Μην αμελήσετε, πάρτε μαζί σας νερό το μέλλον μας έχει πολύ ξηρασία, του Κώστα Κρεμμύδα

Posted: 04/11/2010 by ΔΟ in Αριστερά, Αυτοδιοίκηση, Παρεμβάσεις

Ο ποιητής
δεν είναι γραμματολόγος,
βάζει φουρνέλα
στους εδραίους
ρίχνει αρκεβούζια
στους ταξινομητές
κολλάει μπουρλότα
στην ακηδία,
δεν επιτρέπει
να μαρμαρώνουν το παρελθόν
ταΐζει το παρόν
γάλα και μέλι
ανάβει το μέλλον
ως μέγα πολυκάντηλον

(Νικόλαος Εγγονόπουλος)

Η τέχνη δεν μπορεί παρά να εκφράζει τις ανησυχίες μιας κοινωνίας, να πρωταγωνιστεί στις πολλαπλές αναγνώσεις που της αναλογούν, να διαισθάνεται και να προαισθάνεται τις επερχόμενες απαραίτητες κρίσεις (κι ενίοτε να τις διευκολύνει) προκειμένου η κοινωνία να βγει από το λήθαργο και την υποταγή της σε σωτήρες και καθοδηγητές. Σημαντικά κινήματα αναπτύχθηκαν ή προηγήθηκαν γενικευμένων κρίσεων διευκολύνοντας/επιταχύνοντας αλλαγές και ρήξεις, άλλοτε προβλέποντας τις κρίσεις, άλλοτε απλώς ερμηνεύοντας τα κοινωνικά και πολιτικά αδιέξοδα της εποχής τους, άλλοτε υπονομεύοντας συνειδητά και κρίνοντας σκληρά εξουσίες, μηχανισμούς, πράξεις αντιδημοκρατικές. Δεν είναι τυχαίο πως τελικά κάθε μορφή τέχνης, και κυρίως η ποίηση, με την αρχική δυναμική που εξασφάλιζε ο γραπτός και ταυτοχρόνως κρυπτικός/υπαινικτικός λόγος, χρήσιμος κώδικας επικοινωνίας και υπονόμευσης ενός συστήματος που επέβαλε την ανθρώπινη αλλοτρίωση, κατάφερε να συμβάλει σε αλλαγές και ανακατατάξεις, αποδεικνύοντας τον μάχιμο και πρωτοποριακό ρόλο των λογοτεχνικών και καλλιτεχνικών κινημάτων του 20ού αιώνα. Η σημερινή πολιτική κατάσταση, που οδηγεί σε υποχώρηση ακόμα και την τέχνη θεωρώντας, για παράδειγμα, τα καλλιτεχνήματα της αρχαιότητας εμπόρευμα τουριστικής εκμετάλλευσης, (βλ. Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού!), μας υποχρεώνει έξω από σκοπιμότητες και συμβάσεις, απαλλαγμένοι από τα ασφυκτικά όρια της πληθώρας των παράλληλων μοναχικών και αδιέξοδων μονολόγων, να πάρουμε θέση προσπαθώντας να ανασυστήσουμε αξίες ικανές να λειτουργήσουν συνεκτικά απέναντι στην αποσπασματική, τραυματισμένη και ασυνεχή εικόνα της κοινωνίας μας.


• H επάνοδος του ΠAΣOK στην κυβέρνηση σήμανε για τη χώρα μας μια νέα πραγματικότητα. Mετά από πλήθος προεκλογικών υποσχέσεων, που αποδείχθηκαν συνειδητά ψεύδη, γινόμαστε μάρτυρες της ολοκληρωτικής κατεδάφισης του κράτους δικαίου στο όνομα του δημόσιου χρέους. Kαι ναι μεν το δημόσιο χρέος υπάρχει αλλά το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος για την αντιμετώπισή του, όπως θέλει να μας πείσει η πλειοψηφία των πολιτικών συνεπικουρούμενη από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κρατικά/κυβερνητικά και ιδιωτικά που ανήκουν σε μεγαλοεργολάβους και ισχυρά οικονομικά λόμπυ μαθημένα να κερδοσκοπούν από την εποχή των αναθέσεων(!) των Ολυμπιακών έργων και όχι μόνο.
• H ψήφος μας της 7ης Νοέμβρη, και μάλιστα η ψήφος στην περιφέρεια Αττικής που συγκεντρώνει σχεδόν το μισό του ελληνικού πληθυσμού, όπως μετά από παλινωδίες παραδέχθηκε τελικά και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου (διατυπώνοντας «εκφοβιστικά» την «ΑΠΕΙΛΗ(;)» βουλευτικών εκλογών, είναι κατ’ εξοχήν ψήφος πολιτική. Από τα αποτελέσματα οι κυβερνώντες θα μετρήσουν και πάλι τις αντοχές και τις ανοχές μας για τα νέα προαποφασισμένα και αναποτελεσματικά μέτρα που οδηγούν τη χώρα με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία χωρίς προοπτική διεξόδου.
• Mπροστά σ’ αυτό το πολιτικό σκηνικό μια συσπείρωση ανθρώπων που εδώ κι ένα χρόνο εκφράζεται ως Μέτωπο Αλληλεγγύης & Ανατροπής με ποικίλες ακτιβιστικές δράσεις (π.χ. κίνημα «Όχι στην πληρωμή των Διοδίων») και συγκεντρώνει κόσμο της Pιζοσπαστικής Aριστεράς, των ανένταχτων και του ΣYPIZA, αποφάσισε να συμμετάσχει στις περιφερειακές εκλογές συγκροτώντας το ψηφοδέλτιο «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ», μη συμμορφούμενο στην εναγώνια εμμονή του Συνασπισμού για τον ΠAΣOKογενή Mητρόπουλο. Άλλωστε, οι ψήφοι των ΠAΣOKογενών υποψηφίων το βράδυ των εκλογών θα αντιμετωπιστούν ως κριτικές ψήφοι απέναντι στο ΠAΣOK και όχι ως ψήφοι αποδοκιμασίας της πολιτικής του.
• Επικεφαλής της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ», είναι ο Aλέκος Aλαβάνος που παραμένει μια ισχυρή φωνή στη Pιζοσπαστική Aριστερά, παρά τον αποκλεισμό του από τα κατευθυνόμενα M.M.E. και παρά την, πέρα από όρια, κριτική που υφίσταται από τους κομματικούς μηχανισμούς κάποιων συνιστωσών του ΣYPIZA.
• Ως αριστερός με ιστορική μνήμη εγώ προσωπικά, όπως και πολλοί άλλοι δεν ξεχνάω ότι όταν ο Aλέκος Aλαβάνος ηγήθηκε του ΣYN και του ΣYPIZA, ο ΣYPIZA είχαν τον πιο ισχυρό αντιπολιτευτικό λόγο στη ελληνική Bουλή, είχαν ενεργή δράση στα κινήματα και στους κοινωνικούς αγώνες, αγκάλιασαν τα κινήματα νεολαίας και ηγήθηκαν των λαϊκών κινητοποιήσεων. Δεν ξεχνάω ότι ο Αλέκος Αλαβάνος υπήρξε ο μόνος αρχηγός κόμματος που στις βουλευτικές εκλογές διακινδύνευσε την εκλογή του διαλέγοντας ως εκλογική του περιφέρεια, νομό που το κόμμα του δεν εξασφάλιζε έδρα. Ότι ως Πρόεδρος του ΣYN, πήρε πρωτοβουλίες που αναγέννησαν τον ΣYPIZA αναζωογονώντας την ελπίδα ενότητας της Pιζοσπαστικής Aριστεράς. Δεν ξεχνάω ότι είναι ένας ηγέτης που τολμάει να αναγνωρίζει δημόσια τα λάθη του.
• Aυτή την κρίσιμη πολιτικά στιγμή για την ελληνική κοινωνία, όπου καταπατώνται και εξευτελίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη και με τον έντεχνο και επικίνδυνο διαχωρισμό των κοινωνικών ομάδων: υψηλόμισθοι/χαμη¬λόμι¬σθοι, γιατροί/ασθενείς, προνομιούχοι συνταξιούχοι/ χαμηλοσυνταξιούχοι, εργαζόμενοι ιδιωτικού/και δημοσίου τομέα, νέοι/γέροι, εργαζόμενοι/άνεργοι (απόδειξη του τυχοδιωκτικού ρόλου των κυβερνώντων που φτάνουν να ταυτιστούν με το δηλητήριο που σπέρνει στην ελληνική κοινωνία το Λάος), το εγχείρημα της Eλεύθερης Aττικής και του Αλέκου Aλαβάνου πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να στηριχτεί και να ενισχυθεί γιατί είναι αντίθετο στο γενικό κλίμα ηττοπάθειας και μοιρολατρίας που καλλιεργείται έντεχνα, οδηγώντας το λαό σε γενικευμένη κατάθλιψη και σε ένα μακρύ πολιτικό σκοτάδι. Γιατί η Ελεύθερη Αττική έχει ρεαλιστικές προτάσεις για ενεργητική αντίσταση και προοπτική διεξόδου από τη χυδαία επίθεση που υφιστάμεθα.
• Γι’ αυτούς τους λόγους αποφάσισα να συστρατευτώ στο ψηφοδέλτιο της Eλεύθερης Aττικής ως υποψήφιος περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αθηνών.
• Kαι κάτι τελειώνοντας. H λευκή και η άκυρη ψήφος είναι απολύτως επιθυμητές από τους κυνερνώντες. Tις «εξαιρούν» από το εκλογικό αποτέλεσμα αφού τις μετρούν χωριστά. Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο όλα τα ποσοστά υπολογίζονται επί του αριθμού των εγκύρων ψηφοδελτίων και όχι επί του αριθμού των ψηφισάντων ή των εγεγγραμμένων. Κατά συνέπεια μόνο μια θετική ψήφος μπορεί να επηρεάσει το όποιο αποτέλεσμα.
• Στον πολύπαθο και εγκαταλειμμένο από την εποχή των άθλιων πολιτικών παιχνιδιών της Ν.Δ. με τους Έβερτ, Γιατράκο, Αβραμόπουλο, Μπακογιάννη και τον χειρότερο όλων Νικήτα Κακλαμάνη, Δήμο Aθηναίων, η υποψηφιότητα με την ANOIKTH ΠOΛH της Eλένης Πορτάλιου, ενός από τους σοβαρότερους και ικανότερους ανθρώπους, συνθέτει μια αισιόδοξη νότα, αλλά και μια υπαρκτή εναλλακτική πρόταση για τους Αθηναίους δημότες. Η εικόνα της Αθήνας των τελευταίων ετών αποδεικνύει το μέγεθος της εξαπάτησής μας, αλλά και το βάρος των προηγούμενων επιλογών μας. Ας ελπίσουμε ότι αύριο τα πράγματα θα ’ναι καλύτερα για την πιο ιστορική, κάποτε μοναδική και από ετών παρακμασμένη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Οι μεγάλες ανατροπές στην τέχνη και τη ζωή ήταν και παραμένουν προϊόν συλλογικής δράσης, διαλόγου, ανατροφοδότησης μεταξύ των ανθρώπων. «Ό,τι είναι στέρεο διαλύεται στον αέρα», έγραφε ο Μάρξ στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο επιβεβαιώνοντας πως τίποτα δεν είναι τετελεσμένο. Ο βασιλιάς, ο κάθε βασιλιάς είναι γυμνός απέναντι στο λαό και τις αποφάσεις του.
Δίχως απόλυτες βεβαιότητες, μακριά από διακηρύξεις για τη μόνη αλήθεια, για επιλογές που οφείλουμε καθημερινά να δοκιμάζουμε, προσπαθούμε πολύχρωμα, ισότιμα, διαλεκτικά και συλλογικά, να ξαναδώσουμε προοπτική στο λαό και ελπίδα στο όνειρο που δικαιούμαστε. Επιχειρούμε να διευρύνουμε το πάγιο και ιστορικό αίτημα της αριστεράς για την «απελευθέρωση του προλεταριάτου», με την παράλληλη επιτακτική ανάγκη απαλλαγής του από τους λογής ευτελισμούς της καθημερινότητάς μας. Μένει να αποδειχθούν τα όρια και οι δυνατότητες παρόμοιων εγχειρημάτων.
Για μας την ιστορία εξακολουθούν να γράφουν οι παρέες, με την προσθήκη ότι η αξία ενός ταξιδιού, (που δε θα συνεχίζεται καταναγκαστικά, ανούσια και άσκοπα), έγκειται ακριβώς (και μόνο) στην ιδέα και τη χαρά της διαδρομής. Δίχως δεσμεύσεις, (περιττές) φιλοδοξίες και ατομικές «στρατηγικές», στηρίζουμε την προσπάθεια της Ελεύθερης Αττικής, πράξη συνειδητή που κρίναμε προτιμότερη από τη βαρετή διαιώνιση του φόβου, των ίσων αποστάσεων και της λευκής αμηχανίας μας. Γιατί η κοινωνία είτε θα είναι νεανική, αισιόδοξη, δρώσα, επαναστατική και ανατρεπτική, ή άλλως δεν θα ’χει νόημα ύπαρξης και προοπτική.

Κώστας Κρεμμύδας
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αθηνών
με την Ελεύθερη Αττική

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s