Επι τέλους! Στο χείλος του γκρεμνού, η Α.Π. διαχωρίζει τη θέσης της απ’ την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και επανεξετάζει τη συμμετοχή στα αντιπ/ικά προεδρεία.

Posted: 16/07/2010 by ftanei_pia in Ανακοινώσεις, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ
Ετικέτες: , , , , , ,

`

16 Ιουλ 2010

by ftanei_pia από ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ

`

ροοίμιο:Έπρεπε άραγε να συμβούν τα θλιβερά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, που  ενώ η κυβέρνηση του ΔΝΤ-ΕΕ  μας γύριζε 10ο  χρόνια πίσω, η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ απαντούσαν με φθίνουσες κινητοποιήσεις μερικών χιλιάδων διαδηλωτών;

Έπρεπε να δούν τα μάτια μας τους εκπροσώπους των εργαζόμενων (τρομάρα τους)  να νομιμοποιούν με την υπογραφή τους, το τρισκατάρατο μνημόνιο της καταστροφής της χώρας;

Έπρεπε να υπογραφεί η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ντροπής και καταισχύνης (1,5% από το 2011), που δεν παγώνει απλά τους μισθούς, όπως λένε οι άθλιοι ξεπουλημένοι γραφειοκράτες της ΓΣΕΕ, αλλά να τους μειώνει κιόλας από 5% και πάνω το χρόνο και για τρία χρόνια, αφού  έναντι αύξησης 1,5% από Ιούλη 11, έχουμε άνοδο του πληθωρισμού τουλάχιστον 5,5% φέτος και πολύ περισσότερο προβλέπεται από το 2011 και 2012.

Θυμίζουμε ακόμη ότι η δραματική αυτή μείωση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων καταβυθίζει  και το ύψος των χορηγούμενων συντάξεων, που ως γνωστό ακολουθούν το κατώτατο μισθό και τα κατώτατα ημερομίσθια .

Έπρεπε λοιπόν να συμβούν όλα τα παραπάνω εγκλήματα ,  για να αντιληφθούν κάποιοι ότι μόνο για το καλό των εργαζόμενων δεν λειτουργούσε η συμμετοχή στα άθλια προεδρεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, Ε.Κ., και Ομοσπονδιών, παρέα με τους υπαλλήλους του δικομματισμού;

Η απάντηση ας δοθεί από το κάθε εργαζόμενο που ασφυκτιά και παρακολουθούσε τις  φωνές αγωνίας όσων ζητούσαν την απεμπλοκή από τον «λάκκο  αυτό των λεόντων» της Πατησίων.

Ας ελπίσουμε ότι η το πάθημα θα γίνει μάθημα και οι ελπιδοφόρες 3 τελευταίες παράγραφοι της ανακοίνωσης της Α.Π. που ακολουθεί, θα γίνουν πράξη και δεν θα τις φάει το σκοτάδι, όπως την ξεχασμένη εκείνη απόφαση στην ΑΣΟΕΕ για δημιουργία Ανεξάρτητης Αριστερής Συνδικαλιστικής Παράταξης, που καθίσταται κάτι περισσότερο από επικαίρη . Άμποτε να το δούμε και  αυτό!

`

Αθήνα 15/7/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.: ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) προχώρησαν σήμερα σε συμφωνία για υπογραφή Ε.Γ.Σ.Σ.Ε, με όρους και προϋποθέσεις που ουσιαστικά «συμβασιοποιούν» το αντεργατικό Μνημόνιο. Η εξέλιξη αυτή αντικειμενικά διευκολύνει την Κυβέρνηση να εφαρμόσει με «δημοκρατικό» τρόπο τη δέσμευσή της απέναντι στους εργοδότες και την νεοφιλελεύθερη τρόικα για πάγωμα μισθών στο όνομα δήθεν της ανταγωνιστικότητας.

Η υπογραφή αυτής της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. είναι το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα διαβουλεύσεων κορυφής σε κομματικούς, κυβερνητικούς και εργοδοτικούς διαδρόμους ,μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες που έχει θέσει το μνημόνιο της ντροπής. Σε καμία στιγμή της πορείας διαπραγμάτευσής της, δεν έγινε κτήμα και υπόθεση των εργαζομένων, των σωματείων, των Ομοσπονδιών. Ποτέ δεν ασκήθηκε η μέγιστη δυνατή και συντονισμένη από τα κάτω πίεση, που θα μπορούσε να έφερνε θετικότερα αποτελέσματα.

Η «διάσωση» και η «διασφάλιση» του Θεσμού της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε, αποτελεί ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό και πρώτο στόχο πάλης. Δεν μπορεί όμως να είναι ανεξάρτητη από το ουσιαστικό της περιεχόμενο και τις προοπτικές που μελλοντικά εξασφαλίζει για την εργατική τάξη.

 • Υπό την έννοια αυτή, οι μηδενικές αυξήσεις για το 2010 συνιστούν αρνητικότατο «δεδικασμένο» για τις κλαδικές και επιχειρησιακές ΣΣΕ και νομιμοποιούν τη μείωση των μισθών.
 • Η χορήγηση  μηδαμινών σχεδόν αυξήσεων για το 2011 και 2012 με βάση τον Ευρωπληθωρισμό ,δημιουργούν επίσης επικίνδυνη εξέλιξη για τη μελλοντική πορεία της διαπραγματευτικής βάσης των ΣΣΕ.
 • Η τριετής διάρκεια εγκλωβίζει τα συνδικάτα σε μια μακρόχρονη «εργασιακή ειρήνη», που αντικειμενικά διευκολύνει τις αντεργατικές κυβερνητικές πολιτικές και τις εργοδοτικές στοχεύσεις για χαμηλά μεροκάματα και μισθούς, στο πνεύμα του Μνημονίου.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση, δεν μπορεί ούτε να νομιμοποιήσει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης που ακολουθήθηκε με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, ούτε το αποτέλεσμά της. Για τους λόγους αυτούς δεν συμμετέχει στη σημερινή τελική διαπραγματευτική συνάντηση και δεν συμφωνεί με την υπογραφή της.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση, από τις επόμενες μέρες ανοίγει με δημοκρατικό και οργανωμένο τρόπο διάλογο-συζήτηση, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος Σεπτέμβρη για μια συνολική αποτίμηση και επανεξέταση των νέων συνθηκών πού έχουν διαμορφωθεί στο συνδικαλιστικό κίνημα, συμπεριλαμβάνοντας και την μέχρι σήμερα απόφαση της Συνδιάσκεψής μας για τη συμμετοχή μας στα αντιπροσωπευτικά προεδρεία.

Βασική μας επιδίωξη είναι, να συμβάλλουμε στην αναγκαία αναζωογόνηση και ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, με όρους συνδικάτων και έξω από λογικές ανέξοδων τακτικισμών και εύκολων εντυπώσεων.

Ftanei_pia

Σχόλια
 1. Ο/Η Τάκης λέει:

  Είναι δυνατόν μιά «επανεξέταση» να διορθώσει το κακό που έχει γίνει;
  Ή μήπως»πολύ αργά για δάκρυα Στέλλα; «

 2. Ο/Η Τάσος Αναστόπουλος λέει:

  Οι ομόφωνες αποφάσεις που εγκρίθηκαν στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ («για την αυτοδιοικητική πολιτική» και «για ένα νέο ξεκίνημα») αποτελούν δύο ελπιδοφόρα όσο και επικίνδυνα γεγονότα. Ελπιδοφόρα γιατί δημιουργούν και πάλι προσδοκίες για μια στροφή στην πολιτική πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα εμπεριέχουν (λόγω αμαρτωλού παρελθόντος)το ενδεχόμενο μιας ακόμα διάψευσης. Στο ίδιο πλαίσιο μπαίνει και η πιθανολογούμενη στροφή στα συνδικαλιστικά ζητήματα, η ενσωμάτωση του πολιτικού σχεδίου του Μετώπου στις θέσεις για το ΣΥΡΙΖΑ και συνεπώς η δημιουργία ενός πλαισίου ενότητας προσώπων και πολιτικών και η θερμή προσέγγιση με την πρωτοβουλία Αριστερό Βήμα. Θεωρώ ότι αυτά τα τέσσερα δεδομένα απαιτούν την προσοχή μας και βέβαια την κριτική μας λχ για τις συνοπτικές διαδικασίες του πανελλαδικού συντονιστικού. Όμως, ο χώρος αυτός δεν έχει πεθάνει ούτε και φαίνεται ότι σύντομα θα τον θάψει η δυναμική μιας νέας πολιτικής πρότασης από το χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s