Ενημέρωση από την απεργιακή συγκέντρωση στον «Πανελλήνιο» (17/03)

Posted: 17/03/2011 by Β.Χ. in ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, Κινητοποιήσεις
Ετικέτες: ,

Περίπου 800 απεργοί από όλους τους κλάδους των ΜΜΕ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ και συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο του Πανελληνίου, έχοντας την ελπίδα ότι αυτή τη φορά δεν θα ξαναπαιχτεί το ίδιο χιλιοπαιγμένο παιχνίδι στις πλάτες τους και θα καταφέρουν να φύγουν με μια συγκεκριμένη απόφαση που συμπυκνώνεται σε 2 λέξεις: ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ.

Το προεδρείο των εργατοπατέρων προτιμούσε να «πετάει την μπάλα στην κερκίδα» με τις γνωστές αερολογίες και αοριστίες επενδυμένες με μπόλικη αγωνιστική σάλτσα. Ο βασικός στόχος των εργατοπατέρων άλλωστε για τη σημερινή εκδήλωση ήταν να διαφυλάξει τον αριθμό των ομιλητών και να αποτρέψει να εκφραστεί η οργή της βάσης των απεργών. Τουλάχιστον αυτό δεν τους πέρασε. Στη σημερινή συγκέντρωση ακούστηκαν παρά τη θέληση των εργατοπατέρων και οι φωνές των απεργών του ALTER που μάταια περιμένουν -πέρα από την πληρωμή των μισθών τους- τη στήριξη της ΕΣΗΕΑ στην απόφαση τους για απεργία διαρκείας και οι φωνές των απολυμένων του ΔΟΛ που ξεπούλησε η ΕΣΗΕΑ και οι φωνές των ανασφάλιστων εργαζόμενων σε sites που παραμένουν αόρατοι για την ΕΣΗΕΑ.

Όμως για άλλη μια φορά οι εργατοπατέρες κατάφεραν να παίξουν την παράστασή τους και να αποχωρήσουν χωρίς την έκδοση μιας συγκεκριμένης απόφασης. Παρά την πίεση κάποιων προέδρων και μελών Δ.Σ. σωματείων και σύσσωμου του κόσμου να δοθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συγκεκριμένες ημερομηνίες για την οργάνωση ενός απεργιακού αγώνα διαρκείας -έστω και με την μορφή αρχικά της 4ήμερης απεργίας- στο τέλος προτίμησαν να αποχωρήσουν κάτω από το σύνθημα «Αλήτες, λέρες εργατοπατέρες».

Ακολουθεί η προκήρυξη που μοίρασε η συνέλευσή μας στη σημερινή συγκέντρωση:

Απεργία διαρκείας στα ΜΜΕ τώρα
Σήμερα βιώνουμε ίσως μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές και συστημικές κρίσεις, με τα συμφέροντα και τα κεκτημένα των εργαζομένων και ολόκληρης της κοινωνίας να λεηλατούνται. Δεν θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό και στο χώρο των ΜΜΕ. Δεκάδες «μαγαζιά» κλείνουν, εκατοντάδες συνάδελφοι/-ισσες απολύονται, οι μισθοί μας μειώνονται και το λόγο παίρνει η εκ περιτροπής εργασία και τελικά η πλήρης εργασιακή ανασφάλεια και η τρομοκρατία των εργαζομένων.

Σε όλα αυτά, οι συνδικαλιστές όχι μόνο αποδεικνύονται ανίκανοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αλλά συχνά στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των αφεντικών, αποτελούν οι ίδιοι εμπόδιο στους αγώνες μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η 48ωρη απεργία στα ΜΜΕ στις 17-18 Δεκεμβρίου. Για πρώτη φορά, οι εργαζόμενοι οργάνωσαν την πίεσή τους από τα κάτω, απαιτώντας αγωνιστικές αποφάσεις από τα Σωματεία και πέτυχαν την κήρυξη της 48ωρης. Τα σωματεία, όμως, είχαν ήδη συμφωνήσει κάτω από το τραπέζι με τους εκδότες την κυκλοφορία του κυριακάτικου φύλλου. Στην προσπάθειά τους να εκτονώσουν την οργή που φαινόταν να αναπτύσσεται στους αγώνες των εργαζομένων, οι εργατοπατέρες κατάφεραν να μετατρέψουν την απεργία, ένα από τα σημαντικότερα όπλα αντίστασης στα χέρια μας, σε απεργία-παρωδία. Η στάση τους ήταν πάντα -και έγινε ακόμα περισσότερο- ξεκάθαρη: οι «αγώνες» πρέπει να μένουν αποσπασματικοί και να μην έρχονται σε ρήξη με τα πραγματικά συμφέροντα των αφεντικών.

Και ο τελευταίος πλέον καλόπιστος έχει πειστεί ότι οι συνδικαλιστικές ενώσεις των ΜΜΕ δεν αποτελούν φορέα αγωνιστικότητας, αλλά παραμάγαζο της εργοδοσίας. Ο αγώνας είναι στα χέρια μας. Η μόνη απάντηση στις επιθέσεις των αφεντικών είναι η απεργία διαρκείας, με τη μορφή ουσιαστικού μπλοκαρίσματος της παραγωγικής διαδικασίας. Το ζητούμενο είναι να μην σταματήσουμε στην κήρυξή της, αλλά να διασφαλίσουμε ότι θα πέσει μαύρο στις οθόνες, δεν θα κυκλοφορήσουν τα κυριακάτικα φύλλα, δεν θα λειτουργήσουν τα sites, δημιουργώντας ανοιχτή απεργιακή επιτροπή που θα συντονίζει το αγώνα και θα οργανώνει ισχυρές περιφρουρήσεις στα μαγαζιά.

Καμία επιχειρησιακή/ ατομική σύμβαση.
Καμία απόλυση να μη μείνει αναπάντητη.
Κανένας «μαύρος», κανένας με μπλοκάκι. Πληρωμένη πρακτική άσκηση.
Άνοιγμα των σωματείων στους επισφαλώς εργαζόμενους.
Συλλογική σύμβαση συντακτών για τους εργαζόμενους στα sites.
ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΜΑΧΕΣ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
Συνέλευση έμμισθων, άμισθων, «μαύρων», «μπλοκάκηδων»,
ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ
katalipsiesiea.blogspot.com

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s