Ο ΣΥΝ, το κεντροαριστερό νεφέλωμα και η υπόθεση της Αριστεράς.

Posted: 17/09/2010 by ftanei_pia in Αριστερά, Οργανωτικά ΣΥΝ, Οργανωτικά ΣΥΡΙΖΑ, Παρεμβάσεις, ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ
Ετικέτες: , , , ,

`

Προοίμιο: Το τελευταίο μπαράζ από κριτικά έως επιθετικά δημοσιεύματα, σε βάρος της πολιτικής της ηγετικής ομάδος του ΣΥΝ και του περίγυρου της (π.χ. για Κεντροαριστερά, Υποψηφιότητες Περιφέρειας κλπ), ιδιαίτερα από το http://www.iskra.gr, ανεξάρτητα της εκτίμησης του καθενός για τα αίτια και τα αποτελέσματα τους, δεν μπορεί παρά να μας κάνει να αναρωτηθούμε, πόσο διαφορετικά (και θετικά) θα ήταν  τα πράγματα και η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς ευρύτερα, αν έβλεπαν το φως  ενωρίτερα…

17 Σεπ 2010

`

Του ΑΚΗ ΜΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

Μέλους της ΚΠΕ του ΣΥΝ

ν το τελευταίο βράδυ του 6ου συνεδρίου έλεγε κανείς σε κάποιον ανυποψίαστο, ότι 3 μήνες μετά ο ΣΥΝ θα είναι εκτός ΣΥΡΙΖΑ, θα τον λέγανε τρελό.

Ώρες πριν η Ανανεωτική Πτέρυγα είχε φύγει ακριβώς γιατί δεν έγινε δεκτή η πρότασή της για αποχώρηση του ΣΥΝ από το ΣΥΡΙΖΑ.

Φαίνεται όμως ότι χρειαζόταν να φύγουν οι ακραιφνείς ανανεωτικοί για να υλοποιηθεί το σχέδιό της. Η απουσία τους διευκόλυνε τη συμμαχία του τμήματος της Α.Π. που έμεινε στο ΣΥΝ με το προεδρικό περιβάλλον.

Αυτή η συμμαχία κατόρθωσε να βάλει το ΣΥΝ απέναντι σε όλους τους άλλους του ΣΥΡΙΖΑ με μια απόφαση που κανένας πλην της ίδιας δεν δέχτηκε.

Aνεξάρτητα δε από τις όποιες διακηρύξεις περί συνάντησης με κάποιον, υπαρκτό ή ανύπαρκτο σοσιαλιστικό χώρο μέσω της στήριξης του κ. Αλ. Μητρόπουλου, κάνει το ΣΥΝ να δίνει την εικόνα της προσχώρησης σε ένα νεφελώδες «κεντροαριστερό» εγχείρημα που δεν απέχει ουσιαστικά, από άποψη πολιτικής, από εκείνο του κου Δημαρά.

Στο όνομα κάποιων επιδιωκόμενων ποσοστών θυσιάζεται η προβολή μιας ουσιαστικής πρότασης διεξόδου που μόνο μια ενωμένη αριστερά μπορεί να υποστηρίξει, κινητοποιώντας και ένα κόσμο που σήμερα πάει στην άκρη ή παγιδεύεται στις επιλογές του δικομματισμού.

Η σημασία αυτής της επιλογής θα φανεί σύντομα. Ήδη όσοι ακούνε και διαβάζουν βγάζουν συμπεράσματα.

Δεν ξέρω αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να θυσιαστεί χάριν της υποψηφιότητας Μητρόπουλου ή αν η επιλογή αυτής της υποψηφιότητας έγινε ακριβώς για να οδηγήσει στη διάλυση του.

Σε κάθε περίπτωση όμως πιστεύω, πως οι άνθρωποι της αριστεράς μπορούν να κρίνουν και να μη θυσιάσουν την ακριβή υπόθεση της ενότητας τους στα όποια σχέδια του όποιου επιτελείου. Και σύντομα θα μιλήσουν, απαντώντας στην πράξη στην νέα «κεντροαριστερή» πολιτική που ερήμην τους πάει να εφαρμοστεί.

Σχόλια
 1. Ο/Η Σώτος λέει:

  Ή ιδέα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θυσιάστηκε χάριν της υποψηφιότητας Αλαβάνου, μήπως πέρασε από το μυαλό του κ. Μπαδογιάννη;
  Αλλά τι ρωτάω κι εγώ τώρα…

 2. Ο/Η Sylla Papayannopoulou λέει:

  Ή ιδέα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θυσιάστηκε χάριν των επιλογών ΣΥΝ & METΩΠΟΥ και των αντίστοιχων ετσιθελικών υποψηφιοτήτων για την περιφέρεια Αττικής, μήπως θα έπρεπε να περάσει επίσης από το μυαλό μας;

 3. Ο/Η κοκκινη κολαση λέει:

  Η ιδέα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει εδώ και καιρό και κάποιοι σαν τις παλιές μοιρολογίστρες τον κλαίν’ακόμα μπας κι αναστηθεί,περνάει καθόλου απο το νου μας;
  ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΣΤΗ ΜΕΤΑ-ΣΥΡΙΖΑ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.Όσο πιό γρήγορα αυτό συνειδητοποιηθεί τόσο το καλυτερο για όλους.

 4. Ο/Η Γιάννης Κ. λέει:

  ένα πράγμα περνάει απο το νού μου τελευταία:
  πως η ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ θυσιάστηκε στους μισθούς των επαγγελματικών στελεχών και στην οικονομική ενίσχυση πολιτικών ομάδων απο την κρατική επιχορήγηση, μέσα απο τις ψήφους (και τις ελπίδες) των απλών αριστερών. Για όσο η αριστερά διαπνέεται απο την λογική της εκπροσώπησης και της ανάθεσης, καμμιά ελπίδα για την αναγέννησή της δεν πρόκειται ποτέ να καρπίσει. Αυτό νομίζω είναι το μάθημα του Σύριζα.

 5. Ο/Η ftanei_pia λέει:

  Παρακολουθώντας δύο χρόνια τώρα, λόγω του χρόνου που διαθέτω, της μεγάλης ενασχόλησης με τα Blog, των πολύ συχνών παρεμβάσεων μου στα ΜΜΕ, και στους κομματικούς φορείς (στην περίπτωση μας με Αυγή, Κόκκινο, ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΠΕ και ΚΟ, Συνδιασκέψεις, αλλά στην Τ.Ο. Οργάνωση ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ), και εκ των υστέρων ιδωμένων,

  μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι έχω πιά πειστεί πως από ένα χρόνο πριν (τουλάχιστον) ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ μεθοδικό σχέδιο διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμηθείτε π.χ. την σταδιακή και χωρίς κανένα λόγο, «απόσυρση» της λέξης ΣΥΡΙΖΑ και της αντίστοιχης υπερπροβολής του ΣΥΝ. Την πλήρη «εξαφάνιση» σχεδόν πάλι για ένα χρόνο του Αλαβάνου και τη συντονισμένη επιχείρηση αποδόμησης του (και του Μετώπου) από Αυγή,Κόκκινο,Εποχή (και τα αστικά ΜΜΕ που αυτά δικαίως, την δουλειά τους έκαναν..)
  Τυχαίο; Δεν νομίζω .

  Και όλα αυτά κατά τη γνώμη μου, γιατί από την συγκρότηση του και ιδιαίτερα με την αριστερή στροφή και τα αποτελέσματα της στα πολιτικά πράγματα, που έκαναν τον ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστική αξιωματική αντιπολίτευση, θορυβήθηκε σε τόσο επικίνδυνο βαθμό το σύστημα, το οποίο άσκησε τρομακτικές πιέσεις, που έφεραν στα όρια τους, κατά τη γνώμη μου πάντα, σημαντικούς ηγετικούς κύκλους του ΣΥΝ (και όχι μόνο) που δεν άντεξαν την πίεση και το υψηλό (για τις πλάτες τους) κόστος και έκαναν πίσω. Και έθεσαν σε εφαρμογή το Σχέδιο που προείπαμε.

  Υ.Γ.1 Αν εγώ, και ο περίγυρος μου, που είμαστε μέσοι άνθρωποι, χωρίς πολλές αναλυτικές και συνθετικές ικανότητες πολιτικής, είδαμε ότι το τελικό κομμάτι του ΠΑΖΛ της διάλυσης ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, δεν το είδαν οι τόσοι εγκέφαλοι (με την κυριολεκτική έννοια) που διαθέτει Ο ΣΥΝ; Και προχώρησαν στο απονενοημένο διάβημα;

  Υ.Γ.2 Δεν είμαι ούτε παριστάνω τον τέλειο ή τον αντικειμενικό. Και τις αδυναμίες μου έχω και τις συμπάθειες μου στον Αλαβάνο δεν κρύβω.
  Αυτά όμως δεν με εμπόδισαν να τονίσω, τα μεγάλα του λάθη, ιδίως αυτό που πέρυσι δεν βγήκε να στηρίξει το ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα σε κείμενα μου σε blog και σε email (υπάρχουν σε όποιον τα θέλει) να αναρωτιέμαι «αν τα λάθη αυτά είναι αναστρέψιμα ή όχι»
  ‘Αλλο όμως αυτό, άλλο η πρωτοφανής για τα ελληνικά χρονικά συνεχιζόμενη επιχείρηση αποδόμησης και κατασυκοφάντηση του (& Μετώπου), όταν μάλιστα και αξιόλογες ικανότητες διαθέτει και σε αυτοκριτική (χρειάζεται περισσότερη..) προέβη, αλλά και το σπουδαιότερο άρχισε να κινείται σε πορεία αναβάθμισης της συλλογικότητας και της αμεσοδημοκρατίας.

  Υ.Γ.3 Τέλος, για να φύγουμε από το ρόλο της μοιρολογίστρας του 3ου σχολίου, η μετα-ΣΥΡΙΖΑ (όπως τον ξέραμε)εποχή έχει δρομολογηθεί και κατά τη γνώμη μου αποτελεί ελπίδα και στήριγμα, σε όλους εμάς που ισοπεδωνόμαστε απ΄το ΜΝΗΜΟΝΙΟ, την ΤΡΟΪΚΑ, τον ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ και τους ημεδαπούς και αλλοδαπούς συνεργάτες του, και που ο αγώνας μας θα είναι πολύ μακρύς και δεν θα περιορίζεται μόνο στις εκλογές πούρχονται.
  Υ.Γ.4 Η σε ένα χρόνο αναφορά του 1-2 φορές στα παραπάνω μέσα, σαν «ξεκάρφωμα» φαντάζει.

 6. Ο/Η ΕΟΣ λέει:

  Κάποιοι τρελοί όμως έλεγαν άλλα πράγματα από τότε:
  (Ένα σκουλήκι ψόφιο ….(*))

  Ξεκίνησε το συνέδριο του ΣΥΝασπισμού χωρίς κανένα πολιτικό ενδιαφέρον, αφού οι εξελίξεις είναι προβλέψιμες εδώ και καιρό για όποιον έχει στοιχειώδη πολιτικά κριτήρια. Ας σταθούμε σε μερικά κρίσιμα σημεία από την ιστορία του:

  Ο ΣΥΝ γεννήθηκε μέσα σε συνθήκες μιας συνολικότερης και μακροχρόνιας ήττας της Αριστεράς, μιας ήττας που αγκαλιάζει όλες τις εκδοχές της. Η εμφάνισή του ΣΥΝ στο πολιτικό προσκήνιο δεν έφερνε καλά μαντάτα. Όχι μόνον δεν εμπεριείχε καμία ελπίδα για μια άλλη πορεία της Αριστεράς αλλά εμπέδωσε την υποταγή και τον συμβιβασμό με τις δυνάμεις του αστισμού. Η δημιουργία του ΣΥΝ επικύρωσε και με οργανωτικό τρόπο την ηγεμονία των αντιλήψεων του Λ. Κύρκου και της παρέας του σε ένα ευρύτερο χώρο της κομμουνιστικής αριστεράς.

  Για πολλά χρόνια αυτό το κόμμα είχε στην ηγεσία του ένα πρώην πρωτοπαλίκαρο του Ανδρέα Παπανδρέου το οποίο δεν είχε καμία σχέση με την κομμουνιστική αριστερά. Νίκο Κωνσταντόπουλο τον λέγανε, για όσους τον έχουν ξεχάσει. Μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΣΥΝ μια νέα πολιτική ταυτότητα διαμορφώνεται, η οποία ονομάστηκε «αριστερή στροφή». Κυρίως σηματοδοτήθηκε με το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο δημιουργήθηκε μια νέα κατάσταση για την αριστερά στον τόπο μας. Ιδιαίτερα την περίοδο που ήταν διακριτές οι ηγεσίες του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφεται η δημιουργία ενός νέου πολιτικού χώρου με αριστερά χαρακτηριστικά που διεκδικεί την αυτονομία του απέναντι στον δικομματισμό.

  Το εγχείρημα αυτό δεν κινδυνεύει σήμερα να ακυρωθεί από τον Λ. Κύρκο και τους πολιτικούς του φίλους οι οποίοι δεν απόκτησαν ποτέ καμία σχέση μαζί του, αλλά από την πολιτική ανικανότητα του «αριστερού ρεύματος», την τυχοδιωκτική πολιτική της ομάδας Τσίπρα και των «μισθοφόρων» της εντός και εκτός ΣΥΝασπισμού. Πρακτικά έχει αρχίσει ήδη να υπονομεύεται από την εποχή που η Κουμουνδούρου απέκτησε με την βοήθεια των στηριγμάτων της εκτός του ΣΥΝ, τον οργανωτικό και πολιτικό έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ. Στην συνέχεια ανέτρεψαν την συγκρότηση του ως αυτόνομου πολιτικού οργανισμού με μέλη και δημοκρατικές διαδικασίες.

  Η κυριαρχία αυτής της πολιτικής, δηλαδή η ανατροπή της αριστερής στροφής και η ηγεμονία των αντιλήψεων της αυτοονομαζόμενης «ανανεωτικής αριστεράς» θα επικυρωθεί από το συνέδριο του ΣΥΝασπισμού που διεξάγεται αυτές τις μέρες. Σε αυτή την αριστερά ανήκουν πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο Δ. Παπαδημούλης, ο Ν. Βούτσης, ο Α. Φλαμπουράρης, ο Φ. Κουβέλης αλλά και ο Γ. Μπανιάς. Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι η επαναφορά του ΣΥΝασπισμού στις πολιτικές αντιλήψεις που επικρατούσαν στην εποχή του Ν. Κωνσταντόπουλου θα γίνει με τον οργανωτικό περιορισμό και την ουσιαστική διάλυση της ανανεωτικής πτέρυγας και περιορισμό και ίσως την αδρανοποίηση ή απομάκρυνση των πιο πιστών οπαδών του Λ. Κύρκου.

  Επίσης, σε μια περίοδο που εντείνονται οι κοινωνικές ανισότητες και ο κόσμος της εργασίας υφίσταται μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 100 χρόνια, ο μεγάλος χαμένος αυτού του συνέδριου θα είναι η ομάδα του Π. Λαφαζάνη. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι είχε συμμαχήσει με την ανανεωτική πτέρυγα ενάντια στην δημοκρατική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ των μελών και είχε υποστυλώσει τον κομματικό πατριωτισμό των μελών του ΣΥΝασπισμού. Στην πραγματικότητα αυτές οι πολιτικές θέσεις ευνόησαν τα τυχοδιωκτικά σχέδια όλων όσων σήμερα έχουν αναδείξει ως αδιαφιλονίκητο αρχηγό τους τον Α. Τσίπρα…

 7. Ο/Η Συμπέρασμα λέει:

  ΑλαΜΑΟ θεέ πάρε την ΠΑΕ και βάλε τον Παπαδημούλη Ευρωβουλευτή, κάνε μια συμεδρίαση τωμ μπάτσων για τον Δεκέμβρη, παρουσίασε το Βιβλίο του Μητρόπουλου, κάνε μια ακόμη αγιογραφία του Α.Γ.Π. και προχώρα να φτιάξεις την Ελεύθερη Αττική πρόπλασμα για το νέο ΕΑΜ.

  Ρε μάγκες, σύντροφοι καοι λοιποί τεθλιμένοι συγγενείς ο ΣΥΡΙΖΑ πέθανε από πολλές αιτίες με βασικότερη την Α-πολίτικη συμπεριφορά του Αλέκου..

  Πάμε για άλλα αλλά ένα είναι σίγουρο η γραφειοκρατείες και ο σταλινισμός πνίξαν τον κινηματικό τον ΣΥΡΙΖΑ απ’ τα κάτω…

  • Ο/Η ΕΟΣ λέει:

   Αμα ο Α-Α (Αλέκος Αλαβάνος) είναι τόσο μεγάλος και δυνατός, που από μόνος είναι η βασικότερη αιτία όλων των κακών του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τότε είναι ΘΕΟΣ!

 8. Ο/Η γιαννης ιωαννου λέει:

  …η αναγνωση της ιστορικης διαδρομης της ελληνικης αριστερας που κανει ο ΕΟΣ δυο σχολια παραπανω ειναι ιδιαιτερα προβληματικη…
  …καταρχην ο ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ δεν υπηρξε ποτε «πρωτοπαλλικαρο» του ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ανηκε στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ, και εφυγε πολυ νωρις -το 75 , με τη ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ …ΔΕΝ ΞΑΝΑΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ , και αν για κατι θα μπορουσε να κατηγορηθει ηταν ο «υπερβολικος αντιπασοκισμος» του -βασισμενος σε μια τραυματικη προσωπικη εμπειρια( τη διαγραφη) και σε μια «νομικιζουσα» αντιμετωπιση του φαινομενου ΠΑΣΟΚ-ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ 89-90 αλλα και αργοτερα επι ΣΗΜΙΤΗ…

  …ΑΝ το ζητουμενο ειναι η ανασυνταξη , ανασυνθεση ,ενισχυση-οπως θελετε πειτε το ΜΙΑΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ-το προβλημα αφορα εκεινο το τμημα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ που επιμενει σε μια κομμουνιστικη προοπτικη…για τους περισσοτερους η υποθεση του ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ εχει τελειωσει…για λιγοτερους-μη κομμουνιστες εξακολουθει να εχει καποιο ενδιαφερον κυριως γιατι οι εκρηκτικες κοινωνικες αντιθεσεις μπορουν να κανουν λιγοτερο η περισσοτερο ΔΗΜΟΦΙΛΗ την μια ή την αλλη εκδοχη «κομμουνισμου»…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s