Για την ΑΠΟΧΗ, για την ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ, της Κατερίνας Αρβανιτάκη 4/11/2010

Posted: 06/11/2010 by ΔΟ in Αριστερά, Αυτοδιοίκηση, Ανταποκρίσεις

( ομιλία της Κατερίνας Αρβανιτάκη στην προεκλογική συγκέντρωση του Άλλου Δρόμου στο Γαλάτσι. Οι φωτογραφίες είναι από το blog του Άλλου Δρόμου )

Μετά τις εκλογές ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας:
• Κατάργηση κλαδικών και ΕΓΣΣΕΕ,
• Νέες αυξήσεις ΦΠΑ,
• Τέλος επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων
• Αλλεπάλληλες αυξήσεις ΔΕΗ και λοιπές ΔΕΚΟ
• Αύξηση φορολογίας πετρελαίου θέρμανσης μέχρι να εξισωθεί με το πετρέλαιο κίνησης
• Μείωση των κύριων συντάξεων, κατάργηση των επικουρικών
• Μείωση κατά 3 δις ακόμα των πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης
• Μείωση επιδομάτων ανεργίας
• Συμπληρωματικά μέτρα που δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί…
Αυτοί που με πάθος φωνάζουν “αποχή” είναι οι πιο θυμωμένοι, αυτοί που θέλουν περισσότερο να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση. Είναι αυτοί, που αν ψηφίσουν, θα καταδικάσουν την πολιτική του μνημονίου, τους καταχραστές, τ’ αρπακτικά, τους ξένους και ντόπιους λωποδύτες, μιζαδόρους, τοκογλύφους. Είναι αυτοί που χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλον ν’ ακουστεί η οργή τους, η κραυγή τους! Απέχοντας καταφέρνουν το ακριβώς αντίθετο. Πνίγουν την ίδια τη δική τους τη φωνή!
Κοιτάξτε: τα κόμματα της λεγόμενης εξουσίας, οι υπεύθυνοι δηλ. της κατάστασης, ακόμα και 10 άτομα να ψηφίσουν, θα βγουν. Η αποχή αποδυναμώνει τις δυνάμεις που καταδικάζουν το μνημόνιο. Τι καλύτερο μπορούν να περιμένουν οι εκφραστές του μνημονίου; Πόσο μεγαλύτερη εξυπηρέτηση να τους κάνουμε; Όσο μεγαλύτερη η αποδυνάμωση των ψηφοδελτίων που αντιστέκονται στο μνημόνιο, την τρόικα και το ΔΝΤ, τόσο πιο άγρια τα μέτρα που θα μας πετάξουν στο κεφάλι την επόμενη μέρα, με το επιχείρημα μάλιστα πως έχουν και την έγκρισή μας!
Μα, θα πουν πολλοί, εμείς θέλουμε να δώσουμε ένα μάθημα στην αριστερά και σ’ όλους αυτούς που θα έπρεπε να είναι ενωμένοι για να μας εμπνέουν ν’ αντισταθούμε πιο αποτελεσματικά! Σωστά, όμως σήμερα αυτές οι δυνάμεις δεν είναι έτοιμες να ενωθούν, ενώ οι άλλοι είναι έτοιμοι να μας κατασπαράξουν! Τι είναι αυτή τη στιγμή πιο επείγον; Να κόψουμε τη φόρα σ’ αυτούς που μας κατασπαράζουν ή να δώσουμε το μάθημα στην πολυδιασπασμένη αριστερά; Πιστεύω πως η απάντηση είναι προφανής! Ας τους τρίψουμε τουλάχιστον την ψήφο μας στα μούτρα!

Ε, ΟΧΙ! Δε θα τους δώσουμε και τη συγκατάθεσή μας!


Από την άλλη μεριά όμως, αυτοί που λεηλατούν τη ζωή μας και τον τόπο μας, καταφέρνουν να μας πείσουν για την ανημπόρια μας, την αδυναμία μας ν’ αντιδράσουμε. Τα ΜΜΕ είναι το πιο ισχυρό και ανελέητο όπλο τους. Μας καθηλώνουν στον καναπέ και βομβαρδίζουν νύχτα-μέρα το ηθικό, τη νοημοσύνη, τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπειά μας. Μας μετατρέπουν σε θεατές του βιασμού μας, ολομόναχους και παραλυμένους από την αγωνία και το φόβο!


Λοιπόν εγώ θέλω να μιλήσω για την άλλη πλευρά του νομίσματος:

• Την προπερασμένη Κυριακή αρκετοί από μας πήραμε τα παιδιά μας και τους φίλους μας και πήγαμε μια μεγάλη βόλτα στα Τουρκοβούνια, γνωρίσαμε το βουνό μας, την ιστορία του, τη θέα του, το άρωμά του, τα λουλούδια του, τις πληγές του. Καταλάβαμε την αξία του κι αποφασίσαμε πως στο εξής θα το χαιρόμαστε και θα το υπερασπιζόμαστε!

• Στην Ηνιόχου βγαίνουμε και πίνουμε καφέ με τη γειτόνισσα, σκαλίζουμε τα δέντρα, γιορτάζουμε τον Kλήδονα και ψήνουμε παϊδάκια, μαζεύουμε τα σκουπίδια και ποτίζουμε… : ξαναφτιάχνουμε τη χαμένη από χρόνια γειτονιά μας, αγωνιζόμαστε μ’ έναν τρόπο και για κάποια πράγματα που μας κάνουν να νοιώθουμε καλά και να ξαναβρίσκουμε την ανθρωπιά μας. Χαιρόμαστε το πάρκο μας και το υπερασπιζόμαστε!

• Ακούω πως την επόμενη Κυριακή μια παρέα περίοικοι, που κάποιοι είναι κι από μας, οργανώνουν πικ-νικ στο Λεβεντάκη. Είναι κι αυτοί υποψιασμένοι πως το πρώην λατομείο, τους «κρύβει» κάποιες ομορφιές, που είναι αποφασισμένοι να τις ανακαλύψουν, να τις χαρούν και να τις υπερασπιστούν!


Τι θέλω να πω, τι θέλουμε να πούμε στους συμπολίτες μας; Κλείστε την τηλεόραση και βγείτε απ’ το κλουβί! Αυτό είναι αντίσταση! Αλλά είναι και ένα μεγάλο βήμα για να ορίσουμε τη ζωή μας!
Ας κοιτάξουμε με τα δικά μας μάτια, ας ακούσουμε με τα δικά μας αυτιά, ας σταθούμε στα δικά μας πόδια! Η ζωή μας δεν είναι αυτό που θέλουν να μας πείσουν ότι είναι!
Μας έχουν πείσει πως η ζωή μας αξίζει, όσο αξίζουν τα αγαθά που μας πουλάνε και βγάζουν κέρδη. Αν αυτά τα στερηθούμε, η ζωή μας δεν αξίζει και να τη ζούμε.
Ωστόσο, αυτά που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να τα κάνουν εμπόρευμα, είναι αυτά που μας δίνουν τη χαρά της ζωής μας, την απόλαυση και τη δύναμη να παλεύουμε για τα υπόλοιπα. Είναι οι πιο ανθρώπινες ανάγκες μας.
Η ζωή μας έχει ομορφιές που ξεχάσαμε ν’ αναζητάμε, που είναι δίπλα μας και δεν τις βλέπουμε, που άθελά μας τις καταστρέφουμε. Ομορφιές που, επειδή δεν μεταφράζονται σε Ευρώ, υποτιμάμε την αξία τους: Το γέλιο των παιδιών μας, το χάδι του συντρόφου μας, η παρέα της γειτόνισσας, η έγνοια του φίλου μας, η ευωδιά του γιασεμιού, η σκιά του πεύκου το μεσημέρι, το κελάηδισμα του κότσυφα στο παρκάκι, η γεύση μιας αληθινής ντομάτας, οι Θερμοπύλες του Καβάφη, η Αντιγόνη του Σοφοκλή και το «Imagine» του Τζον Λέννον!
Η συντροφικότητα και η αλληλεγγύη ανάμεσα στους ανθρώπους!

Πιστεύω πως όχι, δεν είναι τόσο μαύρη η αυριανή μέρα, όσο θέλουν να τη βλέπουμε!
Το φως που μπορεί ν’ αραιώσει το σκοτάδι τους, είναι το δικό μας φως! Αυτό που γεννιέται και δυναμώνει από τη δική μας συλλογική δράση, αλληλεγγύη και πίστη στη ζωή και στη δύναμή μας!
Ο άνεργος μπογιατζής μπορεί να βάψει χωρίς λεφτά το σπίτι μιας άνεργης καθηγήτριας κι αυτή να κάνει χωρίς λεφτά μάθημα στο παιδί του, χωρίς κανένας από τους δύο να ζημιώνεται, ούτε να νοιώθει άχρηστος.
Εκεί που μας πετάνε στην ανεργία, μπορούμε να φτιάξουμε δίκτυα (η τεχνολογία το κάνει πανεύκολο) ανθρώπων που ανταλλάσσουν αγαθά και υπηρεσίες χωρίς λεφτά.
Εκεί που αυξάνουν ασύδοτα τη φορολογία και τις τιμές, μπορούμε να οργανώσουμε συνεταιριστικές μορφές ανταλλαγής προϊόντων ανάμεσα σε παραγωγούς και καταναλωτές, χωρίς να μεσολαβούν μεσάζοντες και να κερδίζουμε κι οι δύο πλευρές.
Εκεί που λεηλατούν τους ελεύθερους χώρους, μπορούμε να τους παίρνουμε στα χέρια μας και να τους κάνει η κάθε γειτονιά επίκεντρο της κοινωνικής της ζωής, να τους φροντίζει και να τους υπερασπίζει.
Ακόμα κι εκεί που λεηλατούν το σύστημα υγείας, είναι ευκαιρία ν’ αμφισβητήσουμε το αδίστακτο ιατρο-φαρμακευτικό κύκλωμα που δολοφονεί εκατομμύρια ανθρώπους κατασκευάζοντας ασθένειες και πανάκριβες θεραπείες ….. και να πάρουμε την υγεία μας στα χέρια μας. Να ξαναμάθουμε πώς να διατηρούμε την υγεία μας και να την προστατεύουμε από τα εγκληματικά τους συμφέροντα και τότε δε θα χρειαζόμαστε τόσο πολύ το σύστημά τους.
Έτσι θα μαθαίνουμε σιγά-σιγά πώς να ξαναπάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, πώς να ξανασυναντηθούμε με τους συνανθρώπους μας, πώς να βρούμε τους δικούς μας τρόπους, το δικό μας όραμα για μια ζωή στα μέτρα των ανθρώπων.


Ο «Άλλος Δρόμος» χρειάζεται την ψήφο σας, γιατί η παρουσία των πολιτών εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις για τη ζωή μας, αποτρέπει τ’ αρπακτικά να δρουν ανενόχλητα. Γιατί οι μηχανισμοί του Δήμου μπορούν να εξυπηρετήσουν πολλές και σημαντικές ανάγκες μας με το μικρότερο δυνατό κόστος. Γιατί ο Δήμος μπορεί να πρωτοστατήσει στην αυτοοργάνωση των δημοτών, ώστε ν’ αμυνθούν πιο αποτελεσματικά στην πολιτική του μνημονίου, να προσδιορίσουν και να υπηρετήσουν τις ανάγκες τους, σύμφωνα με τις δικές τους προτεραιότητες. Εξάλλου η «τοπική αυτοδιοίκηση» γι’ αυτό το λόγο δημιουργήθηκε, κάποτε, σαν ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ των πολιτών.
Ο «Άλλος Δρόμος» δεν είναι όμως, όπως ξέρουμε όλοι, εκλογικός μηχανισμός. Είναι μια μεγάλη συντροφιά ανθρώπων που αγωνίζονται και ψάχνονται, είτε έχουμε, είτε δεν έχουμε εκλογές. Αυτές οι εκλογές μας έδωσαν μια καλή ευκαιρία να γίνουμε περισσότεροι, να γνωριστούμε και ν’ ανταλλάξουμε ανησυχίες, ερωτήματα και γνώμες. Από Δευτέρα έχουμε έτσι κι αλλιώς πολλά καινούργια κι ενδιαφέροντα πράγματα να κάνουμε μέσα κι έξω από το Δήμο. Κι ελπίζουμε πως, όσοι μας ψηφίσουν κι όσοι δε μας ψηφίσουν, θα είναι μαζί στη συντροφιά μας, στις συλλογικές προσπάθειες, στις αναζητήσεις, στα τραγούδια και τους αγώνες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s