σχόλια
 1. Ο/Η xno λέει:

  Μπούρδες στον κύβο!

  Γράφουν : «Ενώ δεν υπάρχει καμιά φιλεργατική ρύθμιση για τις απολύσεις, την ελαστική εργασία, τις αποζημιώσεις, τον κατώτερο μισθό»
  Δεν Ξέρουν οτι τα ζητήματα αυτά δεν μπορούν να ρυθμιστουν με την Γενική Συλλογική Σύμβαση?

  κατηγορούν την ΓΣΕΕ & ΑΔΕΔΥ ότι είναι ξεπουλημένες.
  Αλλά δεν μας λένε σε ποια σωματεία που αυτοί ελέγχουν πραγματοποιησαν αυτοί (οι μη πουλημένοι)μαζικές απεργίες και τι κέρδισαν πχ τι αυξήσεις υπέγραψαν με τους εργοδότες.
  Οι καταγγελίες είνσαι ευκολές, οι ΣΣΕ και οι μαζικές απεργίες ΟΧΙ

  Αντε λοιπόν, πάρτε την κατασταση στα χέρια σας στα σωματεια που ελέγχετε. ξεκινήστε τις μαζικές απεργίες και τα black out να σας δούμε! Τι περιμένετε? Γιατί απλά πολιτικολογείτε και δεν ξεκινάτε τον αγώνα?

  μήπως απλά θέλετε να γίνετε Παναγόππουλοι στην θέση του Παναγόπουλου, ή μηπως να δικαιολογήσετε τον κομματικό σας μισθό?

  ΥΓ Ας μας γράψουν ποια πρωτοβάθμια σωματεία συμμετέχουν.
  Να δουμε ποιά είναι, πόσα είναι, αν είναι υπαρκτά ή σφραγίδες

 2. Ο/Η redpunk67 λέει:

  Φίλε xno, δεν είσαι διαβασμένος!
  Κάνε τον κόπο να μπεις στο site της ΓΣΕΕ και να ρίξεις μια ματιά στις προηγούμενες συλλογικές συμβάσεις.
  Όλα τα ζητήματα που λες ότι δεν ρυθμίζονται – μια χαρά ρυθμίζονται!
  Και για όσα δεν γίνεται λόγος κάθε φορά, υπάρχει ΠΑΝΤΑ στο τέλος κάθε ΕΓΣΣΕ η ακόλουθη παράγραφος:
  «Διατηρούμενες διατάξεις
  1. Αποδοχές ανώτερες στο σύνολό τους από αυτές που καθορίζει η παρούσα συλλογική σύμβαση ή ευνοϊκότεροι όροι εργασίας, που προβλέπονται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές συμβάσεις, διαιτητικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, έθιμα. ή ατομικές συμβάσεις εργασίας, δεν θίγονται από τις διατάξεις της παρούσας.
  2. Όσες διατάξεις προηγούμενων Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και
  αντίστοιχων διαιτητικών αποφάσεων δεν έχουν καταργηθεί ή τροποποιηθεί, εξακολουθούν να ισχύουν.»

  Τώρα, για το ποια και πόσα σωματεία συμμετέχοουν στον Συντονισμό, πάλι πιάστηκες αδιάβαστος.
  Κάνε λοιπόν έναν κόπο ακόμα και μπες στο:
  http://syntonismos.blogspot.com/p/blog-page.html
  Εκεί θα δεις τα συμμετέχοντα σωματεία – που, μάλλον, δεν είναι σφραγίδες…

 3. Ο/Η xno λέει:

  Φίλε redpunk67

  Θα μου επιτρέψεις λίγα νομικά:

  1. Η ΕΓΣΣΕ δεν μπορεί να απαγορεύσει γενικά τις απολύσεις. Καλώς ή κακώς είναι αντισυνταγματικό (παραβιάζει τον σκληρό πυρήνα του συντάγματος). Επομένως ακόμα και αν γραφτεί δεν πρόκειται να εφαρμοστεί από κανένα δικαστήριο.

  2. ΟΙ ΣΣΕ δεν μπορούν να καταργήσουν νόμους (πχ μερικής απασχόληση ελαστική εργασία κτλ), διότι στην ιεραρχία των κανόνων δικαίου είναι υποδεέστερες του νόμου.

  3. Σε τέτοιου είδους ζητήματα μπορεί να υπάρξουν μεμονωμένες ρυθμίσεις και μόπο από επιχειρησιακές ΣΣΕ, όχι όμως από την ΕΓΣΣΕ που είναι γενικά υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους και τους εργοδότες (για τους λόγους που αναφέρονται ανωτέρω)

  4 Τα ανωτέρω, (θα έπρεπε να ) είναι γνωστά στους συνδικαλιστές και επομένως η ανακοίνωση των πρωτοβάθμιων σωματείων αποκρύβοντας τα, ΛΕΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΨΕΜΑΤΑ.

  Η παράγραφος που αναφέρεις δεν λέει τίποτα περισσότερο από αυτό που λέει ο νόμος. Ότι δηλαδή η ΕΓΣΣΕ καθορίζει τα κατώτερα όρια εργασίας και ότι δεν θίγουν ανώτερες αποδοχές. Γνωστά τοις πάσι.

  Θα μου επιτρέψεις λοιπόν να επιμείνω: Ας μας πουν τα σωματεία που έβγαλαν την ανακοίνωση, τι αυξήσεις πέτυχαν αυτά και τι είδους συλλογικές συμβάσεις υπέγραψαν.
  Γιατί αλλιώς οι κορόνες περί πουλημένων της ΓΣΕΕ είναι αστείες.

  Α και κάτι ακόμα: Αν αυτοί των σωματείων είχαν έστω και το ελάχιστο ενδιαφέρον για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, θα γνώριζαν ότι μια έστω κακή ΕΓΣΣΕ είναι προτιμότερη από το να μην υπάρχει καθόλου ΕΓΣΣΕ.
  Το γιατί δεν μπορώ να στο εξηγήσω εδώ, θα χρειαστούν σεντόνια.
  Με λίγα λόγια όμως θα σου πω ότι χωρίς ισχύουσα ΕΓΣΣΕ δεν υπάρχουν καθόλου κατώτατα όρια μισθών.

  Γι αυτό να αφήσουν τις βλακείες περί μη αναγνώρισης της ΕΓΣΣΕ…….
  Άλλωστε θα πρέπει να ξέρουν ότι οι εργοδότες ενίοτε κάνουν ευφυή χρήση της επαναστατικής ανοησίας κάποιων συνδικαλιστών

 4. Ο/Η redpunk67 λέει:

  Δεν υπάρχει κοινή βάση συζήτησης, φίλε xno.
  Εσύ, απ’ ό,τι φαίνεται, θεωρείς ότι το συνδικαλιστικό κίνημα είναι για να «τηρεί». Αυτή είναι λεγκαλιστική άποψη, και δεν μπορεί να μας πάει μακριά.
  Από την άλλη εγώ (και πολλοί άλλοι) θεωρούμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα (όπως και τα άλλα κινήματα) υπάρχει για να διεκδικεί και να ανατρέπει.
  Και το ΚΥΡΙΟ βάρος πέφτει φυσικά στα σωματεία ΒΑΣΗΣ και όχι στους εργατοπατέρες της ΓΣΣΕ-ΑΔΕΔΥ. Κι εσύ (σαν αριστερός που υποθέτω ότι είσαι) θα έπρεπε να στηρίζεις τις πρωτοβουλίες βάσης, αντί να υπερασπίζεσαι τους «αντιπροσώπους» και «εργολάβους» της εργατικής τάξης.

  Τώρα, για το τι έχουν πετύχει ΟΛΑ αυτά τα σωματεία – τι να σου πω… ψάξε το λίγο…

  Μπορώ όμως να σου πω για τον χώρο του βιβλίου, στον οποίο κινούμαι.
  Και θα σου πω ότι ο Σύλλογος Βιβλίου-Χάρτου υπογράφει (από το 2004 που υπογράφτηκε η πρώτη κλαδική σύμβαση) πιο προωθημένες συμβάσεις από την ΕΓΣΣΕ.
  Και για τις αυξήσεις και για τα ωράρια και για την ασφάλεια των εργαζομένων και… και…
  Και όλα αυτά από ένα σωματείο που δεν έχει σχέση με τον εργατοπατερισμό (όπως άφησες να εννοηθεί στο πρώτο σου σχόλιο). Με ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ αμοιβόμενο συνδικαλιστή, με αυτοκαταργημένο ΔΣ, με αποφάσεις από συνελεύσεις. Με πλούσια δράση πέρα από την στενά οικονομίστικη (διαλέξεις, προβολές και εσχάτως εκδόσεις). Με ΝΙΚΗΦΟΡΟΥΣ αγώνες για ανάκληση απολύσεων (Πρωτοπορία, Σαββάλας, Πατάκης, Άγρα και, μόλις τις προάλλες, στον Κυριακίδη).

  Μη βιάζεσαι λοιπόν να κριτικάρεις κάτι που, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν γνωρίζεις ή που δεν πάει το μυαλό σου ότι μπορεί να υπάρχει, επειδή έχεις συνηθίσει σε κάτι άλλο.

  Ελπίζω ότι στις επερχόμενες μάχες θα είσαι κι εσύ στο δρόμο μαζί μας.

 5. Ο/Η xno λέει:

  Φίλε redpunk67, εγώ νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε κοινή βάση συζήτησης
  αρκεί να βάλουμε κάποια πράγματα σε μια λογική σειρά:

  1. Μπορεί να κατηγορήσει κανείς την ΓΣΣΕ για πολλά ζητήματα πχ την τακτική της στις κινητοποιήσεις και για τον τρόπο που (δεν) οργάνωσε το κίνημα κτλ. Είναι όμως αστείο να την κατηγορεί κανείς διότι δεν συμπεριέλαβε στην ΕΓΣΣΕ αιτήματα που δεν μπορούν να ρυθμιστούν με την ΕΓΣΣΕ!

  2.Προσωπικά θεωρώ ότι η αριστερά αν θέλει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων, θα πρέπει να λέει την αλήθεια στους εργαζόμενους. Να μην λαικίζει. να εντοπίζει την ουσία των προβλημάτων και όχι να μπουρδολογεί ασύστολα.
  Ναι λοιπόν η ΕΓΣΣΕ είναι πολύ κακή. Γιατί όμως? Οχι επειδή είναι πουλημένη η ΓΣΣΕ, ούτε επειδή δεν απαγόρευσε τις απολύσεις! Αλλά διότι αδυνατεί να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους, προκειμένου να πιέσει τους εργοδότες και να πετύχει καλύτερους όρους. Και φυσικά για αυτό υπάρχουν ευθύνες της ηγεσίας της (και των πρωτοβάθμιων σωματείων όμως), υπάρχουν και λύσεις που θα πρέπει να προταθούν.
  Και η λύση δεν είναι η δήλωση περί μη αναγνώριση της ΕΓΣΣΕ! Αυτό είναι βλακεία που λειτουργεί προς όφελος των εργοδοτών.

  2. Πράγματι η ταξική πάλη διεξάγεται στο επίπεδο της εκμετάλλευσης/επιχείρησης και όχι στις ομοσπονδίες. Επίσης πράγματι τα σωματεία του κλάδου βιβλίου – χάρτου έχουν αξιοπρόσεκτη συνδικαλιστική δράση. Βέβαια το ότι υπογράφουν ΣΣΕ πιο προωθημένες από την ΕΓΣΣΕ είναι αυτονόητο. Άλλωστε ο νόμος προβλέπει ότι η ΕΓΣΣΕ καθορίζει τα κατώτατα όρια εργασίας και οι επιμέρους ΣΣΕ διαμορφώνουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις. Για αυτό άλλωστε προβλέπονται οι κλαδικές και επιχειρησιακές ΣΣΕ.

  3. Μην απαξιώνεις το νομικό οπλοστάσιο (Εθνικό & Ευρωπαϊκό). Μην ξεχνάς ότι πολύ συχνά έχει αξιοποιηθεί με επιτυχία για την προστασία δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και κατά της κρατικης καταστολής (πχ. ομάδες νομικής προστασίας στα γεγονότα του Δεκέμβρη κτλ)

  4. Δεν βιάζομαι να κριτικάρω, αλλά βαρέθηκα την αριστερά – κήνσορα και εισαγγελέα των πάντων! Επίσης, με ενοχλεί η ημιμάθεια ορισμένων (απευθύνομαι στους συντάκτες της ανακοίνωσης, όχι σε εσένα) γιατί μερικές φορές μπορεί να αποβεί επικίνδυνη. Και φυσικά συμφωνώ ότι το κίνημα θα πρέπει να διεκδικεί και να ανατρέπει. πρώτα όμως θα πρέπει να ρωτά και να μαθαίνει, γιατί αλλιώς οι διεκδικήσεις και οι ανατροπές θα είναι ατελέσφορές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s