Τέταρτη «Ημέρα Εξέγερσης» στην Αίγυπτο

Posted: 28/01/2011 by Β.Χ. in Ανταποκρίσεις, Διεθνές κίνημα, Εξεγέρσεις αραβικού κόσμου, Κόσμος, Κινητοποιήσεις
Ετικέτες: ,

Υποχώρηση  εκατοντάδων αστυνομικών από χιλιάδες εξοργισμένους διαδηλωτές πάνω στην γέφυρα!!!!

Ο γεωπολιτικός χάρτης στη Β. Αφρική και τη Μέση Ανατολή οδεύει απ΄ότι διαφαίνεται σε μεγάλες ανατροπές.

ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ, ΕΒΓΑΛΕ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΥΝΕΔΕΣΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΑΠΟ ΤΟ INTERNET!Σείεται η Αίγυπτος, όπου επακολούθησαν ογκωδέστατες και μαχητικότατες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, εναντίον του καθεστώτος Μουμπάρακ, μετά τις προσευχές της Παρασκευής!Σε κάθε πόλη της Αιγύπτου λαμβάνουν χώρα σφοδρότατες συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών αλλά και των δυνάμεων καταστολής. Στις δυνάμεις καταστολής μάλιστα, έχει προστεθεί και ο στρατός, βγήκε στο δρόμο κατόπιν διαταγής του Χόσνι Μουμπάρακ.

 

Οι διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε αραβικές χώρες έχουν περίπου όλες τα ίδια αιτήματα: θέσεις εργασίας, χαμηλότερες τιμές, καταπολέμηση της διαφθοράς αλλά και ανατροπή της απολυταρχίας. Το διαφορετικό που είχε η εξέγερση της Τυνησίας, είναι ότι έδειξε πως η αλλαγή είναι δυνατή όταν οι πολίτες ενεργούν από κοινού. Το παράδειγμα αυτό ακολουθεί και η Αίγυπτος.

Οι Αιγύπτιοι απαιτούν να φύγει ο Μουμπάρακ από την εξουσία, ο οποίος είναι 82 ετών και μάλιστα έχει υπαινιχθεί ότι θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος. Οι πρωτοφανείς, εδώ και τριάντα χρόνια, διαδηλώσεις ανησυχούν τόσο τις ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ, καθώς ο Μουμπάρακ είναι ένθερμος σύμμαχος τους. Η «συμμαχία» αυτή είναι που έχει απομονώσει την Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια, και ένα ισλαμικό καθεστώς στη χώρα θα της δώσει πίσω την επιρροή που είχε παλαιότερα.

«Οπως η Αίγυπτος του Νάσερ πυροδότησε αλλεπάλληλα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα στις περισσότερες αραβικές χώρες που σάρωσαν την αποικιοκρατία, έτσι και τώρα μια ισλαμιστική Αίγυπτος θα οδηγήσει σε επικράτηση ισλαμικών καθεστώτων σε πληθώρα αραβικών κρατών, αλλάζοντας ριζικά τους πολιτικούς συσχετισμούς δυνάμεων», γράφει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Δελαστίκ στο «Έθνος».

Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση στην Αίγυπτο αποτελείται κυρίως από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ θέλουν να προωθήσουν στην εξουσία τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, πρώην πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και τιμημένο με Νόμπελ Ειρήνης το 2005, ο οποίος έφτασε χθες στο Κάιρο. Ο ίδιος δήλωσε «έτοιμος να αναλάβει την εξουσία για μια μεταβατική περίοδο, στην περίπτωση που το ζητήσουν οι διαδηλωτές». Ωστόσο, αν και σε περσινή του επίσκεψη στην Αίγυπτο είχε γίνει δεκτός σαν ήρωας, χθες στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκαν μόνο δημοσιογράφοι και όχι πολίτες.

Διαδηλώσεις

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές με μαζικές συλλήψεις, βίαιη καταστολή και ανεξέλεγκτη χρήση δακρυγόνων. Μετά τους τέσσερις νεκρούς της πρώτης ημέρας, ακόμα δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες, ενώ για σήμερα οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες.

Τελευταίες εξελίξεις

21:45: Γαλλία, ΗΠΑ, Βέλγιο, Γερμανία και Δανία εξέδωσαν τουριστική οδηγία για την Αίγυπτο. Οι παραπάνω χώρες προτρέπουν τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στην Αίγυπτο, ενώ για όσους βρίσκονται ήδη στη χώρα τους συνιστούν την προσοχή και τους συμβουλεύουν να μην βρίσκονται σε σημεία όπου πραγματοποιούνται διαδηλώσεις.

21:30: Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες περίπου 870 διαδηλωτές τραυματίστηκαν στο Κάιρο. Ορισμένοι από τους τραυματίες έχουν χτυπηθεί από σφαίρες και η κατάστασή τους θεωρείται σοβαρή.

20:00: Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές επευφημούσαν τον στρατό την ώρα που περνούσε σε διάφορες περιοχές. Μάλιστα το Al Jazeera δημοσιεύει φωτογραφία που δείχνει διαδηλωτές να έχουν ανέβει πάνω σε στρατιωτικά οχήματα. Τόσο στο Κάιρο, όσο και στην Αλεξάνδρεια αλλά και το Σουέζ οι διαδηλωτές καλούσαν τους στρατιώτες να ταχθούν στο πλευρό τους. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι στρατιώτες σφίγγουν τα χέρια με διαδηλωτές στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο. Ωστόσο σε άλλα σημεία υπήρξαν και συγκρούσεις.

20:15: Στρατιωτικές δυνάμεις έχουν απλωθεί σε όλη την Αλεξάνδρεια, ωστόσο το κλίμα είναι ήρεμο. Διαδηλωτές συζητούν με τους στρατιώτες, ενώ καμμένα αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικά κτίρια συμπληρώνουν το σκηνικό στην πόλη.

20:00: Πολλές οι καταγγελίες για νεκρούς διαδηλωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες έχασαν τη ζωή τους μία γυναίκα στην πλατεία του Καιρουμ, δύο άνδρες στο Σουέζ, ένας διαδηλωτής στην Αλεξάνδρεια και ένας 14χρονος στο Port Said. Όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Αίγυπτο «έλαβαν την εντολή να αναστείλουν τις υπηρεσίες τους σε επιλεγμένες περιοχές», αναφέρει σήμερα σε ανακοίνωση της η Vodafone. Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κάλεσε την αιγυπτιακή κυβέρνηση να θέσει τέρμα στον «χωρίς προηγούμενο» αποκλεισμό των επικοινωνιών στη χώρα.

19:45: Ένα μέλος από την πλευρά του Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι 80.000 άνθρωποι διαδηλώνουν στο Port Said, ενώ ένας 14χρονος έχασε τη ζωή του στην περιοχή κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Ο Amin Iskander, από το κόμμα «Al-Karama», δήλωσε στο Al Jazeera ότι αυτό που πρέπει να κάνει ο Μουμπάρακ είναι να υποσχεθεί ότι αυτές είναι οι τελευταίες ώρες που περνάει στο γραφείο του.

19:30: Η απαγόρευση κυκλοφορίας επιβάλλεται πλέον σε όλη τη χώρα. Αρχικά είχε επιβληθεί μόνο σε Κάιρο, Αλεξάνρεια και Σουέζ. Το Al Jazeera, αλλά και το AP, μεταδίδουν ότι διαδηλωτές επιχειρούν να καταλάβουν το ραδιοτηλεοπτικό μέγαρο στο Κάιρο και το υπουργείο Εξωτερικών.

19:15: Οι διαδηλωτές στο Κάιρο πυρπολούν αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικά κτήρια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και σε άλλες πόλεις έχουν πυρποληθεί γραφεία του κυβερνώντος κόμματός.

19:00: Διάγγελμα πρόκειται να απευθύνει ο Μουμπάρακ μέσω της κρατικής τηλεόρασης αργότερα σήμερα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να ανακοινώσει και ανασχηματισμό. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας» για τη μακροπρόθεσμη ευημερία της Αιγύπτου και η αιγυπτιακή κυβέρνηση θα πρέπει να θεωρεί τον λαό της ως εταίρο, και όχι ως απειλή.

18:30: Στρατιωτικά οχήματα στους δρόμους του Κάιρου και του Σουέζ, σύμφωνα με το Al Jazeera. Δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού δικτύου αναφέρει ότι φωτιά έχει ξεσπάσει στα γραφεία του «Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος» του Μουμπάρακ.

17:40: Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε στο Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια και στο Σουέζ από τις 18:00 σήμερα έως τις 7:00 αύριο (τοπική ώρα). Ωστόσο, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ο κόσμος δεν θα υπακούσει. Έκτακτο διάγγελμα Μουμπάρακ στις 17:45. Το Al Jazeera μεταδίδει πως κρατική ασφάλεια μόλις εισήλθε στο ξενοδοχείο όπου στεγάζονται τα ξένα μέσα.

17:30: Τους περισσότερους δρόμους στην Αλεξάνδρεια έχουν καταλάβει οι διαδηλωτές. Στο Σουέζ ένα ακόμα αστυνομικό τμήμα καταλήφθηκε από τον κόσμο. Στο Κάιρο, έκαναν την εμφάνισή τους στρατιωτικά οχήματα, ενώ η κρατική τηλεόραση αναφέρει ότι ο Μουμπάρακ κάλεσε το στρατό να επιβάλει την τάξη. Οι διαδηλωτές από την πλευρά τους καλούν τον στρατό να ταχθεί με το μέρος τους ενάντια στην αστυνομία. Φωτογραφία από το Al Jazeera δείχνει διαδηλωτές να έχουν ανέβει πάνω σε στρατιωτικό όχημα, με τους στρατιώτες να μην αντιδρούν. Μάλιστα το αραβικό δίκτυο τονίζει ότι αυτό ενδέχεται να είναι σημάδι συμπαράταξης στρατού και διαδηλωτών.

Οι διαδηλωτές στο Κάιρο καλούν την αστυνομία να διακόψει τις επιθέσεις προκειμένου να προσευχηθούν. Οι χριστιανοί αιγύπτιοι υποσχέθηκαν να προστατεύουν τους μουσουλμάνους πολίτες τους κατά την ώρα της προσευχής.

Νωρίτερα

Χιλιάδες άνθρωπoι βγήκαν στους δρόμους μετά τις προσευχές της Παρασκευής. Η αστυνομία κάνει χρήση χημικών αερίων και κανονιών νερού κατά του πλήθους στο Κάιρο. Διαδηλωτές βρίσκονται και στους δρόμους του Σουέζ, στις πόλεις Μανσούρα και Σαρκίγια, όπως και στην Αλεξάνδρεια. Μέλη της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν συλλήψεις. Το Al Jazeera, μεταδίδει ότι οι διαδηλωτές κατέλαβαν την κεντρική πλατεία στην πόλη Suez.

Σύμφωνα με αναφορές χρηστών του Twitter, τα κεντρικά γραφεία του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος στη Μανσούρα, 120 χλμ ΒΑ του Καΐρου, βρίσκεται περικυκλωμένο από 40.000 διαδηλωτών. Πληθαίνουν οι αναφορές για αστυνομικούς που πετούν τη στολή και τα όπλα τους και ενώνονται με τους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με αναφορές, τόσο το ίντερνετ όσο και οι υπηρεσίες γραπτών μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα έχουν μπλοκαριστεί.

Ο Ελ Μπαραντέι αποτράπηκε από τα να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικών της Αιγύπτου, Mustafa al-Fiqi, δήλωσε στο Al Jazeera, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πέσει, ωστόσο, σημείωσε ότι θα πρέπει να πάρει μέτρα για να αντιμετωπίσει την φτώχεια, τη διαφθορά και να δώσει περισσότερη ελευθερία στο λαό.

Από: http://tvxs.gr/news

Σχόλια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s