Κυβέρνηση, ένας μεγάλος αλλά επικίνδυνος καρνάβαλος! Oι αλχημείες με τις οικονομικές προβλέψεις του κ. Παπακωνσταντίνου

Posted: 04/03/2011 by ΔΟ in Αριστερά, ΜΕΤΩΠΟ, ΠΑΣΟΚ

Ο υπουργός Οικονομικών  δίνοντας στη δημοσιότητα, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής έως και το 2015, απέδειξε, ότι όχι μόνο ομιλεί άριστα Αγγλικά, αλλά και ότι δύναται να κατακτήσει το πρώτο βραβείο, σε οποιοδήποτε καρνάβαλο ανά τον πλανήτη.

Αντί ειλικρινά, να ομολογήσει την χρεοκοπία της μνημονιακής πολιτικής, παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο για την πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών έως  και το 2015, που δείχνουν- μέσω απλών αριθμητικών υπολογισμών- ότι μετά από 6 χρόνια θυσιών και αίματος του ελληνικού λαού, το χρέος της γενικής κυβέρνησης, θα ανέρχεται στο 153% του ΑΕΠ, όσο προβλέπεται και για το 2011, από 127% το 2009, σύμφωνα με το «βέλτιστο» σενάριο της ίδιας της κυβέρνησης, η οποία σημειωτέον διαψεύδεται ανά τρίμηνο, πόσο μάλλον σε ορίζοντα πενταετίας.

Συμπληρώνοντας τον πίνακα με την πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών, με τους τόκους, το ονομαστικό επιτόκιο δανεισμού και κύρια το Ποσοστό Δημοσίου Χρέους (που  δεν παρουσιάστηκε! πλην αυτού του του 2011) που προκύπτουν από τα προηγούμενα μεγέθη έχουμε τα εξής:

έτη 2011 2012 2013 2014 2015
Πληθωρισμός 2,2% 0,5% 0,7% 1,0% 0,0%
ΑΕΠ -3,0% 1,1% 2,1% 2,1% 2,7%
Δημ.έλλειμμα 7,4% 6,5% 4,9% 2,6% 1,0%
Πρωτογενές έλλειμμα -0,7% 0,9% 3,0% 5,5% 6%
Τόκοι 6,7% 7,4% 7,9% 8,1% 7%
Επιτόκιο Δανεισμού 4,84% 5,03% 5,2% 4,5%
Δημόσιο Χρέος 153,0% 157,1% 157,7% 155,6% 152,7%

Η λογιστική αλχημεία αποκαλύπτεται,  αφού η κυβέρνηση υπολογίζει με ονομαστικά επιτόκια δανεισμού μέχρι 4,5%. Αλήθεια από πού; Από τις αγορές; που όπως δήλωνε θα έβγαινε στα μέσα του 2011. Από νέο δάνειο από την τρόικα; Από το Δ.Ν.Τ.;

Η κυβέρνηση υπολογίζει με πραγματική αύξηση του ΑΕΠ μέχρι και 2,7%, όταν θα ασκήσει συνεχή περιοριστική πολιτική, μέσω συντριπτικών για την κοινωνική συνοχή και το κοινωνικό κράτος, πρωτογενών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού, της τάξης ακόμη και του 6% του ΑΕΠ.

Είναι σαφές, ότι και αυτό το 153% για το 2015, είναι όνειρο θερινής νυχτός, είναι λογιστική απάτη αυτής της κυβέρνησης.  Στην πραγματικότητα ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν όλη τη χώρα, δρομολογώντας νέα εφιαλτικά σενάρια, που το ξεπούλημα θα είναι και αυτό μονόδρομος και τελευταία ελπίδα σωτηρίας.

Η πολιτική αυτή δεν είναι απλώς αδιέξοδη, συνιστά την απαρχή μιας μεγάλης καταστροφής,  ενός νέου κοινωνικού 1922.  Η μόνη σωτηρία είναι να διωχθεί η τρόικα, να φύγει, παίρνοντας μαζί της και αυτή την κυβέρνηση. Το δημόσιο χρέος δεν μπορεί να ελεγχθεί, αν δεν διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Αυτή την αλήθεια πρέπει να επιβάλλουν οι έλληνες πολίτες στους πιστωτές, στην Ε.Ε. και στο αχόρταγο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, μέσα από ένα  παλλαϊκό κίνημα.  Χρειαζόμαστε μια λαϊκή κυβέρνηση, που θα είναι η φωνή του λαού στο εξωτερικό και όχι η φωνή των πιστωτών στο εσωτερικό της χώρας, που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ελλήνων εργαζομένων  και όχι τα συμφέροντα του ευρώ,  των  τραπεζών και των απανταχού ραντιέρηδων του κόσμου.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Αθήνα, 4/3/2011

Σχόλια
  1. Ο/Η geros λέει:

    Ενας φίλος, σε ένα μέιλ που μου έστειλε σχολίασε ένα σημείο της ανακοίνωσης ως εξής: Η πρόαση που λέει οτι το δημόσιο χρέος δεν μπορεί να ελεγχθεί αν δεν διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του, αφήνει θολά σημεία «Μία καλύτερη διατύπωση είναι: Το δημόσιο χρέος δεν μπορεί να ελεγχθεί εάν, τουλάχιστον, ο ρυθμός ανάπτυξης δεν είναι μεγαλύτερος από το επιτόκιο δανεισμού. Και υπό την παρούσα πολιτική και συνθήκες που επιβάλλει η Τρόικα δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Υπάρχει μόνον περαιτέρω συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας και εξάρτησή της από τις εισαγωγές. Έτσι, τόσο το δημόσιο όσο και το εξωτερικό χρέος καθίστανται ανεξέλεγκτα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να γίνει κατανοητό ότι ακόμα κι αν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους διαγραφεί, σήμερα, το πρόβλημα θα ξαναεμφανιστεί σε 5-10 χρόνια, εάν όχι νωρίτερα.»
    Η επισήμανσή του είναι σωστή και γι αυτό την αντιγράφω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s