Ζούμε υπό καθεστώς δικτατορίας. Να φερθούμε ανάλογα!

Posted: 15/01/2011 by Β.Χ. in Ελλάδα
Ετικέτες:

http://antisomata.wordpress.com/2011/01/14/

Η χτεσινή, μαφιόζικου τύπου, σύλληψη του στελέχους του ΣΥΝ Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου-Παπαδάτου επιβεβαίωσε την εκτίμηση που έχουν πολλοί εδώ και καιρό. Δεν ζούμε πια σε μια αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ζούμε υπό το καθεστώς μιας ιδιότυπης μεν, αλλά ξεκάθαρης κοινοβουλευτικής δικτατορίας.

Το χτεσινό γεγονός δεν ήταν τυχαίο. Ήταν συνέχεια μια σειράς γεγονότων του τελευταίου διαστήματος. Τι να πρωτοθυμηθούμε… Την έφοδο στο στέκι Ρεσάλτο; Την έφοδο της ομάδας ΔΕΛΤΑ σε διαδήλωση και τον τραυματισμό μέλους του ΕΕΚ; Τον ξυλοδαρμό του γραμματέα της νεολαίας ΣΥΝ; Την επίθεση διμοιρίας των ΜΑΤ στα γραφεία της νεολαίας ΣΥΝ; Τη δολοφονία της μικρής Ρομά από τον «καουμπόη» της ομάδας ΔΙΑΣ; Τη σύλληψη του Μάριου Ζέρβα, καθώς και εκατοντάδων άλλων «στο σωρό»; Την πολιορκία και εκκένωση της κατάληψης Ζαΐμη; Τους ξυλοδαρμούς μεταναστών; Το όργιο τρομοκρατίας στην Κερατέα; Τον χημικό πόλεμο στις διαδηλώσεις; Όλες τις αναίτιες προσαγωγές; Κάπου εδώ η μνήμη μάς εγκαταλείπει…

Εάν στις παραπάνω πράξεις αστυνομικής βίας προσθέσουμε το μνημόνιο, τις μειώσεις μισθών, την ουσιαστική κατάργηση ωραρίου και ασφάλισης, την απελευθέρωση των απολύσεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τις αυξήσεις στα βασικά είδη επιβίωσης, τις αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, την παραχώρηση σε ιδιώτες της υγείας, της παιδείας, των μετακινήσεων, ε, τότε, τι χρείαν έχομεν (άλλων) μαρτύρων;

Το χτεσινό γεγονός όμως –αλλά και η συνολική, απ’ ό,τι φαίνεται, στοχοποίηση του ΣΥΝ– αποδεικνύει ότι πάνε πια οι εποχές που στοχοποιούνταν μόνο οι «πιο επικίνδυνοι». Σήμερα, το σύστημα, στην μετά μνημόνιο εποχή, δεν ανέχεται την ύπαρξη ούτε της παραμικρής φωνής αντίστασης, ούτε κάν αυτή τη light μορφή αντιπολίτευσης που ασκεί ο ΣΥΝ.

Και το παραπάνω είναι κάτι που επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό περί δικτατορίας. Το ίδιο άλλωστε έγινε και στην επταετή χούντα των συνταγματαρχών. Δεν διώχθηκαν μόνο οι κομμουνιστές, οι αναρχικοί, οι αριστεροί. Ακόμη και αστοί-φιλελεύθεροι πολιτικοί διώχθηκαν, ακόμη και πολίτες που πόρρω απέχουν από το να χαρακτηριστούν αριστεροί (ή οτιδήποτε παρόμοιο) σύρθηκαν στα κρατητήρια. Τα ανελεύθερα καθεστώτα φοβούνται και τη σκιά τους. Και γι’ αυτό δεν ανέχονται το παραμικρό.

Χούντα λοιπόν. Και τώρα;

Αρκούν οι τρόποι και οι μορφές πάλης του παρελθόντος για να την αντιμετωπίσουμε; Σίγουρα όχι.

Σήμερα χρειάζεται το κίνημα να δυναμώσει τα εξεγερσιακά-συγκρουσιακά χαρακτηριστικά του. Το τρίπτυχο «αφίσα-πορεία-απεργία», παρότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί, δεν φτάνει. Το κατέβασμα του κόσμου στο δρόμο πρέπει να συνοδευτεί από τη λογική της γενικευμένης σύγκρουσης – και, μάλιστα, όχι μόνο στο κέντρο, αλλά σε όλες τις γειτονιές, σε όλες τις πόλεις και στα χωριά. Σύγκρουσης όχι βέβαια με τις βιτρίνες και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, αλλά με τις δυνάμεις καταστολής του κράτους, όταν αυτές, χωρίς λόγο και αιτία συνήθως, επιτίθενται. Σύγκρουσης με τη μνημονιακή πολιτική μέσω της πολιτικής ανυπακοής και της «λαϊκής στάσης πληρωμών». Με την άρνησή μας να πληρώνουμε για να μετακινούμαστε, για να έχουμε ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο. Με την άρνησή μας να πληρώνουμε την υγεία μας και την παιδεία μας. Τέλος, σύγκρουση με το σύστημα στο σύνολό του, μέσω αυτοδιαχειριζόμενων-συνεργατικών εγχειρημάτων που αμφισβητούν την «αυτονόητη» ύπαρξη αφεντικών, με τη δημιουργία εναλλακτικών δομών κοινωνικής οργάνωσης –ανταγωνιστικών προς τον καπιταλισμό– που θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τον κοινωνικό ιστό από τη διάλυσή του και να αποτελέσουν το σπάργανο όπου θα μπορέσει να αναπτυχθεί μια νέα κοινωνία.

redpunk67

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s