Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ

Posted: 28/02/2011 by Β.Χ. in Ανταποκρίσεις
Ετικέτες: ,

Μη χαίρεστε, όχι από την κυβέρνηση. Από εκδήλωση για το καινούργιο έργο του Γαβρά που έγινε στην ελληνική εστία του Παρισιού.

Η » ηρωϊκή» αποχώρηση μετά το 6.13….

ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΟΥ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Σήμερα 33ή μέρα της απεργίας πείνας των μεταναστών στην Ελλάδα, η πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους 300 απεργούς πείνας είχε αποφασίσει να παραβρεθεί στην προγραμματισμένη εκδήλωση-αφιέρωμα στο έργο του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά στην Fondation Héllenique (Ελληνική φοιτητική εστία στο Παρίσι). Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε ομιλία του σκηνοθέτη και προβολή της πρόσφατης ταινίας του «Παράδεισος στη Δύση» με θέμα την «παράνομη» μετανάστευση.

Θεωρήσαμε καθήκον μας να συμμετάσχουμε στην εκδήλωση ενημερώνοντας Γάλλους και Έλληνες παρευρισκόμενους για την κατάσταση των απεργών πείνας καθώς και για την ανάλγητη και ανυποχώρητη στάση της κυβέρνησης. Μια ώρα πριν την εκδήλωση, συγκεντρωθήκαμε στο χώρο, αναρτήσαμε πανό στην είσοδο της εστίας και μοιράσαμε το κείμενο αλληλεγγύης στους παρευρισκόμενους. Στη συνέχεια και με την άδεια των διοργανωτών της εκδήλωσης , εισήλθαμε στην αίθουσα προκειμένου να παρακολουθήσουμε τόσο την ομιλία του σκηνοθέτη, όσο και το έργο.

Προς μεγάλη μας έκπληξη, λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, εισήλθε στην αίθουσα ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος. Αυθόρμητα, πήραμε το λόγο ζητώντας την αποχώρησή του από την εκδήλωση. Θεωρήσαμε προκλητική τη σημερινή παρουσία του, την ώρα που αρκετοί από τους 300 έχουν ήδη υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία τους και δύο μόλις μέρες μετά τη μεγαλειώδη γενική απεργία στην Ελλάδα.

Προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε το κοινό για το λόγο της αγανάκτησης μας, τη στιγμή που η διεύθυνση της εστίας επιχειρούσε να παρεμποδίσει την παρέμβασή μας. Φωνάξαμε συνθήματα, τόσο σε αλληλεγγύη με τον αγώνα των μεταναστών στην Ελλάδα, όσο και ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας. Ο Θ. Πάγκαλος μας κάλεσε σε ραντεβού την επόμενη μέρα. Την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να ακούσει την ελληνική κοινωνία (άρα και τους μετανάστες) θεωρούμε οποιαδήποτε πρόσκληση σε φιλική κουβέντα-‘’διάλογο’’ ως εμπαιγμό, υπεκφυγή και τέχνασμα.

Μετά από αρκετή ώρα κι ενώ αρνήθηκε επανειλημμένα να απαντήσει στις ερωτήσεις που αφορούσαν τη στάση της κυβέρνησης σε σχέση με την αντιμετώπιση της απεργών πείνας, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης αποχώρησε λέγοντας «ακυρώστε το» και βρίζοντας οποιονδήποτε τον αποδοκίμαζε. Οι παρευρισκόμενοι αντιμετώπισαν θετικά την παρέμβασή μας και παρέμειναν στη θέση τους ζητώντας τη συνέχιση της εκδήλωσης. Ωστόσο, η διεύθυνση πραξικοπηματικά την ακύρωσε ακολουθώντας πιστά την επιθυμία του.

Η σημερινή εκδίωξη του Θεόδωρου Πάγκαλου από την ελληνική εστία στο Παρίσι έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Τη στιγμή που στα νερά του Αιγαίου πνίγονται μετανάστες, που στον Έβρο χτίζονται τείχη, που 300 άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους και την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση συνεχίζει την αντεργατική επίθεση ενάντια στην ελληνική κοινωνία, τα μέλη της κυβέρνησης δε νομιμοποιούνται ούτε πολιτικά, ούτε και ως φυσική παρουσία.

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ-ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας

Πρωτοβουλία ελλήνων εργαζομένων και φοιτητών στο Παρίσι

Advertisements
Σχόλια
 1. Ο/Η VPS λέει:

  Μπράβο στους /στις σ στο Παρίσιι.
  Να μην αφήσουμε τα παπαγαλάκια να βρίσκουν ησυχία πουθενά.
  Αντίσταση στην επίθεσή τους.
  Επίθεση ιδεολογκή δική μας, παντού, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.
  Μπράβο καικουράγιο στους 300 απεργούς

 2. Ο/Η 2 λέει:

  Κ.Γ.: ( κακός ήχος ) … Ευχαριστώ … και αν έχω χρόνο αύριο να κάνουμε ένα ραντεβού με τον κ. Πάγκαλο ..θα έρθω ….

  1:20 – 1:36 : Μπορώ να σας κάνω μια ερώτηση

  – Ναι

  – Μιλήσατε για δημοκρατικές διαδικασίες και είπατε ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι εκλεγμένη από το λαό. Ο κ. Πάγκαλος πριν από λίγο καιρό ,ένα μήνα περίπου, χαρακτήρισε όλον τον ελληνικό λαό ως «ηλίθιο». Θεωρείτε ότι πρόκειται για μια δημοκρατική συμπεριφορά;

  Κ.Γ : κοιτάτε , να σας πω

  -( αντρική φωνή ) Δεν είναι πλάκα είναι

  Διαδηλώτρια: όχι δεν είναι πλάκα. Έχω όλες τις εφημερίδες, μπορώ να σας τις φέρω αύριο αν θέλετε. Είναι γραμμένο.

  1:45: Διαδηλωτής : μπορούμε αν θέλετε να σας εξηγήσουμε το λόγο αυτού του ακτιβισμού, υπάρχει πολλή παρανόηση…

  Πάγκαλος : ….

  2:30 Δεν ξέρετε τι σημαίνει σεβασμός κ. Πάγκαλος… δεν θα μας δώσετε μαθήματα ανοχής κ. Πάγκαλε
  3:00 Εάν μου επιτρέπετε, είναι αλήθεια ότι οφείλουμε μια εξήγηση στον κ . Γαβρά και σε όλους που φεύγουν και για το νόημα αυτής εδώ της δράσης. Αν βρισκόμαστε εδώ είναι , κυρίως, για να υποστηρίξουμε του 300 απεργούς πείνας , μετανάστες που ( φωνές ) δεν γνωρίζαμε ότι θα ερχόταν σήμερα ο κ. Πάγκαλος. Πρόκειται για μεγάλη τύχη …. το ότι ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης είναι παρών διότι αντιπροσωπεύει, στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει σε ένα προηγμένο βαθμό, θα λέγαμε σε βαθμό ενσάρκωσης την κατάσταση ηθικής αποσύνθεσης της τωρινής ελληνικής πολιτικής … και γι’ αυτό το λόγο βρισκόμαστε εδώ, γιατί θα μιλήσουμε για τη μετανάστευση αλλά θα μιλήσουμε και για την κρίση. Γιατί αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα; Στην Ελλάδα υπάρχει μια μόνιμη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εδώ και δύο χρόνια, από την οποία υποφέρει όλος ο κόσμος, και ξέρω ότι ο κ. Γαβράς είναι από τους ανθρώπους που δεν θεωρούν ότι το σινεμά ή η τέχνη είναι κάτι το ξεκομμένο από την πολιτική. Αυτά τα πράγματα συνδέονται.. ε λοιπόν είναι ευκαιρία να μιλήσουμε γι’ αυτά. Εάν μιλάτε για τους συνταγματάρχες, δεν πιστεύω ότι θα μιλήσουμε μόνο για το τι έκαναν οι άνθρωποι πριν από 42 χρόνια … η κυρία είπε ότι «εγώ ήμουνα στο Πολυτεχνείο», ωραία, αλλά πρέπει να ξέρουμε τι κάνουμε και στο σήμερα σαν πολιτική δράση, αυτό είναι το νόημα της σύνδεσης τέχνης και πολιτικής … Λοιπόν, υπάρχουν μερικές εκατοντάδες μεταναστών, τους οποίους αποκαλούν παράνομους αλλά που δεν είναι διότι ζουν στην Ελλάδα , ίσως και δέκα χρόνια, εργάζονται κανονικά, πεθαίνουν γιατί είναι σε απεργία πείνας, είμαστε εδώ για να ζητήσουμε την υποστήριξη του κ. Κώστα Γαβρά, μια υποστήριξη πολιτική και ως καλλιτέχνη, και για να καταγγείλουμε τον κ. Πάγκαλο και αυτούς που αντιπροσωπεύει, την κρατική πολιτική…η παρουσία μας εδώ δεν έχει καμία σχέση με μποϋκοτάρισμα ή κάτι σχετικό ούτε είναι μια δράση αντί-Γαβρά.

  5: (γυναικεία φωνή ) Δέχεστε να είναι παρών ο κ.Πάγκαλος , με αυτή όλη την κατάσταση;

  5:36 – 5:50 : ο κ.Πάγκαλος σκοτώνει 300 μετανάστες χωρίς χαρτιά, στην Ελλάδα, αυτή την ώρα γι αυτό και εμείς έχουμε μια ερώτηση για τον κ.Πάγκαλο: εάν θα νομιμοποιήσει αυτούς τους ανθρώπους που πεθαίνουν.

  5:50 Ίσως βέβαια αυτά όλα να μην αφορούν τους παρόντες, ίσως είναι εδώ για να κάνουν κάποιες ερωτήσεις σε μια ατμόσφαιρα ευπρέπειας.. Όμως υπάρχει αυτό το επείγον πράγμα, δεν σας ενοχλεί – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εκτιμούμε τα καταπληκτικές ταινίες του κ. Κώστα Γαβρά – να είστε εδώ παρουσία ενός δολοφόνου; Να! Αυτή είναι η ερώτηση!

  6:30 Έξω! Dégage! (Ξεκουμπίσου!)

 3. Ο/Η 2 λέει:

  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Τον λυπηθήκατε; Κακώς! Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του CNN

  http://www.tsantiri.gr/apokalypseis/apokalipsi-ton-lipithikate-kakos-dite-to-vinteo-tou-cnn.html

 4. Ο/Η 2 λέει:

  http://www.topontiki.gr/article/14310

  ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

  Ανοιχτή επιστολή στον κ. Θ. Πάγκαλο

  Από τους Ρεπόρτερ του Δρόμου του «Π». Το κείμενο δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία.

  Παρίσι 27 Φλεβάρη 2011

  Ανοιχτή επιστολή στον κ. Θ. Πάγκαλο

  Κύριε Υπουργέ

  Σαν άνθρωπος, επιστήμονας και αυτόπτης μάρτυρας στη βραδυά προς τιμή του Κώστα Γαβρά στο Παρίσι, λυπούμε ειληκρινά για τη διαστρέβλωση των γεγονότων στην ανακοίνωση σας.

  Δεν έχω καμιά υποχρέωση να σας δώσω αναφορά για τις απόψεις και την ιδεολογία μου, αλλά για να τοποθετούνται τα πράγματα στη θέση τους, αναφέρω ότι δεν είμαι αναρχική, ούτε οπαδός του Σύριζα. Δυστυχώς, γιατί πολύ θα ήθελα να έχω τα νιάτα τους, δεν είμαι ούτε καν φοιτήτρια. 65 χρονών, μόλις πήρα τη σύνταξη μου από το Γαλλικό κράτος μια που το Ελληνικό, ούτε εκείνο των συνταγματαρχών, ούτε των οικογενειών Παπανδρέου, Καραμανλή και υπολοίπων δεν μου επέτρεψε να εργαστώ στη χώρα μου. Έζησα μια ζωή μετανάστρια στη Γαλλία μακριά από τους δικούς μου και την πατρίδα. Τα προβλήματα των ξένων όπου γης, με αγγίζουν ιδιαίτερα.

  Αποφάσισα να παρευρεθώ το Σάββατο στην εκδήλωση για τον Κώστα Γαβρά και την προβλεπόμενη προβολή των έργων του.

  Κανείς μας δεν είχε ενημερωθεί για την παρουσία σας που υπήρξε κεραυνός εν αιθρεία. Η ομάδα των φοιτητών που διαμαρτυρόταν για την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα των μεταναστών απαίτησε να αποχωρήσετε λόγω της πολιτική σας στο θέμα των μεταναστών και της συμπεριφορά σας απέναντι στον Ελληνικό λαό, τους Έλληνες αυτούς που αποκαλείτε καθάρματα. Απαντήσατε ότι δεν αποχωρείτε γιατι εκλεγήκατε από τον Ελληνικό λαό δημοκρατικά. Για την εφαρμογή ποιού προγράμματος εκλεγήκατε κε Υπουργέ; Με πόσα ψέματα ανεβήκατε στην εξουσία; Πόσες χιλιάδες Έλληνες σας αποδοκιμάζουν με τις τεράστιες διαδηλώσεις τους; Για ποιά δημοκρατία μιλάτε; Για κείνη που δέχτηκε την κηδεμονία της Ευρώπης και του ΔΝΤ; Η κυβέρνηση σας έδωσε χώμα, νερό, αέρα και θάλασσα, υποθαλάσσιων χώρων συπεριλαμβαλομένων, στο μεγάλο κεφάλαιο, ελληνικό και ξένο. Σε εκείνους που αποφασίζουν και επιβάλλουν αποφάσεις που δέχεστε με το χαμόγελο και προσπαθείτε να αποδείξετε ότι όταν σας ζητούν 1 τους χαρίζετε 10. Τον πλούτο της χώρας, τον ιδρώτα, την παιδεία και την υγεία των Ελλήνων, το μέλλον της νεολαίας και τη ζωή όλων μας.

  Αναφέρετε στη δήλωσή σας «Η πρωτοφανής αποδοκιμασία του αντιδικτατορικού φιλμ «Ζ» έχει βαθιά πολιτική σημασία και δείχνει για μια ακόμα φορά ότι οι δυνάμεις αυτές ουδέποτε αποδέχθηκαν την κοινοβουλευτική δημοκρατία που με τόσο αίμα κερδήθηκε από τον ελληνικό λαό».

  Ψεύδεστε ασύστολα. Κανείς δεν αποδοκίμασε το «Ζ» και οι φοιτητές δήλωσαν κατ` επανάληψη το ακριβώς αντίθετο. «Τιμούμε τον Κώστα Γαβρά και το έργο του». Προσωπικά πήρα για κάποια στιγμή το λόγο για να πω ότι «τα μηνύματα που βγαίνουν από το έργο του Γαβρά είναι αντίσταση στο φασισμό και τη δικτατορία. Σήμερα στην Ελλάδα δεν έχουμε δημοκρατία αλλά δικτατορία του κεφαλαίου». Η θέση αυτή που τιμά και τον Κ. Γαβρά και το έργο του, χειροκροτήθηκε όπως ακούγεται ξεκάθαρα στα διάφορα βίντεο που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.

  Δεν αποχωρήσατε κύριε Υπουργέ. Οι Έλληνες του Παρισιού σας πέταξαν έξω από το Ελληνικό σπίτι με τα «έξω, έξω» και το θρυλικό πλέον συνθημα « dégage», σύνθημα των ξεσηκωμένων λαών των πρώην Γαλλικών αποικιών, σύνθημα που τρέμουν αυτή τη στιγμή όλοι οι δικτάτορες. Ο Κ. Γαβράς και ορισμένοι παρευρισκόμενοι, ιδιαίτερα ο Πρέσβης και η Πρόξενος, υπηρεσιακώς υποχρεωμένοι, σας ακολούθησαν. Η πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοστατούντων στα γεγονότα φοιτητών, παραμείναμε για πολύ ώρα ακόμα επιμένοντας, μάταια, να γίνει η προβολή των φιλμ. Επιθυμούσαμε να δούμε ή να ξαναδούμε το «Ζ» και να το τιμήσουμε.

  Εσείς χαλάσατε την εκδήλωση, εσείς προσβάλατε ακόμα μια φορά τον Ελληνικό λαό, εσείς χλευάζετε και συκοφαντείτε τη νεολαία του. Αλλά να είστε σίγουρος, ο Ελληνικός λαός, αυτός που εσείς οδηγείτε στην καταστροφή, τον αφανισμό και τα τάρταρα, θα πεταχτεί από ξαρχής, θ` αντριέψει, θα θεριέψει και θα παρασύρει στο διάβα του αυτούς που τον καταπιέζουν, ξεπουλάν τη γη και τον ιδρώτα του στους ισχυρούς, τους έχοντες και κατέχοντες, στο ελληνικό και ξένο αδηφάγο κεφάλαιο.

  Κυριακή Γεροζήση

  Συνταξιούχος ερευνήτρια, βιοχημικός

  Συγγραφέας.

 5. Ο/Η Ανωνυμος λέει:

  Κακήν κακώς εκδιώχθηκε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από τον ιερό ναό Αγίου Βασιλείου στο Περιστέρι όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία για τον 23χρονο αστυνομικό Γιάννη Ευαγγελινέλη.

  Ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον έμπιστο σωματοφύλακά του Μανούσο, ήταν το μοναδικό πολιτικό πρόσωπο που αποφάσισε να πάει στην κηδεία του νεαρού αστυνομικού.

  Όταν όμως οι συγγενείς του Ευαγγελινέλη αντιλήφθηκαν την παρουσία του επιτίμου προέδρου της ΝΔ δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν την οργή τους. Σήκω φύγε, ντροπή σου, τι ήρθες να κάνεις- να μαζέψεις ψήφους, ήταν μερικά μόνο από τα λόγια οργής που εκστόμισαν οι απλοί άνθρωποι που συμπαραστάθηκαν στην οικογένεια Ευαγγελινέλη απευθυνόμενοι στον κ. Μητσοτάκη.

  Ήταν λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι της Πέμπτης. Η οργή και η αγανάκτηση των πολιτών που συνόδευαν το δολοφονημένο μοτοσυκλετιστή της ομάδας ΔΙΑΣ ήταν τόσο μεγάλη, που ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ αναγκάστηκε να φύγει από την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου συνοδευόμενος από τον πιστό του συνεργάτη Μανούσο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s