Πρωτάκουστες σφαγές στη Λιβύη

Posted: 22/02/2011 by ftanei_pia in Κρατική Τρομοκρατία, Κόσμος, ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ
Ετικέτες: , , , ,

`

(Μετάφραση από Αλ Τζαζίρα, Χαρά Πασαντωνοπούλου )

Οι διαδηλωτές μιλάνε για σφαγή. Οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν χρήση πολεμικών αεροπλάνων, εκρηκτικών και χημικών και οι νεκροί έχουν φτάσει περίπου τους 300.

Οι ένοπλες δυνάμεις που είναι πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι εξαπολύουν μια αιματηρή επιχείρηση για να τον κρατήσουν στην εξουσία, με τους κατοίκους να αναφέρουν πυροβολισμούς σε σημεία της πρωτεύουσας και άλλων πόλεων, ενώ άλλοι πολίτες και ο πρώην πρεσβευτής της χώρας στην Ινδία λένε ότι τα πολεμικά αεροπλάνα χρησιμοποιούνται για να ‘βομβαρδίσουν’ διαδηλωτές.

Σχεδόν 300 άτομα αναφέρεται ότι έχουν σκοτωθεί στη συνεχιζόμενη βία στην πρωτεύουσα και σε όλο το βορρά της Αφρικανικής χώρας, καθώς οι διαδηλώσεις μπαίνουν στη δεύτερη εβδομάδα.

Αυτόπτες μάρτυρες στην Τρίπολη ανέφεραν στο Al Jazeera την Τρίτη ότι καταδιωκτικά αεροπλάνα είχαν βομβαρδίσει την πόλη σε καινούργιες επιθέσεις τους. Ανέφεραν ότι οι ‘μισθοφόροι’ πυροβολούσαν πολίτες μέσα στην πόλη.

Κάτοικοι της γειτονιάς Tajura, ανατολικά της Τρίπολης, είπαν ότι υπάρχουν ακόμη πτώματα στους δρόμους από ταραχές που έγιναν νωρίτερα. Τουλάχιστον 61 άτομα σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα τη Δευτέρα, είπαν μάρτυρες στο Al Jazeera.

Οι διαδηλώσεις στην πετρελαιοπαραγωγό Αφρικανική χώρα, την οποία ο Καντάφι κυβερνά εδώ και 41 χρόνια, ξεκίνησαν στις 14 Φεβρουαρίου, αλλά κορυφώθηκαν μετά από βίαιη κυβερνητική επίθεση που ακολούθησε την ‘Ημέρα της Οργής’ στις 17 Φεβρουαρίου. Οι διαδηλωτές λένε ότι έχουν τώρα στον έλεγχό τους αρκετές σημαντικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης της Βενγκάζης, μετά από ημέρες αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Υπάρχει όμως έντονη επίθεση της κυβέρνησης στις διαδηλώσεις και οι διαδηλωτές σε μια τεράστια αντικυβερνητική διαδήλωση στην πρωτεύουσα την Δευτέρα το απόγευμα είπαν ότι τους επιτέθηκαν καταδιωκτικά αεροπλάνα και δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιώντας εκρηκτικά και χημικά.

‘Αυτό που ζούμε σήμερα είναι πέρα από τη φαντασία. Πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα βομβαρδίζουν αδιακρίτως τη μια περιοχή μετά την άλλη. Υπάρχουν πάρα πολλοί νεκροί.’ Είπε ο Adel Mohamed Saleh σε μια ζωντανή μετάδοση.

‘Όποιος κινείται, ακόμη κι αν είναι μέσα στο αυτοκίνητό του, δέχεται πυρά’

Ο Ali al-Essawi, που παραιτήθηκε από τη θέση του Λίβυου πρεσβευτή στην Ινδία, επίσης είπε στο Al Jazeera ότι καταδιωκτικά αεροπλάνα χρησιμοποιήθηκαν από την κυβέρνηση για να βομβαρδίσουν πολίτες.

Ανέφερε ότι χρησιμοποιήθηκαν εκρηκτικά και χημικά εναντίον διαδηλωτών και ότι ξένοι έχουν προσληφθεί για να πολεμήσουν για την κυβέρνηση. Ο πρώην πρεσβευτής χαρακτήρισε της βία ‘σφαγή’ και ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να μπλοκάρουν τον εναέριο χώρο της Λιβύης για να ‘προστατεύσουν το λαό’.

Ο Καντάφι ελέγχει την Τρίπολι της Λιβύης με μισθοφόρους από άλλες χώρες.

‘Γενοκτονία’

Ο κρατικός σταθμός της Λιβύης ανέφερε ότι ο Σαιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, γιός τους Λίβυου ηγέτη, και (κατά πολλούς)

πολιτικός του κληρονόμος, είπε ότι ένοπλες δυνάμεις είχαν ‘βομβαρδίσει αποθήκες όπλων που βρίσκονται μακριά από κατοικημένες περιοχές’. Αρνήθηκε ότι έγιναν επιθέσεις από αέρος στην Τρίπολη και την Βενγκάζη.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι επιτίθεται σε ‘κρησφύγετα τρομοκρατών’.

Νωρίτερα, ο Ibrahim Dabbashi, πρεσβευτής της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη, είπε ότι ο Καντάφι ξεκίνησε μια ‘γενοκτονία εναντίον του λαού της Λιβύης’.

Στις διαδηλώσεις της Δευτέρας, ακούγονταν πυροβολισμοί στην πρωτεύουσα, με τους διαδηλωτές να επιτίθενται σε αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικά κτήρια, καθώς και στα γραφεία της κρατικής τηλεόρασης.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι έγινε ‘σφαγή’ στην περιοχή Tajura, με οπλοφόρους να πυροβολούν ‘αδιακρίτως’.

Στην περιοχή Fashlum αναφέρθηκε ότι προσγειώθηκαν ελικόπτερα, από τα οποία οι μάρτυρες περιέγραψαν να αποβιβάζονται ‘μισθοφόροι’ και να επιτίθενται σε όσους ήταν στο δρόμο.

Ο Mohammed Abdul-Malek, ακτιβιστής της αντιπολίτευσης που μένει στο Λονδίνο, ήρθε σε επαφή με κατοίκους και ανέφερε ότι ελεύθεροι σκοπευτές έχουν πάρει θέση σε σκεπές σε μια προφανή προσπάθεια να σταματήσουν τον κόσμο να πηγαίνει στις διαδηλώσεις.

Αρκετοί μάρτυρες που μίλησαν στο πρακτορείο Associated Press είπαν ότι οπλοφόροι υπέρ του Καντάφι πυροβολούσαν από αυτοκίνητα εν κινήσει εναντίον ατόμων και κτιρίων.

Η κρατική τηλεόραση την Τρίτη διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκοτώνουν διαδηλωτές ως ‘ψέματα και φήμες’.

Ο φόρος αίματος μεγαλώνει

Η Μπενγκάζη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, η οποία ήταν κεντρικό σημείο της βίαιης αντιπαράθεσης τις τελευταίες ημέρες, τώρα έχει καταληφθεί από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, αφού στρατιωτικές μονάδες εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και ενώθηκαν με τους διαδηλωτές.

Ο αεροδιάδρομος στο αεροδρόμιο της πόλης έχει καταστραφεί , σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό εξωτερικών και

Δύο Λίβυοι σμήναρχοι, χειριστές 2 μιραζ, αυτομόλησαν στην Μάλτα, για να μην βομβαρδίσουν, όπως διατάχθησαν, τους συμπατριώτες τους.

έτσι τα αεροπλάνα δε μπορούν να προσγειωθούν, όπως ανέφερε το Reuters την Τρίτη.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (IFHR) (με έδρα το Παρίσι), οι διαδηλωτές ελέγχουν επίσης το Sirte, το Tobruk στα ανατολικά, καθώς επίσης τις πόλεις Misrata, Khoms, Tarhounah, Zenten, Al-Zawiya και Zouara.

Την Κυριακή, η οργάνωση Human Rights Watch (με έδρα τις ΗΠΑ) είπε ότι τουλάχιστον 233 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα επεισόδια. Αν προστεθούν και τουλάχιστον 61 άτομα που σκοτώθηκαν την Δευτέρα, ο φόρος αίματος από τις 17 Φεβρουαρίου, όταν άρχισαν οι βίαιες συγκρούσεις, φτάνει τους 294 νεκρούς τουλάχιστον.

Source:

Al Jazeera and agencies

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s