ΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Posted: 09/12/2010 by DG in Ανακοινώσεις, Γεγονότα, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, Κινητοποιήσεις

Νεώτερη ενημέρωση: Μετά την απόφαση του Σ.τ.Ε. η απεργιακή συγκέντρωση αναβάλλεται.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Όλοι την Κυριακή 12 Δεκέμβρη, στις 9.00 πρωί (αυστηρά) στο Σύνταγμα (έξω από το Public)

Συνάδελφοι-σσες,Την Κυριακή 12/12 οι μεγαλέμποροι και εργοδότες θέλουν παράνομα να ανοίξουν για 2η Κυριακή μέσα στο Δεκέμβρη τα καταστήματα στην Αθήνα (είναι ανοιχτά και στις 19/12).

Η παράνομη απόφαση του σημερινού Νομάρχη και εκλεγμένου Περιφερειάρχη Σγουρού σε συνενοήση και με απαίτηση του ακραίου φιλελεύθερου πρόεδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Καρέλλα να ανοίξουν τα μαγαζιά, ανοίγει την πόρτα για κατάργηση της Κυριακής αργίας στο εμπόριο (και σε συνδυασμό με την απαίτηση του ΣΕΒ να δουλεύουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και τα Σάββατα)! Αυτό απαιτούν οι πολυθενικές αλυσίδες του εμπορίου κυρίως…

Τα σωματεία του εμπορίου έχουν εξαγγείλλει 24-ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ εκείνη την ημέρα με το σύνθημα «ΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ-ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ-ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΝΟΙΧΤΟ».

Θα υπάρξει μάχη για να πετύχουμε αυτό το στόχο. Σε αντίστοιχη περίπτωση το Δεκέμβρη του 2008 είχαν γίνει μεγάλες κινητοποιήσεις και σκληρή κόντρα.Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων έχουν κηρύξει 24-ωρη Απεργία. Το ίδιο και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων (ΠΑΜΕ).

Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων καλεί σε συγκέντρωση όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους στις 9.00 το πρωί έξω από το κατάστημα Public στο Σύνταγμα, ώστε μαζί με σωματεία να κλείσουμε μεγάλα καταστήματα. (Αντίστοιχες συγκεντρώσεις καλούν αλλού το ΠΑΜΕ και η Ομοσπονδία Ιδ. Υπαλλήλων).

Είναι ανάγκη να υπάρχει πολύς κόσμος, χρειάζεται βοήθειά στα μπλόκα.

ΥΓ: Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Καρέλλας δήλωσε ότι θα ανοίξει τα μαγαζιά ακόμα κι αν υπάρχει αρνητική δικαστική απόφαση και ΄οτι «όποιος θέλει πόλεμο με τους εμπόρους θα τον έχει»! Επίσης δήλωσε ότι όποιος εμποροϋπάλληλος δεν πάει για δουλειά την Κυριακή θα απολυθεί!!!Ας σηκώσουμε το γάντι…

Σημείωση του συντάκτη: Πριν από λίγο το Σ.τ.Ε. αποφάσισε να παραμείνουν τα μαγαζιά κλειστά στις 12/12 (http://tvxs.gr/node/73020). Τι θα κάνει τώρα άραγε ο κ. Καρέλλας;

Δείτε επίσης και την επιστολή του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου, Αττικής:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ, ΑΤΤΙΚΗΣ

Προς:

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ)

Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ)

Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ)

Σύλλογο Βιβλιοχαρτοπωλών Αθηνών Προαστίων (ΣΒΑΠ)

Σύνδεσμο Επιχειρήσεων & Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ)

Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας (ΕΣΑ)

Κοινοποίηση: Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ)

Σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2010

Κύριοι,όπως είναι γνωστό τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά την Κυριακή 19/12/2010. Πριν από μέρες ο νομάρχης κ. Σγουρός προχώρησε με αυθαίρετο και παράνομο τρόπο στην εξαγγελία ανοίγματος των καταστημάτων για μια επιπλέον Κυριακή μέσα στο Δεκέμβρη. Η Κυριακή αυτή, κατά τον κο Σγουρό, θα είναι η 12η Δεκέμβρη. Ο νομάρχης Αθηνών προχώρησε στην εξαγγελία του μετά από απαίτηση του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας (ΕΣΑ). Η πρόφαση ήταν οι εκδηλώσεις που οργανώνονται την ημέρα εκείνη για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και «την ανάγκη να μπορέσει ο κόσμος να ψωνίσει». Να θυμίσουμε ότι, πριν δύο χρόνια, το Δεκέμβρη του 2008, ο κος Σγουρός είχε προχωρήσει σε ανάλογη ενέργεια με πρόφαση τις «δυσκολίες» που «παρουσιάστηκαν» στην αγοραστική κίνηση του μήνα, λόγω των διαδηλώσεων που γίνονταν όλο το Δεκέμβρη εξαιτίας της δολοφονίας του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Εμείς επισημαίναμε τότε, αλλά πολύ περισσότερο επισημαίνουμε τώρα (σε περίοδο γενικευμένης κρίσης και ριζικής μείωσης των λαϊκών εισοδημάτων), πως δεν είναι οι περισσότερες ώρες λειτουργίας των καταστημάτων ή το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αυτό που λείπει. Αυτό που λείπει είναι τα χρήματα από την τσέπη του εργαζόμενου. Το μόνο που επιτυγχάνεται με αυτές τις επιλογές είναι, οι ισχυροί του εμπορίου να συνθλίβουν τους μικρέμπορους. Δε δεχόμαστε ο ανταγωνισμός μεγάλων εργοδοτών με μικρούς εργοδότες να περάσει πάνω από τις δικές μας τις ζωές, πάνω από τα εργατικά δικαιώματα.

Ο κος Σγουρός, κατ’ επιταγή των μεγαλεμπόρων, δε χάνει ευκαιρία να προχωρά σε ενέργειες που υπονομεύουν την αργία της Κυριακής. Δεν ξέρουμε, αν θα συνεχίσει την ίδια ταχτική και ως περιφερειάρχης Αττικής, όμως εμείς θέλουμε να καταστήσουμε σαφές πως δεν πρόκειται να δεχτούμε την υπονόμευση της Κυριακάτικης αργίας. Οι προφάσεις που θα επικαλεστούν ο κος Σγουρός, ο ΕΣΑ, ο ΣΕΛΠΕ και διάφοροι άλλοι καλοθελητές θα είναι πολλές και διάφορες π.χ. τυφώνες στην Καραϊβική, πλημμύρες στη νοτιοανατολική Ασία, ο Γύρος της Αθήνας, το ράλλυ Ακρόπολης, το Κάμελ Τρόφυ κλπ.  Εμείς από την πλευρά μας θα επικαλεστούμε σταθερά ένα πράγμα: η ζωή μας δεν είναι λάστιχο, έχουμε δικαίωμα στην ξεκούραση, και τα δικαιώματά μας είναι αδιαπραγμάτευτα.

Δεν μπορούμε παρά να σχολιάσουμε τις δηλώσεις του Καρέλλα, προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, ο οποίος απείλησε θεούς και δαίμονες. λέγοντας: «αν κάποιοι θέλουν πόλεμο, θα τον έχουν». Του απαντούμε, πως το ίδιο ακριβώς έχουμε και εμείς κατά νου, «αν κάποιοι θέλουν πόλεμο, θα τον έχουν».

Κύριοι, σας ενημερώνουμε ότι η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) έχει προκηρύξει Απεργία για την Κυριακή 12/12. Η ΟΙΥΕ, τα σωματεία στο χώρο του εμπορίου και ο Σύλλογός μας παράλληλα με την Απεργία οργανώνουμε πολύμορφες και δυναμικές διαμαρτυρίες με στόχο να μην ανοίξει κανένα μαγαζί (συνακόλουθα και κανένα βιβλιοπωλείο).

Κύριοι, σας παρακαλούμε να ενημερώσετε τα μέλη σας για τις προθέσεις μας. Βοηθείστε, ώστε να μην παρασυρθούν κάποιοι εργοδότες και κάνουν το λάθος να ανοίξουν τα καταστήματά τους, γιατί τότε θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να αντιδράσουμε με μία και μοναδική επιδίωξη: τα καταστήματα αυτά να κλείσουν. Δηλώνουμε πως θα υπερασπιστούμε την Κυριακάτικη αργία με οποιοδήποτε κόστος.

Είμαστε εκ των προτέρων βέβαιοι για τη συνεργασία σας, ώστε η Κυριακάτικη αργία να παραμείνει ακέραια για όλους μας, στο χώρο του εμπορίου.

7/12/2010

Σχόλια
 1. Ο/Η andreas λέει:

  ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 902 ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

  Το ΚΚΕ σαν κόμμα νέου τύπου θα έπρεπε να είχε στοιχειώδη σεβασμό απέναντι στα επαγγελματικά στελέχη του μηχανισμού και τέτοια είναι όσα εργάζονται στον 902 και την “Τυποεκδοτική”. Αυτά τα στελέχη θα έπρεπε με την εμπειρία τους να αξιοποιηθούν αλλού. Αν δεν μπορεί να “σχεδιάσει” τα στοιχειώδη πως περιμένει να σχεδιάσει μια ολόκληρη οικονομία; Δεν απαιτούμε φυσικά να εφαρμοστούν σοσιαλιστικά κριτήρια σε μια καπιταλιστική επιχείρηση (που δεν είναι φυσικά κερδοσκοπική) αλλά ο σεβασμός προς τους εργαζόμενους και τα επαγγελματικά στελέχη πρέπει να είναι δεδομένος, διαφορετικά θα έχει γίνει μια μεγάλη ζημιά στην υπόθεση της αριστεράς.

  Μέτρα υπάρχουν. Για παράδειγμα οι έντυπες εκδόσεις μπορούν ν’ αντικατασταθούν από ηλεκτρονικές με συνδρομή, η οικονομική ενίσχυση σε συνθήκες κρίσης πρέπει να ανακατανεμηθεί προς όφελος της διατήρησης των εργασιακών θέσεων στον κομματικό μηχανισμό, η βουλευτική αποζημίωση να αξιοποιηθεί διαφορετικά για να στηριχθούν οι θέσεις αυτές, να απαιτηθεί η συνδρομή του κράτους στην υπόθεση αυτή με μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 25% για μια ορισμένη περίοδο, να αναθεωρηθεί το διαφημιστικό πρόγραμμα του 902 ή του “Ριζοσπάστη” και της κεντρικής σελίδας του, να δημιουργηθεί ένα κομματικό ταμείο αλληλεγγύης κ.ά.

  Φυσικά δεν πρέπει να αφεθούν να αλωνίζουν οι δεξιές φωνές που ξεχνούν ότι ανάλογα και χειρότερα γίνονται στις άλλες εφημερίδες. Ούτε και είναι λογικές οι φωνές που μιλούν για «διαφάνεια» στα οικονομικά του ΚΚΕ ή άλλων αριστερών κομμάτων κλπ. Τα αριστερά και τα δεξιά κόμματα δεν είναι το ίδιο πράγμα όσο τα πρώτα είναι ταγμένα αληθινά στην υπόθεση της εργατικής τάξης.

  Ηθικά και υλικά πρέπει να είμαστε με το μέρος των απολυμένων και να απαιτήσουμε την επαναπρόσληψή τους, καθώς και να βγουν να μιλήσουν (ανώνυμα αν το επιθυμούν) για τις συνθήκες εργασίας τους και το ίδιο το ΚΚΕ. Όσοι πραγματικά πιστεύουν ότι το ΚΚΕ είναι το κόμμα τη εργατικής τάξης δεν έχουν τίποτα να φοβούνται, ίσα – ίσα πρέπει να ενθαρρύνουν τέτοιες πρωτοβουλίες για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα στο κόμμα.

  Μεγάλο μέρος των όσων γίνονται σ’ ένα κόμμα αφορούν το ίδιο το κόμμα, αλλά για ένα κόμμα της εργατικής τάξης αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό, εφόσον είναι υπόλογο στα μέλη, τα στελέχη και την ίδια την εργατική τάξη. Στα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ υπάρχει ο τεράστιος πλούτος της τάξης και του κινήματός της. Δεν μπορούμε πχ να ξεχάσουμε το βάθος των ιδεών που αναπτύχθηκαν στον προσυνεδριακό διάλογο σε αντίθεση με την ίδια την Απόφαση του 18ου Συνεδρίου.

  12 /12/ 2010

  ★ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ & ΠΡΑΞΗ
  http://www.theorystudies.blogspot.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s