¨Χρίσμα¨ Νο 1, της Βάσως Χριστοπούλου

Posted: 08/10/2010 by ΔΟ in Αριστερά, Αυτοδιοίκηση, Γεγονότα, Περιβάλλον, ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΝ υποτιμώντας την νοημοσύνη των πολιτών αλλά κύρια των μελών του
ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ – όσα υπάρχουν ακόμα – με την βοήθεια πειθήνιων
τοπικών παραγοντίσκων, οσμηζόμενος ευνοϊκή πολιτική συγκυρία, λόγω
προβληματικής εκπροσώπησης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου των δύο μεγάλων
μονομάχων (Τατούλης – Δράκος ) νεκρανάστησε Νομαρχιακές κινήσεις και
έσπευσε να στήσει από τον Αύγουστο με «εικονικές» διαδικασίες,
περιφερειακή παράταξη, αδιαφορώντας για την υπαρκτή δυνατότητα να στηθεί
μια κίνηση μέσα από γνήσιες δημοκρατικές διαδικασίες. Το κερασάκι, που
δείχνει πόσο ριζοσπαστικός είναι ο ΣΥΝ, είναι το ότι

έδωσε το «χρίσμα» για επικεφαλής της κίνησης στον κ. Πετράκο, γνωστό στη Μεσσηνία, και όχι μόνο, για την «φιλοπεριβαλλοντική» του στάση στο γνωστό σκάνδαλο της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας,

Αναρωτιέμαι: η μόνη θεματική που λειτούργησε στο ΣΥΡΙΖΑ και είναι αυτή για
το περιβάλλον
και οι συνιστώσες, αισθάνονται να εκπροσωπούνται από τέτοιες
διαδικασίες και υποψηφιότητες ή « θα το δούμε » – κι αυτό – μετά τις εκλογές;

Υ.Γ.Το Χρίσμα Νο 2 είναι της Στερεάς: Ν.Στουπής

ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ 2

ΠΡΟΣ: Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ (με την παράκλιση να λάβουν γνώση όλες οι συνιστώσες)

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Αναγκαζόμαστε να απευθυνθούμε σε εσάς για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, που ταλανίζει και διαιρεί την ριζοσπαστική αριστερά στη Μεσσηνίας. Πρόκειται για την θέση μας και τη στάση μας απέναντι στο «φαινόμενο Π.Ο.Τ.Α. Μεσσηνίας».

Σας είναι γνωστό το «φαραωνικό έργο», όπως επίσης ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, από τις αρχές του Γενάρη 2008 έκρινε αντισυνταγματική τη βασική νομοθεσία περί ίδρυσης – χωροθέτησης Π.Ο.Τ.Α., ελλείψει ευρύτερου χωροταξικού σχεδιασμού και την κήρυξη σε αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιωτικών ιδιοκτησιών μια και η ΠΟΤΑ είναι ιδιωτικού και όχι δημόσιου συμφέροντος.

Από τότε εμείς, που υπογράφουμε όπως και άλλοι σύντροφοι, ζητάμε με βάση τα νέα αυτά δεδομένα να τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας. Ακολούθησε η επίκαιρη ερώτηση του σ. Κοροβέση η οποία προκάλεσε ανεξήγητη ένταση και «ταραχή».

Μετά από πιέσεις συμφωνήθηκε, από το Συντονιστικό, να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας και με εισήγηση να φέρει το θέμα σε ευρύτερο σώμα. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες αναβολές (5 μηνών!!!) ευτελίζοντας τις διαδικασίες ενός αριστερού πολιτικού σώματος. Βρέθηκε χρόνος να προστρέξουν ορισμένοι σύντροφοι σε δημόσιες παράτες των υπευθύνων της Π.Ο.Τ.Α. (Κωνσταντακόπουλοι) και να συνεργαστούν με τον Κωνσταντακόπουλο, αντιγράφοντας την κ.Παπαρήγα.

Ακολούθησε μια απροετοίμαστη (;;;), χωρίς εισήγηση συνεδρίαση μέρους των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στις 01.07.08. Από την αρχή της διαδικασίας φάνηκε ότι η ηγετική ομάδα του ΣΥΝ τόσο με τη στάση της όσο και με την εισήγησή της δεν επιθυμούσε την οικοδόμηση κοινής θέσης και κοινού πλαισίου, χαρακτήρισε δε την όλη διαδικασία άσκοπη!!!

Λίγα λόγια για την στάση του ΣΥΝ

Από τότε που τέθηκε το θέμα ΠΟΤΑ Μεσσηνίας (τέλη ’90) οι σ. του ΣΥΝ κράτησαν θετική θέση υπέρ της επένδυσης και σε όλα τα σώματα και τις δημόσιες τοποθετήσεις τους (κυρίως στο Νομαρχιακό Συμβούλιο) είτε υπερψήφιζαν είτε με διαδικασιολογία απείχαν ή ψήφιζαν λευκό. Σε όλα πάντως τα σοβαρά θέματα (έγκριση χωροθέτησης, έγκριση περιβαλλοντικών όρων, NATOURA) υπερψήφιζαν επαινώντας τον επενδυτή, το σχεδιασμό του έργου, τις μελέτες του και τον θετικό ρόλο της ΠΟΤΑ στην ανάπτυξη της Μεσσηνίας.
Τις ίδιες θέσεις ανέπτυξαν και στην συνεδρίαση προσθέτοντας μάλιστα ότι κρίνουν θετική την υλοποίηση του έργου και ότι ο επενδυτής σέβεται το περιβάλλον, αφήνοντας μικρά περιθώρια επιμέρους κριτικής ή αναζητώντας ασαφείς δεσμεύσεις.
Ζητήματα που έχουν σχέση με τον τεράστιο οικοδομικό όγκο (τριώροφα – διώροφα) σε συγκεντρωμένο χώρο, με τα γκολφ, με την έλλειψη διαχείρισης υδατικών πόρων, με τις ακτές, τα ποτάμια και τους χείμαρρους, τις αρχαιότητες, την περιοχή NATOURA και την αλλαγή των ορίων της, των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, τις συνθήκες υπερεκμετάλλευσης στο εργοτάξιο και τόσα άλλα δεν κρίθηκαν σημαντικά. Ακόμη και το Σ.τ.Ε. και την απόφασή του την απαξίωσαν (το Σ.τ.Ε. και οι παράξενες εμμονές του εμποδίζουν την πρόοδο!!!).

Ποια είναι η θέση μας

Εμείς που υπογράφουμε είμαστε αριστεροί, ενεργοί πολίτες της Μεσσηνίας, ενταγμένοι στο ΣΥΡΙΖΑ που είτε ως άτομα είτε μέσα από την κίνηση πολιτών «ΚΙΝΩ» παρακολουθήσαμε από την αρχή το θέμα. Όταν αποκαλύφθηκαν τα σχέδια του Κωνσταντακόπουλου, δηλαδή τι θα φτιάξουν, σε ποιο χώρο, με ποιες προϋποθέσεις τεθήκαμε ενάντιοι χωρίς να πάψουμε να αναδεικνύουμε μια σειρά από κρίσιμα θέματα:
1. θεωρούμε την ΠΟΤΑ ένα οικολογικό και αναπτυξιακό τερατούργημα, αφού σε ένα μοναδικό οικολογικό, αρχαιολογικό και ιστορικό τόπο θα οικοδομηθούν εκατοντάδες χιλιάδες μέτρα τετραγωνικά κτισμάτων, θα γίνουν γήπεδα γκολφ, τουριστικές κατοικίες, αλλαγή όλου του φυσικού περιβάλλοντος,
2. η δημόσια άμεση χρηματοδότηση των 146 εκ. € (αντιστοιχεί στο 25% του ΠΕΠ Πελοποννήσου του Γ’ ΚΠΣ) είναι σκάνδαλο και όπως παρατήρησε ένας σύντροφος αντιστοιχεί το ποσό των 145.000 € ανά κλίνη!!!! Δεν υπολογίζουμε την έμμεση χρηματοδότηση σε έργα υποδομής και άλλες διευκολύνσεις. Με τα χρήματα αυτά και ένα σχέδιο ολοκληρωμένης και ήπιας ανάπτυξης θα καλυπτόταν το χρόνιο έλλειμμα ανάπτυξης και η καθυστέρηση της Μεσσηνίας, για το οποίο υπεύθυνο είναι το τοπικό σύστημα εξουσίας και η «ομηρία» της περιοχής από την σωτηριολογική προσμονή της ΠΟΤΑ.
3. η περιοχή της ΠΟΤΑ (τμήματα Ρωμανός και Πύλος) καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της περιοχής NATOURA, η οποία αντί να θεσμοθετηθεί, να εγκριθεί η μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ (έτοιμη από 2002) και να συσταθεί ο φορέας διαχείρισης ανεχτήκαμε να γίνει νέα μελέτη από τη Νομαρχία αλλάζοντας τα όρια, σύμφωνα με το συμφέρον του Κωνσταντακόπουλου.
4. η ΠΟΤΑ «βάζει χέρι» δηλαδή ελέγχει τα τρία κύρια ποτάμια – χείμαρρους και σε όλους τους διαθέσιμους υδατικούς πόρους της περιοχής, αποκλείοντας άλλη εναλλακτική χρήση και χωρίς να έχει γίνει διαχειριστική μελέτη και να υφίσταται οποιονδήποτε έλεγχο!!! Μάλιστα το κύριο ποτάμι της περιοχής τον Σελά τον ιδιωτικοποίησαν εντάσσοντάς τον μέσα στα όρια της ΠΟΤΑ Ρωμανός.
5. άσκησαν αναγκαστική απαλλοτρίωση σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες με επίκληση δημοσίου συμφέροντος (!!!!) με τρόπο βίαιο και επιθετικό ως άλλοι φεουδάρχες, με την συνέργεια τριών υπουργών και την ανοχή της αριστεράς.
6. σε ένα μοναδικό μεσογειακό τοπίο «φυτεύουν» γκολφ και εκατοντάδες πισίνες όταν η περιοχή έχει πρόβλημα ποιότητας και επάρκειας ακόμη και νερού για ύδρευση (οι τρεις όμοροι Δήμοι έχουν τεράστιο πρόβλημα), «απαλλοτριώνουν» τις ακτές, αποψιλώνουν δασικές εκτάσεις και την παρόχθια βλάστηση,
7. η ΠΟΤΑ κατασκευάζεται ως εργοτάξιο υπερεργασίας και υπερεκμετάλλευσης με εργασία όλη τη βδομάδα από 12 ως και 16 ώρες την ημέρα, με πλήθος ανασφάλιστων. Οι υπεργολάβοι δουλεύουν στην συντριπτική πλειοψηφία με μετανάστες ενώ η ντόπια απασχόληση είναι ελάχιστη (επιστήμονες παροχής υπηρεσιών και ανειδίκευτοι εργάτες).
8. με την συνέργεια του κομματικού, πολιτικού και ΜΜΕ συστήματος δημιουργήθηκαν συνθήκες δουλικές, χωρίς καμία λογική κριτικής έστω τοποθέτησης και ελέγχου.

Για όλους αυτούς λόγους και για πολλούς ακόμη θεωρούμε την ΠΟΤΑ, όπως και τα αντίστοιχα σχέδια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ξένα και αντίπαλα για την αριστερή λογική μας για τον τρόπο ανάπτυξης ενός τόπου, του τόπου μας. Έχουμε χαρακτηρίσει την ΠΟΤΑ ως το «παράδειγμα» για να προχωρήσει η «νέα τουριστική ανάπτυξη». Παράδειγμα που βρίσκει την γενίκευσή του στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό και το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο, για τα οποία ευτυχώς συμφωνούμε ότι είναι καταστροφικά και επικίνδυνα και αρκούντως νεοφιλελεύθερα.
Όμως από ότι φαίνεται δεν μπορούμε (;;) να συνεννοηθούμε για τα αυτονόητα εδώ στη Μεσσηνία, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ελλάδας που οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΣΥΝ και των Οικολόγων αντιπαλεύουν αντίστοιχα σχέδια.

Εμείς προτείνουμε εδώ και τώρα:
1. να ζητήσουμε την διακοπή των εργασιών με βάση την απόφαση του Σ.τ.Ε.,
2. να δοθούν τα 146 εκ. € που κινδυνεύουν να χαθούν από το Γ’ ΚΠΣ στην πυρόπληκτη Μεσσηνία για την ανάπτυξή της,
3. να εγκριθεί άμεσα η περιοχή NATOURA, να συσταθεί ο φορέας διαχείρισης με βάση την έτοιμη μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ και όχι της Νομαρχίας,
4. να συντάξει άμεσα η Πολιτεία διαχειριστική μελέτη για τους υδατικούς πόρους και η χρήση των να εξετασθεί από μηδενική βάση,
5. να μην επιτρέψουμε την εκτέλεση έργων στην ακτή που θα την καταστρέψουν και θα την «ιδιωτικοποιήσουν»,
6. να ανακληθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση σε βάρος ιδιωτικών ιδιοκτησιών και να επιστραφούν ιδιοκτησίες που αποκτήθηκαν με τον εκβιασμό της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης,
7. να μην γίνουν τα εγκληματικά γήπεδα γκολφ, να αναθεωρηθούν οι εγκρίσεις με μείωση της δόμησης, περιορισμό των ορόφων και του ύψους, με υποχρεωτική πολεοδόμηση της περιοχής (καταργήθηκε το 2003 με Νόμο της Βάσως Παπανδρέου).

Σε αντίθετη περίπτωση είμαστε αναγκασμένοι, σεβόμενοι τον εαυτό μας, τις αρχές μας και τον τόπο μας να διαχωρίσουμε τη θέση και τη στάση μας, στο θέμα αυτό, από αυτή της ηγετικής ομάδας του τοπικού ΣΥΝ. Για το έλλειμμα προγραμματικής συμφωνίας, για το πλήγμα στην ενότητα, την αξιοπιστία και φερεγγυότητα των αριστερών της Μεσσηνίας, αλλά και για τη διατάραξη των σχέσεών μας δεν θα ευθυνόμαστε εμείς. Ελπίζουμε δε ο σύντροφος Αλέξης Τσίπρας κατά την κάθοδό του στη Μεσσηνία να πάρει θέση και να μην αγνοήσει το πρόβλημα.

Μεσσηνία 11.07.2008

Οι υπογράφοντες
1. Γιώργος Γκόνης (Γαργαλιάνοι, φίλος ΑΚΟΑ)
2. Βασίλης Λυμπέρης (Βασιλίτσι, ΔΕΑ)
3. Μανταλένα Λυμπέρη (Βασιλίτσι, ΔΕΑ)
4. Βασιλική Λυμπέρη (Βασιλίτσι, ΔΕΑ)
5. Μαίρη Σπυροπούλου (Πύλος, ΣΥΝ),
6. Δημήτρης Ντοκόπουλος (Καλαμάτα, ΑΚΟΑ)
7. Χρήστος Ζολώτας (Καλαμάτα, ΑΚΟΑ)
8. Φώτης Ξεπαπαδέας (Καλαμάτα, ΡΟΖΑ)
9. Χρήστος Μπουκουβάλας (Καλαμάτα, ΑΚΟΑ)
10. Κωνσταντία Γκέγκα (Καλαμάτα, ΚΟΚΚΙΝΟ)
11. Κώστας Πετρουλάκης (Φοινικούντα, ΣΥΝ)
12. Αντώνης Σωφρονάς (Καλαμάτα, ΣΥΝ)
13. Μιχάλης Τριανταφυλλόπουλος (Τριφυλία –Ανένταχτος)
14. Θανάσης Μπούζας (Καλαμάτα ΚΟΕ)
15. Παναγιώτης Ράλλης (Πυλία – φίλος ΔΕΑ)
Υ.Γ.: αυτές τις θέσεις δεν τις έχουμε μόνο εμείς αλλά και άλλοι σύντροφοι και συντρόφισσες που δεν μπορέσαμε να τους βρούμε.

Αντισυνταγματική η Π.Ο.Τ.Α. Μεσσηνίας με απόφαση του Σ.τ.Ε.
Φρένο στο νέο εθνικό «τουριστικό όραμα» των γκολφ και all including.

Αντισυνταγματική λοιπόν η Π.Ο.Τ.Α., αντισυνταγματικοί οι νόμοι τους, οι δουλικές τροποποιήσεις της νομοθεσίας για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του «Καπετάν Βασίλη», οι αλλεπάλληλες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και διοικητικές πράξεις, αντισυνταγματικό το «μεγάλο όνειρο» των πολιτικών μας, των κομμάτων μας, του Τύπου και των Μ.Μ.Ε., της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Κοινής Γνώμης (!!).
Αντισυνταγματική λοιπόν η απαλλοτρίωση της γης, των αναγκών και των ελπίδων του κόσμου, των νερών, της ακτής, της ιστορίας του τόπου μας.
Μια τεράστια συμβολική και ουσιαστική νίκη που δικαιώνει τους «τρελούς και γραφικούς» που από την αρχή δεν υπέκυψαν στον ολοκληρωτισμό της δουλικής και «άφωνης ομοφωνίας» αλλά αντέδρασαν, έθεσαν ερωτήματα, το έψαξαν, αντιστάθηκαν. Δικαιώνει την μνήμη του Νίκου του Σπυρόπουλου και του Θανάση του Κουλαφέτη, τους αγώνες και τις αγωνίες τους, δικαιώνει την αποκοτιά και την τρέλα του Θοδωράκη του Δενδρομοίρη και του Τζούλιο που πήραν το βάρος να προσφύγουν στο Σ.τ.Ε. προκειμένου να σώσουν την ψυχή τους, τη γης τους και την αξιοπρέπειά τους, δικαιώνει τον θλιμμένο μπαρμπα-Μήτσο που του παίρνουν το μικρό του πανέμορφο εξοχικό, δικαιώνει το κλάμα της οικογένειας της κουφογερακίνας που έκλεγαν στα σύρματα μετά την αποψίλωση του ποταμού Σελά (παρά την απαγόρευση από τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους), δικαιώνει και μας τους ανθρώπους της «ΚΙΝΩ» που με τις μικρές μας δυνάμεις αντισταθήκαμε. Μια τεράστια συμβολική και ουσιαστική νίκη για όσους αντιστέκονται σε όλη την Ελλάδα σε αντίστοιχα θηριώδη – φαραωνικά σχέδια εξόντωσης των τόπων και των ανθρώπων.
Η Π.Ο.Τ.Α. Μεσσηνίας, με τρία τμήματα των περίπου 1.400 στρ. το καθένα, με τις εκατοντάδες χιλιάδες δομημένου χώρου, τα γήπεδα γκολφ, τα μεγάλα ξενοδοχεία, χωροθετήθηκε σε ιστορικούς, πανέμορφους και μοναδικούς τόπους (Ναβαρίνο, Πύλος, Ρωμανός, Λιμνοθάλασσα, Πεταλίδι). Βρήκε έδαφος στην ανικανότητα του τοπικού και κεντρικού πολιτικού και οικονομικού συστήματος να αυτορυθμίσει με όρους ήπιας, ολοκληρωμένης ανάπτυξης το μέλλον της περιοχής, βρήκε έδαφος στις ανάγκες των ανθρώπων να δουλέψουν, να ζήσουν στον τόπο τους, βρήκε έδαφος στις ανάπηρες αγκυλώσεις της αριστεράς να ξεφύγει από συντηρητικά πρότυπα και ιδεολογικά πλαίσια για την ανάπτυξη, τον συντηρητισμό της να στηρίξει και να οσμωστεί με τις γνήσιες και αυθόρμητες κινήσεις πολιτών και τα τοπικά κινήματα.
Στην Π.Ο.Τ.Α. παραδόθηκαν τα πάντα, προκειμένου διευκολυνθεί το «σωτήριο έργο» του μεγάλου οραματιστή:
1. παραδόθηκε, ακόμη και με τη διοικητική – δικαστική βία, η γη, με το μοναδικό ιστορικό παράδειγμα να ασκεί το δημόσιο αναγκαστική απαλλοτρίωση για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων (ρωτήστε την κυρία Βάσω Παπανδρέου γιατί),
2. παραδόθηκε ένας μοναδικός φυσικός και ιστορικός τόπος που ακόμη και η χούντα δεν κατάφερε να «αναπτύξει», πάλι με σωτήρα το ναυτιλιακό κεφάλαιο,
3. παραδόθηκε το σύνολο σχεδόν των υδατικών πόρων της περιοχής κατά παράβαση κάθε ορθολογισμού, κατά παράβαση της οδηγίας 2000 της Ε.Ε.,
4. αποσιωπήθηκε σκανδαλωδώς ότι η Π.Ο.Τ.Α. χωροθετήθηκε μέσα σε περιοχές NATOURA και για τούτο άλλαξαν την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που ήταν έτοιμη για θεσμοθέτηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ συντάσσοντας νέα μελέτη με όρια που βόλευαν το «μεγάλο όραμα»,
5. παραδόθηκαν δασικές εκτάσεις και όλο το υφιστάμενο δίκτυο των κοινόχρηστων δρόμων (χωρίς κανένα αντάλλαγμα) για να εξασφαλιστεί η αναγκαία γη και να γίνει δυνατή η υλοποίηση της νέας γκλαμουράτης «ήπιας και αειφόρου ανάπτυξης» με τα απαράδεκτα και επικίνδυνα γήπεδα γκολφ,
6. παραδόθηκαν όμηροι οι άνθρωποι με τις αγωνίες, τις ανάγκες και τα όνειρά τους με κάλπικες υποσχέσεις για δουλειά, λεφτά και πρόοδο,
7. παραδόθηκε τέλος στον μεγάλο «σωτήρα» δημόσιο χρήμα με την μορφή άμεσης δημόσιας επιχορήγησης ύψους 150 εκ. €, μέγεθος ίσο με το 25% του Π.Ε.Π. Πελοποννήσου, χωρίς να υπολογίζεται η έμμεση χρηματοδότηση από την κατασκευή των έργων υποδομής που εξυπηρετούν αποκλειστικά την Π.Ο.Τ.Α. (βιολογικοί καθαρισμοί, δρόμοι, ενέργεια κλπ.).
Όλα αυτά έγιναν χωρίς καμμία σοβαρή μελέτη και σχεδιασμό, χωρίς καμμία δέσμευση για τον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών στην περιοχή. Δεν έγινε όχι μόνο ο συνταγματικά αναγκαίος ευρύτερος χωροταξικός σχεδιασμός αλλά ούτε ένα τοπικό χωροταξικό στο επίπεδο των Δήμων που χωροθετείται, δεν έγινε καμμία διαχειριστική μελέτη για τα υδατικά αποθέματα της περιοχής και αν αυτά επαρκούν να τροφοδοτήσουν μια τεράστια και υδροβόρα μονάδα όταν μάλιστα η περιοχή έχει τεράστια προβλήματα ακόμη για τις ανάγκες υδροδότησης, δεν έγινε καμμία έρευνα εργατικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής και κανένας σχεδιασμός προετοιμασίας και ειδίκευσης του ντόπιου εργατικού δυναμικού, δεν έγινε κανένας σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής, δεν έγινε κανένας σχεδιασμός για την αναβάθμιση των οικισμών και των πόλεων της περιοχής 9πόλεις με σχέδια πόλης του 19ου αιώνα), δεν έγινε κανένας σχεδιασμός για αναπροσανατολισμό της αγροτικής παραγωγής σε νέα βιολογικά και οικολογικά πρότυπα.
Παρόλα αυτά σχεδόν όλοι υμνούσαν τις σωτηριολογικές ευεργετικές συνέπειες για την ανάπτυξη της περιοχής και σχεδόν όλοι βάφτιζαν το τερατούργημα ως ήπιας και αειφόρου ανάπτυξης (ακόμη και πρώην υπεύθυνος του τμήματος Οικολογίας του ΣΥΝ, ο οποίος μετείχε στο thin tank του «καπετάνιου» και προφανώς δεν εννοώ τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη).
Και τώρα τι γίνεται; Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να εξαντληθεί το θέμα σε θριαμβολογίες (από μας) ή από γκρίνια επί της διαδικασίας (από κάποιους άλλους), πρέπει να αναληφθούν όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες, κυρίως πολιτικές αλλά και κινηματικές, που δεν θα αφήσουν το θέμα να το διαχειριστούν η εξουσία και ο «καπετάνιος» με τις γνωστές «πραξικοπηματικές νομοθετικές μεθόδους». Για αυτό προτείνω σε ένα επίπεδο πρώτων σκέψεων τα ακόλουθα:
1. να αναληφθεί πολιτική πρωτοβουλία και να γίνει απαιτητό να σταματήσουν τα, εκτρωματικά έτσι και αλλιώς, έργα στο τμήμα Ρωμανός και Πύλου,
2. να εξεταστεί αν η απόφαση του Σ.τ.Ε. οδηγεί σε απένταξη του έργου από το Γ’ ΚΠΣ και σε αυτή τη περίπτωση να μεταφερθεί άμεσα η δαπάνη των 150 εκ. € στο Π.Ε.Π. Πελοποννήσου για ενίσχυση των πυρόπληκτων περιοχών,
3. να αναληφθεί πρωτοβουλία και να δομηθεί ένα οργανωμένο δίκτυο από τις τοπικές κινήσεις στις περιοχές που σχεδιάζονται αντίστοιχα σχέδια.
Τέλος εμείς της Κίνησης Πολιτών Μεσσηνίας «ΚΙΝΩ» ,μετά την εξέλιξη αυτή, δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να επαν-ενεργοποιηθούμε και να συνεχίσουμε ότι ξεκινήσαμε εδώ και δέκα χρόνια.

Γαργαλιάνοι 11.01.08

Γιώργος Γκόνης
Για την Κίνηση Πολτιών Μεσσηνίας «ΚΙΝΩ»

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΠΟΧΗ στις 13.01.08

Σχόλια
 1. Ο/Η Γιάννης Κ. λέει:

  θΥΜΊΖΩ ΟΤΙ….σε προεκλογική συνέντευξη, για τις ευρωεκλογές του 09, στο tvxs, ο Κούλογλου (μέσω ερωτήσεων αναγνωστών του site) είχε θέσει το ερώτημα για την ΠΟΤΑ Μεσσηνίας στον Αλέκο Αλαβάνο, τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλαβάνος τότε είχε απαντήσει οτι «σεβόμαστε την αυτονομία των τοπικών κινήσεων του ΣΥΡΙΖΑ» εννοώντας προφανώς τον ΠΕΤΡΑΚΟ και τον ΣΥΝ Μεσσηνίας, αγνοώντας την ΚΙΝΩ, και τα απλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ (που τότε δεν είχε μέλη, αλλά ούτε και τώρα έχει) που αναφέρει η Βάσω στο άρθρο. ΚΑΛΟ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ. ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΑΤΕ ΚΟΕΤΖΗΔΕΣ-ΔΕΑΙΤΕΣ-ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΕΝΟΙ και ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ ΜΕΤΩΠΙΚΟΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΠΕΤΡΑΚΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ; ΓΙΑΤΙ; ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΑ ΚΟΜΠΠΕΜΙ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟ; (έχει κι άλλα φιλέτα η Πελοπόννησος για ξεπούλημα, μην ανησυχείτε…)

  • Ο/Η Raindog λέει:

   Χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω κανέναν (και τα πράγματα πλέον θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα απ’ όλες τις πλευρές) μήπως ο Αλαβάνος εννοούσε αυτό:
   http://www.dea.org.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1239&Itemid=42

   Όσο για το αν θα ψηφίσουμε Πετράκο θα σου δώσω μία απάντηση (η επόμενη στην κάλπη): OXI!

   • Ο/Η Γιάννης Κ. λέει:

    Raindog, η ερώτηση ήταν «γιατί ο Σύριζα στην Μεσσηνία δεν έκανε την ίδια φασαρία με την Μονή Τοπλού ή τον Βοτανικό;» Η απάντηση ήταν οτι «σεβάμαστε τις αποφάσεις των τοπικών οργανώσεων» δηλαδή της Νομαρχιακής του ΣΥΝ και του Πετράκου, (κι όχι των 15 της ΚΙΝΩ, και της ΔΕΑ, ΚΟΕ κλπ)… Δεν κατηγορώ κάποιον, απλά να γνωρίζουμε τι εστί «σεβασμός των τοπικών οργανώσεων»….και τι εστί πολιτικαντισμός και κομπρεμί… Κι επίσης όταν θες να κάνεις ρήξη με αυτά, δεν κάνεις ρήξη μόνο στην Αττική…κάνεις και στην Πελοπόννησο και παντού…εκτός αν οι κάτοικοι εκτός Αττικής είναι β’ κατηγορίας…

    • Ο/Η Raindog λέει:

     Αν είναι έτσι δεν θα διαφωνήσω μαζί σου. Και φυσικά δεν θα διαφωνήσω και σ’ αυτό που λες για β κατηγορίας κατοίκους: Αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από ΟΛΟΥΣ.

  • Ο/Η ακόμα μια φορά λέει:

   Θα πάνε να ψηφίσουν Πετράκο,γιατί ο κόσμος δεν καταλαβαίνει και ρωτάει γιατί τρωγόσαστε,οπότε καλύτερα να το παίξουμε ενωτικοί άλλωστε με το πρόγραμμά του συμφωνούν και αν δεν το εφαρμόσει, θα τον καταγγείλουν και θα διαχωρίσουν τη θέση τους…στο κάτω κάτω της γραφής, δεν είναι και οτι χειρότερο, υπάρχουν και έχουν κάνει και χειρότερα, στις δημοκρατικές διαδικασίες θα κολλήσουμε; …άσε που αν πάρει ένα καλό ποσοστό θα ωφεληθούν και αυτοί…και δεν θα έχει κερδίσει ο δικοματισμός….και τα μαγαζάκια θα κρατηθούν…νομίζουν…και καθόλου δεν τους ενδιαφέρει αν και πόσο κόσμο με αυτό το » αριστερό» σκεπτικό στέλνουν σπίτι του και στην εκλογική αποχή……Δυστυχώς στην Πελοπόννησο τουλάχιστον είμαστε στο ίδιο έργο θεατές ακόμα μία φορά…και φοβάμαι πως δεν θα είναι η τελευταία γιατί δυστυχώς πρωταγωνιστούν νέοι….ΜΑΚΑΡΙ να κάνω λάθος.

 2. Ο/Η georgia λέει:

  Αναρωτιέμαι,γιατί η ΚΟΕ έτρεξε να διορίσει τηλεφωνικώς τον αντιπεριφερειάρχη της στο
  ψηφοδέλτιο του Πετράκου στην Αρκαδία.

 3. Ο/Η df λέει:

  Αφού ο Αλαβάνος είχε καλύψει τον Πετράκο και η ΚΟΕ τον στηρίζει, δεν καταλαβαίνω τι πρόβλημα έχετε εσείς. Εδώ ενώθηκαν Τσίπρας, Αλαβάνος και Γαλάνης στο όνομα του Πετράκου. Ίσως τελικά να έπρεπε να τον κατεβάσετε στην περιφέρεια Αττικής αφού είναι αποδεκτός από όλους. Και μετά έχετε και μούτρα να κάνετε κριτική στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ που δεν στηρίζει Αλαβάνο. Μία μούρη όλοι.

  • Ο/Η Β.Χ. λέει:

   df Ψηφαλάκια για την Ανταρσύα θέλεις να μαζέψεις από τους δυσαρεστημένους;
   Αν νομίζεις πως η Ανταρσύα είναι κάτι διαφορετικό είσαι βαθειά νυχτωμένος…στα ίδια » αριστερά» αχνάρια βαδίζει και αυτή.
   Όσο για το θέμα της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας είναι πολύ παλιά αμαρτία και απ΄όσο γνωρίζω, στο σύνολό της αυτό που θέλει να ονομάζεται αριστερά, βάση και κορυφές,με ελάχιστες εξαιρέσεις, κράτησε στάση που ευνόησε την σκανδαλώδη » Επένδυση».
   Το ΚΚΕ το έκανε γιατί όταν θα περάσουμε με το καλό στον σοσιαλισμο θα πάνε όλα αυτά στα χέρια της εργατικής τάξης..όπως είπε και η ΑΛέκα..
   Δυστυχώς μια μούρη είμαστε όλοι…. κάτι που μας ενώνει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s