Παράνομη η σύμβαση παραχώρησης των εργοστασίων ανακύκλωσης

Posted: 31/12/2010 by Β.Χ. in Αριστερά, Αυτοδιοίκηση, Ανακοινώσεις

Συνάντηση είχε σήμερα το πρωί (30-12) ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής με το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής Θέμη Μπαλασόπουλο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το συνολικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα, το θέμα των εργοστασίων δήθεν ανακύκλωσης που προωθούνται σε «συνεργασία» με το ιδιωτικό κεφάλαιο και ιδιαίτερα η προγραμματική σύμβαση για τα 4 εργοστάσια στην Αττική, που επιθυμεί εσπευσμένα να υπογράψει η κυβέρνηση.
Στη συνάντηση εκτιμήθηκε ότι η κυβέρνηση και συγκεκριμένα συμφέροντα αντιτίθενται και εμποδίζουν : Πρώτον την προώθηση μαζικών  προγραμμάτων μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, διαχωρισμού και ανακύκλωσης των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή και σε συνεργασία με τους δήμους, όπως ισχύει στις πιο προηγμένες οικολογικά χώρες της Ε.Ε.Δεύτερον  ότι σε μια εποχή ακραίας λιτότητας, προωθείται η κατασκευή πολλών δεκάδων ΧΥΤΑ/Υ, οι περισσότεροι των οποίων είναι άχρηστοι και που είναι μια τεχνολογία που αποσύρεται σε όλη την Ευρώπη. Τρίτον  ότι θα υπάρξει επιβάρυνση των πολιτών για πολλά χρόνια με κόστος διαχείρισης απορριμμάτων πολλαπλάσιο του σημερινού και Τέταρτο ότι θα υπάρξει περαιτέρω  επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αφού τα υποτιθέμενα εργοστάσια ανακύκλωσης και οι συγκεκριμένοι τρόποι διαχείρισης τους παράγουν «αχρείαστα και άχρηστα» υποπροϊόντα.

Αποφασίστηκε επίσης να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών τους τόσο στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και σε εθνικό επίπεδο.  Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής κατέθεσε ήδη ερώτηση προς την Κομισιόν, με την οποία καταγγέλλεται  ότι η «σύμβαση παραχώρησης» των εργοστασίων ανακύκλωσης είναι φωτογραφική και παράνομη αφού η δημοπράτησή τους γίνεται και για τα 4 εργοστάσια μαζί και όχι ξεχωριστά, όπως επιβάλλει η κοινοτική νομοθεσία.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης το στέλεχος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Παπαδιγενόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Χαρίσης Γιώργος, τα μέλη του Προεδρείου της ΠΟΕ-ΟΤΑ Καραγιαννάκης Θωμάς και Μπιζάς Θωμάς και ο Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΕΣΔΚΝΑ Χάρδας Γιώργος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s