Το μήνυμα της εκδήλωσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Posted: 21/12/2010 by Β.Χ. in ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Ανταποκρίσεις

Τόπο στα μέλη και τους ανένταχτους! Πολύ θετικό το μήνυμα από την εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τη Δευτέρα στο Σινέ Κεραμεικός. Μπορεί η αίθουσα να μη γέμισε ασφυκτικά, (σ.σ έπαιξε ρόλο και η 24ωρη απεργία Μετρό και ΗΣΑΠ), αλλά γέμισε. Πολύ νεολαία, μεγάλη προσοχή στις ομιλίες και για πρώτη φορά ο τόνος δόθηκε από τους ανένταχτους. Όπως είπε και ο Αλέκος Βερναρδάκης, η συνέλευση αυτή ήταν ένα βήμα μπροστά. Γραπτή εισήγηση του Συντονιστικού, γραπτές παρεμβάσεις από συντρόφους και ομάδες συντρόφων, πολιτισμός συντροφικής αντιπαράθεσης, σεβασμός στο χρόνο ομιλίας (όχι όμως και της προσέλευσης). Αν μπορούσαμε να δώσουμε σε λίγες γραμμές το νόημα της εκδήλωσης αυτό είναι: Στήριξη στους αγώνες, βάθεμα συμφωνίας – αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, ΑΝΤΑΡΣΥΑ των μελών.

Ευτυχώς αποφεύχθηκε μια εκδήλωση θριαμβολογίας. Πολύ σεμνοί όλοι οι ομιλητές, αναφέρθηκαν στην πανελλαδική εκλογική επιτυχία μόνο για να τονίσουν τα καθήκοντα της επόμενης μέρας. «Δύναμη για την ανατροπή του σφαγείου κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ» είναι ο τίτλος της εισήγησης που ξεκίνησε από τη μεγάλη επιτυχία της απεργίας στις 15 Δεκέμβρη και εκτιμά ότι στην Ελλάδα θα οξυνθεί η επίθεση και η πολιτική κρίση. «Μπορούμε να είμαστε πιο τολμηροί στις πρωτοβουλίες και τη δράση μας» συνεχίζει για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ τονίζοντας 5 άξονες: α. Ξεσηκωμός παντού, οι αγώνες και τα σωματεία στα χέρια των εργαζομένων. β. Αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα εργατικής απάντησης στην κρίση. γ. Ανατρεπτική κοινή δράση της αριστεράς. δ. Πάλη για μια άλλη αριστερά. Και ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ των μελών.

Ειδικά στο τελευταίο, αποφασίστηκε πριν το Πάσχα πανελλαδική συνδιάσκεψη με αιρετούς αντιπροσώπους που θα εκλέξουν το νέο συντονιστικό.

Από πολλές ομιλίες έβγαινε η αγωνία να αποκτήσουν λόγο και αρμοδιότητες οι τοπικές επιτροπές. Φαίνεται ότι ακόμα και οι οργανωμένοι σύντροφοι έχουν καταλάβει ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει μια αυτόνομη δυναμική που μπορεί και να φρενάρεται από τις συνιστώσες και τη μικρο-ιδιοκτησιακή νοοτροπία τους, ακόμα και τον ανταγωνισμό τους (ήπιο ή έξαλλο). Πιο οργανωμένη έκφραση αυτής της άποψης και το αναμφισβήτητο κεντρικό πολιτικό γεγονός της εκδήλωσης ήταν το κείμενο συμβολής που συγκέντρωσε 80 υπογραφές ανένταχτων: Είναι ένα 5σέλιδο (6 με τις υπογραφές) που μοιράστηκε όχι σαν πλατφόρμα αλλά σαν θέση. Ξεχωρίζω τις θέσεις του κειμένου για τη «συγκρότηση μετώπου πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων ενάντια στην εφαρμογή των πολιτικών του μνημονίου με αντικαπιταλιστικό πλαίσιο» και για τη μετατροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε «ενιαίο πολιτικό σχηματισμό με εκλεγμένα όργανα και αυτοτελείς διαδικασίες». Επίσης, τονίζεται στο κείμενο η φράση «θεωρούμε ότι αναγκαίο βήμα για την επαναστατική πολιτική αποτελεί η συγκρότηση ενός μαζικού κομμουνιστικού φορέα».

Αέρα από τα κινήματα και τους αγώνες σε εξέλιξη έφεραν με τις τοποθετήσεις τους ο Νίκος Αδαμόπουλος (σκουπίδια), ο Κώστας Σαρρής (ΜΜΕ) και η Παγώνα Στόμη (Κερατέα). Ειδικά η τελευταία, με μια ομιλία υπόδειγμα για το αγωνιστικό ήθος και την ισορροπία στον άξονα μεταφορά εμπειρίας – πολιτική ανάλυση, έκλεψε τις εντυπώσεις. Κράτησα επίσης ένα ωραίο του Τάσου Κατιντσάρου: «Θέλουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ των μελών, όχι των χειροκροτητών» είπε και επίσης ότι «δεν θέλουμε να βάλουμε άλλη μια τελεία στο χάρτη της Αριστεράς». Το σημειώνω γιατί ο σύντροφος απηχεί τις απόψεις της μεγαλύτερης οργάνωσης εντός ΑΝΤΑΡΣΥΑ (αν δεν κάνω λάθος), του ΝΑΡ.

Με μια λέξη: Αισιοδοξία!

Ανταπόκριση και τα «ντοκουμέντα» της εκδήλωσης από τον Χαρίδημο.
Posted by synedriakias at 01:40
Labels: ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s