ΠΑΣΑ – ΣΥΡΙΖΑ – ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ «ΤΡΕΛΑΣ».

Posted: 25/02/2011 by Β.Χ. in ΜΕΤΩΠΟ, ΠΑΣΑ, ΣΥΡΙΖΑ
Ετικέτες: ,

Αγαπητοί σύντροφοι, δεν συνηθίζω να γράφω στη Λίστα συχνά, προτιμώ να διαβάζω, ισως γιατί και λόγω ηλικίας δεν αγάπησα ιδιαίτερα αυτά τα «διαολομηχανήματα».

Εδώ και πολλές μέρες σκέφτομαι να γράψω τις σκέψεις μου, για το τι συμβαίνει στην Αριστερά και για το τι κάνουμε εμείς, σήμερα που η κατάσταση γινεται ακόμη πιο προβληματική και εκρηκτική, για το μέλλον της στο τόπο μας.Έτσι, δεν άνοιξα τη Λίστα το σ/κ, δεν ξέρω αν έγινε η συνάντηση της Κυριακής ή όχι, και αν έγινε τι αποφασίστηκε, για να γράψω ανεπηρέαστος από μια ακόμη ενδεχόμενη απογοήτευση ή και απο μια ακόμη ενδεχόμενη τόνωση ηθικού.

Σας στέλνω κι εγώ λοιπόν ενα «σεντόνι».

Γνώρισα τη συλλογικότητα μας με το κείμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών, και στη διάρκεια της 3ης Συνδιάσκεψης στο ΣΕΦ γνώρισα κάποιους, (Βαγγελιώ, Δήμητρα, Πόλυ κλπ) και ηλεκτρονικά τους υπόλοιπους. Συντάχθηκα μαζι πιστεύοντας ότι το αίτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών, και η διεκδίκηση των αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών στο εσωτερικό του, θα ήταν ο μοναδικός τρόπος για την αποφυγή του εκφυλισμού του, σε έναν απλό εκλογικό μηχανισμό στην υπηρεσία κάποιων που έβλεπαν τον ΣΥΡΙΖΑ σαν εργαλείο για την στερέωση της θέσης τους στη Βουλή.

Η κίνηση μας αυτή απέτυχε γιατί συνάντησε την λυσσαλέα αντίδραση του ΣΥΝ και γιατί, όπως αποδείχθηκε, ακόμη και αυτοί που αναγκά-στηκαν να υποστηρίξουν την διαδικασία συγκρότησης του, στην πορεία το εγκατέλειψαν.Είμουν κι εγώ απ’ αυτούς που ζητωκραύγαζαν στην τοποθέτηση του σ.Αλαβάνου, που είδα κάποιο φως από τα λεγόμενα του, που υπόγραψα το κείμενο της ΠΑΣΑ για τις εκλογές στην Αττική.

Που πάμε όμως σήμερα;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου στην Αριστερά, φοιτητής το μακρινό 1970, μετράω διασπάσεις και αποχωρήσεις (μονάχα στον πολιτικό χώρο που ανήκα, έχω μετρήσει μέχρι σήμερα πάνω από 10). Οι παραμένοντες πάντα, έβγαζαν φιρμάνια όπου κάθε διάσπαση γινονταν «για την ενδυνάμωση της Ιδεολογικής Καθαρότητας και το ξεσκαρτά-ρισμα της Οργάνωσης, Κόμματος, ή Κινήματος από τον ταξικό εχθρό». Καμμιά αναφορά βέβαια στο αποτέλεσμα που αυτές είχαν στον απλό οπαδό της Αριστεράς, που τον έστελναν είτε σε άλλους χώρους ,είτε στην πλειονότητα του στην απογοήτευση και στην ιδιώτευση, σπίτι του.

Για πρώτη φορά αυτή η πορεία αντιστάφηκε με την ελπιδοφόρο συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, που ξανασυσπείρωσε χιλιάδες Αριστερούς, και τους έδοσε την ελπίδα ότι κάτι θετικό γίνεται στο χώρο.Η δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι πιο σημαντικό έγινε στην Αριστερά, μετά την ΕΔΑ, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

.Η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ βέβαια, δεν ήταν αυτή που όλοι εμείς ονειρευτήκαμε, γιατι προσέκρουσε στο πιο οπισθοδρομικό κομμάτι, από αυτά που συμμετείχαν στην ίδρυση του, που κατάφερε να τον ευνουχίσει πολιτικά και να τον αδρανοποιήσει ουσιαστικά, καταργώντας στην πράξη, αποφάσεις και όργανα.Οι ευθύνες του ΣΥΝ γι’αυτήν την κατάσταση είναι τεράστιες.Όλα αυτά όμως δεν αναιρούν την αναγκαιότητα για την λήψη κάθε δυνατής πρωτοβουλίας για την ανατροπή της κατάστασης αυτής , και τον επανακαθορισμό της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ και την οργανομένη παρουσία του στο Μαζικό Κίνημα.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια πιστεύω ότι εντάσσεται και η πρωτοβουλία του Παππού της Αριστεράς σ.Γλέζου. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς από εμάς που να αμφισβητεί την αγαθή του πρόθεση, και την αγνότητα της κίνησης του. Μην ξεχνάμε οτι ο σ. Μανώλης ήταν αυτός που πολύ πριν από εμάς, μίλησε για τη Αμεση Δημοκρατία και την έβαλε σε εφαρμογή, σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι επαφές του δεν έγιναν σε επίπεδο ίντριγκας, αλλά είχαν στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος για μία ευρύ-τερη συνάντηση, για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει από την κρίση, και όλοι να αρχίσουν να συζητάνε τουλάχιστον μεταξύ τους, πράγμα που ήταν ουσιαστικά αδύνατο πριν από την πρωτοβουλία του.

Το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του, δεν ήταν ότι και το καλύτερο μιας και το όργανο που αποφασίστηκε, δεν έχει και ουσιαστικές διαφορές από την παλιά γραμματεία, κουβαλώντας όλες τις παθογένειες της, ενώ και η απόφαση για την 4η Συνδιάσκεψη πηγαίνει στις καλένδες (ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι).

Το χειρότερο όμως είναι ότι και κάποιοι από αυτούς που υποτίθεται οτι συμφώνησαν, άλλαξαν στάση.Βαδίζουμε ολοταχώς δηλαδή σε μια ακόμη οριστική διάσπαση, με την διαφαινόμενη αποχώρηση συνιστωσών και στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν ξέρω αν ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τον κύκλο του και χρειαζόμαστε κάτι νέο, κάτι ευρύτερο που να συσπειρώνει πλατύτερο κοσμο, βλέπω μονάχα ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε μεταξύ μας, οι «πλατύτεροι» μας μάραναν.

Δεν καταλαβαίνω επίσης γιατί η συλλογικότητα μας θα πρέπει να ταυτιστεί με μια από τις κυκλοφορούσες «τάσεις», και να μην αγωνιστεί για την επικράτηση μιας ενωτικής γραμμής, κόντρα σε όλους αυτούς που ουσιαστικά θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ αποπαίδι της εκλογικής τους τακτικής.

Πιστεύω οτι ο κοσμος της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ δεν αντέχει μια ακόμη Διάσπαση, που θα οφείλεται για μια ακόμη φορά, όχι σε ιδεολογικές διαφορές, αλλά στην απεγνωσμένη προσπάθεια κάποιων να διασφαλίσουν τις καρέκλες τους.

Τέτοιες πραχτικές, όχι μόνον απομακρύνουν τον Αριστερό Πολίτη από την Αριστερά, αλλα ευνοούν και την δημιουργία σχηματισμών με θολό περιεχόμενο. Στην ΣΠΙΘΑ δεν συρρέουν εθνικοσοσιαλιστές και λούμπεν στοιχεία, αλλά πλατύς κόσμος της Αριστεράς, που απογοητευμένος από τα χάλια μας , οδηγείται σε άλλους δρόμους.

Θεωρώ οτι η ΠΑΣΑ δεν πρέπει άμεσα ή έμεσα να συμβάλλει σε μια ακόμη αποπροσανατολιστική διασπαστική κίνηση στα πλαίσια του Αριστερου Κινήματος. Μια τέτοια πολιτική κρίνω ότι είναι απόλυτα δογματική και σεχταριστική.

Προσωπικά δεν είμαι πια διατεθειμένος να μπω στην διαδικασία επιλογής ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΜΕΤΩΠΟ ή ότι άλλο προκύψει, ούτε να έρθω σε σύγκρουση με τους Συντρόφους που θα κάνουν την μια ή την άλλη επιλογή. Αλλη μια φορά Ανένταχτος με συμμετοχή στην Αυτοδιοι-κηση και το μαζικό κίνημα.

Μανώλης Ισιγώνης

Πάρος

Σχόλια
  1. Ο/Η dose pasa nte λέει:

    μια κριτική στο μέτωπο αλληλεγγύης
    https://dosepasa.wordpress.com/2011/08/04/bx380/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s