ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ

Posted: 01/03/2011 by ΔΟ in Αριστερά, Οργανωτικά ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ

Μια απάντηση της ΠΑΣΑ στην Αυγή που δεν δημοσίευσε ποτέ

( Η παρακάτω απαντητική επιστολή γράφτηκε σε απάντηση ρεπορτάζ της Κυριακάτικης Αυγής της 13-2. Την προωθήσαμε σε δύο μέιλ της εφημερίδας στις 14 και 15.2, όπως επίσης και στην ΕΠΟΧΗ,
και αναμείναμε τη δημοσίευσή της σε κάποιο από τα κυριακάτικα φύλλα που ακολούθησαν. Δυστυχώς, αναμέναμε ματαίως. Η πραγματικότητα της αριστεράς μας διέψευσε ξανά, και πολύ φοβούμαστε όχι για τελευταία φορά.
Συμμετέχουμε σε αυτό το μπλογκ με την πίστη ότι η διαδικτυακή επικοινωνία κάνει το διάλογο λίγο πιο εφικτό, δίνει σε περισσότερες φωνές τη δυνατότητα να ακουστούν, και αυτός είναι και ο λόγος που τελικά, έστω και με καθυστέρηση τόσων ημερών, αποφασίσαμε να δημοσιοποιήσουμε τις αντιρρήσεις μας. Γιατί πρέπει να ακουστούν. Δυστυχώς, η τεχνολογία δίνει τρόπους να ακουστείς, μα δεν έχει τρόπο να πείσει κανέναν να ακούσει. Για τους έχοντες ώτα, λοιπόν… )

Μια απάντηση στο ρεπορτάζ του Κ. Ζαγαρά ‘Τα κινήματα εφαλτήριο για το ΣΥΡΙΖΑ’ (Αυγή της Κυριακής, 13.02.2011)

Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι μεμονωμένες φράσεις από την γενική εκτίμηση της ΠΑΣΑ για τη συγκυρία και τους πολιτικούς σχηματισμούς που προσπαθούν να εκφράσουν την αριστερά (από το κείμενο: ΠΑΣΑ – Ποιός αλήθεια είμαι εγώ και που πάω; Δέκα θέσεις και προβληματισμοί της ΠΑΣΑ) χρησιμοποιούνται επιλεκτικά στο ρεπορτάζ του Κ. Ζαγαρά. Το κείμενο χρησιμοποίησε αποκλειστικά και επιλεκτικά την κριτική μας στο Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις που διατυπώσαμε για τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να δίνεται μια στρεβλή εντύπωση των εκτιμήσεων μας. Για το λόγο αυτό και χρήζει απάντησης.

1ον. Σχετικά με τον θετικό, όπως αναφέρεται, απόηχο των άτυπων διαβουλεύσεων και συναντήσεων μεταξύ των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και τη διαφαινόμενη διάθεση αμοιβαίων υποχωρήσεων, αρκεί να επαναλάβουμε ότι:
‘Οι ευκαιρίες στην πολιτική είναι περιορισμένες, και συνήθως η μεγάλη ευκαιρία σε έναν πολιτικό φορέα δίνεται μια φορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, την δυναμική που απέκτησε αρχικά, την κλώτσησε μετά την 1η Πανελλαδική συνδιάσκεψη, περιφρονώντας συγχρόνως το αίτημα για ένα νέο, μεγάλο και δημοκρατικό φορέα. Επικράτησε η λογική της «αιωνιότητας» των κομμάτων και των οργανώσεων, της περιφρούρησης των μελών «μας» από «ξένες» επιρροές, του κομματικού ελέγχου, επιβεβαιώνοντας την τραγική σχέση της (κομμουνιστικής ή ανανεωτικής) αριστεράς, με κάθε έννοια δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε ένα αντιδημοκρατικό μόρφωμα με μια αυτοδιορισμένη ηγεσία, η οποία και τον οδήγησε στην σημερινή συνολική απαξίωση. Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για αυτήν την κατάσταση φέρει η ηγετική ομάδα του ΣΥΝ, που αποτελεί και τον επίτιμο διδάκτορα της ίντριγκας και της κομματικής περιχαράκωσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και οι υπόλοιποι, δεν έχουν τα μεταπτυχιακά τους.’
2ον. Στην επόμενη παράγραφο του ρεπορτάζ αναφέρεται η επίθεση που δέχονται οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, και διαπιστώνεται πως η αρχή έχει γίνει με τα κινήματα ανυπακοής στα διόδια και στις συγκοινωνίες.
Με το δικαίωμα που μας δίνει η συμμετοχή μας σε τέτοια κινήματα, να απαντήσουμε λοιπόν, πως τα κινήματα ανυπακοής αντλούν τη δύναμή τους από πολύμορφα ριζοσπαστικά κομμάτια του κινήματος και, υπό αυτή την έννοια, δεν είναι η αρχή μιας αντιπαράθεσης που θα κορυφωθεί και θα κριθεί αναγκαστικά στη Βουλή.
Είναι σαφές σε όλες-όλους πως η διαφαινόμενη επαναπροσέγγιση των συνιστωσών έχει άρωμα εκλογών, όμως, όπως αναφέρουμε και στο κείμενό μας σχετικά με τις περιφερειακές εκλογές: ‘Στην πραγματικότητα, όσον αφορά την ηγεσία του ΣΥΝ, αυτό που πρυτάνευσε ήταν η παραμονή στα πλαίσια μιας ενδοσυστημικής και «λάϊτ» αντιπολίτευσης, που δεν θα επέσυρε πλέον τους κεραυνούς της «ιεράς συμμαχίας» ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-ΝΔ-ΜΜΕ. Ήταν μια επιλογή για κοινοβουλευτική αυτό-συντήρηση στο πνεύμα του «3%+την ψήφο σας».’ Αρκετοί από την ΠΑΣΑ ανήκαμε στον ‘κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ’ και δηλώνουμε πως δεν σκοπεύουμε να δώσουμε άλλοθι σε τέτοιου είδους πρακτικές.
Όπως έχει άλλωστε δηλωθεί από την ηγεσία του ΣΥΝ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φέρει την ευθύνη για τις κινηματικές διαδικασίες αυτές.
3ον. Σχετικά με την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή περιγράφεται στην τρίτη παράγραφο του ρεπορτάζ, η απάντησή μας βρίσκεται και πάλι στο κείμενο της ΠΑΣΑ: ‘Ο ΣΥΡΙΖΑ ως σχήμα που μπορεί να εκφράσει την ελπίδα του κόσμου της αριστεράς είναι μάλλον «κλινικά νεκρός». Το θαύμα της νεκρανάστασής του, σίγουρα δεν μπορεί να συμβεί, με το εξάμηνο ακινησίας (μορατόριουμ; Ή;!) και με την ανασύστασή του, με μοναδικό σκοπό την είσοδο του ΣΥΝ στην Βουλή, μοιράζοντας και τα ανάλογα εκλογικά μερίδια στους υπόλοιπους.’
Για την κριτική μας στο ΜΑΑ δεν αισθανόμαστε την ανάγκη να προσθέσουμε τίποτα. Στο σημείο αυτό, το ρεπορτάζ στάθηκε υπόδειγμα αντικειμενικότητας…
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, καλό θα ήταν όλοι να γνωρίζουν ότι, αν και η ΠΑΣΑ έχει μπει στο πλοίο, δε σκοπεύει να καταλήξει στο νησί των λωτοφάγων…

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται - παλιά καλή λαϊκή παροιμία


Τα κινήματα, εφαλτήριο για τον ΣΥΡΙΖΑ
Ζαγάρας Κ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/02/2011
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΓΑΡΑΣ

Θετικός είναι ο απόηχος των άτυπων διαβουλεύσεων και συναντήσεων μεταξύ των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, την περασμένη εβδομάδα, καθώς από όλες τις πλευρές φαίνεται να υπάρχει διάθεση αμοιβαίων υποχωρήσεων και πολιτικής συνεννόησης. Η εντολή των πολιτών που στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν το σχήμα παραμένει και αφορά την ανάγκη να συνεχίσει να υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε νέες και σταθερές βάσεις. Το ζητούμενο επίσης είναι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα στελέχη του σχήματος, να υπάρξει “επανεκκίνηση” του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να σταθεί στο πλάι των κοινωνικών αγώνων και κινημάτων που αναπτύσσονται ενάντια στα σκληρά κυβερνητικά μέτρα.
Τη στιγμή μάλιστα που οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς βρίσκονται στο επίκεντρο της επίθεσης που εξαπολύουν συγχρονισμένα κυβέρνηση και κυρίαρχα ΜΜΕ εναντίον τους, η ανάγκη να ξαναπάρει μπρος η μηχανή του ΣΥΡΙΖΑ καθίσταται απαραίτητη και αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές. Ήδη μάλιστα έχει γίνει η αρχή με τα κινήματα ανυπακοής στα διόδια και τις συγκοινωνίες, ενώ η καθημερινή πολιτική σύγκρουση στη Βουλή δείχνει ότι ο αγώνας πρέπει να είναι συνδυασμός των δυο πεδίων, του κοινωνικού και του κοινοβουλευτικού.
Στο μεταξύ, η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται, μετά από ένα μακρό και έντονο διάστημα συγκρούσεων και κρίσης, να εξομαλύνεται. Έπειτα από τις πολλαπλές διαβουλεύσεις, οι εκπρόσωποι των συνιστωσών συγκλίνουν στην άποψη ότι πρέπει άμεσα να επαναλειτουργήσουν οι τοπικές επιτροπές του σχήματος, να υπάρξει κοινή κεντρική εκπροσώπηση, να διευθετηθούν τα ανοιχτά οργανωτικά ζητήματα και να “χτυπήσουν όλα τα σφυριά” πάνω στα ανοιχτά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά μέτωπα της περιόδου. Στις συναντήσεις επίσης μεταξύ των εκπροσώπων των συνιστωσών, τα θέματα που τέθηκαν την προηγούμενη περίοδο παραμένουν στο τραπέζι των συζητήσεων και αφορούν το ζήτημα λειτουργίας της Γραμματείας και τη σύγκλιση της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, το οποίο θέτουν η ΑΝΑΣΑ, το Μέτωπο Α-Α και οι Ενεργοί Πολίτες, ενώ διερευνάται η πρόταση του ΣΥΝ για κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο. με εκπροσώπους των συνιστωσών και ανένταχτους.
Τέλος, στασιμότητα παρατηρείται στις διεργασίες του Μετώπου Α-Α, καθώς η προγραμματισμένη για την αρχή του έτους Πανελλαδική Συνδιάσκεψη «πάγωσε». Την ίδια ώρα η ΠΑΣΑ, που στήριξε το Μέτωπο Α-Α το περασμένο διάστημα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της για το Μέτωπο Α-Α πως «κληρονόμησε τα κουσούρια του ΣΥΡΙΖΑ» σχετικά με τις δημοκρατικές διαδικασίες, ενώ συμπληρώνει πως «εκτιμήσαμε ότι το Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης σε ζητήματα δημοκρατίας, αξίζει μια παράταση χρόνου, που έληξε εύλογα μετά τις εκλογές». Καταλήγοντας αναφέρει πως «οι διαδικασίες και οι αποφάσεις των αμέσως 1-2 επόμενων μηνών θα δείξουν αν έχουμε κάνει λάθος ή είχαμε, σε κάποιο βαθμό, δίκιο» σχετικά με το αν το Μέτωπο Α-Α αποτελεί «το κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που φαινόταν διατεθειμένο να βγάλει κάποια συμπεράσματα από την πορεία του».

Έμμεση παραδοχή ότι πρέπει να φύγουν και αυτοί που οδήγησαν στην κατρκύλα του συστημισμού (;) - γλώττα λανθάνουσα τα αληθή λέγει...

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s