Jorge Altamira «Η εµπειρία µου από την Αργεντινή; Αν συνεχίσετε έτσι, θα χρεοκοπήσετε»

Posted: 21/07/2010 by ftanei_pia in Αριστερά, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, Κρίση-Οικονομία, Προσωπικότητες και στοχαστές
Ετικέτες: , , ,

21 Ιουλ 2010 by ftanei_pia [Edit]

“Ε” Ελευθεροτυπίας 18/07/10

ΧΡ. ΠΑΝΤΖΟΥ (pantzou@enet.gr)
ΦΩΤΟ ΛΕΩΝ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Idimako@fnet.gr)

`

Από τις ηγετικές φυσιογνωµίες της Αριστεράς και του εργατικού κινήµατος στη Λατινική Αµερική, ο Χόρχε Αλταµίρα ήρθε πριν από λίγες µέρες στη χώρα µας για να µας µεταφέρει αυτά που έπαθε -και έµαθε ο λαός της Aργεvτινής από την κηδεµονία του ΔΝΤ.

Τι µας είπε;

«Μονόδροµος τα µέτρα της τρόικας. Προς την καταστροφή µας …»

`

Ο Χόρχε Αλταµίρα (ψευδώνυµο του Χοσέ Σαούλ Βέρµους) είναι από τους ιδρυτές του Εργατικού Κόµµατος της Aργεvτινής και επανειλημμένα υποψήφιος για την προεδρία της χώρας. Εκδότης από τη δεκαετία του ’60 του περιοδικού «Εργατική Πολιτική», γύρω από το οποίο συσπειρώθηκε ο πυρήνας που αργότερα θα κυοφορούσε το Εργατικό Κόµµα, ο Αλταµίρα έχει περάσει χρόνια στην παρανοµία, επιβιώνovτας µέσα από τρεις δικτατορίες.

Ο τροτσκιστής πολιτικός, ως βουλευτής του Μπουένος Άιρες ήταν ο άνθρωπος που εµπνεύστηκε και προώθησε, µετά την κρίση του 2001 και την παύση πληρωµών, τη νοµοθεσία που κατοχύρωνε τις εργατικές απαλλοτριώσεις των εγκαταλειµµένων ή χρεοκοπηµένων εργοστασίων που καταλήφθηκαν από τους εργαζοµένους τους.

Διευθυντής του περιοδικού «Υπερασπίζοντας; το µαρξισµό», αρθρογράφος σε σωρεία εναλλακτικών εντύπων και συγγραφέας πολλών βιβλίων, σήµερα θεωρείται -ακόµη και από τους πολιτικούς αvτιπάλoυς του ένας από τους πιο σηµαντικούς οικονοµικούς και πολιτικούς αναλυτές της Λατινικής Αµερικής.

`

H Συνέντευξη

Κυριαρχούσε ο συνδυασμός οικονομικής ύφεσης και δηµοσιονοµικών ελλειμμάτων. Ο εξωτερικός δανεισµός έγινε πολύ ακριβός και η αποπληρωµή του χρέους εξαιρετικά δύσκολη, γιατί συνήθως καλυπτόταν µε εξωτερικό δανεισµό. Εφάρµοσαν τη λογική του ΔΝΤ, επιχειρώντας να σώσουν τη συναλλαγµατική ισοτιµία µε δραστικά µέτρα δηµοσιονοµικής λιτότητας. Επέβαλαν περικοπές στον προϋπολογισµό, µείωσαν τις συντάξεις, πήραν µέτρα που έπλητταν το εισόδηµα των εργαζοµένων. Κι  όλα αυτά χωρίς καµιά συναίνεση και αθετώντας κατάφωρα τις προεκλογικές τους υποσχέσεις:  η νίκη τους συµβόλιζε την αντίθεση στις πολιτικές του παρελθόντος, αλλά διέψευσαν τις προσδοκίες για αλλαγή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, καθώς ήταν αυτές ακριβώς που εφάρµοσαν. Αυτές οι πολιτικές οδήγησαν σε µεγαλύτερη ύφεση. µικρότερη συγκέντρωση εσόδων, όξυνση των προβληµάτων και µια δίχως προηγούµενο κρίση που έφερε τη χρεοκοπία».

Η περιγραφή δεν αφορά την Ελλάδα του 2010, αλλά την Αργεντινή του 2001 λίγο πριν καταρρεύσει. Κάθε οµοιότητα όµως δεν είναι διόλου συµπτωµατική, ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σχόλια
  1. Ο/Η geros λέει:

    Νομίζω οτι πρέπει να προσέξουμε το σενάριο του διπλού νομίσματος. Πριν ένα μήνα στην Λε μοντ, υπήρχε κεντρικό άρθρο που υποστήριζε αυτήν την πιθανότητα. Καθώς η χωρα οδηγείται στην χρεοκοπία (ελεγχόμενη ίσως), και το τραπεζικό σύστημα είναι στα κόκκινα, ίσως δεν υπάρχει(αναγκαστικά) άλλη λύση απο το να κοπεί χρήμα για να ανταπεξέλθει το κράτος στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους και οι τράπεζες να μην καταρρεύσουν. Βέβαια στην Γαλλία, πέρα απο το χρέος η συζήτηση συνδέεται με τα θέματα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και παρομοιάζεται η κατάσταση με την τελευταία μεγάλη υποτίμηση του Φράγκου.
    Ας δώσουμε μια προσοχή σε αυτην την πιθανή λύση για να μην βρεθούμε προ απρόπτου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s