Παρέμβαση «Πρωτοβουλίας για την Αριστερή Ανασύνθεση του ΣΥΝ» : Φως στο τούνελ ή “το τραίνο”;

Posted: 17/09/2010 by ftanei_pia in Κείμενα θέσεων, Παρεμβάσεις, ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ
Ετικέτες: , , , , ,

`

17 Σεπ 2010

`

17/09/2010

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για την Αριστερή Ανασύνθεση του ΣΥΝ

«Στη σημερινή συγκυρία, με την πλήρη ηγεμονία του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και την επίθεση που έχει εξαπολύσει, επιβάλλεται να προχωρήσουμε στην επανίδρυση του κόμματος στην κατεύθυνση της πολιτικοϊδεολογικής του ενότητας. Η αδυναμία του ΣΥΝ δεν οφείλεται κυρίως στην οργανωτική ανεπάρκεια, αλλά στην έλλειψη σαφούς σχεδίου που (α) θα διαμορφώνει κοινές αξιακές συμπεριφορές, (β) θα μπορεί να συγκινεί τα μέλη του, να τα συνεγείρει και να τα τροφοδοτεί ιδεολογικά και πολιτικά στη σύγκρουση με τη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία. Ο ΣΥΝ ως κόμμα πολιτικής και προγραμματικής ενότητας, ό,τι είχε να προσφέρει το προσέφερε. Σύντομα δεν θα αρκεί ούτε απλά η συμμετοχή μας στα κινήματα και στους αγώνες, αν δεν φανούμε ικανοί να συγκροτήσουμε έναν συνεκτικό πολιτικοϊδεολογικό φορέα της σύγχρονης ριζοσπαστικής αριστεράς».

Με αυτές τις καθαρές κουβέντες απευθύνθηκε στα μέλη το Κόμματος στο 6ο έκτακτο Συνέδριο η «Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση» και σήμερα δύο μόλις μήνες μετά, δικαιώθηκε. Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει τα μέλη του ΣΥΝ ότι η πλειοψηφία της νέας ηγετικής ομάδας όχι μόνο αποδομούσε όλη τη δουλειά τους που είχε γίνει την περίοδο 2004-2008, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε έντονη κοινωνική ταυτότητα και συγκίνησε σημαντικό κομμάτι της νεολαίας και των εργαζομένων, αλλά και ότι οι μετριοπαθείς θέσεις της πλειοψηφίας της ΚΠΕ στο 6ο Συνέδριο προμήνυαν τη δεξιά στροφή του Κόμματος τόσο σε επίπεδο φυσιογνωμίας (ζητήματα Ευρώπης και αριστεράς, εναλλακτικής οικονομικής πολιτικής και χρέους, συνεπή παρουσία στο μαζικό κίνημα, κλπ) όσο και τακτικής/συμμαχιών  (υποβάθμιση του ΣΥΡΙΖΑ και των συλλογικών λειτουργιών του, απολιτίκ «άνοιγμα» κορυφής στον σοσιαλιστικό και οικολογικό χώρο).

Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι η πλειοψηφία της νέας ηγετικής ομάδας είχε σκοπό να διασπάσει τον ΣΥΡΙΖΑ με την κοντόφθαλμη πολιτική της και τις προσωπικές της φιλοδοξίες να «κερδίσει το Κόμμα» και να «πάρει στα χέρια της τον ΣΥΡΙΖΑ», όπως απειλούσε. Είναι χαρακτηριστικός ο κομπασμός και η αλαζονεία στελεχών της σημερινής πλειοψηφίας που αμέσως μετά τη «νίκη» τους στο Συνέδριο μίλαγαν για «επανάσταση των μελών» και άλλα φαιδρά.

Τους είχαμε προειδοποιήσει ότι έρχεται η καταστροφή, ότι βαδίζουν χωρίς σοβαρό πολιτικό σχέδιο και πως μέχρι το Φθινόπωρο θα βρεθούν σε αδιέξοδο.

Δυστυχώς οι μικρές μας δυνάμεις και ο λυσσαλέος πόλεμος που δεχτήκαμε από όλες τις πλευρές κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, που έγινε μέσα σε κλίμα πόλωσης και ανέξοδου «κομματικού» και «τασικού» πατριωτισμού κατάφεραν να αποδυναμώσουν τη φωνή μας. Μας κατηγόρησαν για «φράξια» του Αλέκου Αλαβάνου επειδή δεν κόψαμε τις γέφυρες με τον πρώην πρόεδρο του Κόμματος, σύντροφοι της τάσης μας δέχθηκαν φραστικές επιθέσεις έξω και πέρα από την κουλτούρα και τα ήθη της δικής μας Αριστεράς.

Όλα αυτά για μας αποτελούν πλέον παρελθόν. Επειδή τώρα είναι η ώρα που ο καθένας μας πρέπει να πάρει τις ευθύνες του:

  • Παραμένουμε σταθερά στη δήλωση που έκαναν τα δύο μέλη μας στην ΚΠΕ, ο σ. Βαγγέλης Πιλάλης και η σ. Ράνια Ιωσηφίδου  στις 8 του Σεπτέμβρη προκειμένου να υπάρξει μια υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Αττικής από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γνώμη μας είναι ότι η υποψηφιότητα του σ. Αλέκου Αλαβάνου συνεχίζει να πληροί τις πολιτικές προϋποθέσεις και γιʼ αυτό θα πρέπει να υποστηριχθεί από τον ΣΥΝ με νέα απόφαση της ΚΠΕ που θα ακυρώνει την ολέθρια επιλογή Μητρόπουλου ως επικεφαλής.
  • Καλούμε την ιστορική ηγεσία του κόμματος να πάρει ενωτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να σωθεί ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Καλούμε τους συντρόφους Παναγιώτη Λαφαζάνη, Γιάννη Δραγασάκη , Νίκο Χουντή να ξεπεράσουν προσωπικές και πολιτικές πικρίες και με την εμπειρία τους να βρουν το ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης, ώστε να αντιστραφεί το νοσηρό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από σωρεία λανθασμένων επιλογών της σημερινής ηγετικής ομάδας, οι οποίες οδηγούν  την Ανανεωτική και Ριζοσπαστική  Αριστερά με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση και τον κατακερματισμό της.
  • Καλούμε την φυσική ιστορική ηγεσία του ανανεωτικής-ευρωκομμουνιστικής αριστεράς τον σ. Γιάννη Μπανιά αλλά και τους ηγετικούς εκφραστές των λοιπών συνιστωσών εκτός του Μετώπου του ΣΥΡΙΖΑ να αντιληφθούν ότι την επόμενη μέρα θα  έχουν δύο μόνο επιλογές : είτε την οργανωτική ενσωμάτωσή τους σε έναν συρρικνωμένο και πολλαπλά ηττημένο ΣΥΝ που δεν θα μπορεί να συμβάλει σε οποιοδήποτε σοβαρό ανασυνθετικό σχέδιο της αριστεράς είτε την επιστροφή τους στο μοναχικό δρόμο της μικροκομματικής αριστερής επιβίωσης.
  • Καλούμε τον σ. Μανώλη Γλέζο να συνδράμει με την πολύτιμη πείρα του στο ξεπέρασμα της κρίσης.
  • Καλούμε τον σ. Πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα να δει καθαρά την πραγματικότητα μακριά από τις τεχνικές της μικροεξουσίας που του εισηγούνται  είτε ιστορικά αποτυχημένοι σύμβουλοι είτε άπειροι επίδοξοι εραστές της.
  • Καλούμε τον σ. Αλέκο Αλαβάνο να απευθυνθεί στα χιλιάδες μέλη του ΣΥΝ και να ζητήσει μια ηχηρή συγνώμη  για το γεγονός της μη δημόσιας στήριξης του κόμματός του στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 και να δεσμευθεί για το πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο που θα στηρίξει.
  • Καλούμε τις δυνάμεις που συναποτελούν το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής να κατανοήσουν ότι οι ιστορικές συνθήκες που ζούμε δεν επιτρέπουν πειράματα «καθαρότητας γραμμής» ακόμα και αν γίνονται με καλύτερους ιδεολογικοπολιτικούς και υλικούς όρους σε σχέση με το παρελθόν.

Για εμάς η ενότητα του υπαρκτού ΣΥΡΙΖΑ προέχει της περιβόητης συνάντησης με τον σοσιαλιστικό χώρο. Για αυτό τι θέμα είχαμε συγκρουστεί και με τον Αλέκο Αλαβάνο όταν ήταν Πρόεδρος του ΣΥΝ. Σε αυτήν την θέση εμμένουμε και ελπίζουμε να γίνει έστω και την τελευταία ώρα κατανοητή από το σύνολο της ηγεσίας του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s