Αυθόρμητη πορεία και επακόλουθη δράση στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ από τους Επιβάτες Θεσσαλονίκης

Posted: 06/02/2011 by Β.Χ. in Κινήματα, Κινητοποιήσεις, Κοινωνικός έλεγχος, Uncategorized
Ετικέτες:

Σήμερα υπήρχε το πλέον καθιερωμένο κάλεσμα των Επιβατών Θεσσαλονίκης στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα του Βενιζέλου. Δύο πράγματα διαφέραν από άλλες φορές. Πρώτον, η συγκέντρωση μεταφέρθηκε απέναντι από το άγαλμα καθώς εκεί είχαν ήδη συγκέντρωση αγρότες, και δεύτερον, αντί για απλά να επιβιβαστούμε στα λεωφορεία έγινε μια αυθόρμητη πορεία που ξεκίνησε από το ‘πέταλο’ της Αριστοτέλους και κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας, όπου και ομάδες επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία.

Γύρω στα 150 άτομα συμμετείχαν σήμερα στην κίνηση με πολλά νέα πρόσωπα. Για αρκετούς ήταν η πρώτη φορά και ρωτούσαν ακριβώς τι πρόκειται να γίνει. Κόσμος που έχει παραβρεθεί σε δράσεις παλιότερα υπομονετικά τους εξηγούσε τις λεπτομέρειες.

Από τη μεριά του κοινού, παρατηρώ ότι πολύς κόσμος πλέον έχει αρχίσει να μαθαίνει για το κίνημα και οι υποστηρικτές του πληθαίνουν μέρα με τη μέρα. Δε μου αρέσει να χώνω την κάμερα στις φάτσες των ανθρώπων για να μπορέσω να σας το μεταδώσω μέσω βίντεο, κατεβείτε κι εσείς σε κάποια δράση όπου θα το δείτε και μόνοι σας.

Επίσης σήμερα βγήκαν και οι “οδηγίες προς ναυτιλλομένους” ένας μικρός οδηγός με τα δικαιώματα των επιβατών του ΟΑΣΘ. Μοιράστηκε στον κόσμο, τον παραθέτουμε κι εδώ. Επίσης μην παραβλέψετε και τη Νομική γνωμοδότηση της «Νομικής Αλληλεγγύης» Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

Οι Επιβάτες Θεσσαλονίκης ανανεώνουν το ραντεβού για την Τρίτη και Πέμπτη (8 και 10 Φεβρουαρίου) στις 17:00 στο άγαλμα Βενιζέλου, και το Σάββατο 12 του μηνός στο ίδιο μέρος στις 11:30 η ώρα. Το Σάββατο στις 19 Φεβρουαρίου, καλούν τους πολίτες στο νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης από όπου και θα ξεκινήσει πορεία προς τα γραφεία του ΟΑΣΘ. Πληροφορίες στο blog τους.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ:

Οι επιβάτες των λεωφορείων του Ο.Α.Σ.Θ. πρέπει να γνωρίζουν:

1. Η μη πληρωμή εισιτηρίου δεν είναι ποινικό αδίκημα.

2. Μην δίνετε τα στοιχεία της ταυτότητα σας, σε κάποιον που ισχυρίζεται ότι είναι ελεγκτής, αν δεν σας επιδείξει πρώτα, την υπηρεσιακή του ταυτότητα.

3. Μην δίνετε άλλα προσωπικά σας δεδομένα στον ελεγκτή, πλην των στοιχείων της ταυτότητάς σας.

4. Ο ελεγκτής δεν είναι υπάλληλος, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ποινικού κώδικα, γι’ αυτό η άρνηση να δώσεις τα στοιχεία σου σε αυτόν, δεν συνιστά το αδίκημα της απείθειας.

5. Ο ελεγκτής έχει δικαίωμα να ζητήσει την συνδρομή της αστυνομίας, όταν ο επιβάτης αρνηθεί να δώσει τα στοιχεία της ταυτότητας του. Ο πολίτης δεν είναι υποχρεωμένος να περιμένει την άφιξη των αστυνομικών οργάνων, εφ’ όσον δεν έχει τελέσει ποινικό αδίκημα.

6. Αν τα αστυνομικά όργανα θελήσουν να σας ελέγξουν, πρέπει να τους δώσετε τα πλήρη και αληθινά στοιχεία της ταυτότητάς σας, για να βεβαιωθεί το πρόστιμο.

7. Ο ελεγκτής ή ο οδηγός δεν έχει κανένα δικαίωμα να δεσμεύσει, να συλλάβει, να κρατήσει ή να περιορίσει με οποιονδήποτε τρόπο, τον επιβάτη, ούτε να κλείσει τις πόρτες του λεωφορείου. Αν συμβεί αυτό καλέστε την αστυνομία, καταθέστε μήνυση για παράνομη κατακράτηση και ζητείστε την αλληλεγγύη των συνεπιβατών σας.

8. Απαιτείστε να σας συμπεριφέρονται ευγενικά και με λεπτότητα κατά την διάρκεια του ελέγχου, όπως είναι υποχρεωμένοι.

9. Δεν είναι ποινικό αδίκημα, το να δίνεις το εισιτήριο σου σε συμπολίτη σου, είναι έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης.

10. Αν υπογράψετε την «πράξη βεβαίωσης παράβασης και επιβολής προστίμου», συμπληρώστε και γράψτε κάτω από την υπογραφή σας «με την ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου».

11. Αν δεν θέλετε να πληρώσετε το πρόστιμο που θα σας επιβάλλουν, ελάτε σε επαφή με την κίνηση «ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», για συλλογική νομική αντιμετώπιση.

Σχόλια
 1. Ο/Η george λέει:

  H «Νομική Αλληλεγγύη Δικηγόρων» αποτελείται μάλλον από τους μετανάστες απόφοιτους της Νομικής Σχολής που φιλοξένησε εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Πιθανόν τους έδωσε και πτυχίο και βγάζουν και γνωμοδοτήσεις.
  Πρώτη φορά βλέπω γνωμοδότηση χωρίς υπογραφή του νομικού που την συνέταξε.
  Ποια είναι η θέση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στο σύνολό του.
  Δεν μας ενδιαφέρει η γνώμη του Προέδρου του κ. Λαμτσίδη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζουμε την θέση του αφού συμμετέxει στους ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ σαν ιδρυτικό μέλος.
  Την άποψη ολόκληρου του Δ.Σ. θέλουμε.
  Δικηγόροι είναι και δεν πρέπει να σιγοντάρουν σε τέτοιου είδους πυροτεχνήματα.

 2. Ο/Η kaloylis λέει:

  ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ΑΜΕΣΑ. ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΖΑΜΠΑΤΖΗΔΕΣ!

 3. Ο/Η pantosis λέει:

  Ξεμείναν κάποιοι δικηγόροι από δουλειά και ψάχνουν πελατεία στα πρόστιμα των ΔΙΟΔΙΩΝ και του ΟΑΣΘ. Ωρε ρε μανα μου ξεπεσμός!

 4. Ο/Η ανώνυμος λέει:

  Ξέμεινε ο Πρετεντέρης και η Τρέμη από δουλειά και τρολλάρουνε στα μπλογκ!!!
  Φοβάστε ε;! Καλά οι μετανάστες, καλά κάποιοι ακτιβιστές , αλλά μην και ξεσηκωθούν και οι δικηγόροι, μετά τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς;!
  Πληρώστε εισιτήρια και διόδια και για μας!!!

  «Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους»!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s