Άρση ασύλου στη Νομική

Posted: 27/01/2011 by Β.Χ. in ΜΕΤΩΠΟ, Μετανάστες
Ετικέτες:

Στο χώρο βρίσκονται οι Αλ. Αλαβάνος, Π. Λαφαζάνης και Θ. Δρίτσας. Πριν από λίγα λεπτά, άντρες της ομάδας Δέλτα, παρουσία εισαγγελέα, έφτασαν πριν από λίγο έξω από το κτίριο, προκειμένου να διαπραγματευτούν με τους κ.κ. Αλαβάνο, Δρίτσα, Λαφαζάνη και τον επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Ν. Γιαννόπουλο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 20:00 λήγει το τελεσίγραφο αποχώρησης των μεταναστών. Αν οι μετανάστες δεν αποχωρήσουν θα επέμβει η αστυνομία.

Οι μετανάστες έθεσαν 3 όρους για την απομάκρυνσή τους από το κτίριο. Να μην υπάρχει 24ωρη αστυνομική παρακολούθηση του νέου κτιρίου, να μπορούν να βρίσκονται στο χώρο και οι αλληλέγγυοι στην κινητοποίησή τους και να γίνει η μετεγκατάστασή τους χωρίς αστυνομική συνοδεία.

Συγκεντρώσεις σε Εξάρχεια, Προπύλαια, Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και Ηράκλειο Κρήτης πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή και θα ακολουθήσουν πορείες συμπαράστασης στους απεργούς. Πλήθος κόσμου έχει σπεύσει στην περιοχή γύρω από τη Νομική. Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Σόλωνος στις 19:00 καλεί η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης….

Νωρίτερα, στη συνέλευσή τους οι μετανάστες απεργοί πείνας αποφάσισαν να μην μετακινηθούν από το κτίριο της Νομικής, επικαλούμενοι τρεις λόγους, τους οποίους αναφέρουν σε γραπτή τους ανακοίνωση. Στο κείμενο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η πρόταση για μετεγκατάστασή τους δεν έγινε δεκτή:

1. Γιατί στον προτεινόμενο χώρο μπορούν να είναι μέσα μόνον οι απεργοί κι όχι αυτοί που τους συμπαραστέκονται.
2. Διότι ο χώρος θα φρουρείται από άνδρες της Αστυνομίας, γεγονός, που εκτιμούν ότι δεν θα λύσει προβλήματα, αλλά αντίθετα, θα δημιουργήσει εντάσεις.
3. Γιατί η προτεινόμενη λύση είναι προσωρινή και όχι μόνιμη.

Αποστάσεις κρατά ο ΣΥΝ

«Σεβόμαστε την ελευθερία έκφρασης και γνώμης, ιδιαίτερα όσων επιλέγουν να αγωνίζονται με οριακές μορφές πάλης. Ωστόσο, θεωρούμε ότι η σημερινή τους στάση δε βοηθά τον αγώνα τους, παρά δίνει άλλοθι στη κυβέρνηση να επιδιώξει τη κατάργηση του ασύλου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός και προσθέτει: «Χρειάζεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα από όλους».

Περισσότερα: http://tvxs.gr/news/ελλάδα/άρση-ασύλου-στη-νομική

Σχόλια
 1. Ο/Η Πάνος Δ. λέει:

  Η ανακοίνωση του ΣΥΝ είναι κατάπτυστη. Εγκαλεί τους μετανάστες που δε δέχτηκαν να πάνε σε ένα κτίριο υπό την 24ωρη παρακολούθηση της αστυνομίας και χωρίς να επιτρέπεται να μπουν μέλη της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης για να δουν αν χρειάζονται κάτι οι μετανάστες! Γιατί αυτοί ήταν οι αρχικοί όροι.
  Το άσυλο κινδυνεύει από όσους παραδέχονται ότι δεν υπάρχει για να στεγάζει τέτοιους πολιτικούς αγώνες. Μα ακριβώς γι’αυτό υπάρχει το άσυλο! Αν είναι δυνατόν να ζητάμε να… μη χρησιμοποιείται για να μην μπει σε κίνδυνο! Τι να το κάνουμε να υπάρχει το άσυλο αν φοβόμαστε να το χρησιμοποιήσουμε;

  • Ο/Η Πάνος Δ. λέει:

   (το τελευταίο πάει και για το συνασπισμό και για το κκε)

  • Ο/Η Παναγιώτης Λ. λέει:

   Κατάπτυστη η ανακοίνωση του ΣΥΝ; Να η ανακοίνωση:
   «Με δεδομένη την αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους απεργούς πείνας, εκτιμούμε πως η αξιοποίηση της πρότασης της Πρυτανείας για την ασφαλή μεταφορά τους σε άλλο χώρο, στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να συνεχίσουν τον αγώνα τους, αποτελεί ηθική τους δικαίωση και αναδεικνύει το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, αποσυσχετίζοντάς το από τον χώρο της Νομικής και το πανεπιστημιακό άσυλο.
   Σεβόμαστε την ελευθερία έκφρασης και γνώμης, ιδιαίτερα όσων επιλέγουν να αγωνίζονται με οριακές μορφές πάλης. Ωστόσο θεωρούμε ότι η σημερινή τους στάση δε βοηθά τον αγώνα τους, παρά δίνει άλλοθι στη κυβέρνηση να επιδιώξει τη κατάργηση του ασύλου.
   Χρειάζεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα από όλους.
   Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Καλούμε την κυβέρνηση να μην αντιδράσει σπασμωδικά, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, χωρίς τη χρήση βίας και τη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου.»
   Να και τι είπε ο Τσίπρας στον Ραγγούση:
   «Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τον Υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις. Διατύπωσε την άποψη ότι ακόμη και τώρα μπορεί να βρεθεί λύση χωρίς άρση του ασύλου και χωρίς χρήση βίας, αρκεί από την πλευρά της κυβέρνησης να γίνουν δεκτά τα τρία αιτήματα που θέτουν οι απεργοί πείνας, προκειμένου να μεταφερθούν ασφαλώς σε άλλο κτίριο.
   Ζήτησε αυτοσυγκράτηση και σε κάθε περίπτωση να μη χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα η παραμονή των μεταναστών στο χώρο για τη χρήση βίας εναντίον τους και την κατάργηση του ασύλου.»
   Εχω την αίσθηση ότι μερικοί αυτό που περίμεναν ήταν η «σταβή» για να βγούνε μετά στα κεραμύδια. Που ήταν όλοι αυτοί που κατηγουρούν τον ΣΥΝ για «δεξιά στροφή» τις πρώτες ημέρες της κρισης; Οταν ο ΣΥΝ ήταν αυτός που δεχόταν όλη την πίεση; Πως εκδήλωσαν την αλληλεγγύη τους τόσο (κι κυρίως) στους μετανάστες, αλλά και στους συντρόφους τους; Που είναι τώρα;
   Αν ήταν «κατάπτυστη» η ανακοίνωση του ΣΥΝ, τοτε αυτή η τοποθέτηση ti είναι;
   «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για να χτυπηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο. Θα έπρεπε να επιδειχθεί ανοχή γιατί οι απεργοί πείνας μετανάστες δεν αποτελούν απειλή, δεν έχουν μαζί τους χασίς, δεν γράφουν συνθήματα στους τοίχους, δεν εμποδίζουν τα μαθήματα, δεν βρωμίζουν το κτήριο»

   • Ο/Η Πάνος Δ. λέει:

    Παναγιώτης Λ. :
    Σεβόμαστε την ελευθερία έκφρασης και γνώμης, ιδιαίτερα όσων επιλέγουν να αγωνίζονται με οριακές μορφές πάλης. Ωστόσο θεωρούμε ότι η σημερινή τους στάση δε βοηθά τον αγώνα τους, παρά δίνει άλλοθι στη κυβέρνηση να επιδιώξει τη κατάργηση του ασύλου.
    Χρειάζεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα από όλους.
    Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

    Ναι, επιμένω πως η ανακοίνωση είναι κατάπτυστη. Στο παραπάνω απόσπασμα κρατά ίσες αποστάσεις και μάλιστα εγκαλεί τους μετανάστες επειδή δε δέχτηκαν να μεταφερθούν σε ένα κτίριο για επτά ημέρες με 24ωρη παρακολούθηση από αστυνομία και χωρίς να επιτρέπεται στους αλληλέγγυους να έχουν επαφή με τους απεργούς πείνας! ΕΥΤΥΧΩΣ οι απεργοί πείνας επέμεναν, σε αντίθεση με την προτροπή του συν να δεχτούν την πρόταση, και τελικά κέρδισαν η παρουσία της αστυνομίας να είναι διακριτική, να μπαίνουν αλληλέγγυοι και το κτίριο να δοθεί για 15 μέρες και όχι μια βδομάδα!
    Τη δήλωση του Αλαβάνου στο τέλος τι μου την τσαμπουνάς, ο Αλαβάνος είμαι; Άλλωστε για μένα ήταν πολύ πιο άξια κριτικής η δήλωσή του περί του ποιος είναι Έλληνας και ποιος δεν είναι παρά αυτή που παραθέτεις. Εκείνη η δήλωση, ναι, ήταν λαϊκίστικη και προσωπικά με ενόχλησε.

 2. Ο/Η ρουφιανος λέει:

  μας λες δηλαδη οτι το συστημα/κατεστημενο προσφερει το ασυλο για να του πας κοντρα (του συστηματος/κατεστημενου);επισης,αναρωτιεται κανεις γιατι προοδευμενες χωρες οπως η Σουηδια,και μαλιστα με σοσιαλιστικη παραδοση,δεν εχουν αντιστοιχο ασυλο;
  για τους ληστες τραπεζων και τους (και καλα) «αντιεξουσιαστες» που ξεφευγουν συχνα μεσω του πανεπιστημιακου ασυλου απο την αστυνομια,τι γνωμη εχεις;

 3. Ο/Η Πάνος Δ. λέει:

  Το άσυλο δεν είναι προσφορά, είναι κατάκτηση και όπως βλέπουμε το λαϊκό κίνημα είναι ανάγκη να το υπερασπίζεται συνεχώς. Κατά τα άλλα κάνε μου μια χάρη, το tvxs έχει γεμίσει φασίστες και εκεί προφανώς τους σηκώνει το κλίμα, δεν μπορείς να αρκεστείς στο να σχολιάζεις εκεί;

 4. Ο/Η ρουφιανος λέει:

  θα το καταργησετε το ασυλο,μην ανησυχεις.οπως καψατε 4 ανθρωπους στην τραπεζα και περιοριστηκαν οι νομιμες διαδηλωσεις.αλλα ηταν Ελληνες,τι σε νοιαζει;οποιος διαφωνει μαζι σου,ειναι φασιστας.μαλιστα.

 5. Ο/Η Λάκης λέει:

  Έξω οι ξένοι,ΜΕΣΑ ΟΙ ΞΕΝΕΣ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s