Συνέντευξη Σοφίας Σακοράφα

Posted: 03/08/2010 by ftanei_pia in Αριστερά, Γυναίκες, Συνεντεύξεις, ΣΥΡΙΖΑ
Ετικέτες: , ,

`

«Δεν θα είμαι υποψήφια στις εκλογές της αυτοδιοίκησης»

Βασιλική Σιουτη/ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Εδώ και μέρες το όνομά της πρωταγωνιστεί σε διάφορα σενάρια που τη θέλουν υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές για την Περιφέρεια της Αττικής. Η ανεξάρτητη, πλέον, βουλευτής της Β’ Αθήνας, Σοφία Σακοράφα, δηλώνει όμως ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις της.

`

`

Μοιάζει μάλιστα να απορεί για όλα όσα γράφτηκαν τον τελευταίο καιρό, καθώς ουδέποτε απάντησε θετικά σε αυτές τις προτάσεις. «Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η ανάπτυξη ενός κινήματος», λέει, που «θα δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις για ευρύτερες εκλογικές συμμαχίες».

* Η Σοφία Σακοράφα δεν κάνει βήμα πίσω από όσα κατήγγειλε κατά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή. «Καταδίκασα οριστικά και αμετάκλητα αυτή την πολιτική», λέει και υπενθυμίζει ότι εκπροσωπεί τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ που διαψεύστηκε.

*Εδώ και μερικές μέρες γράφεται ότι ο Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ σας θεωρούν την ιδανική προσωπικότητα για να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου τους στην Περιφέρεια Αττικής, εκφράζοντας ένα μέτωπο ενάντια στο μνημόνιο. Σας έχει γίνει πρόταση;

-Παρακολουθώ κι εγώ φυσικά τα δημοσιεύματα του τύπου. Σας απαντώ ότι δεν ήταν και δεν είναι στις προθέσεις μου να είμαι υποψήφια στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές. Εχω την άποψη ότι τα πράγματα πρέπει να πάνε ανάποδα. Εννοώ ότι αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η κοινωνία και η ευρύτερη αριστερά δεν είναι άλλη μια συνεργασία εκλογικού χαρακτήρα. Εχουν άλλωστε πονέσει τέτοιες συνεργασίες από εκλογική αναγκαιότητα, σε κλειστά γραφεία που μετά χάθηκαν, παίρνοντας μαζί τους ελπίδες και προσδοκίες. Αυτό που πιστεύω ότι έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός αλλά και ο αριστερός κόσμος είναι η κοινή δράση, η ανάπτυξη ενός κινήματος που θα δημιουργήσει στέρεες προϋποθέσεις εκλογικών συμμαχιών.

*Πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι ισχυρίζονται ότι έχετε ρεύμα και ότι πιθανή υποψηφιότητά σας θα συγκέντρωνε υψηλά ποσοστά. Μπήκατε στον πειρασμό;

-Οχι έτσι όπως το θέτετε. Νομίζω ότι η ανάγκη μας δεν είναι οι ελκυστικές υποψηφιότητες αλλά οι πολιτικές πλατφόρμες και το βάθος τους. Μόνο άλλωστε με αυτό το χαρακτήρα έχουν νόημα και τα υψηλά ποσοστά.

*Πάντως, και από την κυβέρνηση τελευταία λένε ότι με τη στάση σας στο ασφαλιστικό δείξατε ότι απομακρύνεστε από το ΠΑΣΟΚ.

-Η θέση μου στο ασφαλιστικό υπήρξε απολύτως σαφής. Καταψήφισα το νομοσχέδιο, καταψήφισα τις κορυφαίες επιλογές και αποφάσεις της κυβέρνησης, καταδίκασα οριστικά και αμετάκλητα το δρόμο αυτό.

*Θα παραμείνετε στο ΠΑΣΟΚ και στη Βουλή;

-Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο η κυβέρνηση, δεν είναι μόνο επιστρατεύσεις και καταστολή, είναι κυρίως ο κόσμος του. Ο κόσμος που διαψεύστηκε, που σήμερα είναι απροστάτευτος και εγκαταλελειμμένος στη λαίλαπα της αγοράς. Αυτό λοιπόν το ΠΑΣΟΚ θεωρώ ότι εκπροσωπώ πολιτικά. Αυτό το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκπροσωπείται πολιτικά. Κι αυτό δεν είναι προσωπική μου άποψη αλλά εκδηλωμένη επιταγή των ψηφοφόρων που με εμπιστεύτηκαν.

*Στην τελευταία σας ομιλία στη Βουλή είπατε: «Είμαι σοσιαλίστρια». Τι σημαίνει αυτό για εσάς σήμερα;

-Ειδικά σήμερα, σε μια περίοδο κρίσης, που το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η προκλητική συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια ολίγων, δεν μπορεί μια κυβέρνηση που θέλει να λέγεται σοσιαλιστική να μην έχει ως πυξίδα την, έστω και σχετικά δίκαιη, αναδιανομή του πλούτου. Κι ένας σοσιαλιστής σήμερα οφείλει να παλέψει, να μετατρέψει αυτήν την αναγκαιότητα για κοινωνικό μετασχηματισμό σε ώριμη κοινωνική και πολιτική δυνατότητα.

* Τι μπορούσε να κάνει, δηλαδή, η κυβέρνηση;

-Ολες οι κυβερνήσεις πιέζονται από την κυριαρχία των αγορών. Ολες οι κυβερνήσεις «συρρικνώνονται» από την κυριαρχία της οικονομίας επί της πολιτικής. Πολιτική όμως με σοσιαλιστικό περιεχόμενο σημαίνει ότι προσπαθώ να ανατρέψω αυτό το συσχετισμό, προσπαθώ να ελέγξω τα νούμερα και προτάσσω τις ανθρώπινες ζωές έναντι των κερδών. Προτάσσω την υπεράσπιση των κεκτημένων έναντι της ανθρωποφαγίας. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν το έκανε αυτό, όχι μόνο δεν έδωσε μάχη ανατροπής αυτών των συσχετισμών, αλλά ενίσχυσε μηχανισμούς, συντάχθηκε με νεοφιλελεύθερες συνταγές. Μοιάζει να πήρε τα μέτρα όχι εξαιτίας της κρίσης αλλά με αφορμή την κρίση.

*Χαρακτηρίσατε την πολιτική του ασφαλιστικού «ανήθικη, ανέντιμη, επικίνδυνη και σκληρά νεοφιλελεύθερη», και τα μέτρα που απορρέουν από το μνημόνιο «μέτρα κοινωνικού κανιβαλισμού». Σήμερα θα χρησιμοποιούσατε τις ίδιες λέξεις, ή ηπιότερες;

-Οι χαρακτηρισμοί είναι πολιτικοί, έχουν τεκμηρίωση και δεν είναι εν θερμώ. Ανήθικη τη χαρακτήρισα γιατί βασίστηκε στο γνωστό για την ανηθικότητά του δόγμα «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Ανέντιμη, γιατί εάν δεν μπορείς να είσαι σοσιαλιστής μέσα στη συγκυρία που ωριμάζει και τη δυνατότητα και τη σκοπιμότητα της δίκαιης αναδιανομής του πλούτου, τότε δεν μπορείς ποτέ να είσαι. Και επικίνδυνη, γιατί από τη μία κόβουμε μισθούς και συντάξεις και από την άλλη νομιμοποιούμε στα νοσοκομεία παρανομίες δισεκατομμυρίων με το επιχείρημα ότι θα είναι η τελευταία φορά.

*Εκφράσατε την αντίθεσή σας στο μνημόνιο και βρεθήκατε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ποια θα είναι τα επόμενα πολιτικά βήματά σας;

-Η επόμενη ημέρα δεν έχει προσωπικό χαρακτήρα. Ο χώρος της σοσιαλιστικής αριστεράς και της κομμουνιστικής αριστεράς μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετικές στρατηγικές, όμως όλοι έχουμε μία τακτική υποχρέωση να συμμαχήσουμε απέναντι στον κοινό εχθρό. Σε αυτή τη συνάντηση δεν είναι ανάγκη να τσακωνόμαστε για τον Στάλιν, τον Σεν Σιμόν, τον Μάο ή τον Τρότσκι. Ας παλέψουμε εναντίον του κοινού εχθρού και το κίνημα θα κρίνει τι θέλει να κρατήσει όρθιο. Εχει την ωριμότητα να αποφανθεί. Εάν γίνει αυτό, θα είναι πραγματικά μια επόμενη ημέρα για όλους.

*Ανταποκρίνονται τα υπάρχοντα κόμματα και οι ηγέτες τους στις ανάγκες των καιρών;

-Εξαρτάται από τις ανάγκες, οι οποίες δεν είναι ίδιες για όλους. Εννοώ ότι εάν για παράδειγμα η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάποιων, ανταποκρίνεται όμως στις ανάγκες κάποιων άλλων. Το θέμα είναι ποιες ανάγκες θέλεις να υπηρετήσεις. Και δυστυχώς τις ανάγκες των εργαζόμενων και των αδύναμων, της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, ελάχιστα τις υπηρετούμε και ως πολιτικό σύστημα και ως πολιτικοί.

*Αναμένετε κάποιο σοβαρό πολιτικό μήνυμα από τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου;

-Είναι γεγονός ότι η κοινωνία είναι και θυμωμένη και οργισμένη από όλη αυτή τη συσσωρευμένη «βία» και αδικία που υφίστανται οι πολίτες. Δεν μπορώ να προβλέψω την πολιτική καταγραφή αυτού του θυμού. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το ζητούμενο είναι πώς αυτός ο θυμός κι η οργή της κοινωνίας θα εξελιχθούν σε δύναμη αλλαγής της σημερινής κατάστασης!

*Μας περιμένει δύσκολος χειμώνας;

-Μας περιμένουν δύσκολες εποχές. Το ανέφερα και από το βήμα της Βουλής. Οταν κοιλοπονάει η Ιστορία, ή τέρατα γεννάει ή αγγέλους. Ευθύνη όλων όσοι αντιστεκόμαστε και έχουμε να προτείνουμε ένα άλλο όραμα είναι η κοινή πολιτική δράση ώστε να πείσουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος, ότι υπάρχει διέξοδος. Διαφορετικά ο καθένας ας αναλάβει και τις ευθύνες του. Εγώ ήδη έχω αναλάβει τις δικές μου.

siouti@enet.gr
`
Δ.Ζ.


Σχόλια
 1. Ο/Η Peirates tou Oneirou λέει:

  Σακοράφα, ωραία όλα αυτά, αλλά τόσα χρόνια το ΠΑΣΟΚ ήταν σοσιαλιστικό και το τελευταίο εννέαμηνο πήρε το στραβό δρόμο?

  • Ο/Η ftanei_pia λέει:

   Έλα μου ντε! Τι να πει κανείς; Εύκολη η απάντηση, δύσκολη όμως η πρόταση της συνέχειας. Για μένα τουλάχιστον. Τώρα!

 2. Ο/Η Ili Geri λέει:

  είπαμε ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ για το καλύτερο..

  και κάλιο αργά..παρά ποτέ !

  ειδικά για το τελευταίο 9-μηνο: .. μπορεί να ηταν «σαν έτοιμο» από καιρό το ΠΑΣΟΚ … (με θαυμαστή «ενότητα» και «δύναμη»)
  αλλά πάντα θα μπορούσε να δείξει την φυσιογνωμία_κατά_την_ιδρυσή_του
  και όχι να βγεί εκτός «φυσιογνωμίας» αυτό ..
  κι εμείς έξω από τα ρούχα μας ..

  Εξάλλου η σοβαρότητα, η μαχητικότητα, η αγωνιστικότητα, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη, η ειλικρίνεια και η συνέπεια είναι αξίες που αποδεικνύονται στην πράξη και καθε στιγμή …

  όσοι τις «στελνουν διακοπές» κατά το δοκούν για να πάρουν τις αποφάσεις τους ..
  ας μη «κλέγονται» μετά ότι δεν είχαν επιλογές..

  Η Σακοράφα έδειξε ότι διεκδίκησε επιλογές αντιθετα με τα υπόλοιπα 160 … «πρόβατα» ή … «κοτες» όπως τους είπε ο Λάλας στο FLASH FM …
  (έστω κι αν του «ξεφυγε» από την σκληροπυρηνική «Παπανδρεική» γραμμή του ..παρεπιπτόντως ειναι ενδιαφερον αυτό το εκκρεμές ..από την «αντιεξουσιαστική» στάση … στην «συμμόρφωση» του ΔΝΤ ..)

 3. Ο/Η LeftG700 λέει:

  Φίλοι του «Δώσε πάσα»,

  Δεν έχει κανένα νόημα, ή, για να το μετριάσουμε λίγο, δεν έχει πολύ νόημα, να παραθέτετε τη συνέντευξη τη Σακοράφα χωρίς να καταθέτετε και μια άποψη για τα όσα λέει (ανάμεσα στα οποία υπάρχουν και πολλές μλκς, δηλαδή προφάσεις εν αμαρτίαις). Πολιτικό φόρουμ είστε. Όχι το «Courrier International»!

  Τα λέμε (αλλά να λέμε και κάτι!)

  • Ο/Η ftanei_pia λέει:

   Αγαπητέ LeftG700

   Νομίζω ότι έχεις απόλυτα δίκιο, που ζητάς σχολιασμό και όχι μόνο απλή παράθεση απόψεων. Και όχι μόνο για τη Σακοράφα, αλλά για δεκάδες θέματα που κάθε ένα ξεχωριστά , σε άλλες εποχές θα ξεσήκωνε και τις πέτρες. Π.χ. την διάλυση της εκπαίδευσης με την εξαπάτηση και την σφαγή χιλιάδων εκπαιδευτικών με τους διορισμούς 2800 που είναι κλάσμα μόνο αυτών που αποχώρησαν. Με την διάλυση των νοσοκομείων, ή με την αχαρακτήριστη απόφαση της κατ’όνομα δικαιοσύνης να βάλει στο αρχείο τις υποκλοπές που γίνονταν σε πρωθυπουργούς, υπουργούς, σ’όλο τον πολιτικό κόσμο με την γελοία δικαιολογία ότι «παρεγράφη σαν πλημέλλημα λόγω 5ετίας!!», (σιγά μην σκίσετε κανένα καλτσόν αγαπητοί ), ή με τα 20 δις ευρώ που δίνουν σήμερα στις αναξιοπαθούσες τράπεζες, ή, ή, …

   Πράγματι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, μιά και αυτές δυστυχώς είναι τώρα, οι δυνατότητες μας σαν ΠΑΣΑ .
   Αυτή όμως είναι η μία πλευρά της σκληρής πραγματικότητας. Και αν θέλεις την προσωπική μου γνώμη για την άλλη την πολύ σκληρότερη: Έχω εξοργισθεί, θεωρώ απαράδεκτο, και θάλεγα κατάντημα ενός λαού που απ’τη μιά διαρρηγνύει καθημερινά τα ιματία του» ότι μας έχουν κυριολεκτικά «ξεσκίσει», ότι οι «αλήτες» έχουν διαλύσει τα πάντα, και από την άλλη, μέρες τώρα κοινωνική γαλήνη και «λούφα» στις παραλίες, προσδοκώντας τι; Κάποιο …Σεπτέβρη που θα μας ..μαντάρει, και που θα σηκωθούν τα κόκκινα λάβαρα για να φέρουν τα πράγματα στην πρότερη τους κατάσταση;
   Αμ δε ! Δεν γίνονται αυτά τα.. θαύματα.
   Την ώρα που εμείς κάνουμε πλιτς-πλατσ, αυτοί εντείνουν την πλύση εγκεφάλου στα ΜΜΕ και μεθοδεύουν τα επόμενα οδυνηρότερα «πηδήματα» για το Σεπτέβρη και μετά, (πήρε τ’αυτί σας κάτι γιά οσονούπω έλευση Ευρωστρατού;).
   Αναρρωτιέμαι (και κλείνω):
   Ως πότε θα συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό;

   Και μιά απορία κρίσεως:
   Τι απ’τα δύο λοιπόν συμβαίνει, «να με πάρει και να με σηκώσει»;
   -Μας έχουν «ξεσκίσει» και κάκιστα ναρκωμένοι κα παραιτημένοι τα παρακολουθούμε, (μήπως και κάποιοι το απολαμβάνουμε);,
   -ή δεν μας έχουν κάνει τίποτε, σε σχέση με «το λίπος που έχουμε να κάψουμε» σύμφωνα με τα λεγόμενα κάποιων καθεστωτικών ποχύδερμων οικονομολόγων;
   Ζητείται απάντηση (έστω και τρίτη εκδοχή) αν υπάρχει..

 4. Ο/Η LeftG700 λέει:

  Φίλε/η Φτάνει Πια,

  Χωρίς να θέλουμε να υποβαθμίσουμε τα προβλήματα τα οποία αναφέρεις (για τα οποία όμως νομίζουμε ότι έχει χτυπήσει και χτυπάει το καμπανάκι η Αριστερά), το ζήτημα της Σακοράφα επέβαλε μια άποψη/εισήγηση από τη μεριά σας. Γιατί, βέβαια, άπτεται του πώς προσεγγίζουμε τον σοσιαλιστικό χώρο, πρόβλημα σημαντικό και άλυτο μέχρι στιγμής.

  Δεν είμαστε σοφοί, ούτε έχουμε τα κλειδιά, αλλά νομίζουμε ότι η λύση δεν είναι να σφαζόμαστε στην ποδιά της κάθε Σακοράφας, επειδή, απλώς, είπε πέντε σωστές κουβέντες στη Βουλή κι έδειξε μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή στάση. Γι’ αυτό και επιβαλλόταν να ακούσουμε δυο-τρεις κουβέντες από την Πάσα.

  Εμείς, που είμαστε μια παρέα και τίποτε περισσότερο, ούτε που θα διανοούμαστε να ανεβάσουμε τη συνέντευξή της χωρίς σχολιασμό. Είναι δυνατόν να κάνετε κάτι τέτοιο εσείς;

  Παρεμπιπτόντως: Μέχρι πριν από λίγες μέρες, είχατε λίστα ιστολογίων. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και η «Καλύβα ψηλά στο βουνό». Το είδαμε και μας πέσανε τα μαλλιά! Είναι δυνατόν να εμφανίζετε στη λίστα ιστολογίων σας μπλογκς σαν την «Καλύβα»; Δεν διαβάσατε, πριν την κοτσάρετε φαρδιά-πλατιά, τις δεκάδες αναρτήσεις του «Καλυβάρχη» περί εμφυλίου; Δεν είδατε ότι ανάμεσα στις «πηγές» του συγκαταλέγονται και φασιστικοί ιστότοποι; Με όλο το σεβασμό, αλλά για να τα λέμε όλα, πάτε καλά;

  Σόρυ αν σε στενοχωρήσαμε, αλλά τόσο κοντά στον πάτο που βρισκόμαστε, ας μην κρύβουμε λόγια…

  Τα λέμε

  ΥΓ Δεν αδιαφορούμε για το ερώτημα που βάζεις στο τέλος. Απλώς είναι μεγάλη κουβέντα και δεν μπορούμε εμείς να την κάνουμε τώρα. Ευκαιρίες θα υπάρξουν πάντως.

  • Ο/Η Β.Χ. λέει:

   ‘Οχι και σφάξιμο στην ποδιά της Σακοράφα, η με χωρίς εισήγηση από την ΠΑΣΑ αναδημοσίευση της συνέντευξής της. Άλλωστε μπορεί όποιος θέλει να σχολιάσει και εδώ αν το κρίνει αναγκαίο.
   Σφάξιμο θα ήταν αν αναδημοσιεύαμε τη συνέντευξη του Παπασπύρου της ΑΔΕΔΥ, όπου κάνει αναφορά στην πρόταση που του έγινε από τους φωστήρες της Κουμουνδούρου, να ηγηθεί στην Περιφέρεια Αττικής…
   Μία παρέα μπορεί να συνοδεύει μία συνεντευξη με σχολιασμό εύκολα, όχι όμως και η ΠΑΣΑ….πως τι και αν πρέπει να δημοσιεύεται κάτι, πολύ μας έχει βασανίσει…και νομίζω πως έχει λειτουργήσει ανασταλτικά στην πορεία του μπλογκ…

 5. Ο/Η LeftG700 λέει:

  Φίλε/η Β.Χ.,

  Η αναφορά στην ποδιά της Σακοράφα δεν προοριζόταν για σας. Σε καμία περίπτωση -νομίζουμε ότι αυτό προκύπτει με σαφήνεια από το σχόλιο.

  Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν από τον διαφορετικό χαρακτήρα του μπλογκ σας σε σύγκριση με το πολιτικό μπλογκ μιας παρέας. Αλλά, βρε παιδιά, για σοβαρά θέματα, όπως εν προκειμένω η αξιοποίηση των εκλογών για την προσέγγιση των δυσαρεστημένων του ΠΑΣΟΚ, κάτι δεν έπρεπε να μας λέτε μαζί με τη συνέντευξη;

  Εν πάση περιπτώσει μια κριτική παρατήρηση ήταν. Εσείς ξέρετε καλύτερα. Κι αφού λέτε ότι σας απασχολεί το τι και το πώς, θα τη βρείτε την άκρη.

  Τα λέμε

 6. Ο/Η STATHAS λέει:

  Παντως αυτη η υπερβολη οτι οπωσδηποτε για επικεφαλης της περιφερειας Αττικης των αριστερων συνδυασμων πρεπει να ειναι καποιος διαφωνων του ΠΑΣΟΚ μου φαινεται υπερβολικη.Γιατι ειναι αριστερος ο Α.Μητροπουλος που ως εργατολογος τα «παιρνει χοντρα» απο τον κοσμακη??? η ο Β.Οικονομου που στις ομιλιες του υμνει το βαθυ ΠΑΣΟΚ και τον ΑΝΤΡΕΑ???

  • Ο/Η Πάνος Δ. λέει:

   …να προσθέσω ότι είναι μεγάλη ντροπή να διαβάζουμε κάθε λίγο από την Αυγή ότι πρέπει να βρεθεί υποψήφιος «από το σοσιαλιστικό χώρο»… ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ; Το πασοκ είναι σοσιαλιστικός χώρος; Νομιμοποιούμε δηλαδή την καπήλευση του όρου από τους πασόκους; Όταν το κκε μιλάει για «δύο δεξιές», όπως θα έπρεπε να κάνουμε κι εμείς, εμείς λέμε το πασόκ σοσιαλιστικό; Μήπως τελικά είναι επειδή στην Κουμουνδούρου η αντίληψη που έχουν για την αριστερά δε διαφέρει και πολύ από τη σοσιαλδημοκρατία του πασόκ του 80;

 7. Ο/Η γιαννης ιωαννου λέει:

  …η σχεση της κομμουνιστικης αριστερας-και της κομμουνιστογενους με τη σοσιαλιστικη αριστερα ( εντος η εκτος ΠΑΣΟΚ) υπηρξε δυσκολη τα μεταπολιτευτικα χρονια…ΚΑΤΑΡΧΗΝ πολλοι δεν μπορουν οτι μπορει να υπαρχει και μη κομμουνιστικη
  αριστερα ( το συνδρομο-«εμεις ειμαστε η πραγματικη αριστερα-οι αλλοι δεν μπορει παρα να ειναι καλπικοι»)…εχω αναφερθει σε απλιοτερο σχολιο οτι πολιτικα τοσο το ΚΚΕ οσο και το ΚΚΕ ΕΣΩΤ. ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ( ΣΟΣΙΑΛ.ΠΟΡΕΙΑ,ΕΜΑΣ,ΣΣΕΚ,ΕΣΚ,ΔΗΠΕΕ…)….εΞΑΙΡΕΣΗ μεμονωμενα προσωπα,ΟΠΩς ΟΙ φιλιασ-δρεττακης -ιντζες(κκε), γιωτας-λαζαρης(συν) ΚΑΙ ΤΟ δηκκι ( ΜΕ ΚΚΕ ΑΡΧΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΜΕ ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ…ΜΟΝΟ που το σημερινο ΔΗΚΚΙ ΕΙΝΑΙ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΚΟΥ)…

  …ΕΙΔΙΚΑ για τη ΣΑΚΟΡΑΦΑ νομιζω οτι η αντιθεση της με τη δημαρχια ΤΖΑΝΝΙΚΟΥ στο ΜΑΡΟΥΣΙ , πιστοποιει μια αγωνιστικη πορεια…
  …αν μας ενδιαφερει πραγματι ο χωρος της βασης του ΠΑΣΟΚ ας μην εχουμε τη ψευδαισθηση οτι θα φυγουν πολιτες απο το ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥΔΙΑΣΠΑΣΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ…ΑΝ η υπαρχουσα αριστερα δεν μπορει να παρεμβει με ενωτικα σχηματα , τοτε ειναι προφανως αναξιοπιστος συμμαχος για οποιους απο το ΠΑΣΟΚ ειναι διατεθειμενοι να παν μερικα κλικ αριστεροτερα…ειναι λυπηρο αλλα αποτι φαινεται ουτε αυτο το στοιχειωδες μπορουν να εξασφαλισουν τα αριστερα σχηματα για τις αυτοδιοικητικες εκλογες…και νομιζω ειναι προφανες γιατι τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ θα προτιμουσαν ως συμμαχο μια ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ παρα μια πλευρα απο τις πεντε διαφαινομενες ΑΥΤΟΤΕΛΕΙς ΚΑΘΟΔΟΥΣ ( ΚΚΕ, ΣΥΝ,ΔΑ,ΡΙΖΑ,Α/Α)…

  • Ο/Η LeftG700 λέει:

   Φίλε Γιάννη,

   Συμφωνούμε ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα προτιμούσαν ευρύτερα αριστερά σχήματα. Και ποιος δεν το θέλει; Μήπως δεν το θέλουμε κι εμείς;

   Από την άλλη όμως, αυτό μπορεί να είναι και ένα βολικό άλλοθι. Ποιος π.χ. εμπόδιζε την Σακοράφα να δεχθεί την πρόταση και, από τη νέα της θέση πια, να συμβάλει ώστε να αυξηθεί η πίεση προς το ΚΚΕ (γιατί, ας μην κρυβόμαστε, αυτό είναι το μεγάλο αγκάθι για την αριστερή συσπείρωση);

   Τα λέμε

 8. Ο/Η nefeli7 λέει:

  Για τη Σοφία Σακοράφα έχω να πω ότι η συμπεριφορά της ήταν αντρίκεια πέρα για πέρα! Αυτό που με απασχολεί όμως, είναι ότι αναφέρεται στον κυρίως κόσμο του ΠΑΣΟΚ, που διαψεύστηκε, απρόστατευτος, εγκαταταλελειμένος, που στη πραγματικότητα δεν είναι μόνο ο κόσμος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά και άλλοι μετακυλιόμενοι ψηφοφόροι, που ψήφισαν το ψεύτικο προεκλογικό και μετέπειτα κυβερνητικό πρόγραμμα της μη νομιμοποιημένης κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (και αυτό το γνώριζε η κα Σακοράφα!!).

  Τί γίνεται λοιπόν μ’αυτόν τον κόσμο, που προσωπικά αντικρύζω άτομα, καθημερινά, απλά άτομα, που αβαντάρουν το έργο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.;

  Αναρωτιέμαι ότι αφού παραμένει να εκπροσωπεί πολιτικά το ΠΑ.ΣΟ.Κ., γιατί δεν βλέπουμε κάτι να γίνεται, παρά μόνο η εντολοδόχος κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (κι αυτό το γνωρίζει η κα Σακοράφα!!) να περνάει μέσω κατακαλόκαιρου νομοσχέδια «φωτιά»;

  Η κυβέρνηση αυτή, τύποις κυβέρνηση δηλαδή!!αβαντάρεται από τα ΜΜΕ,και γενικώς αβαντάρεται από ομάδες, από μικρά κόμματα είτε εμμέσως πλην σαφώς είτε σαφώς.

  Τα κόμματα της Αριστεράς, που σέβονται τον εαυτό τους, θα έπρεπε να έχουν φύγει από τη ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ προς ένδειξη διαμαρτυρίας αλλά και ευαισθησίας απέναντι στους ψηφοφόρους, που τους εξέλεξαν, για να τους εκπροσωπούν!!αλλά δυστυχώς κάθονται μέσα και αμοίβονται κανονικά, ενώ ο κόσμος έξω αρχίζει να στριμώχνεται για τα καλά…

  Ο αναμενόμενος Σεπτέμβρης, που έχει δοθεί τόση μεγάλη σημασία στο μήνα αυτό, και όλοι τον περιμένουμε πως και πως, να γυρίσει ο λαός μαυρισμένος από τα μπάνια του, να έχει γεμίσει τις μπαταρίες του, να έχει κάψει «λίπος» είτε από τον ήλιο είτε από την τσέπη του, και ξαφνικά ν’αρχίσει να «φτιάχνεται», να οργίζεται και να κατεβαίνει στους δρόμους για να διεκδικήσει αυτά που έχασε από την εντολοδόχο κυβέρνηση του Παπανδρέου, όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου θα κατεβάζει κάτω το στρατό, όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός για καταστολή των διαδηλώσεων.

  Δηλαδή το συνταγματικό δικαίωμα της διαδήλωσης που έχει ένας λαός, θα καταστέλλεται από έναν πρωθυπουργό, που θέλει να λέγεται σοσιαλιστής, με πράξεις εθνικοκοσιαλιστικές.

  Αυτά είναι πολύ σοβαρά θέματα, και ο λαός αυτός θα έπρεπε το καλοκαίρι αυτό να μην πάει διακοπές, για να πάει τα επόμενα χρόνια, να βρίσκεται εδώ και να διαδηλώνει για τα κεκτημένα του, που χάνονται, για τα ανθρώπινα δικαιώματα του, για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του, για το μέλλον του, για την αξιοπρέπεια, και για να κοιτάζει καθαρά τα μάτια των παιδιών του, και να τους πει ότι δεν λιποτάκτησε, αλλά έδωσε τη μάχη του, όσο μπορούσε, για το μέλλον τους.
  Αυτά και συγγνώμη αν σας κούρασα.

 9. Ο/Η doukas λέει:

  Καλημέρα
  Θεωρώ ότι αν κατέβαινε η Σακοράφα ως υποψήφια περιφερειάρχης και την στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ και ίσως ένα κομμάτι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ , θα ήταν μεγάλη επιτυχία γιατί θα άνοιγε τις πόρτες προσέγγισης με ένα κόσμο του ΠΑΣΟΚ.
  Παρ’ όλα αυτά ήταν γνωστό ότι η Σοφία δεν θα κατέβαινε, εδώ και κανένα μήνα, ίσως και παραπάνω. Η γυναίκα το είχε πει ότι δεν ενδιαφέρεται στο ραδιόφωνο, νομίζω .
  Το θέμα το συντηρεί η ηγεσία του ΣΥΝ / ΣΥΡΙΖΑ, για αντίβαρο για την ενδεχόμενη υποψηφιότητα Αλαβάνου.
  Οι δηλώσεις του Τσίπρα ότι συζητά υποψηφιότητα Οικονόμου ή Μητρόπουλου είναι για γέλια, ιδίως για τον Οικονόμου, ο οποίος δεν έχει καταψηφίσει το Ασφαλιστικό όπως η Σοφία που κρατά συνεπή στάση.
  Από την άλλη την υποψηφιότητα Αλαβάνου δεν θα την στηρίξει ένας κόσμος του ΣΥΝ, ο οποίος μπορεί να συμφωνεί μαζί του ( για δημοψήφισμα γιοα το σύμφωνο Σταθερότητας, για την ανάγκη δημιουργίας κοινωνικοπολιτικού Μετώπου, την προσπάθεια ενιαίας δράσης της Αριστεράς μέσα από το Αριστερό Βήμα ) και να συμμετέχει στις ανάλογες εκδηλώσεις ( όπως εγώ ) αλλά δεν ξεχνά το Παραιτούμε – Δεν παραιτούμε και γενικά την στάση του εκείνη την περίοδο που έδειξε πολιτική ανωριμότητα, έλλειψη σεβασμού στην βάση του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ ( δεν μας είχε ενημερώσει για τις τυχόν διαφωνίες του ) και άκρατο συναισθηματισμό. Ο Αλαβάνος έχυσε μόνος του την καρδάρα με το γάλα. Αναγκαστικά θα πρέπει να παραμείνει στο παρασκήνιο συνεχίζοντας να λαμβάνει μέρος σε πρωτοβουλίες, καθώς είναι από τους λίγους αριστερούς ηγέτες που ασκούν σήμερα πολιτική.
  Μια ενδεχόμενη καλή υποψηφιότητα θα ήταν του Κορτζίδη, που όμως θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος ( καλή επιτυχία ), ενός άλλου αυτοδιοικητικού με καλή γνώση για τα θέματα αυτά ( όπως του Μπαρτζώκα ) ή αν θέλουμε να δώσουμε έντονο πολιτικό χαρακτήρα του Πέτρου Παπακωνσταντίνου του δημοσιογράφου . Και λέγειν έχει και μπορεί να συσπειρώσει κόσμο και έχει συγκεκριμένες καθαρές απόψεις.
  Δημήτρης Πατσογιάννης
  Μέλος ΣΥΝ – Μέλος ΣΥΡΙΖΑ.

  • Ο/Η Β.Χ. λέει:

   doukas, ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω την λογική σου λες,ανάμεσα σε άλλα με τα όποία και διαφωνώ, αλλά δεν έχει πια νόημα να τα συζητάμε, ‘οτι:
   «Αναγκαστικά θα πρέπει να παραμείνει στο παρασκήνιο συνεχίζοντας να λαμβάνει μέρος σε πρωτοβουλίες, καθώς είναι από τους λίγους αριστερούς ηγέτες που ασκούν σήμερα πολιτική.»
   Δεν θα ασχοληθώ με το αν και ποσο έντιμο είναι να ζητάς κάτι τέτοιο, αλλά βρε σύντροφε κάποιον που παραδέχεσαι ότι ανήκει στους λίγους » ηγέτες» που ασκούν σήμερα πολιτική, ζητάς να τον καταχωνιάσουμε, γιατί δεν του συγχωρείται και το ότι » έχυσε την καρδάρα»…..Μήπως αν γράψει χίλιες φορές «δεν θα το ξανακάνω» θα του το συγχωρήσουμε και θα του επιτρέψουμε να μας εκπροσωπεί σαν ηγέτης και όχι από το παρασκήνιο;
   Προτείνω να σταματήσει η κολοκυθιά με τις «υποψηφιότητες», άλλωστε έχουν ξεκινήσει διαδικασίες σε πολλές περιοχές που θα δώσουν στη βάση την δυνατότητα να παίξει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο για τις υποψηφιότητες αλλά και στις γενικώτερες εξελίξεις, και που αν δεν καταφέρουν να σταματήσουν τα παιχνίδια «κορυφής» σίγουρα θα τα περιορίσουν αρχικά τουλάχιστον…..

 10. Ο/Η doukas λέει:

  Μακάρι να διαμορφώσει η βάση τις εξελίξεις.
  Β. Χ. Ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται. Ο Αλαβάνος έχει χίλια δίκαια για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει αλλά όπως και να το κάνουμε τότε έγινε ΤΟ ΛΑΘΟΣ Δεν τον έχω ακούσει να καταθέτει την άποψη του για τότε.
  Για πες μου που διαφωνείς?
  Στην παιδαριώδη τακτική της ηγεσίας του ΣΥΝ, στο όνομα του Παπακωνσταντίνου ή του Μπαρτζώκα ή της Πορταλιού που θα πρότεινα αν μπορούσα?

  • Ο/Η ftanei_pia λέει:

   @doukas
   Μακάρι να διαμορφώσει η βάση τις εξελίξεις.
   Εδώ είναι και η πρόταση «κλειδί» φίλε μου!

   «Να διαμορφώσει η βάση τις εξελίξεις».

   Αφού όμως πρώτα την συγκαλέσουμε και ειλικρινά ζητήσουμε τη γνώμη της (και όχι όπως στην τραγελαφική πανελλαδική συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ 16-17/7 των 2 ημερών, που ξεπετάχθηκε σε ένα απόγευμα, μέσα στο λιοπύρι και τον καύσωνα της ΑΣΟΕΕ, προκειμένου να υφαρπασθεί η απόφαση για «σύγκλιση με τον Σοσιαλιστικό-Οικολογικό χώρο», που περισσότερο θυμίζει το αλήστου μνήμης «ΠΑΣΟΚ-άλλες δημοκρατικές δυνάμεις» του 81-90(;))

   Πως όμως θα γίνει αυτό φίλε doukas;
   Όταν δεν την ρωτάμε;
   Ή όταν σπανίως την ρωτάμε, κοιτάζουμε πως θα υπονομεύσουμε και θα αποφύγουμε την εφαρμογή των αποφάσεων της; ( Παπαδημούλης vs Σωτηρίου, «Ψηφίστε οικολόγους-πασοκ-αποχή». Ή τα ξεχάσαμε κιόλας;)

   Αλλά και όταν η ίδια η βάση δεν αξιώνει το αυτονόητο δικαίωμα, της να έχει λόγο για ότι την αφορά και όχι εκ των υστέρων να επικυρώνει τις αποφάσεις της εκάστοτε νομενκλατούρας, περιμένει την εξ’υψους βοήθεια για να της δοθεί;

   Δεν υποψιάζεται τι είδους διαδικασίες μεθοδεύονται, όταν π.χ. η «σοφή ηγεσία» εξαγγέλλει «μέχρι τέλους Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες» (στην αξιολύπητη Αυγή);

   Σκοπεύει δλδ ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να στήσει κάλπες έως τότε και δεν το πληροφορηθήκαμε;
   Ή μήπως η γραμματεία-φάντασμα της Βαλτετσίου, βγήκε από το λήθαργο και ανέλαβε πρωτοβουλίες;

   Ποιά βάση π.χ. θα ρωτηθεί για την τεράστιας σημασίας υποψηφιότητα (και εκλογή) περιφερειάρχη Αττικής, όπου οι μηχανορραφίες και οι δολοπλοκίες που εξυφαίνονται, ξεπερνούν και αυτές του Βυζαντίου της παρακμής;
   Αλλά και για τα «καραγκιοζιλίκια-καπέλλα» στη Θεσσαλονίκη, που ετοιμάζονται, η βάση πότε θα ερωτηθεί;
   Στην «Ελευσίνα μία φορά», ποιός ρωτήθηκε για τον υποψήφιο, που το διαδίκτυο με τα κατορθώματα του «το εχει τούμπανο» , και μόνο ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ «κρυφό καμάρι»* (ϊδε ΕΔΩ και ΕΔΩ );

   Και σε άλλες περιοχές, π.χ. Πρέβεζα, όπου μόνο οι κουρτίνες του παρασκηνίου έχουν λόγο;

   Και μην τολμήσει κανείς να μας πει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα.
   Υπάρχει και παραϋπάρχει . Σήμερα με την τεράστια εξάπλωση και χρήση του διαδικτύου, και σε 15 μέρες, ακόμη, μπορείς να βάλεις ερωτήματα και να «ακούσεις» τον κόσμο, αρκεί βέβαια να έχεις ανοιχτά αυτιά και κουλτούρα να το κάνεις. Τα άλλα είναι εκ του πονηρού…

   Σταματώ εδώ και για να μην κουράσω καλοκαιριάτικα, αλλά και για να μην στεναχωρήσω και άλλους με τα συμμετοχικά-δημοκρατικά μας χάλια.
   Κλείνοντας και Ρωτώντας: Οι πολλές χιλιάδες φίλοι, μέλη, οπαδοί και μη, που προσβλέπουν (ακόμη;) στην Αριστερά και στο ΣΥΡΙΖΑ, θα υψώσουν τη φωνή και το ανάστημα τους να αναστραφεί η κατάσταση και να εφαρμοστεί το αυτονόητο:
   Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ Η ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟ;
   Ή θα συνεχίσουμε «δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα προσμένοντας το θάμα»;

 11. Ο/Η doukas λέει:

  Δεν διαφωνώ με αυτά που λες
  Και εγώ τα ίδια χάλια βλέπω
  Ούτε είμαι σύμφωνος με διαπαραταξιακά σχήματα του στυλ Θεσσαλονίκη
  Στις επόμενες δημοτικές εκλογές φοβάμαι ότι οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβουν διασπασμένες με ευθύνη κυρίως της ηγεσίας του ΣΥΝ. Ας μην το τραβήξει και ο Αλέκος το σκοινί γι αν μπορέσουμε να έχουμε να ακουμπήσουμε μετά κάπου
  Και είναι κρίμα γιατί περνάμε δύσκολες ώρες και θα έρθουν χειρότερες. Και περισσότερο κρίμα διότι η θεωρία του Μαρξισμού είναι πιο δικαιωμένη από οποτεδήποτε άλλοτε. Έχει ένα ενδιαφέρον άρθρο του Σαραμάγκου στον ΔΡΟΜΟ

 12. Ο/Η γιαννης ιωαννου λέει:

  …για τους φιλους που θα ηθελαν στελεχη του ΠΑΣΟΚ που διαφοροποιουνται , να απορριπτουν συνολικα την πολιτικη του ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΑ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ως απλα μελη: Παροτι η αποψη αυτη εχει ενα ισχυρο ηθικο υποβαθρο , οι πολιτικες διεργασιες ειναι σαφως πιο συνθετες…το νοημα των πολιτικων συνεργασιων εγκειται στηναναγνωριση του βαθμιαιου χαρακτηρα των αλλαγων στην πολιτικη συνειδηση των πολιτων ( ακομη κια σε εποχες κρισεων που πεποιθησεις ετων καταρρεουν)…το ιταλικο παραδειγμα οπου μετα τα «καθαρα χερια» κατερρευσε το παραδοσιακο πολιτικο συστημα ( κυβερνησεις συνεργασιας ΧΔΚ-ΙΣΚ και αλλων μικροτερων κομματων,ενα τυπικα δημοκρατικο «εμπαργκο» στη συμμετοχη του ιταλικου ΚΚστη διακυβερνηση -ουσιαστικα αντιδημοκρατικο) ΚΑΙ Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ σαφως ισχυροτερη της ελληνικης δεν καταφερε να καρπωθει παρα ελαχιστα απο αυτη τη κριση ειναι κοντινο και διδακτικο…

 13. Ο/Η γιαννης ιωαννου λέει:

  …ΚΑΤΑ τα αλλα , ειναι προφανες οτι την πρωτοβουλια σημερα την εχουν τα κομματικα επιτελεια, εν μερει αναγκαστικα διοτι πολλες δημοτικες κινησεις υπολειτουργουν , ενω ειδικα οι νομαρχιακες κινησεις που θα μπορουσαν να ειναι η βαση για την δημιουργια των περιφερειακων συνδυασμων μαλλον δεν λειτουργησαν καν -εκτος εξαιρεσεσων π.χ. Βοιωτια…
  …προφανως καθε επιλογη κρινεται…

  …σε οτι αφορα τον ΑΛΕΚΟ ΑΛΑΒΑΝΟ – ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΘΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΥ ΛΟΓΟ-θα μεταφερω ομως μια εκτιμηση ενος φιλου που παρακολουθειτα δρωμενα απο καποια αποσταση:
  ..» Ο ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΑ ΝΑ ΙΔΡΥΣΕΙ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΩΣ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ…» -εννοει την χρονικη περιοδο πριν τον δεκεμβρη 2008…ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΡΙΝΩ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ , ΓΙΑΤΙ συμμετεχω στις διεργσιες του χωρου μετα το καλοκαιρι του 2009, και δεν εχω προσωπικη εικονα του αρχικου ενθουσιασμου για τον οποιο μου εχουν μιλησει πολλοι φιλοι-που ενας ενας αποτραβιουνται απογοητευμενοι…

  …παντως μιας και πολλοι αναφερονται στην αναγκη ενος νεου ΕΑΜ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ , προτεινω ειδικα στους νεοτερους να διαβασουν τα βιβλια που δινει το ΒΗΜΑ ( ΣΟΛΩΝΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ, ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 44, ΕΜΦΥΛΙΟΣ …) ανατυπωνοντας τα ΦΟΒΕΡΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ που κυκλοφορησαν στη δεκαετια του 70…απο τοτε εχουν γραφτει ασφαλως παρα πολλα ,αλλα νομιχω οτι
  απ[οτελουν ακομη μια καλη εισαγωγη στο θεμα…κυκλοφορει επισης απο το ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ-μαζι με ενα τευχος της ΣΤΑΡΤΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ , ΜΙΑ ΕΝΔΑΙΦΕΡΟΥΣΑ ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ την οργανωση ΠΕΑΝ που ανατιναξαν στη ΚΑΤΟΧΗ τα γραφεια της φιλοναζιστικης ΕΣΠΟ στο κεντρο της ΑΘΗΝΑς ( Η ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗ ΠΛΑΚΑ υπαρχει στην αρχη της ΠΑΤΗΣΙΩΝ)…Η ΠΕΑΝ συγκροτηθηκε αρχικα απο νεους της επιρροης του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ…

 14. Ο/Η ftanei_pia λέει:

  Εμ βέβαια «την πρωτοβουλια σημερα την εχουν τα κομματικα επιτελεια».
  Σωστός! (Αν και ως πότε;)

  Εμείς όμως γιατί τους ανεχόμαστε;
  Γιατί δεν αξιώνουμε με κάθε τρόπο (και όχι από το πληκτρολόγιο μόνο) τα δικαιώματα μας;
  Γιατί δεν απαιτούμε να στήσουν κάλπες για τους υποψηφίους;
  Γιατί δεν τους κράζουμε, όπως κάνουμε με τους ΠΑΣΟΚΟΥΣ βουλευτές, όπου τους συνατήσουμε;
  Ή μήπως νομίζουμε ότι «αυτοί» κάνουν μικρότερο κακό;

  Γιατί τέλος δεν τους δίνουμε να καταλάβουν, πως διαφορετικά θα τους αφίσουμε με τα μαγαζάκια τους; και πως «το λέμε και το εννοούμε»;

  Γιατί; Γιατί;

  Δυστυχώς, όσο εμείς είμαστε πεσμένοι κάτω, τόσο «αυτοί» θα φαντάζουν γίγαντες….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s