Κώστας Παπουλής (Γέρος)

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η Ε.Ε. αντιμετωπίζει την πατρίδα μας, όπως μια επιχείρηση υπό εκκαθάριση. Ήταν φανερό εξ’αρχής, ότι το μνημόνιο όσον αφορά τον στόχο της μείωσης του Ποσοστού Δημοσίου Χρέους (Π.Δ.Χ.) θα αποτύχει συνολικά. Δεν είναι τυχαία η επαχθής δανειακή σύμβαση, που προβλέπει την παραίτηση της Ελλάδας από την εθνική της κυριαρχία, και την δυνατότητα κατάσχεσης δημόσιας περιουσίας από τους πιστωτές.

Φτάσαμε, σύντομα λοιπόν στο ξεπούλημα της χώρας, με «αντάλλαγμα» την μείωση του επιτοκίου δανεισμού κατά μία μονάδα και την επιμήκυνση. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το επιτόκιο στην σύμβαση είναι κυμαινόμενο, και μένει να δούμε πόσο η άνοδος των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας, θα το επηρεάσει.

Είχε γίνει σαφές τις προηγούμενες μέρες, από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της τρόικας για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση μείωσης του Π.Δ.Χ., άρα προχωράμε στο σενάριο β, που προβλέπει το ξεπούλημα της πατρίδας μας, όπως εύστοχα είχε διαπιστώσει και η πρόσφατη ανακοίνωση του Μετώπου.

Η πώληση των τελευταίων δημόσιων κερδοφόρων επιχειρήσεων, όμως όχι μόνο δεν θα βελτιώσει την κατάσταση, αλλά θα την επιδεινώσει σημαντικά, γιατί θα πουληθούν για ένα κομμάτι ψωμί και συγχρόνως θα στερηθεί το δημόσιο από σημαντικά έσοδα. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον ΟΠΑΠ, με κέρδη ένα δις εκατό εκ. ευρώ φέτος. Για να γλυτώσει το δημόσιο ένα δις ετησίως από τόκους (με επιτόκιο 5%) θα πρέπει να περικόψει χρέος ίσο με 20 δις ευρώ. Άρα ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να κοστολογηθεί τουλάχιστον 20 δις, πράγμα απίθανο.  Η ΔΕΗ ανάλογα π.χ. είχε 750 εκ. ευρώ κέρδη. Πουλώντας τα μερίδια του π.χ. στην ΔΕΗ και στον ΟΠΑΠ, το δημόσιο είναι βέβαιο ότι θα λάβει ψίχουλα και μακροπρόθεσμα θα ζημιωθεί διπλά. Γιατί δεν είναι μόνο η απώλεια των εσόδων, αλλά και η απώλεια τιμολογιακής πολιτικής. Το ότι θα τιμολογούν ιδιώτες στην ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ και αλλού, δεν οδηγεί μόνο στην εξαθλίωση του λαού, αλλά και στην χρεοκοπία της γεωργίας, επιχειρήσεων κ.α.

Καθώς η χρηματιστηριακή αξία των επιχειρήσεων που συμμετέχει το δημόσιο είναι πολύ μικρή, αναμένεται εκποίηση των πάντων . Μάλιστα τα 50 δις, είναι ο πρώτος γύρος, μια και το «χρέος δεν βγαίνει» ούτε με 200 δις. Άρα τα σενάρια πώλησης-κατάσχεσης φυσικών πόρων, δημόσιας γης, λιμανιών, αεροδρομίων, υποδομών, αλλά και νησιών, σε τελική ανάλυση,  αποδεικνύονται απολύτως πραγματικά.

Συγχρόνως, η οικονομία, δένεται στην στασιμότητα, με τις νέες αλυσίδες, του καινούργιου συμφώνου για το ευρώ, χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική, ενώ είναι γνωστό-από απλά οικονομικά- ότι για να ελεγχθεί το χρέος, πρέπει η ανάπτυξη να είναι μεγαλύτερη από το επιτόκιο δανεισμού.

Το τοπίο ξεκαθαρίζει και φαίνεται πως το «σχέδιο» Ελλάδα, δεν είναι άλλο από την πλήρη μετατροπή της σε μια φτωχευμένη Γερμανική αποικία. Καμία οικονομική απόφαση δεν θα λαμβάνεται στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Το όνειρο του Χίτλερ, τουλάχιστον για την Ελλάδα γίνεται πραγματικότητα.

Το «σχέδιο αυτό της σωτηρίας», όπως το ονόμασε ο Καθηγητής Ι. Στουρνάρας σε άρθρο του στην εφημερίδα το Βήμα (19-9-2010),  συνίσταται στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας-η οποία- μπορεί να δημιουργήσει «πόλους» επενδύσεων σε τομείς όπου η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα: τουριστική κατοικία για εύπορους ηλικιωμένους Γερμανούς και άλλους Βορειοευρωπαίους,  που επιθυμούν να ζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον Ευρωπαϊκό Νότο, πράσινη ενέργεια κτλ, Συνεπώς, η αποπληθωριστική πολιτική του μνημονίου, και η απαξίωση της Ελλάδας, θα κάνει περισσότερο προσιτές τις τιμές γής και των ακινήτων, και θα φέρει πιο κοντά το αναπτυξιακό όραμα του ευρωπαϊκού γηροκομείου με τίτλο: «η πάλαι ποτέ ισχυρή Ελλάς, εντός του ευρώ.»

Συγχρόνως η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, πιέζει τις ελληνικές να επιστρέψουν ρευστότητα 30 δις ευρώ, έως τον Μάη, με προφανή σκοπό να πουλήσουν τις θυγατρικές τους στα Βαλκάνια, η να πουλήσουν και δικά τους δάνεια μισοτιμής, ώστε και αυτές να μεταβιβαστούν φτηνά στις μεγάλες ευρωπαϊκές αργότερα. Έτσι οι έλληνες τραπεζίτες κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν τις τράπεζες τους, δείγμα της επιθετικότητας του Γερμανικού κεφαλαίου, το οποίο συνάμα, σύσσωμο απαιτεί σκληρή στάση εναντίον της Ελλάδας. Το τελευταίο σημαντικό εργαλείο οικονομικής πολιτικής παραδίδεται και αυτό στους ξένους πιστωτές.

Τα αδιέξοδα για την εντός ΟΝΕ-Ε.Ε. ελληνική οικονομία, είναι προφανή και για τον ίδιο τον ελληνικό αστισμό, και αποδεικνύεται ότι η μεγάλη ιδέα της ΟΝΕ,  έχει ανάλογες επιπτώσεις με την παλιά μεγάλη ιδέα της Μεγάλης Ελλάδας και οδηγεί σε μια νέα κοινωνική και εθνική μικρασιατική καταστροφή.

Απέναντι στο χρέος όμως, η Αριστερά δεν κάνει το ιστορικό χρέος της. Κυνηγάει χίμαιρες, όπως την ευνοϊκή αναδιάρθρωση του χρέους «εντός της Ευρώπης», η την δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου, όταν μοναδική λύση πια, προβάλλει η αποχώρηση της Ελλάδας από το σύστημα ευρώ-Ε.Ε., που δημιούργησε το εξωτερικό χρέος της χώρας, και η «εκτός Ευρώπης», διαπραγμάτευση και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και η δραχμοποίησή του, μέσω της δημιουργίας ενός ανάλογου  πολιτικού μετώπου. Ήδη οποιαδήποτε Ελληνική κυβέρνηση, θα έπρεπε να είχε αρχίσει τις διαπραγματεύσεις της αποχώρησης. Όταν όμως η Αριστερά ξυπνήσει από τον βαθύ λήθαργο, τότε θα αντικρύσει την πραγματικότητα μιας χώρας υπό διαρκή χρεοκοπία και εκποίηση, και τότε τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα.

Σχόλια
 1. Ο/Η sotiris λέει:

  Να μην ξεχνάμε : Το αίσχος της σύμβασης δανεισμού:

  http://paratolmo.blogspot.com/2010/12/blog-post_2469.html

 2. Ο/Η Σώπα καλέ! λέει:

  1. Να πουλήσουν την Ακρόπολη και όλους τους αρχαιολογικούς χώρους! Έτσι κι αλλιώς δεν είναι δικά μας, ούτε αυτή η πώληση θα επηρεάσει σε τίποτα την καθημερινότητα των εργαζομένων σε αντίθεση με τις παραλίες και άλλα ανάλογα ακίνητα που έχουν πραγματική αξία χρήσης…

  2. Μακάρι η χώρα μας να είναι μια φτωχευμένη Γερμανική αποικία , διότι έτσι και χειρότερα ήταν η Ανατολική Γερμανία την εποχή της προσάρτησης, και σήμερα έχει γίνει αγνώριστη.

  3. Επίσης αν ισχύει ότι οι έλληνες τραπεζίτες κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν τις τράπεζες τους, δείγμα της επιθετικότητας του Γερμανικού κεφαλαίου, μακάρι να τις χάσουν! Ουδόλως ενδιαφέρει τους εργαζόμενους το ιδιοκτησιακό καθεστώς των τραπεζών.

  4. Επίσης ακόμα καλύτερα αν ισχύει ο ισχυρισμός ότι Τα αδιέξοδα για την εντός ΟΝΕ-Ε.Ε. ελληνική οικονομία, είναι προφανή και για τον ίδιο τον ελληνικό αστισμό, και αποδεικνύεται ότι η μεγάλη ιδέα της ΟΝΕ,  έχει ανάλογες επιπτώσεις με την παλιά μεγάλη ιδέα της Μεγάλης Ελλάδας και οδηγεί σε μια νέα κοινωνική και εθνική μικρασιατική καταστροφή Μπουρδέλο να γίνει, μπας και δούμε άσπρη μέρα!…

 3. Ο/Η Δεν μασάμε! λέει:

  Δεν θέλουμε άλλους εθνοσωτήρες, που θέλουν να σώσουν την «εθνική οικονομία», και το «εθνος» από την καταστροφή! Αν μας κάτσουν στο σβέρκο, πάλι οι εργαζόμενοι θα τα πληρώσουν. Όποιος πραγματικά ονειρεύεται μια «άλλη κοινωνία» το τελευταίο πράγμα για το οποίο πρέπει να ενδιαφέρεται είναι η σωτηρία του ελληνικού καπιταλισμού και της ελληνικής αστικής τάξης, όπως κάνει ο συντάκτης του άρθρου, ο οποίος παραλείπει να μας εξηγήσει πως απ’ όλα αυτά θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι

  Στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί στην ανάλυσή του, τα ίδια επιχειρήματα με τον Σημίτη:

  Ο Σημίτης έλεγε κάνετε υπομονή να μπούμε στην ΟΝΕ, να «αναπτυχθεί» ο καπιταλισμός και να επωφεληθούν και οι εργαζόμενοι από αυτή την «εθνική ανάπτυξη». Και πράγματι σημειώθηκε αυτή η ανάπτυξη, αλλά δεν κέρδισαν και πολλά πράγματα οι εργαζόμενοι. Τώρα όμως που βρίσκεται σε κρίση, καλούνται να πληρώσουν την μερίδα του λέοντος.

  Ο συντάκτης του άρθρου, λέει ακριβώς τα ίδια πράγματα με τον Σημίτη, υπόσχεται και αυτός πάλι μια ανάπτυξη του καπιταλισμού διαφορετική απ’ αυτή που θέλουν οι ίδιοι οι καπιταλιστές (πως θα γίνει αυτό το μαγικό κόλπο δεν μας το αναλύει), στην οποία θεωρεί ότι τα βάρη αυτής της ανάπτυξης θα πρέπει να τα πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι. Και είναι προφανές διότι αυτά που χάθηκαν, όπως ο 13ος και ο 14ος μισθός τα θεωρεί δεδομένα και γι’ αυτό δεν ασχολείται μαζί τους. Ούτε βέβαια μπαίνει στον κόπο να μας πει πότε θα τα πάρουν πίσω οι εργαζόμενοι! Νοιάζεται όμως για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών μήπως και καταστραφούν, τις οποίες όμως δεν τις έχουμε μαζί

 4. Ο/Η Raindog λέει:

  @Σώπα καλέ

  Αριστερισμός: το ανώτερο (;) στάδιο του Μηλιο-ισμού.

  :-)

  @Δεν μασάμε:

  Ώστε έτσι ο Γέρος ε; Δουλεύει για τις τράπεζες ο άθλιος Σημιτιστής…

  Συγκέντρωση έξω από το σπίτι του ΤΩΡΑ!

  :-)

  • Ο/Η Δεν μασάμε! λέει:

   @Raindog

   Αυτό πως το καταλαβαίνεις;


   Συγχρόνως η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, πιέζει τις ελληνικές να επιστρέψουν ρευστότητα 30 δις ευρώ, έως τον Μάη, με προφανή σκοπό να πουλήσουν τις θυγατρικές τους στα Βαλκάνια, η να πουλήσουν και δικά τους δάνεια μισοτιμής, ώστε και αυτές να μεταβιβαστούν φτηνά στις μεγάλες ευρωπαϊκές αργότερα. Έτσι οι έλληνες τραπεζίτες κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν τις τράπεζες τους, δείγμα της επιθετικότητας του Γερμανικού κεφαλαίου, το οποίο συνάμα, σύσσωμο απαιτεί σκληρή στάση εναντίον της Ελλάδας. Το τελευταίο σημαντικό εργαλείο οικονομικής πολιτικής παραδίδεται και αυτό στους ξένους πιστωτές.

   Μόνο κανένα «πατριώτη» μας τραπεζίτη φαντάζομαι ότι μπορεί να σκέπτεται έτσι!

   • Ο/Η Δεν μασάμε! λέει:

    Βέβαια από μια άλλη άποψη είναι κατανοητός αυτός ο τρόπος σκέψης του Γέρου: Οι αγρότες από την Λάρισα, που δεν είναι τόσο «πατριώτες» και δεν νοιάζονται για τις ελληνικές τράπεζες, είχαν επενδύσει σε «τοξικά» χαρτιά και την πάτησαν….

    Ηθικό δίδαγμα: Πάρε παπούτσι από τον τόπο σου, ας είναι και μπαλωμένο…

    Να το βάλουμε και για θέμα έκθεσης στο γυμνάσιο, όπως βάζανε παλιά για την αποταμίευση και οι καλύτερες εκθέσεις βραβεύονταν με ένα κουμπαρά του «ταχυδρομικού ταμιευτήριου»….

 5. Ο/Η Ψ-στέργιος λέει:

  Είναι απίστευτο αυτό που γίνεται και κυρίως αυτό που θα γίνει. Οι κυβερνώντες και οι πέριξ αυτών μετατρέπουν μια ολόκληρη χώρα σε ιδιωτική επιχείρηση που όταν χρεοκωπεί, εκποιεί κινητά και ακίνητα, έμψυχα και άμψυχα! Αυτό δεν έχει προηγούμενο, αλλάζει τα παγκόσμια ιστορικά δεδομένα!! Είμαστε πια τόσο κοιμισμένοι??
  Και αυτή η ΕΛΕ αρχίζει και ξεφτίζει πια. Μέχρι που και ο Τσίπρας τη μετέτρεψε σε παρωδία κοινοβουλευτικών διαδικασιών, σαν τις υπόλοιπες που έχουμε δει και πήγε το μαχαίρι στο κόκκαλο! Η ΕΛΕ είναι μια διαδικασία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όταν η χώρα θα έχει πρώτα ανακτήσει την νομισματική και γενικώς οικονομική αυτονομία. Δεν μπορείς να είσαι υπό τη σκέπη της ΕΚΤ και να δρομολογείς (μονομερώς, με δική σου πρωτοβουλία) την αναδιάρθρωση (μαγειρεύοντας τη ζημιά των τραπεζών του κέντρου!!!) Δεν είναι ευνόητο?

 6. Ο/Η Δ.Π. λέει:

  Μερικοί, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Οπου σχεδόν πήγε το ΔΝΤ, οι τράπεζες πηγαίνουν σε ξένα χέρια. Στην Ελλάδα που το δημόσιο ελέγχει εμμέσως η αμέσως ενα κομμάτι του τραπεζικού τομέα, θα χάσει κάθε έλεγχο της κατάστασης. Αυτό ενδιαφέρει, εκτός αν πιστεύει κανείς οτι το τραπεζικό σύστημα δεν είναι ένα σημαντικό οικονομικό εργαλείο. Σκεφτείτε μόνο τι θα πάθουν οι αγρότες αν η αγροτική πουληθεί σε καμία Γερμανική τράπεζα.
  Επίσης το οτι ο ελληνικός αστισμός απειλείται να χάσει τον έλεγχο του τραπεζικού τομέα-οπως εχει επησημάνει τελευταία και ο Λαπαβίτσας-, δείχνει οτι οι εξελίξεις έχουν ξεφύγει απο τον ελεγχό του και προσπαθεί να περισώσει οτι μπορεί.
  Τέλος την Παρασκευή πέρασε τροπολογία στην βουλή, όπου δίνεται το δικάιωμα στην Τράπεζα της Ελλάδας να κόψει χρήμα-αλλά Ιρλανδία-για να χρηματοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό απο την μια επιβεβεβαιώνει το άρθρο και απο την αλλη δείχνει οτι θα δώσει μάχη ο ελληνικός αστισμός να κρατήσει το τραπεζικό του σύστημα.
  Δυστυχώς ως συνήθως, ορισμένοι σχολιάζουν χωρίς να σκέφτονται. Αν μπορούν βέβαια, με αυτά που γράφουν.

 7. Ο/Η Δ.Π. λέει:

  Μερικοί, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Οπου σχεδόν πήγε το ΔΝΤ, οι τράπεζες πηγαίνουν σε ξένα χέρια. Στην Ελλάδα που το δημόσιο ελέγχει εμμέσως η αμέσως ενα κομμάτι του τραπεζικού τομέα, θα χάσει κάθε έλεγχο της κατάστασης. Αυτό ενδιαφέρει, εκτός αν πιστεύει κανείς οτι το τραπεζικό σύστημα δεν είναι ένα σημαντικό οικονομικό εργαλείο. Σκεφτείτε μόνο τι θα πάθουν οι αγρότες αν η αγροτική πουληθεί σε καμία Γερμανική τράπεζα.
  Επίσης το οτι ο ελληνικός αστισμός απειλείται να χάσει τον έλεγχο του τραπεζικού τομέα-οπως εχει επησημάνει τελευταία και ο Λαπαβίτσας-, δείχνει οτι οι εξελίξεις έχουν ξεφύγει απο τον ελεγχό του και προσπαθεί να περισώσει οτι μπορεί.
  Τέλος την Παρασκευή πέρασε τροπολογία στην βουλή, όπου δίνεται το δικάιωμα στην Τράπεζα της Ελλάδας να κόψει χρήμα-αλλά Ιρλανδία-για να χρηματοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό απο την μια επιβεβεβαιώνει το άρθρο και απο την αλλη δείχνει οτι θα δώσει μάχη ο ελληνικός αστισμός να κρατήσει το τραπεζικό του σύστημα.
  Δυστυχώς ως συνήθως, ορισμένοι σχολιάζουν χωρίς να σκέφτονται. Αν μπορούν βέβαια, με αυτά που γράφουν…

  • Ο/Η Δεν μασάμε! λέει:

   Γράφεις:
   Αυτό ενδιαφέρει, εκτός αν πιστεύει κανείς οτι το τραπεζικό σύστημα δεν είναι ένα σημαντικό οικονομικό εργαλείο

   Όμως, δε λες σε τίνος τα χέρια είναι σημαντικό εργαλείο; Είναι στα χέρια της αστικής τάξης. Για να γίνει εργαλείο στα χέρια των εργαζομένων, πρέπει πρώτα να καταλάβουν την κρατική εξουσία. Λίγο δύσκολο το βλέπω να γίνεται αυτό σήμερα! Λοιπόν, μάλλον έχουν καβαλήσει το καλάμι όσοι σήμερα νομίζουν ότι μπορούν να διαχειριστούν την κρατική εξουσία προς όφελος των εργαζομένων.

   Και για αυτό τον λόγο είναι ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΟΙ ….

   Επίσης, αν ο ελληνικός αστισμός απειλείται να χάσει τον έλεγχο του τραπεζικού τομέα, χεστήκαμε!.

   Αυτό που γράφεις είναι μεγάλο ψέμα: Σκεφτείτε μόνο τι θα πάθουν οι αγρότες αν η αγροτική πουληθεί σε καμία Γερμανική τράπεζα. Τίποτε το διαφορετικό δεν πρόκειται να συμβεί, όπως δεν συμβαίνει και τώρα που υπάρχουν ξένες τράπεζες στην Ελλάδα. Εδώ μας έχουν πάρει τα σώβρακα και εσύ ξυρίζεσαι!…

 8. Ο/Η @ριστερός λέει:

  Όσοι δηλώνουν «αντισυστημικοί», νομίζω ότι είναι υπέρ της διάλυσης του καπιταλιστικού κράτους και όχι υπέρ μιας ορθολογικής διαχείρισης του καπιταλισμού. Άρθρα, όπως αυτό εδώ που μιλάει για την σωτηρία της πατρίδας «μας», πως μπορεί να εγγράφεται σε μια αντισυστημική αριστερή αντίληψη;

  Δεν τα φάγαμε μαζί και δεν θα τα πληρώσουμε εμείς! Αυτή η βασική ταξική διάκριση απουσιάζει παντελώς απ’ αυτό το προπαγανδιστικό κείμενο των πολιτικών επιλογών του αστισμού. Σήμερα απέναντι στην πολιτική κρίση του δικοματισμού ο αστισμός διαμορφώνει την κοινωνική συναίνεση στις επιλογές του, μέσω της προβολής των εθνικών κινδύνων. Και η προβληματική του κειμένου ακριβώς αυτό τον ρόλο παίζει: Καλεί τους εργαζόμενους να υποταχτούν στις επιλογές και στις ανάγκες της αστικής τάξης, ώστε να διατηρηθεί η υπάρχουσα κατάσταση και να μην καταρρεύσει!

  Αν πραγματικά θέλουμε ένα άλλο κόσμο, τότε θα πρέπει να ευχόμαστε να καταρρεύσει το αστικό κράτος και όχι να αγωνιζόμαστε για την σωτηρία του! Αυτό που κινδυνεύει σήμερα είναι το «ελληνικό αστικό κράτος» και όχι η «πατρίδα» μας.

  Δεν έχουμε κανένα λόγο, ως εργαζόμενοι, να στηρίξουμε αυτό το κράτος!

 9. Ο/Η ανώνυμος λέει:

  Γερμανική αποικία η Ελλάδα

  ΜΙΣΘΟΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΙ ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟ ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ

  Παρότι όλες αυτές οι λύσεις – από την άμεση της επιμήκυνσης του δανείου της τρόικας και της αλλαγής του επιτοκίου, μέχρι τις απώτερες του νέου δανείου και της συντεταγμένης χρεοκοπίας – εξυπηρετούν αποκλειστικά τους δανειστές καθώς σηματοδοτούν μια τεράστια μεταφορά πόρων στο εξωτερικό υπό την μορφή τόκων και χρεολυσίων, για να τις εγκρίνει η Γερμανία απαιτεί κυριολεκτικά …γη και ύδωρ. Άμεσα ζητάει να εγκριθεί το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο μετονομάστηκε σε Σύμφωνο του Ευρώ, σε μια προσπάθεια να φανεί λιγότερο αυστηρό από την πρώτη του μορφή. Στην πραγματικότητα όμως οι βασικές του προβλέψεις έμειναν ίδιες και απαράλλαχτες: «φρένο χρέους» σε όλους τους κρατικούς προϋπολογισμούς, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 και απεξάρτηση των μισθολογικών αυξήσεων από τον πληθωρισμό, μείωση δηλαδή των μισθών. Προκαλεί μάλιστα εντύπωση η ταχύτητα με την οποία ο εκβιασμός της Γερμανίας μετατράπηκε σε αίτημα της «εθνικά υπερήφανης» κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου. Παρότι, συγκεκριμένα, η φράση «λύση – πακέτο» ήταν η γερμανική απάντηση στα αιτήματα του Τσολάκογλου κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, με την Μέρκελ να υπονοεί ότι πρώτα αποδέχεστε τον εκβιασμό μου για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και μετά συζητάμε, προσερχόμενος στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες ο Γιωργάκης δήλωνε κι αυτός σαν ηχώ του Βερολίνου «λύση – πακέτο» υπονοώντας ότι θα αποδεχτούμε κάθε απαίτησή σας!
  απο το blog του Λεωνίδα Βατικιώτη

  • Ο/Η Δεν μασάμε! λέει:

   1. Δηλαδή, οι Γερμανοί είναι εκείνοι που θέλουν να πηδήξουν τους Έλληνες εργαζόμενους, ενώ η ελληνική αστική τάξη ενδιαφέρεται γι’ αυτούς!

   2. Και ποιό είναι το πολιτικό δια ταύτα; Να κηρύξουμε τον πόλεμο στην Γερμανία;
   Δηλαδή με ένα καπιταλισμό τύπου Βορείου Κορέας θα δουν άσπρη μέρα οι εργαζόμενοι;

   Αν μιλάμε ότι η λύση βρίσκεται σε κάτι διαφορετικό από τον καπιταλισμό, αυτό το διαφορετικό αφορά άλλου τύπου ανάπτυξη και άλλου τύπου παραγωγικές διαδικασίες ακόμα και άλλου τύπου προϊόντα, που παράγονται από αυτές τις διαδικασίες. Το ζήτημα βρίσκεται πέρα από τα ζητήματα διαχείρισης της εξουσίας και του κράτους. Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από τον «υπαρκτό σοσιαλισμό», είναι ότι δεν αρκεί άλλου τύπου «διαχείριση» του κράτους και της παραγωγικής διαδικασίας για να ανατραπεί ο καπιταλισμός. θα πρέπει να καταργηθεί το «αστικό κράτος», αλλά και να αλλάξουν ριζικά και οι παραγωγικές σχέσεις αλλά και οι παραγωγικές δυνάμεις.

   Το βασικό πρόβλημα που έχουν όλες αυτές οι αναλύσεις είναι ότι δεν ξεκινάνε και δεν αναφέρονται στο υποκείμενο που θα κάνει αυτές τις αλλαγές, που είναι το μαζικό κίνημα. Αν θέλουμε να κάνουμε αριστερή πολιτική, από αυτό θα πρέπει να ξεκινάμε και σε αυτό θα πρέπει να καταλήγουμε. Τα άλλα είναι απλά κουβέντες καφενείου, που έχουν την ίδια αξία που έχει και το καφενείο. Και δεν το λέω καθόλου υποτιμητικά για το «καφενείο»…

 10. Ο/Η @@@@@ λέει:

  ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ, ή ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ή ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ!

 11. Ο/Η "iskra" λέει:

  ΔΕΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΙΣΚΡΑ. ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΝΤΙΚΟ. ΚΑΙ ΒΓΑΛΤΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.

  http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2636:-qq-&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182

 12. Ο/Η "iskra" λέει:

  Επίσης το άρθρο του ΔΕΛΑΣΤΙΚ για το 4ο Ραϊχ.
  http://aristerovima.gr/blog.php?id=2004

 13. Ο/Η να πέσουν οι μάσκες λέει:

  Ο @ριστερός, το κακό συναπάντημα, ο δε μασαμε και ένας ακόμα που γράφει με τη διαδικτιακή του περσόνα, είναι το ίδιο και αυτό πρόσωπο που προσπαθεί να εμφανίσει ότι οι απόψεις του έχουν ρεύμα. Τα ίδια κάνει και στο μπλογκ του.

  • Ο/Η δε μασαμε! λέει:

   Ο «να πέσουν οι μάσκες» μάλλον βρίσκεται σε πολιτική αδυναμία να απαντήσει με επιχειρήματα και προσπαθεί να «ταχτοποιήσει» πρόσωπα ανάλογα με τις απόψεις τους, με τον τρόπο που τον κάνουν οι μυστικές υπηρεσίες και η ασφάλεια!

   Και προφανώς σε αυτό το ζήτημα φέρνει ευθύνες η διαχειριστική ομάδα της ΠΑΣΑ που επιτρέπει τέτοιου είδους πρακτικές. Είναι απαράδεκτο να εξαναγκάζονται οι σχολιαστές να απαντάνε σε συκοφαντικά σχόλια για τα προσωπικά τους στοιχεία επειδή κάποιοι επιδίδονται σε αυτές τις πρακτικές!

 14. Ο/Η redpunk67 λέει:

  Ούτε οι οικονομίστικες-τεχνοκρατικές, αλλά ούτε και οι πατριωτικές-εθνικοαπελευθερωτικές προτάσεις μπορούν να λύσουν το πρόβλημα «κρίση».
  Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί είναι διαφορετικός. Κάποιες σκέψεις εδώ: http://antisomata.wordpress.com/2011/01/24/οι-δομικές-κρίσεις-απαιτούν-δομικές-λ/

 15. Ο/Η κ.κ. λέει:

  Σωστά είναι αυτά που λέει ο Κώστας. Ποιος όμως θα τα κάνει; Όχι βέβαια ο πουλημένος εντολοδόχος Παπανδρέου. Ούτε μπορούν τα κινήματα να κηρύξουν στάση πληρωμών ή όποια άλλη απόφαση για λογαριασμό της χώρας. Πώς λοιπόν; Είναι προφανές ότι θα έπρεπε να περάσει η εξουσία σε καθαρούς ανθρώπους που θα λειτουργήσουν για τα συμφέροντα των εργαζομένων και τη λαϊκή κυριαρχία. Η αριστερά βέβαια ούτε τον καλό καιρό δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη της εξουσίας και έκανε τα πάντα για να το αποφύγει με κυριότερο τις άπειρες εγκληματικές διασπάσεις. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, επειδή το παιχνίδι χόντρυνε και κανείς φυσικά δεν θέλει να βγάλει από την τρύπα ένα φίδι για το οποίο φταίει λιγότερο από άλλους. Έτσι έχουν τα πράγματα, που σημαίνει ότι αυτός ο λαός είναι καταδικασμένος. Εκτός αν λαός και προοδευτικοί πολιτικοί αποφασίσουν να πάρουν την υπόθεση και το ρίσκο στα χέρια τους.

  • Ο/Η Δεν μασάμε! λέει:

   Γράφεις:

   «θα έπρεπε να περάσει Mη εξουσία σε καθαρούς ανθρώπους που θα λειτουργήσουν για τα συμφέροντα των εργαζομένων και τη λαϊκή κυριαρχία»

   Αυτή ακριβώς την λύση προωθεί και ο αστισμός! Και τους αναζητάει αυτούς τους ΚΑΘΑΡΟΥΣ ανάμεσα στον Αντρέα Βγενόπουλο και τον σερ Βασίλειο Μαρκεζίνη…

 16. Ο/Η geros λέει:

  Συμφωνώ μαζί σου, αλλωστε την γνώμη μου για τον ελληνικό αστισμό και για την οικονομική και πολιτική ελιτ της χώραςτην έχω εκφράσει σε άλλο άρθρο:

  https://dosepasa.wordpress.com/2011/01/31/bx57/

 17. Ο/Η κ.κ. λέει:

  Εσύ λές για Βγενόπουλο και Μαρκεζίνη. Εγώ όχι.
  Μαζί με τη συνέντευξη του Καζάκη σε κρητικό σταθμό που είναι αναρτημένη πιο πάνω, δείτε και αυτά:

  http://dimitriskazakis.blogspot.com/2011/03/blog-post_10.html#more

  http://dimitriskazakis.blogspot.com/2011/03/blog-post_14.html

 18. Ο/Η geros λέει:

  @k.k

  Δεν λέω ουτε για Βγενόπουλο ουτε για Μαρκεζίνη. Αντίθετα υποστηρίζω οτι ο ελληνικός αστισμός δεν μπορεί να προσφέρει κανένα ελκυστικό εναλλακτικό σχέδιο στον ελληνικό λαό και είναι ωρα -μαζί με την πολιτική ελι-τ να τα μαζεύει -απο τη χώρα.
  Ρίξε μια ματιά στο άρθρο που παραθέτω
  Επίσης αντίθετα απο την κυρίαρχη άποψη στην αριστερά εχω τη γνώμη, οτι βρίσκεται σε δεινή θέση στους συσχετισμούς μέσα στην Ε.Ε. και γι αυτό θα του πάρουν και (τις τράπεζες) τα σώβρακα.
  Συνέπεια του ιστορικού του χαρακτήρα είναι οτι δεν μπορεί να εχει κάποιο σχέδιο συλλογικής σωτηρίας με κοινωνική συναίνεση παρά να πααρμείνει εντος Ε.Ε. , ελπίζοντας οτι ο κόσμος θα εχει αναστολές για μια συνολική ρήξη με την Ε.Ε. και ετσι θα επιβιώσει και αυτός ως κυρίαρχη τάξη μιας αποικίας, η μιας Σικελίας του ευρωπαϊκού Νότου.

 19. Ο/Η geros λέει:

  Μπερδεύτηκα στο παραπάνω σχόλιο, πήδηξα ένα σχόλιο και κακώς απάντησα. Μην το λάβετε υπό οψιν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s