«Πως να διαδηλώνεις έξυπνα» …Το «εγχειρίδιο μάχης» τις μέρες των τρομερών οδομαχιών στο Κάιρο!

Posted: 07/02/2011 by ftanei_pia in Ανταποκρίσεις, Γεγονότα, Εξεγέρσεις αραβικού κόσμου, Κόσμος, Κινήματα
Ετικέτες: , , , ,

Το κείμενο μεταφρασμένο στα ελληνικά


 

Το μυστικό βιβλιαράκι της εξέγερσης

`

`

Γράφει ο Γιώργος Σαρρής

`

ταν ο Μπεν Αλι πήρε το αεροπλάνο του και χάθηκε προς άγνωστη κατεύθυνση το σλόγκαν των ημερών στις γύρω χώρες ηταν το

«Η Αίγυπτος δεν είναι Τυνησία».

Ποιός να φανταζότανε τότε οτι η σιδηρά Αίγυπτος των 800000 αστυνομικών,των 500000 μυστικών της ασφάλειας και του μεγαλύτερου στρατού της περιοχής των 500000 στρατιωτών, θα γονάτιζε μπροστά στην ορμή ενός λαού που κανείς δεν μπορούσε να δεί οτι θα βγει στους δρόμους παίζοντας τη ζωή του κορών αγράμματα.

Κι όμως, ο λαός της Αιγύπτου χρησιμοποιώντας όλα τα όπλα που είχε στη διάθεσή του (από τις πέτρες μέχρι την τεχνολογία στο ιντερνετ) και πάνω από όλα πολλαπλασιάζοντας πολλές φορές το κουράγιο του κατάφερε το αδύνατο.

Έθεσε εκτός μάχης την αστυνομία και στη συνέχεια  έφερε το κράτος μπροστά στο αδιέξοδο ενός άγριου αιματοκυλίσματος που θα είχε καταστροφικές συνέπειες, αναγκάζοντας το να υποχωρήσει. Φυσικά ο ρόλος του στρατού ήταν και είναι κρίσιμος και καταλυτικός. Όμως   μέσα στους κόλπους του  υπήρχαν και υπάρχουν διάφορες τάσεις.

Είναι βέβαιο ότι από αυτούς «οι σκληροί» που δεν είχαν ποτέ πρόβλημα με λίγο αίμα παραπάνω στους δρόμους, θα είχαν επικρατήσει με ευκολία αν δεν είχε συμβεί κάτι τρομερά δύσκολο και σημαντικό.  …

Αν εκείνες τις πρώτες 1-2 μέρες,  οι νέοι που πολέμησαν σαν τρελοί την αστυνομία του Μουμπάρακ, δεν είχαν καταφέρει να αντισταθούν αποτελεσματικά και να παραμείνουν παρόντες στις μάχες, ο πολύς λαός που κινητοποιήθηκε τις επόμενες ώρες συγκλονισμένος απ’άυτό που έβλεπε, ίσως να μην είχε κατέβει στο δρόμο.

κείνο το τρομερό τριήμερο λοιπόν, κυκλοφόρησε στους δρόμους του Καίρου από χέρι σε χέρι ένα «Εγχειρίδιο μάχης» με οδηγίες για το πως πρέπει να αντιμετωπισθεί η κατάσταση.

Σ αυτό  αναφερόντουσαν οι στόχοι της εξέγερσης (πτώση Μουμπάρακ, εκδημοκρατισμός κλπ.), αλλά και συμβουλές για το πώς πρέπει να κατεβούν οι Αιγύπτιοι στις διαδηλώσεις, με ποιόν εξοπλισμό, αλλά και οδηγίες μάχης.

Ενα μικρό βιβλιαράκι με 25 σελίδες που έχει τρομερό ενδιαφέρον.

Το βρήκα τυχαία κάνοντας google όταν είδα να αναφέρεται από κάποιον Άγγλο δημοσιογράφο στον Guardian σαν good reading. Ανάμεσα λοιπόν στα τόσα ποστ που έκανα γι αυτήν την τρομερή εξέγερση που μας έχει πάρει το μυαλό, και για χάρη της ιστορίας των γεγονότων αναδημοσιεύω τα πιο ενδιαφέροντα και χαρακτηριστικά κομμάτια.

Το εγχειρίδιο που μοιραζόταν μυστικά από χέρι σε χέρι λεγόταν.

«Πώς να διαδηλώνεις έξυπνα».

Στην αρχή λοιπόν μπαίνουν τα αιτήματα (Πτώση Μουμπάρακ κλπ).

ατόπιν οι στρατηγικοί στόχοι.

1.Κατάληψη σημαντικών κτιρίων

2.Προσπάθεια να κερδηθούν αστυνομικοί με τη μεριά της αντίστασης!(Καμιά σχέση με το»Μπάτσοι γουρούνια-δολοφόνοι» δηλ. και μάλιστα εκεί που μιλάμε για δολοφόνους κανονικούς)

3.Προστασία των αδελφών μας στους δρόμους (Αλληλεγγύη)

Οδηγίες για το πως να κατεβαίνουν στους δρόμους

`

`

Λέει πως πρέπει να δίνουν ραντεβού σε σημεία εκτός κεντρικών δρόμων και μετά να συνεννοούνται για να συναντηθούν με άλλες ομάδες ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι όσο προχωρούν προς το κέντρο, ώστε να μην αποτελούν εύκολο στόχο της αστυνομίας και των ασφαλιτών,

Αν συναντήσουν αστυνομία φωνάζουν συνθήματα θετικά. Και κάπου εκεί δίνει οδηγίες για τα ρούχα και τον εξοπλισμό.

`

Ζακέτα με κουκούλα για προστασία από δακρυγόνα.

Μαντήλα για τα δακρυγόνα και χημικά Γυαλιά για τα μάτια από χρωματοπωλείο.

Ασπίδα που μπορεί να είναι και καπάκι από κατσαρόλα!(για τα γκλομπς)

Σπρέυ μπογιάς για τη μάσκα των αστυνομικών

`

Ένα λουλούδι που να δηλώνει ειρηνική διάθεση Πάνινα παπούτσια.

Και κατόπιν οδηγίες μάχης

Κράτα το έδαφός σου Αιγύπτιε!

Απόκρουση με την ασπίδα και σπρέι.

Και τέλος η χρήση του σπρέι για το παρμπρίζ των αστυνομικών τεθωρακισμένων.

Έκλεινε με συμβουλή για προσοχή να μην πέσει στα χέρια της αστυνομίας

και βέβαια με ένα

«Ζήτω η Αίγυπτος».

Κάπως έτσι λοιπόν ήταν το θρυλικό «εγχειρίδιο μάχης»που έκανε θραύση τις μέρες των τρομερών οδομαχιών με τους 300νεκρούς και τους 3000τραυματίες.

Και νομίζω ότι δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τουλάχιστον γι αυτούς που έπεσε στα χέρια τους, αποτελεί ιστορία που δεν θα ξεχαστεί ποτέ.


Advertisement
Σχόλια
 1. Ο/Η Δ.Ομάδα λέει:

  Ευχαριστούμε!

 2. Ο/Η ΕΟΣ λέει:

  Ας δούμε πως ετοιμάζεται και ο αντίπαλος:
  Διαδηλωτές του ΣΥΡΙΖΑ στην στρατιωτική άσκηση ΚΑΛΙΜΑΧΟΣ!

 3. Ο/Η ανώνυμος λέει:

  από την Κίνα και το Ιράν μέχρι …. κρύος ιδρώτας λούζει τα καθεστώτα. Το καλύτερο είναι που η Κίνα δηλώνει αλληλέγγυη στον αγώνα της Αιγυπτιακής κυβέρνησης για επιστροφή της χώρας στην τάξη
  Σε καθεστώς απομόνωσης οι ηγέτες της ιρανικής αντιπολίτευσης
  Σε κατ’ οίκον απομόνωση από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας παραμένουν ο αντιπολιτευόμενος πρώην πρωθυπουργός του Ιράν Μιρχοσεΐν Μουσαβί και ο πρώην πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Μεχντί Καρουμπί, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του τελευταίου. Οι δύο πολιτικοί ζήτησαν άδεια για διαδήλωση υπέρ του αιγυπτιακού λαού στις 14 Φεβρουαρίου, την οποία αρνήθηκαν κατηγορηματικά οι αρχές όπως κάνουν εδώ και 18 μήνες, σε κάθε αίτημα για διαδήλωση.

  Ο Μεχντί Καρουμπί, πρώην πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου και μία από τις κύριες μορφές της αντιπολίτευσης Ο Μεχντί Καρουμπί, πρώην πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου και μία από τις κύριες μορφές της αντιπολίτευσης των Ιρανών μεταρρυθμιστών, δεν έχει το δικαίωμα να δέχεται επισκέψεις στο σπίτι του μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου, γράφει σήμερα ο ιστότοπός του Sahamnews.
  «Πράκτορες της ασφάλειας (οι οποίοι έχουν περικυκλώσει το σπίτι του Καρουμπί) εμπόδισαν το πρωί έναν από τους γιους του να μεταβεί στο σπίτι του πατέρα του. Είπαν ότι κανένα μέλος της οικογένειάς του με εξαίρεση τη σύζυγό του δεν έχει το δικαίωμα να πάει στο σπίτι του ως τις 14 Φεβρουαρίου», σύμφωνα με το Sahamnews.

  Στον ιστότοπο σχολιάζεται ότι το μέτρο αυτό της απομόνωσης συνδέεται με το αίτημα που κατέθεσε ο Καρουμπί και ο επίσης αντιπολιτευόμενος, πρώην πρωθυπουργός Μιρχοσεΐν Μουσαβί, για την πραγματοποίηση διαδήλωσης στις 14 Φεβρουαρίου, σε ένδειξη υποστήριξης στον αιγυπτιακό λαό.

  Οι Καρουμπί και Μουσαβί έχουν τεθεί εδώ και πολλούς μήνες σ’ ένα καθεστώς που μοιάζει πολύ με αυτό του περιορισμού κατ’ οίκον, καθώς οι έξοδοί τους και οι επισκέψεις που δέχονται ελέγχονται και μερικές φορές περιορίζονται από τις αρχές.

  Οι δύο άντρες ζήτησαν από το υπουργείο Εσωτερικών άδεια για την πραγματοποίηση στις 14 Φεβρουαρίου διαδήλωσης υποστήριξης του αιγυπτιακού λαού, αλλά οι αρχές γνωστοποίησαν σαφώς ότι η άδεια αυτή αποκλείεται να τους δοθεί, όπως συμβαίνει κάθε φορά που ζητούν ανάλογη άδεια εδώ και 18 μήνες.

  Οι αρχές αποφεύγουν μέχρι στιγμής να συλλάβουν και να φυλακίσουν τους Μουσαβί και Καρουμπί για να μην «αγιοποιηθούν», δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας αγιατολάχ Σαντέγ Λαριτζανί.

  Εν τω μεταξύ, μια νέα προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, ο Ταγί Ραχμανί, συνελήφθη το βράδυ της Τετάρτης, αναφέρεται σήμερα στον Sahamnews χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s