ΓΙΑΤΙ η συνεχής αναβολή λήψης απόφασεων στο ΣΥΡΙΖΑ;

Posted: 03/09/2010 by ftanei_pia in Αριστερά, Αυτοδιοίκηση, Οργανωτικά ΣΥΝ, Οργανωτικά ΣΥΡΙΖΑ
Ετικέτες: , , ,

`

Του Βασίλη Ψαλιδά*

`

Η ανακοίνωση για την αναβολή της συνεδρίασης της Συντονιστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ από χθες Πέμπτη 2η Σεπτεμβρίου 6:30 για το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 13:00. Πρέπει να σχολιασθεί σε μερικά διαφορετικά επίπεδα.

Το ένα είναι το πολιτικό και το άλλο το γραφειοκρατικό.

1 ) Ποιος πρότεινε την αναβολή και γιατί;

`

Τι είναι αυτό που κάνει κάποιους να αναβάλουν συνεχώς και μεθοδευμένα στο να παρθεί μια απόφαση. Μια απόφαση που θα έχει ένα ισχυρό πολιτικό σκέλος. Μια πρόταση που θα ενώσει όχι μόνο την Αριστερά αλλά χιλιάδες κόσμο στην Περιφέρεια Αττικής σε έναν κυρίαρχο πολιτικό στόχο. Μια πρόταση που θα συσπειρώσει όσους και όσες αντιτίθεται στην λαίλαπα του Μεσαίωνα ΙΙ που προωθεί η ντόπια κυβέρνηση με τους πολιτικούς συμμάχους της αλλά και το διεθνές κεφάλαιο (ΔΝΤ κα ΕΕ).

Για τον κόσμο της Αριστεράς εκτιμώ ότι θα είναι βασικό η Αριστερά να έχει δικό της υποψήφιο, έναν αριστερό υποψήφιο περιφερειάρχη, με ξεκάθαρα πολιτικά χαρακτηριστικά στην περιφέρεια Αττικής, που ζει περίπου το 1/3 του εκλογικού σώματος. Μια τέτοια υποψηφιότητα αλλάζει σημαντικά το γενικό πολιτικό πλαίσιο συζήτησης και θα ενισχύσει πανελλαδικά και σε βάθος χρόνου το κίνημα για την ανατροπή των μεθοδεύσεων της τρόικας. Θα δώσει «φωνή» και άλλες προοπτικές βασικής ενημέρωσης, για τις θέσεις της Αριστεράς, που πιθανά θα ακουστεί καλύτερα σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην περιφέρεια Αττικής. Γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει συστηματική παραπληροφόρηση και μεθοδευμένη απόκρυψη της αλήθειας για τα τεκταινόμενα από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ, έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά. Σίγουρα λοιπόν αν θέλουμε να δώσουμε πολιτική προτεραιότητα για τον απεγκλωβισμό του κόσμου της Αριστερά από διλήμματα αυτό μπορεί να το κάνει μόνο μια καθαρή πρόταση. Πολιτικό πλαίσιο για τους περιφερειάρχες. Καθαρά πολιτικό και ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής αυτό το πολιτικό πλαίσιο να το στηρίζει ένα ψηφοδέλτιο μάχης με ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες.

Αν η συγκυρία είναι κάτι που θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τα κόμματα και οι πολιτικές ομάδες, τότε σήμερα με βάση την εκτίμηση της ελληνικής πραγματικότητας αφενός, αλλά και τις διαθεσιμότητες και τις πολιτικές προσωπικότητες αφετέρου, τότε ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο θα συμμετέχουν ισότιμα και δημιουργικά, άνθρωποι της ριζοσπαστικής αριστεράς, που έχουν «δείξει» τον ουσιαστικό προβληματισμό τους και έχουν καταθέσει προτάσεις για την έξοδο από την κρίση, είναι ευπρόσδεκτοι. Δεν είναι κατάλληλοι για ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο μάχης, άνθρωποι που εξακολουθούν να είναι σε πολιτική σύγχυση και εξακολουθούν να συνδέονται με κομματικούς μηχανισμούς που είναι κύρια υπεύθυνοι για την κρίση της χώρας μας.

Συζητώντας τις διαθεσιμότητες αλλά και τις προσωπικότητες εκτιμώ ότι η συμμετοχή του Αλέκου Αλαβάνου θα ήταν ευχής έργο για να γίνει πράξη. Ο Αλέκος ανησυχώ στο αν συνεχίζει να επιθυμεί να είναι επικεφαλής ενός τέτοιου ψηφοδελτίου μάχης. Υποστηρίζω ότι όλος ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ο κόσμος του ΣΥΝ θα πρέπει να επιζητεί τη στράτευση του Αλέκου σε αυτήν την μάχη γιατί αργότερα θα έχουμε να δώσουμε σειρά μαχών και από άποψη στρατηγικής θα πρέπει να βρούμε τρόπο να ανακαλέσουμε «εφεδρείες» αλλά και να ρίξουμε στη μάχη τις «ειδικές δυνάμεις» αν πράγματι θέλουμε στρατηγικά να πετύχουμε νίκες, σήμερα ή αύριο. Και νίκη θα είναι αν πετύχουμε να δώσουμε ξανά ελπίδες στον κόσμο της Αριστερά στο ζήτημα της ενότητας της αλλά και για τον ξεκάθαρο πολιτικό λόγος της. Αυτά σήμερα λείπουν και τα δύο, και η ενότητα δράσης αλλά και ο ξεκάθαρος πολιτικός λόγος. Σήμερα η αριστερά χαρακτηρίζεται από αφερεγγυότητα και από έλλειψη καθαρού πολιτικού λόγου γιατί κυριαρχεί ή τουλάχιστον φαίνεται προς τα έξω μια μη δημιουργική πολυφωνία, μια κακοφωνία, μια χαοτική αναποτελεσματική αριστερά.

2 ) Ποιος πρότεινε την αναβολή και γιατί;

`

Μάλλον οι λανθασμένες επιλογές της ΠΓ του ΣΥΝ έχουν δημιουργήσει αυτή την κατάσταση, «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» και αν δεν γίνεται αυτό που μεθοδεύουν οι μηχανισμοί και οι φράξιες τότε …δεν «φταίει ο καπετάνιος αλλά ο γιαλός». Δυστυχώς προσωπικά βιώνω μια από τις δυσκολότερες στιγμές της ζωής μου. Η ΠΓ δεν στέκεται στην ουσία των γεγονότων και φυγομαχεί… καθυστερεί … συμπεριφέρεται επικίνδυνα… επιπόλαια…Ουσιαστικά συνεχώς εμφανίζεται στην πράξη ένας ρεφορμισμός γραφειοκρατικού τύπου. Απλώς θέλουν να επιβιώσουν πολιτικά κάποιες ομάδες γραφειοκρατών και όχι να δοθεί μια ξεκάθαρη πολιτική μάχη. Έχουν φέρει σε κατάσταση αφασίας και κώματος όλο το ΣΥΝ αλλά κυρίως όλο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που είναι πολλαπλάσιος του κομματικών μελών των συνιστωσών. Αυτός ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει της κωλοτούμπες και έχει ξεκάθαρη άποψη ότι όλα γίνονται για τις καρεκλίτσες τους…. Για τίποτα άλλο …

Ο κόσμος ζητά

`

μια μάχη πολιτικής ανατροπής. Μια μάχη νίκης του κινήματος προς όφελος του εργαζόμενου λαού. Ο κόσμος της εργασίας είναι διατεθειμένος να αγωνιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνο και εφόσον έχει εμπιστοσύνη στις κομματικές ηγεσίες. Οι όποιες αποφάσεις της ΠΓ του ΣΥΝ μέχρι στιγμής είναι απαράδεκτες και από άποψη πολιτικού σχεδιασμού αλλά και από την άποψη της αποτελεσματικότητας. Κυρίως όμως αυτό εκφράζεται λόγω αδύνατου πολιτικού σχεδιασμού. Υπάρχει ανάγκη επαγρύπνησης όλου του κόσμου της αριστεράς για να μην περάσουν οι γραφειοκρατικές μεθοδεύσεις.

Προτείνω:

`

Α. Να συνεδρίαση άμεσα η ΚΠΕ του ΣΥΝ και να προτείνει το είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου περιφέρειας Αττικής ο Αλέκος Αλαβάνος πλαισιωμένος από μάχιμους αγωνιστές της Αριστεράς. Το ψηφοδέλτιο μάχης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν θα πρέπει να έχει «γραφειοκρατικές αγκυλώσεις» και κομματικές δεσμεύσεις με σκοπό τη διατήρηση ισορροπιών μεταξύ των μηχανισμών και να λειτουργεί  όχι μόνο πριν και κατά τη διάρκεια της εκλογικής μάχης, αλλά να έχει προοπτική τουλάχιστον μιας πενταετίας.

Β. να συνεδριάσει άμεσα η ΣΓ του ΣΥΡΙΖΑ και να συζητήσει για τη διαμόρφωση των  ψηφοδελτίων μάχης για όλη την Ελλάδα, όχι μόνο για την Περιφέρεια Αττικής. Να διαμορφωθούν εντός της εβδομάδας τόσα αριστερά ψηφοδέλτια μάχης όσες οι περιφέρειες, με ευθύνη των συντρόφων από την επαρχία και όχι από τα πάνω.

Γ. Να κινητοποιηθεί όλος ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και να λειτουργήσουν αμεσοδημοκρατικά όλες οι κινήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Δ. Να συνεδριάσουν όλες οι αυτοδιοικητικές κινήσεις αυτόνομα και δίχως παρεμβάσεις. Να διαμορφωθούν σύντομα όλα τα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια που σε αυτά να κινητοποιηθούν όλοι και όλες.

`

Η υπόθεση της Αριστεράς είναι δικής μας υπόθεση και όχι των γραφειοκρατών.

Η μάχη κατά των συνεπειών του μνημονίου είναι δικής μας και του εργαζόμενου λαού.

`

* Ο Βασίλης Ψαλιδάς είναι εκπαιδευτικός, μέλος της ΠΚ ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σμύρνης

Σχόλια
 1. Ο/Η Παναγιώτης Λαμπρόπουλος λέει:

  «Δεν είναι κατάλληλοι για ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο μάχης, άνθρωποι που εξακολουθούν να είναι σε πολιτική σύγχυση και εξακολουθούν να συνδέονται με κομματικούς μηχανισμούς που είναι κύρια υπεύθυνοι για την κρίση της χώρας μας.»
  Δίκιο έχεις Βασίλη. Και που να δείς τους ρεφορμιστές του Μπλόκου στην Πορτογαλία. Εκεί αυτοί στήριζουν για πρόεδρο της Δημοκρατίας, έναν βουλευτή των …σοσιαλιστών!!!!!

  • Ο/Η aristeros ke provokatoras λέει:

   ante kai sta dika sas me to kalo…

   • Ο/Η DG λέει:

    Τώρα πάει τη χάσαμε την ευκαιρία. Μας το πρότεινε άλλωστε και ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουβέλης να ψηφίσουμε Παπούλια. Βέβαια τότε κάποιοι κακοί αριστερισταί ετσίνισαν αλλά ο Πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ τους έβαλε στη θέση τους. Ήταν η εποχή της προγραμματικής αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ ήταν καλό, ο Αλαβάνος κακός, και όλα τα πράγματα ήταν τακτοποιημένα στα κουτάκια τους. Μετά ήρθε ο βοριάς που τα αρνάκια παγώνει.

    Πάντως για να μην είμαστε και αχάριστοι, ο χώρος της αριστεράς (με την ευρεία έννοια) ευτύχησε πλέον να έχει πρόεδρο της δεύτερης δημοφιλέστερης ποδοσφορικής ομάδας (όλοι ξέρουν ποια είναι η πρώτη δημοφιλέστερη και καλύτερη). Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται!

 2. Ο/Η α-δέσποτος λέει:

  Και εσύ δίκιο έχεις. Παρέλειψες όμως να εκφράσεις την προτίμησή σου σε εγχώριο …σοσιαλιστή βουλευτή!

  • Ο/Η Χάρης λέει:

   Φίλε, μήπως έχεις ρωτήσει τον Αλαβάνο αν στήριζε ή όχι Παπούλια, (μαζί με τον Κουβέλη, για να μην ξεχνιόμαστε) όχι μόνο τώρα αλλά και στην πρώτη θητεία; Τότε μόνο κάποιοι «περίεργοι» στην ΚΠΕ του ΣΥΝ δεν τον ψήφισαν.

 3. Ο/Η Tσιπράκος λέει:

  Κου κου!

  Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010
  Αλέξης Μητρόπουλος: «Δεν συμμετέχω στο Εθνικό Συμβούλιο»
  Με επιστολή του στον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Μητρόπουλος ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του κινήματος.
  Ο Α. Μητρόπουλος αιτιολογεί την απόφασή του κάνοντας λόγο για «κυβέρνηση Μνημονίου» η οποία «ακολουθεί νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

  Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει επίσημες αντιδράσεις από την πλευρά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

 4. Ο/Η aristeros ke provokatoras λέει:

  ti mas eipes tora re »tsiprako».ap’to pasok pote tha tin kanei; emathes tipota;monos toy; mazi oloi oi synergates sto dikigoriko grafeio;ti leei ki o aytias;gia rota tha psifisei ki aytos ton kyrio kathigiti;mipos bei sto psifodetio mazi ke me ton varemeno;ki i menegaki kali einai, koykia kai loytsoys pados tha ferei.i antiperiferiarxis kalitera na’ne xanthia,na lafrynei kai ligo to psifodeltio.ti les;

 5. Ο/Η αθηναϊδα λέει:

  Ο ΣΥΝ πλέον ξεκάθαρα χωρίς καμία πολιτική ή κοινωνική ανησυχία, με μόνο κριτήριο την αυτοσυντήρησή του, δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα, και στο δρόμο αυτό δε θα διστάσει να εξευτελίσει τον οποιοδήποτε και να χρησιμοποιήσει κάθε χυδαίο μέσο.

  Πιστά υπηρετάκια του τσιπρέικου οι 9 κάνουν ότι δε βλέπουν, και με σταθερή ανάσα κάνουν επικλήσεις στη δημοκρατία…

  • Ο/Η Μπαααα λέει:

   Κείμενο των 9:

   Ισορροπισμός-βαραμεδηθένπαντούισμός: ο πιό ασφαλής δρόμος για τον τσιπρισμό!!!

   @ τσιπράκος

   ουφ ουφ ουφ! βρεθήκαν πασόκοι να βάλουμε επικεφαλής, να μη σηκώσουμε εμείς το βάρος του αντιμνημονιακού αγώνα!

 6. Ο/Η αθηναϊδα λέει:

  Τέταρτη παράγραφος από το κείμενο των 9:
  «Η συμμετοχή στις εκλογές στην Περιφέρεια Αττικής με δύο ή και περισσότερα ψηφοδέλτια από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει αντιπαραθετικά, θα διχάσει, θα υπονομεύσει το ενωτικό μας εγχείρημα και θα μας εκθέσει στα μάτια του κόσμου της Αριστεράς και του λαού, θα λειτουργήσει δε και ως ντόμινο και για άλλες Περιφέρειες και Δήμους.»

  Να μη βάλουμε σε κίνδυνο τα κομπρεμί του ΣΥΝ και τη συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ σε διάφορες περιφέρειες και δήμους. Ρε πάτε με τα καλά σας;;

 7. Ο/Η ΠΑΥΛΟΣ ΘΗΒΑ λέει:

  ΣΥΜΦΩΝΏ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΊΛΗ. ΌΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΊΑΣΗ ΤΗ Σ Κ.Π.Ε. ΤΟΥ Σ.Υ.Ν ΝΟΜΊΖΩ ΌΤΙ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΕΦΙΚΤΉ ΔΙΌΤΙ ΟΙ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΡΊ ΆΛΛΩΝ ΤΥΡΒΆΖΟΥΝ.

 8. Ο/Η Χάρης λέει:

  Έχω μια απορία και σας παρακαλώ να μου την λύσετε. Με τέτοιο μένος κατά του ΣΥΝ που υπάρχει στην ιστοσελίδα σας, πιστεύετε πράγματι ότι υπάρχει ελπίδα να συνεχιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν καταλαβαίνετε ότι όσοι από κάποια στιγμή και ύστερα αποφασίσαμε να γίνουμε μέλη του ΣΥΝ, ειδικά αυτοί που έχουμε καμιά σαρανταριά χρόνια στο κίνημα, δεν μπορούμε να ανεχόμαστε για πολύ ακόμα τα «συμμαχικά» σας αισθήματα;

 9. Ο/Η pan λέει:

  ΕΟΣ το κάνανε εδωμέσα

 10. Ο/Η Δ.Π. λέει:

  Με σαράντα χρόνια στο κίνημα, βγάζετε σύνταξη(αν δεν έχετε ήδη)….

  Εγώ πάντως βλέπω «μένος» μόνο για την (όποια) ηγεσία του ΣΥΝ και τα καμώματά της, τις ίντριγκες και τις «διαρροές» της κλπ.

  Εσεις, ως μέλη, είστε ικανοποιημένοι με τη συμπεριφορά τους?
  Συμφωνείτε με την ακατάσχετη μπουρδοονομοματολογία που ξεκίνησε από τη Σακοράφα και καταλήγει (?) στον Μητρόπουλο, με μόνιμη επωδό το «όχι Αλαβάνος»?
  Τι σχέση έχουν αλ’ αυτά και τα υπόλοιπα που κάνει ο ΣΥΝ σε όλη της Ελλάδα με την αντίσταση στο μνημόνιο και την τρόικα?

  Και σε τελική ανάλυση, τι σημαίνει «δεν θα μας ανέχεστε για πολύ ακόμα»?

  Μήπως, αντίστροφα, οι χιλιάδες σ. που ανιδιοτελώς πασχίζουν, αρκετά ανέχτηκαν μέχρι τώρα τους καρεκλοκένταυρους που «ασκούν πολιτική» με μοναδικό μέλημα τη διατήρηση των θέσεων τους?

  Ευχαρίστως, δέχομαι αντεπιχειρήματα :
  λίστες με ονόματα (και κομματική ένταξη) επιδοτούμενων, αποσπασμένων, επαγγελματικών στελεχών, μελών διοικήσεων κλπ., καθώς και αναφορές για τις κρατικές επιδοτήσεις (ποιοι τις πήραν και τι τις έκαναν). Αναφέρομαι στο ΣΥΡΙΖΑ.

  Ως «σαραντάρης» στο κίνημα, μπορείς να τις απαιτήσεις με μεγαλύτερη πειθώ από τη δική μου, που μετρώ μόνο 28 χρόνια σ’αυτό.

  Πάντως, μέχρι τότε, σας παρακαλώ, ανεχτείτε μας, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να ξαναβγάλουμε βουλευτές, δημάρχους και περιφερειάρχες του ΣΥΝ (που αύριο μπορεί -πολύ δημοκρατικά- να είναι κάτι άλλο)…

  Ουδέποτε και κατ’ ουδένα τρόπο επιδοτούμενος ή αποσπασμένος ή «επαγγελματίας»

  Διομ.Π., μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου

  • Ο/Η Χάρης λέει:

   Τις εξυπναδούλες, Διομήδη, φύλαγέ τες για τους συντρόφους σου. Όπως και αυτά για τα βουλευτιλίκια, τα δημαρχιλίκια και τις επιδοτήσεις. Μήπως θυμάσαι, αλήθεια, ποιόν στήριξε ο φίλος σου ο Αλαβάνος μαζί με τον Γιωργάκη και τον Κουβέλη στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ως κοινό υποψήφιο ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ και ποιοί εντός του ΣΥΝ αντιστάθηκαν; Έγώ δεν είπα ότι δεν σας «ανεχόμαστε», αλλά ότι δεν ανεχόμαστε άλλο το αναμφισβήτητο μίσος σας (για τον ρεφορμισμό μας). Ελπίζω να πάτε με τον βοναπάρτη σας στις εκλογές και να χωρίσουν οι δρόμοι μας, για να ζήσουμε εμείς καλά κι εσείς καλύτερα (και περισσότερα, μιας και αργείτε να πάρετε σύνταξη, όπως με προλεταριακή ευγένεια μου υπενθύμισες ότι πρέπει να πάρω εγώ).

   • Ο/Η aristeros ke provokatoras λέει:

    etsi pou irthan ta pragmata as valoun ke to papadimoyli periferiarxi,me to mpalafa, to mpania,tous kokino-prasinous to xekinima, tous lipous kolaouzous adiperiarxes ke tha skisoun.mexri ke tin plati tou psarianou tha tripsoun.

 11. Ο/Η Δημήτρης Α λέει:

  1) Θεμιτή η ενότητα κι επιθυμητή η αλληλεγγύη, πάντα όμως στη βάση αρχών και προγραμμάτων. Ενότητα του τύπου «μη διασπαστούμε και τι θα πει ο κόσμος» ή «μαζί με ΚΑΘΕ τίμημα» ή «κάλλιο όλοι μαζί και σούπα, παρά χώρια για λόγους ουσίας», καθιστούν την «ενότητα» λέξη κενή περιεχομένου και θυμίζουν «συγκόλληση» στη βάση μικροσυμφερόντων και ιδιοτελειών.
  2) Απ΄την άλλη, η τυφλή στοίχηση πίσω από πρόσωπα, ΧΩΡΙΣ να ΄χει προηγηθεί διαμόρφωση κατασταλαγμένων προτάσεων, στόχων αγώνα και δράσεων διάδοσής τους, ούτε καν ανάλογη ζύμωση ΕΝΤΟΣ της οργανωμένης αριστεράς, τίποτα δημιουργικό δε γεννά και τίποτα θετικό δεν προμηνύει: ΚΑΝΕΝΑΣ δεν εκφράζει ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ μια ιδεολογία, ένα κίνημα αντίστασης, μια κοινωνική τάση. Το ειδικό βάρος της κάθε «ηγετικής προσωπικότητας» κρίνεται καθημερινά και κάθε στιγμή, στην πέραν των κομματικών γραφείων κοινωνία. Κανείς δεν αποκλείεται λόγω ηλικιακής απειρίας ή σφαλμάτων του παρελθόντος, μακριά από μας και η γεροντοκρατία και η νεολαγνεία, εξίσου βλαβερός ο λαϊκισμός του εξισωτισμού (βολικού για τους ασπόνδυλους των μηχανισμών), αλλά και ο μεσσιανισμός των «οιωνεί εκφραστών των Μεγάλων Ιδεών».
  3) Επειδή πολύ στο αφηρμένο και το γενικό το γύρισα, ας το μαζεύω:
  α) Η στάση του ΣΥΝ μου φαίνεται (αυτο)καταστροφική: διατήρηση κεκτημένων, αποφυγή ρήξεων και πρόκλησης πόνου στο σύστημα (με αντιστάθμισμα επαναστατικές κενολογίες, τύπου ΚΚΕ), ικανοποίηση με το +0,1% (που λέει ο λόγος), θρίαμβος η… είσοδός μας στη βουλή (η τόσο βολική και προσοδοφόρα για κάποιους**)
  β) Η επεξεργασία προτάσεων (ριζοσπαστικών και δύσκολων μεν, αλλά συγκεκριμένων και συγκροτημένων) για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης σε όφελος της εργατικής τάξης και σε βάρος τραπεζιτών, κεφαλαιοκρατών, ληστοκαπιταλιστών κλπ, ακόμα εκκρεμεί. Στο βαθμό που γίνεται, παραμένει σκόρπια κι αποσπασματική (καθώς δεν υπάρχει και πολιτικό υποκείμενο που να ενδιαφέρεται να την οργανώσει)
  γ) Η περί των Αλαβάνο συσπείρωση, αν και κάνει σωστή διάγνωση των προβλημάτων, ρίχνει το βάρος στο πρόσωπο, αντί στη διαδικασία (βλ. παραπάνω) που πρέπει να προηγηθεί.
  Να ξεκαθαρίσω κάτι: ούτε εγώ θα’ βλεπα άλλη ηγετική προσωπικότητα ισόβαρη του σ.Αλαβάνου σε μια αντι-μνημονιακή κίνηση ή υποψηφιότητα και θεωρώ την απορριπτική στάση του ΣΥΝ απαράδεκτη και μικρόψυχη, ΟΜΩΣ (με δεδομένη την εμπειρία των τελευταίων ετών), θα την προτιμούσα ενταγμένη σε ευρύτερο κινηματικό -διεκδικητικό πλαίσιο, όχι σε μια τόσο προσωποκεντρικής προβολής προώθηση.
  δ) Οι Συριζαίοι της γραμματείας που προσπαθούν να πετύχουν συμβιβασμούς της απελπισίας (και δεν αμφιβάλλω για τις καλές προθέσεις πολλών απ΄αυτούς), ας έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι ο συμβιβασμός απαιτεί και μια ελάχιστη καλή πίστη, εκατέρωθεν. Αν κάποιοι υποκρίνονται ιδιοτελώς, οι προσπάθειες χάνουν το νόημά τους και γεννιέται η ανάγκη να ειπωθούν τα πράγματα με τ΄όνομά τους (ποιοί είν΄ αυτοί και γιατί το κάνουν) – η άνοστη σούπα ετερόκλητων υλικών που δεν έχουν «δέσει», δεν αρέσει σε κανένα, ας δοκιμάσουμε στην ανάγκη κι άλλα φαγητά (κι ας πεινάσουμε λίγο παραπάνω στο ενδιάμεσο!).

  ** επειδή πολύς λόγος γίνεται για επιδοτήσεις, καρέκλες, αποσπάσεις κλπ.: Εμπειρία «εκ των έσω» δεν έχω, ούτε ξέρω που τελειώνει η αλήθεια κι αρχίζει η υποψία ή ο… ασεβής πόθος. Ας έχουμε υπ΄όψη μας ότι η ανάγκη υπεράσπισης ενός «συστήματος» (εδώ, ενός σκουριασμένου κομματικού μηχανισμού) δεν έχει, κατ΄ανάγκη, πάντα τόσο ταπεινά κίνητρα (ή δεν πρωτεύουν αυτά, εφόσον υπάρχουν). Η ιδιοτέλεια δεν εντοπίζεται μόνο στην αντιμισθία, τη χρηματοδότηση, την αργοσχολία και το βουλευτηλίκι: μπορεί κάλλιστα να περιορίζεται σε καθαρά ψυχολογικό επίπεδο, μια αυτοεπιβεβαίωση δια της «καρέκλας», μια «ανταμοιβή» για τα δύσκολα χρόνια των αγώνων, μια «αναγνωρισιμότητα» μεταξύ των «ομοϊδεατών» που καταπραϋνει τις αμφιβολίες για την πορεία μιας ζωής. Δεν θέλω να δικαιολογήσω τη στάση ή ν’ αλαφρύνω τη θέση κανενός, απλά ας αποφεύγουμε τις ντετεκτιβίστικες έρευνες κι ας επικεντρωθούμε στην ουσία, που ‘ναι -έτσι κι αλλιώς- ζόρικη.

  • Ο/Η Πάνος Δ. λέει:

   Ωραίο, συγκροτημένο και αρκετά αντικειμενικό κειμενάκι. Μια σημείωση στο 3γ: Δε θα διαφωνήσω, όμως νομίζω ότι το μέτωπο είχε προσπαθήσει να κάνει ακριβώς αυτό, να μιλήσει πολιτικά. Ο Συν είναι αυτός που έριξε τη συζήτηση για την περιφέρεια στο επίπεδο «θέλουμε οποιονδήποτε «σοσιαλιστή» (δηλαδή πασόκο), άντε, στη χειρότερη περίπτωση τον Γλέζο (!), απλά όχι τον Αλαβάνο». Αν η ηγεσία του συν είχε δεχτεί εξ αρχής το ότι, είτε μας αρέσει είτε όχι, ο Αλαβάνος (εκτός ίσως από τη Σακοράφα) είναι το ισχυρότερο χαρτί μας. Αν τον στήριζε από την αρχή δε θα ήταν καθόλου «αντιενωτική» υποψηφιότητα, και θα είχαμε καταφέρει να μιλάμε πολιτικά. Η πολιτική σκέψη των Κουμουνδουριανών φτάνει μέχρι το «θα χωριστεί το πασόκ και όλοι αυτοί θα τρέξουν στον σύριζα!». Χωρίς να σκέφτονται ότι το ποσοστό που θα πάρει ο κάθε Μητρόπουλος και Παπασπύρου με τη βοήθεια της αριστεράς, μεθαύριο μπορεί να είναι διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια του για να γυρίσει στο πασόκ με αντάλλαγμα κανα υπουργείο…

  • Ο/Η aristeros ke provokatoras λέει:

   irthe to telos του τσίπΡΙΖΑ,-tsipras,voytsis,dragasakis,vitsas,papadimoylis,mpalafas,mpanias,kokinoprasino,xekinima,lipoi kolaouzoi-, toso mikroi, elaxistoi poy einai ke poli toys itan olo toyta….

 12. Ο/Η Δ.Π. λέει:

  Χάρη,
  όποιος έχει μάτια και μυαλό για να διαβάζει, καταλαβαίνει και τι εννοώ εγώ και τι κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις εσύ.
  Περί βουλευτών και δημάρχων, ας μην αραδιάζουμε ονόματα, όλοι ξέρουν και ονόματα και συμπεριφορές, και για όσους δεν ξέρουν, μπορούμε -αν ενδιαφέρεσαι- να κάνουμε μιά ανοιχτή, δημόσια παρουσίασή τους.
  Για την ταμπακιέρα, που -φυσικά, δε λες τίποτα- ελπίζω ότι σύντομα οι πολιτικές γραμμές και απόψεις θα αντιστοιχηθούν στις «καρέκλες» που καταλαμβάνουν τα εκατοντάδες «μελη και φίλοι, συγγενείς, κουμπάροι κλπ» του ΣΥΝ (η αλήθεια είναι ότι τώρα πια αρκετοί απ’ αυτούς θα έχουν προσχωρήσει στην ΔΗ.ΑΡΙ).
  Και, σαφώς, το θέμα είναι πολιτικό και αφορά την επιβίωση και αναπαραγωγή ενός μηχανισμού, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Α., πιο πάνω, και όχι προσωπικό.

  Οσο για τις προηγούμενες δημοτικές της Αθήνας, εγώ ξέρω ότι επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» ήταν ο Τσίπρας, και νομίζω ότι τον «προώθησε» ο Αλαβάνος, για το τι έγινε τότε στο ΣΥΝ, δε νομίζω ότι ενδιαφέρει (πια) κανέναν.

  Για δε το «μίσος» που -αντιστρέφοντας την πραγματικότητα- (μας) καταλογίζεις αυτό «ξεχειλίζει» στις πάσης φύσης «διαρροές» και αήθεις προσωπικές επιθέσεις που εντελώς κατινίστικα έχουν εξαπολύσει εδώ και πάνω άπό 1,5 χρόνο διάφορα στελέχη, διάφορων -νυν και πρωην-τάσεων του ΣΥΝ, εναντίον -υποτίθεται- συναγωνιστών όπως ο Αλαβάνος και η Ελένη Σωτηρίου. Μπορώ να σου παραθέσω αμέτρητα δημοσιεύματα.
  Αντίθετα, δεν υπάρχει κανένα υβριστικό-συκοφαντικόκείμενο-δημοσίευμα κλπ της ΚΟΕ και μελών της για ΚΑΝΕΝΑ σύντροφο-συναγωνιστή.
  Οπότε, ας μη μιλάμε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου….

  Εξ άλλου, ως γνωστόν, εμείς βρωμάμε δογματίλα, και ένα από τα κύρια δόγματα μας είναι : η πολιτική στο τιμόνι.

  Κατά τα λοιπά, ανταποδίδω τις ευχές για μακροημέρευση εντός του κινήματος ως τα βαθιά γεράματα.

  • Ο/Η Χάρης λέει:

   Διομήδη, πάψε να κάνεις τον Γερμανό. Για το Χαλάνδρι μιλάω, στο οποίο κατοικείς. Να σου θυμίσω λοιπόν ότι ο φίλος σου ο Αλαβάνος τα είχε βρει με τον Γιωργάκη και τους Ανανεωτικούς στο Χαλάνδρι και κεντρικά και είχε προτείνει το μακαρίτη τον Παπαμιχαήλ για υποψήφιο δήμαρχο ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ. Μα τι διάολο, τα ξέχασες αυτά; Όσο για τα δημαρχιλίκια και τις καρέκλες σε ποιούς τα λες; Ο δικός σας ήταν ευρωβουλευτής ένα τέταρτο του αιώνα. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι ευτυχώς που ήρθαν έτσι τα πράγματα και τελειώνει η συγκατοίκηση. Χωριό δεν γίνετα με κάποιον που μισείς (το αποδεικνύεις με τα σχόλιά σου, που είναι τα ίδια με όσα λέγατε όταν η Ανανεωτική Πτέρυγα ήταν στον ΣΥΝ). Συνεχίστε, λοιπόν, με τον τιμονιέρη σας και καλά ξεμπερδέματα. Η ευχή σου επιβεβαιώνει το προλεταριακό σου χιούμορ. Αυτά και τέλος.

 13. Ο/Η Αλλότριος λέει:

  @ΔΠ
  Δεν έχεις να ανατρέξεις στο «αντισυστημικό» (και αδελφό ιστολόγιο της ΠΑΣΑ- ο Ηγέτης τα εξύμνησε και τα δύο) site της ΕΟΣ για να καταλάβεις τι σημαίνει «μίσος» και «βαθιά πολιτική ανάλυση».
  Η προσωπολατρεία Ζαχαριαδικού επιπέδου δεν είναι αριστερή πολιτική.

 14. Ο/Η δημητρης λέει:

  ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΘΑ ΜΑς ΤΑ ΚΑΝΕΤΕ ΛΙΑΝΑ ΚΑΙ ΜΑς ΤΟΥς ΚΟΙΝΟΥς ΘΝΗΤΟΥς ..ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΟΣΕς ΜΕΡΕς (ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΚΑΤΙΝΙΑΣΜΑ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ-ΦΙΑΣΚΟ ..ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕς ΤΣΙΠΡΑΣ-ΑΛΑΒΑΝΟΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΚΑΝΕΝΑΝ ΣΑΣ ΝΑ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΟΧΗΜΑ . ΜΑΛΛΟΝ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΦΟΡΜΟΥΛΑ. ΠΕΣΤΕ ΜΑς ΤΙ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ , ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ , ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕς ΣΑΣ (ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΙΧΑΜΕ ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΣΤΑΝ «ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ» ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΒΕΛΗ) ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΜΕ. ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ (ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΕΝΙΑΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΟΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Ο ΣΥΝ) ..ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΑΝΩΤΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙς ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΣΗΜΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΑΡΤΗ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥς ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ-ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΑΡΙ ΣΤΑ ΠΑΛΙΣΙΑ ΕΝΟΣ ΑΝΤΙΔΕΞΙΟΥ ΜΠΛΟΚ!!!!! ΝΑ ΧΑΡΩ ΕΧΩ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ …ΔΙΑΒΑΖΩ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΟΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΡΩΝΙΚΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΥΒΕΛΗ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΝΑΓΟΥΛΑ.ΤΑ ΙΔΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΙ ΜΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ..ΑΥΤΑ ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΧΩΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ Ή ΠΑΝΗΓΥΡΙ;
  ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ (ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ) ΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑ. ΕΛΠΙΖΩ ΠΩς ΔΕΝ ΘΑ ΦΑΩ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ …ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΤΡΟΜΑΞΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΜΟΥ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΧΩΡΟ ΜΟΥ.

 15. Ο/Η γεια σας λέει:

  Τι ήθος, τι πολιτική, και τι ποιότητα, δεν έχω λόγια..

  πριν να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ήμαστε νομίζω ποιό αγαπημένοι
  και λοιπόν, μας χρειάζονται επειγόντως κανα δέκα χρονάκια πίσω!

  κατά τα άλλα, κάποιες συνιστώσες που δεν τις ήξερε κι ο θυρωρός τους
  πλούτισαν και θα μας ζαλίζουν πλουσιοπάροχα για μερικά χρονάκια
  και μερικοί «ανένταχτοι αμεσοδημοκράτες»,
  έγιναν χαλί για σταλινικές συμπεριφορές και σχεδιασμούς

  και που να στα λέω, μπούκωσε η αριστερά από αριστεροσύνη,
  και φοβήθηκε και το μνημόνιο…

  • Ο/Η aristeros ke provokatoras λέει:

   grammateis ke fariseoi ypokrites, reformistes,katoikidia tou systimatos, se ligo pou tha iste exokoinovouletikoi, de sas thimate kanis, oxi monaxa o thiroros sas alla oute ke i mana sas. kati san kodiso-kae, me zigdi ton tsipra.

 16. Ο/Η karampas λέει:

  το καλυτερο θα ηταν η διασπαση.Απο τη μια το τσιπρεικο και οι βασταζοι και απο την αλλη αλαβανοσ αγωνιστες μη συστημικοι μη φιλοι της θεσμικοτητας και της συμμετοχης στη σαπιλα του καπιταλισμου.Μεγαλο κοματι του συνασπισμου του δηαρι των οικολογων ειναι βασταζοι της θεσμικοτητας της νομιμοτητας του μνημονιου καιν του καπιταλισμου,τους ενδιαφερουν μονο οι καρεκλες και το κρατικο χρημα.Ηρθε η ωρα για τη διασπαση απο τη μια μερια των διαδηλωσακηδων που ειχε πει τεκνος ματατζης και αυτων’ων που φορανε την καρεκλα σα στεμα,εκεινων που παλευουν για τη θεσμικοτητα των φιλων του σχεδιου αναν που λενε οτι στριμοχνονταν στη σφαγη της σμυρνησ το 22

 17. Ο/Η δημητρης λέει:

  εχω μια προταση προς τους «συντροφους» του συν , αντι να παλευετε να βαλετε πασοκο στις περιφερειακες ..βαλτε τον κωνσταντοπουλο θα σας φερει ολους τους παναθηναικους. Αυτο ισχυει και για τους αλαβανικους που επι 2 μηνες μας εχουν πρηξει για την καταληλοτητα του αλαβανου ..λες και προκειται για πασαρελα. ειναι αδυνατον να παρακολουθησει κανεις πλεον τις κωλοτουμπες σας. Σε μπλογκ πριν 2 μέρες «εβριζαν» τον γλεζο πως παιζει το παιχνιδι του τσιπρα και του μπανια για να βγαλει τον αλαβανο εκτος και σημερα εχει την δηλωση του γλεζου υπερ του αλαβανου χωρις …μια συγνωμη.ειστε πλεον απεριγραπτοι ολοι σας. ενα μηνα γραφω και ρωταω τι διαφορετικο λεει ο αλαβανος απο τον τσιπρα και δεν απανταει κανεις επι της ουσιας,ολοι ασχολουνται με το επικοινωνιακο και το παρασκηνιο ….ο καταποντισμος ειναι η μονη λυση. ο κοσμος θα δωσει την ευκαιρια σε αλλουσ οπως πρεπει. ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

 18. Ο/Η aristeros ke provokatoras λέει:

  simera o Vardinogiannis den antexe ke gia na min ton paroyn me tis petres paredose ton PAO stous Bgenopoylo/Patera.Theos syxoresei ke ton proedro niko.
  tsiprako to skeftese akoma;ti to pedeyeis allo; ante agorina mou gia nanakia.

  • Ο/Η aristeros ke provokatoras λέει:

   ki an den apodextei i NB,opos ekane o MΓ, tote tha efarmostei to sxedio ΦΧΨΩ, falakros praktor Νου Βου 2,5%, tetragoniki riza toy se fagame Alabano ke tha protinoun gia periferiarxi to mpatzanaki tou AA gia na toys kapsei stis ekloges ke tous dyo.sataniko;

 19. Ο/Η Χρηστίνα λέει:

  @ δημήτρης 01:38
  Μπορείς να μας πείς σε παρακαλώ, πότε και σε ποιό άρθρο, το μπλογκ, έβριζε τον Μανώλη Γλέζο;
  Ή μήπως θεωρείς υβριστικές τις απόψεις να σεβαστούν και να μην εμπλέκουν το πρόσωπο σημαία, τον ήρωα της σύγχρονης ιστορίας στα παιχνιδάκια εξουσίας;
  Αν όμως αναφέρεσαι, μέσα από το dosepasa , σε κάποια από τις δεκάδες χιλιάδες μπλογκ που υπάρχουν, κακώς το κάνεις, γιατί δεν μπορεί να τo αφορά.
  Όσο για τις υπαρκτές πολιτικές διαφορές των δύο Α-Α, (ανύπαρκτες λες), κατά τη γνώμη μου συνοψίζονται εκτός των άλλων κύρια στις διαφορές θέσεων ΣΥΝ-Μετώπου(Σ/Μ) για την κρίση, το χρέος, την ΕΕ, το ΔΝΤ και το πως αντιμετωπίζονται. Αν ανατρέξεις στα ντοκουμέντα Σ/Μ ίσως τις διασπιστώσεις.

  • Ο/Η δημητρης λέει:

   χριστίνα μου αναφέρομαι σε μπλογκ(σκέψεις για το συριζα) και οχι στο συγκεκριμένο .κατανοείς βέβαια πως δεν πρόκειται για τα δεκάδες χιλιάδες μπλογκ ,αλλά για ένα πολύ γνωστό που ασχολείται με τον συριζα..νομίζω πως δεν είναι τόσο απλό. σε καμιά περίπτωση δεν ήθελα να θίξω το μπλογκ σας έστω και εαν διαφωνώ πλέον πολιτικά μαζίσας.τώρα για τις πολιτικές διαφορές που δεν εμφανίζονται στην κόντρα ΑΛΑΒΑΝΟΥ – ΤΣΙΠΡΑ συγνώμη αλλά δεν με πείθεις ,όπως δεν πείθεις και κανέναν εδώ μέσα. το να μου αναφέρεις ένα ντοκουμέντο όταν επί 2 μήνες γίνεται της που…ας με το συμπάθειο σε κόντρες γύρω από το ποιός θα είναι υποψήφιος δεν συνιστά δικαίωση της άποψης σου αλλά μάλλον αδυναμία και …διάβασε όλα τα μπλογκ , σαιτ , εφημερίδες για να δεις πως δεν μπορείς να είσαι οπαδός του : αν η πραγματικότητα είναι διαφορετική τόσο χειρότερο γι αυτήν. Συγνώμη αν σε κούρασα ή αργησα να απαντήσω. αποψή μου είναι πως ο συριζα όπως στήθηκε εμπεριείχε αυτά τα στοιχεία διάλυσης και είχαν δίκιο όσοι μας έκριναν αυστηρά. συμμετέχω πλέον σε άλλο μετωπικό σχήμα και θα προσπαθ΄ησω να μεταφέρω την εμπειρία μου από τον σύριζα ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η άρρωστη κατάσταση. με εκτίμηση και σε σένα και στο μπλογκ .

 20. Ο/Η Γιάννης Κ. λέει:

  αν υπάρχει ιδεολογικό διακύβευμα σε αυτήν την σύγκρουση, δεν θα ήταν καλύτερο να προβάλλονται οι ιδεολογικές-πολιτικές διαφορές και όχι τα πρόσωπα; μια πλατφόρμα θέσεων, ωστε να καταλαβαίνει κανείς που βρίσκεται η διαφορά; δυστυχώς έτσι όπως εξελίσεται η αντιπαράθεση, στον πολύ κόσμο φαίνεται σαν προσωπική…αυτήν την εντύπωση την ενισχύει και το γεγονός οτι σε καμμιά απο τις δυο πλευρές δεν υπάρχουν δημοκρατικές-συλλογικές-συμμετοχικές διαδικασίες. Νομίζω οτι αυτό το σκηνικό, αντικειμενικά εξυπηρετεί τον Τσίπρα και αδικεί τον Αλαβάνο, στα μάτια τουλάχιστον του πολύ κόσμου, που δεν γνωρίζει λεπτομέρειες…και αδυνατίζει την δυναμική του «Μετώπου» αλλά και της πλην ΚΚΕ αριστεράς γενικότερα…

  • Ο/Η Raindog λέει:

   Προσυπογράφω το παραπάνω σχόλιο και με τα δύο χέρια.

  • Ο/Η Αννίκα Θαρροπούλου λέει:

   Συμφωνω και επαυξάνω! Πρόταση ΕΝΩΤΙΚΗ: Δημοψήφισμα εντος ΣΥΡΙΖΑ με πρόταγμα ΑΛΑΒΑΝΟ για την Περιφέρεια Αττικής, ΤΣΙΠΡΑ για Δήμο Αθήνας! ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ στη ΒΟΥΛΗ! Τι άλλο ενωτικό να προτείνουμε ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ;

   • Ο/Η aristeros ke provokatoras λέει:

    pedia min to psirizete allo to pragma.exei kadantisei soyrgelo i istoria. ke i ora perase.telos xronou,pos allios na to poume allios.etsi pou irthan ta pragmata,
    o A/A epikefalis stin perifereia,osoi pistoi proselthete ke meta blepoyme.
    ektos tou kyriou kathigitu,kathe alli protasi entos syriza ektos tou A/A pleon,mporei na eine dikei,issoropistiki, timia ,tha einai omos ligi k’ftoxi sta apotelesmata.ki o noon noeito…

   • Ο/Η nomas λέει:

    Και ποιοι θα ψηφίσουν; Οι έχοντες κάρτα ή ολοι;

    • Ο/Η Αννικα Θαρροπούλου λέει:

     Όλοι στις τοπικές τους. Με φυσική παρουσια,με ναι και οχι στο βασικό προταγμα από ολο το ΣΥΡΙΖΑ (ΣΥΝ, πλιν, επί, αλλά χωρίς διά) για την ενοτητα με μοναδική πρόταση: Αλαβάνος= Περιφέρεια, Τσίπρας=Δημος Αθήνας.Και με καμμιά πολιτική έκπτωση όσον αφορα στο πρόταγμα κατα του Μνημονίου, ΔΝΤ, ΕΕ,ΕΚΤ. Για να αποδειχτεί ποιός σπάζει ΚΑΡΕΚΛΕΣ, και ποιός τις κρατά για ΠΡΟΙΚΑ! Ποιός είναι αντισυστημικός και ποιός προσποιείται τον ριζοσπαστικό και χωρίς να ρωτά μαγειρεύει!

     • Ο/Η xno λέει:

      ωραία ψηφοφορία με ‘μοναδική πρόταση»
      μπράβο ο συριζα! Τι αμεσοδημοκρατικά και μπούρδες. Σοβιετικό μοντέλλο

      • Ο/Η ftanei_pia λέει:

       Μπορεί και να μην το σκεφθήκε ρε σύντροφε η κοπέλα, μην τις φοράς και συ σοβιετικά μοντελλάκια. Τόσα σκωροφαγωμένα αραχνιάζουν στις ντουλάπες μας….

      • Ο/Η Αννικα Θαρροπούλου λέει:

       Η προταση απευθυνεται μονο για εντος του ΣΥΡΙΖΑ, κι αυτο για την ενοτητα του χωρου που απειλειται με διασπαση!Αν αξιζει ο ΣΥΡΙΖΑ να κατεβει στην κοινωνια ενωμενος, φυσικα, μονο σαν τετοιος μπορει να ζητησει τη συμβολη των φιλων, των οργανωσεων – οπως λεει παρακατω ο συντροφος ftanei pia- και ολων των κοινωνικων δυναμεων που θα πεισει για να τον πλαισιωσουν και στο χωρο του, και στα ψηφοδελτια του και στις πολιτικες του κατα της κρισης, της τροικα και της κυβερνησης. Αυτο ηταν το πνευμα της μοναδικοτητας της παραπανω προτασης.
       Αν σε καλυπτει η προθεση σαν καλοπροαιρετη, εχει καλως. Αν και σ’αυτην βρισκεις σοβιετισμο τα ξαναλεμε. Δεν εχω αντιρρηση να αναγνωρισω το φραστικο μου λαθος ή το πολιτικο μου ελλειμα δημοσια. Την αγωνια μου και την αγανακτηση μου με οτι ζουμε στο ΣΥΡΙΖΑ πανω απο ενα χρονο τωρα ηθελα να εκφρασω.
       Συντροφικα, και οχι σοβιετικα
       Αννικα

     • Ο/Η ftanei_pia λέει:

      Κι’όμως πόσο απλό είναι και πόσο δίκαιο έχει ο xno!
      Γιατί μία πρόταση Περιφέρεια =Αλαβάνος , και Αθήνα=Τσίπρας;
      Μέλη, φίλοι,Οργανώσεις, τοπικές και ότι άλλο ας προτείνουν όποιον (-α) νομίζουν και η βάση ας ψηφίσει όποιον θέλει;
      Σε ένα ψηφοδέλτιο όλοι και όποιος βγεί.
      Τόσο απλό, αλλά και τόσο μακρυά από τις ριζωμένες αντιλήψεις ετών και ετών…

 21. Ο/Η ΚΟΥΕΡΙΝΗ ΜΑΡΙΑ λέει:

  λογια..λογια…λογια …μπουρδες!!!!χασαμε την μπαλα συντροφοι χασαμε την ψυχη μας και καταπινουμε σταγονα σταγονα την πικρα μας…εγω προσωπικα εχω σιχαθει,και εχω «φυγει»…συγνωμη για το μελο αλλα δεν εχω αλλον τροπο και αλλο λογο..ο «συντροφος» Αλεκος,ο «συντροφος» Κουβελης,ο «μικρος» και γενναιος Τσιπρας..τι εγινε μωρε?τελικα την πιο σπουδαια ωρα η αριστερα για μια ακομα φορα σταυρωνει τους πιστους της?τρωει τα συκωτια της?…..κριμα… καποιος να κλεισει την πορτα φευγοντας και να καληνυχτησει την Αλεκα που χαιρεται…..
  Κουερινη Μαρια….

 22. Ο/Η α-δέσποτος λέει:

  Ας φύγετε από το Α.Α και δείτε το Β.Β. Η μόνη ενωτική πρόταση που απομένει είναι: Βούτσης ή Βίτσας. Η πλατύτητα της πολιτικής τους σκέψης είναι προφανής, όπως και η μετριοπάθειά τους και η πολιτική τους διορατικότητα.
  Μήπως όμως έχει πετάξει το πουλάκι;

 23. Ο/Η nomas λέει:

  nomas :ο Δούναβης και ο Σηκουάνας της πολιτικης σκεψης.

 24. Ο/Η STATHAS λέει:

  0

  Παρακολουθησα τη συνεντευξη του Αλαβανου στη ΝΕΤ.Ειναι κωμικοτραγικο που ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβανει την ιδια ιστορια οπως τις παραμονες των εθνικων εκλογων με τους 11 αρχηγους.Ειναι λυπηρο που η βαθια κριση ηγεσιας αναπαραγεται σε καθε εκλογικη αναμετρηση.Τα υπολοιπα «αντισυστημικα» χανονται μεσα στην ιντριγκα.
  Ο Αλαβανος οπως καθυστερει να παρει πρωτοβουλιες φθειρεται και ο ιδιος.

 25. Ο/Η anonymous λέει:

  Η συνέντευξη του Α.Αλαβάνου http://enosy.blogspot.com/2010/09/blog-post_1271.html

 26. Ο/Η Αννικα Θαρροπούλου λέει:

  Για το σχολιο του xno.

  Η προταση για δημοψηφισμα απευθυνεται μονο για εντος του ΣΥΡΙΖΑ, κι αυτο για την ενοτητα του χωρου που απειλειται με διασπαση!Αν, φυσικα, αξιζει ο ΣΥΡΙΖΑ να κατεβει στην κοινωνια ενωμενος, μονο σαν τετοιος μπορει να ζητησει τη συμβολη των φιλων, των οργανωσεων – οπως λεει ο συντροφος ftanei pia- και ολων των κοινωνικων δυναμεων που θα πεισει για να τον πλαισιωσουν και στο χωρο του, και στα ψηφοδελτια του και στις πολιτικες του κατα της κρισης, της τροικα και της κυβερνησης. Αυτο ηταν το πνευμα της μοναδικοτητας της παραπανω προτασης.
  Αν σε καλυπτει η προθεση σαν καλοπροαιρετη, εχει καλως. Αν και σ’αυτην βρισκεις σοβιετισμο τα ξαναλεμε. Δεν εχω αντιρρηση να αναγνωρισω το φραστικο μου λαθος ή το πολιτικο μου ελλειμα δημοσια. Την αγωνια μου και την αγανακτηση μου με οτι ζουμε στο ΣΥΡΙΖΑ πανω απο ενα χρονο τωρα ηθελα να εκφρασω.
  Συντροφικα, και οχι σοβιετικα
  Αννικα

 27. Ο/Η Αννικα Θαρροπούλου λέει:

  Ζητω συγνωμη για τη διπλη αναρτηση. Και παλι λαθος μου!

 28. Ο/Η Αλλότριος λέει:

  Διαβάζοντας τα παραπάνω και παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα, ένα πράγμα μου έρχεται στο νου:
  Μετέχω με τον έναν ή άλλον τρόπό στην αριστερά πάνω από 30 χρόνια.
  Είναι όμως η πρώτη φορά που ντρέπομαι γι’ αυτό.

 29. Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΗ
  ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΞΗΣ.ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
  ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ
  ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ.ΘΑΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΚΑΛΠΕΣ.ΜΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΕΓΓΡΑΜΕΝΑ
  ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ,ΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ
  ΤΟΥΣ ΠΡΙΝ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ
  ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ.
  ΟΙ ΨΗΦΟΙ ΘΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΡΗ
  ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΠΙΚΗ.
  ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ ΜΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΣΟΒΑΡΕΣ
  ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΕΓΚΕΙΤΑΙ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ.Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ
  ΝΑ ΚΑΤΕΒΟΥΜΕ ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΔΙΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ.Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΝ
  ΤΟΥ ΣΥΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕ ΒΛΕΠΕ ΑΛΑΒΑΝΟ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ-
  ΧΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΤΟΝ ΙΔΙΟ.ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΥΟ
  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΜΕ ΣΕΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟΝ
  ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΑΜΕ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΑ ΘΑ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗ.
  ΕΣΤΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΔΥΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ
  ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ.ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΕ Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΗ ΜΑΖΙ
  ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ(ΑΚΟΑ,ΚΟΚΚΙΝΟ,ΡΟΖΑκλπ)ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΟΥΤΕ Ο
  ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΘΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ
  ΣΥΡΙΖΑ,
  ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΡΟΤΑΘΟΥΝ ΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕ-
  ΡΙΑΡΧΕΣ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΟΧΙ ΑΝΑΚΥΚΛΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ
  ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ Η ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΑ
  ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ,ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΥ-
  ΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ.
  Ο ΤΟΤΣΙΚΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΟΥ,Ο ΣΤΕΛΙΟΣ
  ΕΛΛΗΝΙΑΔΗΣ,ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΤΑΙ ΜΕ ΤΑΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙ-
  ΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ ΚΑΙ
  ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ,ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΠΑΓΚΡΑΤΙ-
  ΟΥ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΝ ΚΤΙΣΙΜΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ,ΑΠΟ ΤΕΤΕΙΕΣ
  ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.ΚΑΙΝΟΥ-
  ΡΓΙΑ ,ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ,ΧΩΡΙΣ ΞΥΛΙΝΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΟΡΕΞΗ
  ΑΠΟ ΜΑΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΣΠΑΣΤΗ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑ-
  ΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΜΕ,ΤΙ
  ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ;

 30. Ο/Η aristeros ke provokatoras λέει:

  bravo ston A.A gia tin apofasi tou na proxorisei stin ypopsifiotita stin attiki.
  o katheis ef o etaxti.
  as stixithoyn oi tsipro/voutso/vitso/mpania/mpalafo/papadimoylides me toys mitro/dimaro/aytia/dopapares.
  to aristero reyma ke o Π.Λ as dialexoyn me poioys tha pan kai poius tha auisoyn.terma ta difragka ke ta ne men alla.mia eine i porta pros ta aristera me i xoris »reyma».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s