ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ….

Posted: 17/02/2011 by Β.Χ. in Αριστερά, ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ
Ετικέτες: ,

θέατρο σκιών

Όταν στον ορίζοντα  σκάνε μύτη  εκλογές…

Χθες συνήλθε η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στην γνωστή γκαρσονιέρα της Βαλτετσίου. Όλοι ήταν εκεί εκτός από την ΔΕΑ, της οποίας η ηγεσία βρίσκεται εις Παρισίους. Είχαν προηγηθεί τα γνωστά κομπρεμί με την Κουμουνδούρου και είχε προσυμφωνηθεί η δημιουργία ενός ενδεκαμελούς (11) οργάνου αποτελούμενο από «…3 ΣΥΝ 3 Μέτωπο 3 ΑΝΑΣΑ  και οι 2 Γλέζος και ΔΙΚΚΗ»
Γι αυτό και η Κουμουνδούρου παραβρέθηκε τρικέφαλη ( Λαφαζάνης, Τσίπρας, Βούτσης). Παραβρέθηκαν βεβαίως οι πρόθυμοι της ΑΝΑΣΑ (Ρόζα, Κόκκινο, Ξεκίνημα) η ΑΚΟΑ με τον αιώνιο αρχηγό της – που έχει από τον 20ο αιώνα – τον Γιάννη Μπανιά, οι δήθεν ανένταχτοι παράγοντες, ο Μ. Γλέζος ο Ν. Γαλάνης ΚΟΕ και ο Γ. Σαπουνάς ΑΠΟ.

Ο Τσίπρας τόνισε στην συνεδρίαση ότι στους 3 των Μετώπου και Ανάσας ο ένας (1) θα πρέπει να εκπροσωπεί τους ανένταχτους. αφού και το Μέτωπο και η Ανάσα έχουν πολλούς ανένταχτους ενώ για το ΣΥΝ δεν υπάρχει πρόβλημα αφού δεν έχει ανένταχτους. Αυτό το 11μελές αυτό όργανο θα καθοδηγεί τον Σύριζα και θα ονομάζεται “Συντονιστικό της Γραμματείας”. Αυτή η απόφαση καταγράφει την θέληση της καθόδου του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές πριν από το καλοκαίρι. Όλοι πλην Γ. Σαπουνά και της Τ. Χριστοδουλοπούλου, έδειχναν να συμφωνούν με κάποιες αποχρώσεις. Ακόμα και η ΚΟΕ συμφώνησε, αν και επισήμανε το ενδεχόμενο όλα αυτά να γίνονται ενόψει επερχόμενων εκλογών.

Επισημαίνουμε ότι για πρώτη φορά – από τότε που ιδρύθηκε – το Μέτωπο παρουσιάστηκε με διαφορετικές απόψεις. Έχει ιδιαίτερη σημασία η τοποθέτηση του Ν. Γαλάνη ο οποίος είπε ότι η ΚΟΕ βρίσκεται σε εσωτερική διαδικασία συζήτησης, τα συζητάει ΟΛΑ, έως και την ΣΠΙΘΑ. Και με αυτό το δεδομένο, αφού όλα είναι υπό συζήτηση, συζητάει και αυτή την πρόταση. Τόνισε επίσης την ανάγκη επανακαθορισμού της πολιτικής συμφωνίας. Ο Γ. Θεωνάς ήταν ολόθερμα μέσα όπως και ο Μ. Γλέζος. Ο Γ. Σαπουνάς ήταν αντίθετος, έθεσε το θέμα της πολιτικής αναξιοπιστίας και του θέματος της δημοκρατίας και πρότεινε αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή πρώτα λειτουργία και 4η Πανελλαδική με Σύριζα μελών και μετά όργανα. Επίσης η Τ. Χριστοδουλοπούλου ήταν αντίθετη και πρότεινε να συμμετάσχουν στο προτεινόμενο όργανο εκλεγμένοι των κινημάτων ενώ υπερτόνισε την πολιτική αναξιοπιστία της αριστεράς. ενώ συμφώνησαν οι άλλοι ανένταχτοι (Τσακνιάς, Σπαθήςκ.λ.π) ο καθένας με τον ιδιαίτερο τρόπο του. Την «Γραμμή» έδωσε ο Π. Λαφαζάνης (ο οποίος δείχνει αναβαθμισμένος) με ολιγόλεπτη τοποθέτηση του, μετά την οποία αποχώρησε αφήνοντας στους άλλους την τελική διαμόρφωση.

Φαίνεται ότι ο ΣΥΝ επιμένει στο να μην θέλει Σύριζα μελών αλλά με την ολόθερμη βοήθεια Γ. Μπανιά και Γ. Θεωνά, οι οποίοι θέλουν στενό όργανο για να μπορούν να συνεννοούνται, επιχειρεί να αναστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως εκλογικό μηχανισμό( όπως την εποχή του Ν. Κωνσταντόπουλου), γιατί φοβάται πως αν οι εκλογές γίνουν πράγματι τον Απρίλιο, θα αποτύχει αν είναι μόνος του.

15-2-2011, 14:00

Σχόλια
 1. Ο/Η VPS λέει:

  ΝΤΡΟΠΗ!

 2. Ο/Η Γιάννης Κ. λέει:

  τι περιμένατε βρε παιδιά, με αυτούς που πήγατε και μπλέξατε; το Μέτωπο έκανε ένα πείραμα στην πλάτη των απλών αριστερών με τις περιφερειακές εκλογές…το πείραμα δεν πέτυχε και τώρα συζητάει η ΚΟΕ ακόμη και με την Σπίθα!!! Εαν ήταν έτσι γιατί κατηγορούσε τότε τον ΣΥΝ που κατέβαζε τον Μητρόπουλο; Καλύτερη είναι η Σπίθα; Φοβερή συνέπεια! Μιλάμε για την απόλυτη ξεφτίλα! Καλά έλεγε ο Σώτος σε άλλο ποστ, οτι τελικά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η επιχορήγηση!!! Μπράβο Β.Χ. που το ανέβασες…

 3. Ο/Η boucq λέει:

  Ντροπή, άθλιοι/ες πασαδόροι/ες,
  δεν πρέπει να διαρέετε τα των συνεδριάσεων των πεφωτισμένων ηγετών μας πριν καθαρογραφούν οι αποφάσεις τους και ανακοινωθούν στο πόπολο. Υποδαυλίζετε έτσι το κίνημα.
  Τέσπα, ας μου εξηγήσει αν κατάλαβε κάποιος/α τί πάει να πει το «εκλεγμένοι των κινημάτων» που υποτίθεται είπε η Χριστοδουλοπούλου. Μόνο αυτή την απορία έχω, τα υπόλοιπα δεν είναι νέα.

 4. Ο/Η ΠΔ λέει:

  Θυμάστε πριν κανα χρόνο που ο Αλαβάνος έλεγε για δημοψήφισμα για το σύμφωνο σταθερότητας και ο Τσίπρας έλεγε ότι αυτά είναι αριστερισμοί;
  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=599531
  Η μόνη έκφραση που μου έρχεται στο μυαλό είναι «πολιτικά λαμόγια»…

  • Ο/Η DG λέει:

   Καλύτερα: «Τα αντανακλαστικά του ΡΑΝ-ΤΑΝ-ΠΛΑΝ». Ή μήπως τον αθωώνω από τον δόλο;

 5. Εγώ νομίζω πως υπάρχει μία αποδοτική λύση για την Αριστερά
  Να χωριστεί σε δύο φορείς.
  Ο ένας φορέας να είναι ο Συνασπισμός μαζί με τους Κουβελικούς και να εκπροσωπούν τη φιλοευρωπαική αριστερά
  Και ο άλλος φορέας να είναι Αριστερό Ρεύμα, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΝΑΝΤΙΑ, ΚΟΕ , ΜΕΤΩΠΟ κλπ και να εκπροσωπούν την αντιευρωπαική, αντισυστημική αριστερά.

  Γιατί δεν είναι αποτελεσματική ούτε η συνύπαρξη όλων, αφού καταλήγει σε διγλωσσία, ούτε η ύπαρξη 150 σχηματισμών- γκρουπούσκουλων που τελικα΄γίνονται γελοίοι και δε τους ψηφίζουν ούτε οι συγγενείς τους…

 6. Ο/Η Ζαγορίτης Δημ. λέει:

  Μετά τη συνεδρίαση της γραμματείας..

  ..Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα, είναι ακόμα χειρότερα.

  Δύο 24ωρα μετά την αιφνιδιαστική και χωρίς καμμιά ενημέρωση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ προχθεσινή συνεδρίαση της γραμματείας, το εντυπωσιακό και λυπηρό συνάμα, δεν είναι οι δικαιολογίες που προβάλλονται για τον τρόπο σύγκλισης (Γ.Θεωνάς) ούτε οι αποφάσεις που πάρθηκαν και που απέχουν παρασάγγες από αυτά που πρότειναν πριν λίγες μόλις μέρες οι 5 (κείμενο των 5 του ΜΑΑ, στις 28/1/2011).

  Το λυπηρό, κατά τη γνώμη μου είναι η ανοχή που δείχνουμε στο συμβάν, και η σιωπηλή αντιμετώπιση (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων που επιβεβαιώνουν τον κανόνα) του άκρως αντιδημοκρατικού αυτού φαινομένου, που μας γυρίζει πολύ πίσω.

  Αυτή είναι η δημοκρατία, η άμεση μάλιστα, που ευαγγελιζόμαστε, και η συμμετοχή μας, στο δρόμο προς το σοσιαλισμό;

  Έτσι βλέπουμε το ΣΥΡΙΖΑ των μελών, που τόσους αγώνες, ανεπιτυχώς, δώσαμε;

  Αλήθεια σύντροφοι και συντρόφισσες, που για τόσα θέματα έχουμε γνώμη, άποψη και καλώς την εκφράζουμε, (π.χ. δεκάδες σχόλια για τη ΣΠΙΘΑ!) για αυτή, την μετά 5 μήνες σπουδαιότατη, εν κρυπτώ στην ουσία, συνεδρίαση δεν έχουμε να πούμε τίποτε;

  Αποδεχόμαστε λοιπόν ότι κάποιοι «φωτισμένοι ηγέτες» μπορούν να αποφασίζουν πριν από μας, για μας, για όλα και να έρχονται ύστερα να πανηγυρίζουν για τις «σημαντικές»* αποφάσεις που πάρθηκαν.

  Ως πότε σύντροφοι και συντρόφισσες, ιδιαίτερα στη σημερινή φλεγόμενη εποχή, στα κορυφαία θέματα θα λειτουργούμε δι’αναθέσεως, περιοριζόμενοι στο ρόλο του χειροκροτητή, του αφισοκολλητή, του διαδηλωτή, του χρηματοδότη και του διακινητή ψηφοδελτίων;

  Λυπάμαι, που αναγκάζομαι να κάνω τέτοιες διαπιστώσεις, και δυό φορές λυπάμαι που, μετά τον αρμαγεδδώνα που ενέσκηψε στην χώρα μας, και βρήκε τους ηγετικούς μας παράγοντες με τις «πυτζάμες» και ανεπαρκείς, δυστυχώς συνεχίζουν να παραμένουν όπως ήταν ,στην συντριπτική τους πλειοψηφία, ώστε να αναγκάζομαι να καταφεύγω στον παραπάνω τίτλο.

  Ο «θεός» της Αριστεράς να βάλει το χέρι του.

  Ζαγορίτης Δημήτρης

  *Για το τι είδους «αποφάσεις» πάρθηκαν προχθές, θα επανέλθω σύντομα

 7. Ο/Η panais λέει:

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  17η Φεβρουαρίου 2011

  Διευκρίνιση για την ανακοίνωση του «γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ»

  Οποιαδήποτε προσπάθεια ενεργοποίησης των διαδικασιών του ΣΥΡΙΖΑ (λειτουργία γραμματείας – διεξαγωγή 4ης πανελλαδικής Συνδιάσκεψης) και της παρέμβασής του σε μια εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία, απαιτεί προσεκτικά βήματα, αίσθηση πως η αποκατάσταση της κλονισμένης εμπιστοσύνης δεν καλύπτεται με εύκολους τρόπους, επαναξιολόγηση και ανάταξη της γενικής εικόνας της Αριστεράς στην κοινωνία.

  Επομένως, κάθε βηματάκι που δεν παίρνει υπόψη τα παραπάνω και γίνεται με βεβιασμένο τρόπο, μπορεί να δημιουργήσει άσχημες συνέπειες. Για παράδειγμα η πρόσφατη ανακοίνωση του «γραφείου τύπου» δεν απηχεί ακριβώς όσα έχουν συμφωνηθεί, ούτε είναι γραμμένη στο πνεύμα των πολύ προσεκτικών βημάτων που πρέπει να γίνουν.

  Ως ΚΟΕ δεν ρωτηθήκαμε καν για το περιεχόμενο, δεν συμφωνούμε σε πολλές διατυπώσεις, δεν (επανα)ξεκινάμε καλά…

  Γραφείο Τύπου ΚΟΕ

 8. Ο/Η Α.Β. λέει:

  Δηλαδή για να καταλάβουμε και όσοι δεν γνωρίζουμε.
  Ποια είναι αυτά που έχουν συμφωνηθεί και η πρόσφατη ανακοίνωση του» γραφείου τύπου» δεν απηχεί;

 9. Ο/Η ftanei_pia λέει:

  Αλήθεια ποιά είναι;
  Γιατί τόσο φειδωλή η ΚΟΕ;
  Δεν έχω, ούτε είχα κανένα πρόβλημα μαζύ της.
  Αυτό όμως δεν σημαίνει και ότι δεν έχω και πολλά ερωτηματικά από την πιό πάνω ανακοίνωση.
  Μόνο θυμίζω ότι η περεστρόϊκα ήδη έκλεισε τα 25 της χρόνια….

 10. Ο/Η κ.κ. λέει:

  Ο κόσμος, οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, έχουμε τρελαθεί! Απο το πρωί μέχρι το βράδυ πληρώνουμε, έμμεσους φόρους, ΦΠΑ 23%, περαιώσεις, ημιυπαίθριους, λογαριασμούς, δεν πάει άλλο. Πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Ναι, να γίνουν διεργασίες εν όψη των εκλογών. Οποιοσδήποτε να βγει εκτός από αυτούς τους πουλημένους καλύτερος θα είναι. Η αριστερά τα έχει κάνει σκατά τόσα χρόνια. Τώρα στην τούρλα του Σαββάτου θα λυθούν τα προβλήματα; Δε γίνεται. Τουλάχιατον να βγουν στις θέσεις εξουσίας κάποιοι καθαροί άνθρωποι, να δούμε τι θα κάνουμε τέλος πάντων. Και τον Θεοδωράκη πρόεδρο της δημοκρατίας! Χίλιες φορές καλύτερος από τη μαριονέτα τον Παπούλια.

  • Ο/Η Παρατηρητικός λέει:

   Γράφεις:
   Και τον Θεοδωράκη πρόεδρο της δημοκρατίας! Χίλιες φορές καλύτερος από τη μαριονέτα τον Παπούλια.

   Στο πολίτευμά μας, αν έχεις διαβάσει το Σύνταγμα, θα είχες διαπιστώσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι μαριονέτα.

   Επίσης, αν ζούσες στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, θα είχες διαπιστώσει ότι όλοι οι πρόεδροι της Δημοκρατίας – επειδή ακριβώς δεν έχουν καμία εξουσία – ήταν όλοι τους μαριονέτες! Να σου θυμίσω, τον Σαρτζετάκη(1985 – 1990) και τον Στεφανόπουλο (1995 – 2005).

   Μάλλον φίλε από καμία οργάνωση της ΣΠΙΘΑ από τον αστερισμό του Σείριου προέρχεται και δεν γνωρίζεις τι ακριβώς συμβαίνει στην χώρα μας! Μάθε λοιπόν και τούτο: Ο Μίκης Θεοδωράκης, τώρα στα γεράματα έγινε μαριονέτα του Γ. Καραμπελιά!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s