Δήλωση των μελών του ΣΥΝ και της νεολαίας ΣΥΝ που είναι υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο της Ελεύθερης Αττικής

Posted: 24/10/2010 by ΔΟ in Αριστερά, Αυτοδιοίκηση, Ανακοινώσεις, ΣΥΝ

Στους καιρούς που ζούμε ο καθένας μετράει το μπόι του.
Ας μετρηθούμε λοιπόν κι εμείς!
Ένα μέτρο μας το δίνουν τα media: υπάρχουμε γιατί τα media αποφάσισαν να εμπορεύονται την ύπαρξή μας. Όσο τους συμφέρει.
Άλλο μέτρο μας το δίνουν τα γκάλοπ γιατί αυτά πιστοποιούν την ύπαρξή μας.
Ένα τρίτο μέτρο μάς το δίνει η ιστορία: η αριστερά υπάρχει γιατί εκφράζει την κοινωνική ανάγκη να αλλάξει ο κόσμος. Κι αυτή η ανάγκη σήμερα, που ο νεοφιλελευθερισμός επιχειρεί να αναθεμελιωθεί στην κρίση του, οδηγώντας την ανθρωπότητα σε μια νέα εποχή βαρβαρότητας, είναι επιτακτική όσο ποτέ.

Στην Ελλάδα της τρόικας και της επιτήρησης, η Αριστερά οφείλει να προβάλλει την εναλλακτική της πρόταση για την έξοδο από την κρίση, σε σύγκρουση με τη λογική του «μονόδρομου» που επιβάλλουν οι διεθνείς τοκογλύφοι, το διευθυντήριο της Ε.Ε. και η ελληνική κυβέρνηση που τυφλά τους υπηρετεί. Η Αριστερά οφείλει να δώσει στόχους, όραμα και αισιοδοξία σε ένα λαό που επιχειρούν να τον καθυποτάξουν. Για να σπάσει ο φόβος και η μοιρολατρία. Για να οργανωθεί η λαϊκή πάλη.
Οι συνεδριακές μας αποφάσεις αναφέρονται με σαφήνεια σε αυτούς τους πολιτικούς στόχους και καθορίζουν ως αναγκαία προϋπόθεση μιας αποτελεσματικής οργάνωσης της λαϊκής πάλης τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση και συμπόρευση των δυνάμεων της Αριστεράς, την ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι κοινό έχουν αυτές οι πολιτικές κατευθύνσεις με τις επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΝ εν όψει των επικείμενων εκλογών; Απολύτως κανένα!
Οι αποφάσεις για την περιφέρεια Αττικής ελήφθησαν ερήμην της κομματικής βάσης και του κόσμου της Αριστεράς.
Η ηγεσία του ΣΥΝ εγκαταλείπει τον ΣΥΡΙΖΑ και κάνει βήματα προς τα πίσω. Μας γυρνά στην εποχή που ο ΣΥΝ, χωρίς αριστερές συμμαχίες είχε ένα στίγμα θολό και δυσδιάκριτο.
Εκεί που σήμερα δίνεται η κορυφαία πολιτική μάχη-στην περιφέρεια Αττικής- ο ΣΥΝ εμφανίζεται απελπιστικά μόνος.Η εικόνα του ΣΥΝ να εκλιπαρεί πρόσωπο δημοφιλές από τις πρωινές τηλεοπτικές του εμφανίσεις να ηγηθεί του περιφερειακού ψηφοδελτίου είναι θλιβερή.
Όταν αυτό το πρόσωπο δηλώνει μάλιστα ότι στόχος είναι να πείσει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να αλλάξει πολιτική, η εικόνα γίνεται γελοία και προκαλεί θυμό και αγανάκτηση σε όλους τους αριστερούς.
Με τέτοια πολιτικά μηνύματα, που μόνο σύγχυση και αποπροσανατολισμό προκαλούν, δεν μπορούν να αφυπνιστούν και να ριζοσπαστικοποιηθούν συνειδήσεις και να δημιουργηθούν όροι συγκρότησης ενός μαζικού λαϊκού κινήματος που θα συγκρουστεί και θα ανατρέψει το μνημόνιο και όσους το στηρίζουν.
Εμείς παραμένουμε στις θέσεις μας.
Γιʼ αυτό και συμμετέχουμε στο ψηφοδέλτιο «Ελεύθερη Αττική» με επικεφαλής τον Αλέκο Αλαβάνο.
Ένα ψηφοδέλτιο ενωτικό, με ριζοσπαστικό και κινηματικό στίγμα, με σαφείς πολιτικούς στόχους, που δεν μένει στην απλή καταγγελία του μνημονίου αλλά αναδεικνύει την εναλλακτική λύση υπέρ του ελληνικού λαού και παλεύει για την άμεση απομάκρυνση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που παρέδωσε τη χώρα στην τρόικα.
Δεν θεωρούμε ότι ο Αλ. Αλαβάνος δεν έχει κάνει λάθη.
Και λάθη έκανε και ευθύνες έχει. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι μιλά τη γλώσσα μιας αριστεράς που με αυτοπεποίθηση διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Μιας αριστεράς που δίνει φωνή, πολιτικό περιεχόμενο και στόχο σε ένα τεράστιο κύμα κοινωνικής αγανάκτησης.
Ελπίζουμε σύντομα η ηγεσία του ΣΥΝ να αλλάξει ριζικά προσανατολισμό. Να ξαναγίνει ο ΣΥΝ δύναμη αγώνα και αμφισβήτησης του συστήματος. Δύναμη ενότητας και ελπίδας για τους εργαζόμενους. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ενότητα της αριστεράς.
Τα μέλη του ΣΥΝ και της Νεολαίας ΣΥΝ
Αντωνίου Περικλής
Βάσιος Δημήτριος
Γεωργαντά Αικατερίνη
Γκέκας Λάμπρος
Ζαβιτσιάνου Κλεμεντίνη
Θεοδόση Αυγή
Θεοχάρη Αικατερίνη
Καλιντεράκης Ιωάννης
Καπόγιαννης Ηλίας
Καστρίτη Αικατερίνη
Λαμπίρης Δημήτρης
Ματθαίου Γιώργος
Μέντζου Αμαλία
Μινασιάν Τακουή
Μπελαβίλας Νικόλας
Παπανικολάου Πέτρος
Περάκης Ιωάννης
Πετούνη Μάρη
Σταυρίδης Ιωάννης
Σταυρόπουλος Αναστάσιος
Τσουρούτας Γεώργιος
Φαρδέλα-Σαββοπούλου Χρύσω
Χαραλαμπάκη Σοφία
Ψαλλιδάς Βασίλειος
Ψιλοπούλου Αλκμήνη

`

Σ.Σ. ( Οι παραπάνω υπογράφοντες, μέλη του ΣΥΝ και της νεολαίας ΣΥΝ, είναι ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ με το ψηφοδέλτιο της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ με Περιφερειάρχη τον Αλέκο Αλαβάνο μεταξύ των δεκάδων μελών του ΣΥΝ που υποστηρίζουν δημόσια και δραστηριοποίουνται με την «Ελεύθερη Αττική» και τον Α. Αλαβάνο ).

Σ.Σ.

Σχόλια
 1. Ο/Η Γιάννης Κ. λέει:

  Ρε Βασίλη κι εδώ «Ψαλλίδα» σε γράψανε! Τι γκαντεμιά είναι αυτή! Καλή επιτυχία σου εύχομαι Βαίλη μου, αν κι εγώ απο θέση αρχής (κι όχι απόστασης) ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΩ, ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΩ. Άλλωστε κι η ελεύθερη Αττική δεν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα media; H αριστερά συνολικά τα τελευταία 20 χρόνια δεν πριμοδοτεί και δεν στηρίζει την τηλεοπτική δημοκρατία; δεν συνδιαμορφώνει την συναίνεση; δεν στηρίζει την αντίληψη οτι τα ΜΜΕ είναι ουδέτεροι κοινωνικοί θεσμοί κι όχι εργαλεία του συστήματος; Σωστή η κριτική αλλά λίγο όψιμη…

  • Ο/Η Πάνος Δ. λέει:

   Γιάννη αυτά είναι πράγματα που με έχουν προβληματίσει πολύ κι εμένα. Αλλά, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, αν θέλουμε όντως να δούμε αλλαγές όσο ζούμε, μήπως δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και τα ΜΜΕ; Δε «στηρίζει πάντως την αντίληψη ότι τα ΜΜΕ είναι ουδέτεροι κοινωνικοί θεσμοί», στον Ωρωπό πχ που είχα πάει ο Αλαβάνος είπε ότι μεγάλα ΜΜΕ ελέγχονται από μεγαλοεπιχειρηματίες και ότι αποκλείεσαι (ή δέχεσαι έντονη κριτική) από αυτά αν τους κάνεις πόλεμο. Επιστρέφω στο προηγούμενο. Είναι, από μια άποψη, «εύκολο» για κάποιον να «μη λερώσει την ψυχή του» και να μείνει αμόλυντος από το σύστημα. Και ναι, εκτός από εύκολο είναι και συνεπές και ειλικρινές. Αλλά πραγματικά, αυτή τη στιγμή που γκρεμίζονται και τα απομεινάρια του κοινωνικού κράτους, που καταργείται στην ουσία η σύνταξη και το 8ωρο, έχουμε το περιθώριο να ΜΗ βάζουμε νερό στο κρασί μας; Ναι, οκ, ωραία η ΑΚ, να κάνουμε καταλήψεις, να κάνουμε ελεύθερες/αντικαπιταλιστικές συναυλίες κλπ, να συμμετέχουμε σε πορείες, αλλά μετά από αυτό; Έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι στη σημερινή εποχή, που οι περισσότεροι έχουν χαζέψει και ακούν μόνο την τηλεόραση, θα προκληθεί τέτοιο επίπεδο συνειδητοποίησης σε μεγάλες μάζες που θα αρχίσουν να αυτοοργανώνονται και να καταργήσουν το κράτος στην πράξη; Εγώ δεν το πιστεύω. Οπότε, όσο κι αν καλοβλέπω τον αντιεξουσιαστικό χώρο (ή της ανταρσύα, είναι κάτι αντίστοιχο) και χωρίς να αποκλείω τον εαυτό μου από αυτούς τους χώρους, με ενδιαφέρει περισσότερο να δω αλλαγές προς το καλύτερο όσο ζω. Μου αρέσει ο λαϊκισμός και η ατάκα; Όχι! Θα τα χρησιμοποιήσω αν με αυτά αρχίσει περισσότερος κόσμος να βλέπει κάποια πράγματα αλλιώς (πχ τον Δεκέμβρη ή τους μετανάστες); Ναι. Αν θέλεις μια αριστερά που δε θα συμμετέχει πχ στα ΜΜΕ ή σε οτιδήποτε «μολυσμένο», το τίμημα είναι να έχει καθαρό κούτελο αλλά ασήμαντη πρακτικά επιρροή. Δεν είμαστε 150 χρόνια πριν, να μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο μέσα από τα συνδικάτα και την πληροφόρηση από στόμα σε στόμα. Είναι δυστυχές, αλλά φοβάμαι πως έτσι είναι…

 2. Ο/Η VPS λέει:

  φίλε και σύντροφε Γιάννη.
  Πόσες φορές σου έχω πει να μην γράφεις με κεφαλαία γράμματα (για να γελάσουμε με αυτό όπως και παλιά, αυτό). Το όνομά μου πράγματι τονίζεται αρκετές φορές λάθος. Δεν πειράζει όμως η τοποθέτηση μου δίπλα και πλάι και μέσα στους συντρόφους του μετώπου μου δίνει χαρά και όπως πάντα ελπίζω σε κάτι καλύτερο.
  Δεν στέκομαι στις αντιθέσεις αλλά στις συνθέσεις μου με αυτούς τους σ και συναγωνιστές. Ελπίζω ότι οι γέφυρες που άρχισαν και πάλι να χτίζονται στην Αριστερά θα συμβάλουν :
  1. στην ελπίδα
  2. στην αισιοδοξία,
  3 στην πίστη για κοινούς αγώνες κατά του χρέους και
  4 σε ζητήματα ενότητας ιδεολογικής και ενότητας δράσης.
  Ο αγώνας των εργαζόμενων πρέπει να δίνεται συνεχώς και από πολλά μετερίζια. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Έχουμε χάσει πολύ χρόνο και ο λαός δεν θα μας το συγχωρήσει εύκολα. Οι αριστεροί είναι δύσκολοι άνθρωποι και απαιτητικοί και καλά κάνουν. Φυσικά όλοι /ες έχουν πολλές αντιρρήσεις και ακόμη περισσότερες απορίες και για χτες αλλά κυρίως για το αύριο. Λίγο μετά τις εκλογές τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στην Αριστερά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. Επιτροπές κατά του χρέους θα αρχίσουν να φυτρώνουν και στο Βορρά. Οι επιτροπές δεν θα είναι φαινόμενο του νότου της Ευρώπης. Ήδη το χρέος πνίγει και στραγγαλίζει το νότο και τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. «Έρχεται λοιπόν και στα ευρώπας …» και τότε θα δούμε…
  Το ανέκδοτο που θα ακολουθήσει δίνει την άποψή μου για τις εκλογές με -αστικό βλέμμα. Το ταξικό ανέκδοτο θα το δούμε μετά τις εκλογές σίγουρα όλοι μας. Καλό όμως όλους να ψηφίσουν. Η αποχή και το λευκό διευκολύνει τους ταξικούς εχθρούς.

 3. Ο/Η VPS λέει:

  Επίκαιρο ανέκδοτο
  Μια μέρα σκοτώθηκε μια γυναίκα, που ήταν μεγάλη πολιτικός και μεγαλοστέλεχος στο κόμμα της, με υπουργεία και πολλές περγαμηνές.

  Όταν έφτασε στον άλλο κόσμο, την υποδέχτηκε ο Άγιος Πέτρος και της λέει:

  ► Που θα ήθελες να περάσεις την αιωνιότητα σου, στην Κόλαση ή στον Παράδεισο;

  Εκείνη το σκέφτεται λίγο και λέει:

  ► Δεν είμαι σίγουρη.

  ► Τότε, λέει ο Άγιος Πέτρος, θα κάνουμε το εξής, θα περάσεις 24 ώρες στην Κόλαση και 24 ώρες στον Παράδεισο και μετά αποφασίζεις.

  Η πολιτικός συμφωνεί. Πάνε λοιπόν, στην Κόλαση … Εκεί η πολιτικός βλέπει … όλους τους πολιτικούς φίλους της που είχαν πεθάνει να παίζουν γκολφ, να ποντάρουν στο καζίνο, να πίνουν σαμπάνια, να φλερτάρουν με ωραίους άντρες και πανέμορφες γυναίκες και γενικά να διασκεδάζουν πολύ. Ακόμα και ο Διάβολος ήταν μαζί τους και κάνανε παρέα, λέγοντάς τους τα καλύτερα πρόστυχα και πικάντικα ανέκδοτα. Όλα πολύ ωραία και η πολιτικός περνούσε υπέροχα. Πριν να το καταλάβει, πέρασαν οι 24 ώρες και ήρθε ο Άγιος Πέτρος να την πάρει να πάνε στον Παράδεισο. Ο Παράδεισος ήταν ένα πολύ ήσυχο μέρος με ήρεμη ατμόσφαιρα, οι άγγελοι έπαιζαν γαλήνια μουσική με τις άρπες και τις λύρες τους, οι φιλόσοφοι μιλάγαν για τη ζωή και το θάνατο και όλοι μαζί συζητούσαν με τον Θεό που ήταν πολύ γλυκός κι ευχάριστος τύπος. Η πολιτικός αισθανόταν πολύ όμορφα και πριν να το καταλάβει, πέρασαν και αυτές οι 24 ώρες, ώσπου ήρθε ο Άγιος Πέτρος να τι ρωτήσει τι αποφάσισε τώρα που είδε και τα δύο μέρη.

  Η πολιτικός το σκέφτεται λίγο και του λέει:

  ► Ο Παράδεισος ήταν πολύ ωραίος και γαλήνιος, αλλά στην Κόλαση ήταν όλοι οι φίλοι μου και διασκέδαζαν πιο πολύ, οπότε θα προτιμήσω την Κόλαση.

  Ο Άγιος Πέτρος σέβεται την επιθυμία της και την στέλνει στην Κόλαση. Όμως, η Κόλαση ήταν λίγο διαφορετική τώρα, ένα διαλυμένο μέρος με αποπνικτική ατμόσφαιρα και όλοι οι φίλοι της πολιτικού δούλευαν στα κάτεργα και κουβαλούσαν τεράστιες πέτρες, ενώ και ο Διάβολος ήταν πάνω από τα κεφάλια τους και τους διέταζε συνεχώς.

  Η πολιτικός δυσαρεστημένη πάει και τον ρωτά:

  ► Τι έγινε εδώ; Προχθές όλα ήταν τόσο ωραία και όλοι διασκέδαζαν.

  Και ο Διάβολος της απαντά:

  ► Τότε είχαμε προεκλογική εκστρατεία, σήμερα μας ψήφισες !!!

  • Ο/Η Γιάννης Κ. λέει:

   χαχαχαχα! Καλό! Βασίλη να γράφεις συχνότερα! Είδες που μέσω του ανεκδότου έρχεσαι στα λόγια μου;
   (η αρχή μου έως τώρα ήταν ίδια με την δική σου, αλλά ο άνθρωπος αλλάζει μέσα απο την εμπειρία του. Δεν είμαι δογματικά κατά της ψήφου γενικά. Είμαι κατά της ψήφου που στηρίζει κι ελπίζει σε μηχανισμούς, γραφειοκρατίες κι εκπροσώπους. Αν ήμουν ακόμα στην Καλλιθέα που η Δημοτική κίνηση πολιτών λειτουργεί ανοιχτά με συνελεύσεις, με εναλλαγή κλπ. θα ψήφιζα, ίσως να ήμουν και υποψήφιος. Όχι βέβαια με την ψευδαίσθηση οτι η ψήφος μου θα άλλαζε τα πράγματα ή θα ανέτρεπε τις συνθήκες ζωής στην πόλη. Τόσα χρόνια σαν αριστεροί καλλιεργούσαμε αυτές τις ψευδαισθήσεις…Δεν πειράζει, ας πάει και κάποιος στον Παράδεισο. Καλή η κόλαση, αλλά προβλέψιμη…Το εύκολο είναι να επενδύεις στο ήδη υπάρχον, το δύσκολο να χτίζεις αυτό που ακόμα δεν υπάρχει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s