Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της σ. Ελένης Πορτάλιου ως επικεφαλής της ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Posted: 18/09/2010 by ΔΟ in Αριστερά, Αυτοδιοίκηση, ΣΥΡΙΖΑ

( το κείμενο που ακολουθεί ήταν ήδη «επί του πιεστηρίου», πολύ πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της συντρόφισσας Ελένης Πορτάλιου. Υποψηφιότητα που καθυστέρησε, αν και είχε συζητηθεί εδώ και καιρό, και συγκέντρωνε τις προϋποθέσεις μια ριζοσπαστικής παρουσίας και τη μαζική αποδοχή από τον κόσμο της Ανοιχτής Πόλης, και που η ανακοίνωση της δεν ακολούθησε τις στοιχειώδεις διαδικασίες, μιας και έγινε από τον Πρόεδρο του ΣΥΝ.
Αλλά, όπως ανεφέρει και το κείμενο του Δρόμου «…. Όμως έστω και αυτήν τη στιγμή -και με την Ελένη Πορτάλιου επικεφαλής-μπορεί να κερδηθεί η στήριξη ενός σημαντικού δυναμικού. … αλλά σήμερα κυρίως χρειάζεται να δοθεί η καλύτερη δυνατή απάντηση στους εντολοδόχους κυβέρνησης, τρόικας και επιχειρηματικών ομίλων, δηλαδή σε Κακλαμάνη και Καμίνη» )

(Από την Εφ. δρόμος ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ 18/09/2010)

Aναμένεται τις επόμενες μέρες η σύμφωνη γνώμη του ΣΥΝ στην υποψηφιότητα της Ελένης Πορτάλιου για το Δήμο Αθήνας. Μια υποψηφιότητα που από μήνες είχε υποδειχθεί από ολόκληρο το κινηματικό δυναμικό της Ανοιχτής Πόλης. Μόνο η αναβλητικότητα του ΣΥΝ και η συναφής αναζήτηση ενός τάχα «λαμπερού υποψηφίου» (ενδεικτικά τα όσα απαράδεκτα έγιναν το καλοκαίρι) δεν επέτρεψαν να έχει προχωρήσει εδώ και καιρό η δουλειά της δημοτικής παράταξης.

Δυστυχώς εξ αυτού του λόγου πολλά σχέδια και προτάσεις δεν έγινε δυνατό να προχωρήσουν, παρά το ότι είχαν κατατεθεί στη συντονιστική γραμματεία της Aνoιχrής Πόλης εδώ και πολλούς μήνες. Όπως για παράδειγμα η δουλειά «κρίση και πόλη» ή η απεύθυνση μιας έκκλησης για συμπαράταξη σε όλον τον κόσμο των κινημάτων, των πρωτοβάθμιων σωματείων, των αγώνων. Όμως έστω και αυτήν τη στιγμή -και με την Ελένη Πορτάλιου επικεφαλής-μπορεί να κερδηθεί η στήριξη ενός σημαντικού δυναμικού.

Με άλλη κατάσταση στην Αριστερά η Aνoιχrή Πόλη θα μπορούσε να αποτελέσει την εναλλακτική λύση για όλον τον προοδευτικό κόσμο της Αθήνας με αριστερό ριζοσπαστικό πρόσημο.

Ήταν εφικτό. Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται να βγουν συμπεράσματα, αλλά σήμερα κυρίως χρειάζεται να δοθεί η καλύτερη δυνατή απάντηση στους εντολοδόχους κυβέρνησης, τρόικας και επιχειρηματικών ομίλων, δηλαδή σε Κακλαμάνη και Καμίνη.

χ.κ.

Σχόλια
 1. Ο/Η Λέλος λέει:

  Το ότι η αξιότατη κατά τα άλλα Πορτάλιου, από μήνες είχε υποδειχθεί από ολόκληρο το κινηματικό δυναμικό της Ανοιχτής Πόλης ως υποψήφια είναι απλώς ΨΕΜΑ. Επιτρέψτε στα μέλη της ΑΠ να ξέρουν καλύτερα. Η Ελένη ήταν πάντα ΕΝΑ από τα ονόματα για τα οποία γινόταν κουβέντα. Ο αρθρογράφος για δικούς του λόγους παρουσιάζει την προσωπική του άποψη ως άποψη «ολόκληρου του κινηματικού δυναμικού». Αυτό από μόνο του είναι ντροπή και υποκατάσταση.

 2. Ο/Η α-δέσποτος λέει:

  Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ κατά ποια «άλλα» είναι αξιότατη η Πορτάλιου. Μήπως επίσης θα μπορούσε να ειπωθεί πλέον -για να αποκατασταθεί η «υποκατάσταση»- ποια είναι τα άλλα ονόματα που γινόταν κουβέντα στα πλαίσια του κινηματικού δυναμικού;

 3. Ο/Η Vagelio Sot λέει:

  Δεν γνωρίζω τα εσωτερικά της «Ανοιχτής Πόλης» γιατί μένω σε άλλο δήμο, όμως ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Ελένη Πορτάλιου είναι παράδειγμα «οργανικού διανοούμενου» (κατά την ορολογία του Γκράμσι) των κινημάτων πόλης. Οι περισσότερες θεωρητικές επεξεργασίες και πολιτικές παρεμβάσεις της εγχώριας αριστεράς όσον αφορά την πόλη, αλλά και πάμπολλες κινηματικές παρεμβάσεις, φέρνουν τη σφραγίδα της Ελένης. Αναφέρω ενδεικτικά τους αγώνες ενάντια στην Ολυμπιάδα, την ίδρυση του Παναττικού δικτύου κινημάτων πόλης και ενεργών πολιτών, τον αγώνα κατά της αναθεώρησης του άρθρου 24, την αλληλεγγύη στους αγώνες του δήμου Ελληνικού, την παρέμβαση στην Ηλεία μετά τις φωτιές, την Πάρνηθα…. κλπ κλπ. Αγώνες που ουδέποτε επεδίωξε η ίδια να «εξαργυρώσει» .
  Η Α.Π. όφειλε να αναδεικνύει και να επιδιώκει να γίνονται ευρύτερα αναγνωρίσιμα η Ελένη Π. και άλλα αξιόλογα στελέχη της. Αυτά τα στελέχη θα έπρεπε να βγαίνουν στα ΜΜΕ για τον Ελαιώνα και όχι ο πρόεδρος του ΣΥΝ.
  Η Α.Π. όφειλε να έχει λήξει το θέμα του επικεφαλής του ψηφοδελτίου 6 μήνες πριν μέσα από δικές της αυτόνομες και δημοκρατικές διαδικασίες. Αν είχε γίνει αυτό η μάχη της Αθήνας θα δινόταν με πολύ καλύτερους όρους. Αντ’ αυτού, δυστυχώς γίναμε θεατές της συνήθους πρακτικής της Κουμουνδούρου να απαξιώνει και να καπελώνει δημοτικές κινήσεις.
  Ο ΣΥΝ, αφού εμπόδισε για μήνες την έγκαιρη ανάδειξή της, ψάχνοντας για «λαμπερά» ονόματα ή για «αντιμνημονιακούς» πασόκους από τα αζήτητα, αναγκάζεται τώρα να αποδεχτεί την Ελένη Π. Και πάλι όμως ο κ. Παπαδημούλης έχει τις αντιρρήσεις του, διότι η Ελένη Π. δεν είναι επαρκώς διαπλεκόμενη με τα media σαν τον ίδιο, ούτε ανήκει στην κατηγορία των πολιτικών φελών που πάντα επιπλέουν.
  Επιτέλους ! «κάτω τα κουλά» των γραφειοκρατών από τα κινήματα πόλης και τις ριζοσπαστικές αυτοδιοικητικές κινήσεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s