«Ανάγκη αλλαγής του μεταναστευτικού νόμου»

Posted: 31/01/2011 by Β.Χ. in Ελλάδα, Μετανάστες
Ετικέτες: ,

Aπεργία πείνας των μεταναστών στα Χανιά το 2008..

Τι έλεγαν τότε  στελέχη του ΠΑΣΟΚ..

.

Ανακοίνωσή  με αφορμή την απεργία πείνας των μεταναστών,της μη κυβερνητικής οργάνωσης  «ΑΙΤΗΜΑ»

Νομιμοποίηση μεταναστών
Με αφορμή την απεργία πείνας των 300 μεταναστών στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη θα θέλαμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα.
Μετά την ευρεία νομιμοποίηση του 2001, η Πολιτεία το 2005 και το 2007 προέβη σε πολύ περιορισμένες τακτοποιήσεις της διαμονής των αλλοδαπών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που στο μεταξύ ήλθαν στην Ελλάδα, διαμένουν και εργάζονται στη χώρα, έχουν δηλαδή ήδη δημιουργήσει δεσμούς με τη χώρα μας, να παραμένουν παράνομοι. Η Πολιτεία αρνείται να αναγνωρίσει το γεγονός ότι οι μετανάστες αυτοί έχουν πλέον καταστεί, στην πράξη, τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και τους κρατά στην παρανομία, πράγμα που έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στους ίδιους όσο και στην ελληνική κοινωνία.
Παράλληλα οι προϋποθέσεις που θέτει το ισχύον από το 2005 νομικό πλαίσιο για την ανανέωση της άδειας διαμονής, με κυριότερη την εξάρτηση της ανανέωσης από την υποβολή υψηλού αριθμού ενσήμων, έχουν ως αποτέλεσμα μετανάστες οι οποίοι διέθεταν άδεια διαμονής και ζουν -συχνά με την οικογένειά τους- στην Ελλάδα, να απονομιμοποιούνται και να καταλήγουν παράνομοι. Το γεγονός αυτό επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις σε αυτούς και στα μέλη της οικογένειάς τους, ιδιαίτερα στα παιδιά τα οποία είτε έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα είτε φοιτούν σε ελληνικό σχολείο.
Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν στις απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές ώστε:
– να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν χρόνια στη χώρα μας συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν απονομιμοποιηθεί
-να γίνουν ελαστικότερες οι προϋποθέσεις ανανέωσης της άδειας διαμονής και να λαμβάνουν υπ’όψιν τους δεσμούς που έχουν δημιουργήσει οι μετανάστες στη χώρα μας.
Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να υπενθυμίσουμε και τον συνεχιζόμενο αγώνα των προσφύγων οι οποίοι επίσης διεξάγουν απεργία πείνας διεκδικώντας τα στοιχειώδη νόμιμα δικαιώματά τους. Όπως επισημάναμε και στο από 3/1/2011 Δελτίο Τύπου (www.aitima.gr ):
Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να περιμένουν κι άλλο προκειμένου να γίνουν σεβαστά τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Απαιτούνται άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις που θα βασίζονται στην πιστή τήρηση του διεθνούς προσφυγικού δικαίου και θα διασφαλίζουν τα δικαιώματά τους.

Σχόλια
  1. Ο/Η Πάνος Δ. λέει:

    Η μεγάλη ΞΕΦΤΙΛΑ των πασόκων όμως είναι αυτή:
    http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231076753
    Αφού τότε ήταν «στο πλευρό τους τώρα και πάντα» κλπ κλπ, έρχονται τώρα ως κυβέρνηση να… πάρουν πίσω τις νομιμοποιήσεις που έκανε η νδ, κάτω και από την πίεση του πασόκ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s