Λιβύη:Απτές πραγματικότητες και ιδεολογικά κατασκευάσματα. Μέρος Πρώτο

Posted: 20/03/2011 by Β.Χ. in Διεθνές κίνημα, Εξεγέρσεις αραβικού κόσμου, ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ
Ετικέτες: ,

Ένα ταμπού έσπασε!Γυναίκες στην Βεγγάζη με όπλα όπως και οι άντρες.Η εξέγερση άλλαξε την θέση της γυναίκας στην Λιβύη η οποία ήταν σε πολύ χειρότερη θέση από αυτή της Αιγύπτου

Σε κορύφωση βρίσκεται το δράμα της Λιβύης με την διεθνή στρατιωτική εμπλοκή.Αμερικάνικα τόμαχοκς έχουν εκτοξευθεί ενώ Γαλλικά μαχητικά διέλυσαν τανκς του Καντάφι σκοτώνοντας στρατιώτες του.

Οι αντιρρήσεις και οι αντιδράσεις σε αυτήν εμπλοκή είναι και λογικές και θεμιτές.

Η εμπλοκή είναι υποκριτική.Την ίδια ώρα στο Μπαχρέιν έχει γίνει ξένη εισβολή για να καταπνιγεί η εξέγερση και οι χώρες που εισέβαλαν εκεί είναι οι ίδιες που στηρίζουν την διεθνή στρατιωτική εμβολή.(Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα)

Επίσης η εμπλοκή είναι ύπουλη.Ενδιαφέρονται να δείξουν στους Άραβες ότι είναι ανθρωπιστές για να ανεβάσουν το κύρος τους που είναι στα τάρταρα και επίσης ενδιαφέρονται για τον ορυκτό πλούτο της Λιβύης και τις πρώτες ύλες της.

Ακόμη είναι ξεδιάντροπη.ΗΠΑ και Αγγλία είναι ακόμη και τώρα ανακαταμμένες σε πολέμους κατοχής που βομβαρδίζουν γυναικόπαιδα.

Αλλά είναι και επικίνδυνη.Ο Καντάφι βρήκε την ευκαιρία να παρουσιαστεί σαν αντι-ιμπεριαλιστής και έτσι να εξαγνιστεί από τα αίσχη που έχει κάνει.Θα σκληρύνει ακόμη περισσότερο την καταστολή του στους ντόπιους ενώ χρησιμοποιεί αιχμαλώτους επαναστάτες ως ασπίδα στις στρατιωτικές του εγκαταστάσεις.

ΟΜΩΣ!Κι ενώ όλα τα από πάνω ισχύουν, ισχύει κάτι που είναι περισσότερο σημαντικό όλων.

Γι’αυτούς που δεν ανακάλυψαν την Λιβύη την μέρα που αποφασίστηκε η διεθνής εμπλοκή αλλά παρακολουθούν με αγωνία την χώρα τουλάχιστον από τις 17 Φλεβάρη,την μέρα δηλαδή που ξέσπασε και κει η αραβική εξέγερση ζητώντας όπως και στις άλλες εξεγερμένες χώρες ελευθερίες, δικαιώματα, ριζική αναδιανομή πλούτου, σε αυτούς λοιπόν ήταν φανερό και ανατριχιαστικό τούτο:

Την τελευταία βδομάδα το καθεστώς Καντάφι είχε προχωρήσει σε κλιμάκωση της αιματηρής καταστολής κατά των εξεγερμένων εντατικοποιώντας τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, κάνοντας εντατική χρήση βαριού πυροβολικού και εξαπολύοντας όλα τα τανκς που έχει στην κατοχή του προκειμένου να καταστείλει την εξέγερση με brute force (ωμή δύναμη)

Την τελευταία βδομάδα είδαμε βίαιη ανακατάληψη των Λιβυκών κωμοπόλεων που για βδομάδες ήταν στα χέρια των επαναστατών η οποία συνοδευόταν με κατεδαφίσεις σπιτιών και εσπευσμένες εκκενώσεις. Η Βεγγάζη είχε γεμίσει με πρόσφυγες από την ίδια την χώρα της. Και στο τέλος της βδομάδας είδαμε κάτι χειρότερο.Την Βεγγάζη να πολιορκείται και να βομβαρδίζεται ανηλεώς.

Οι νεκροί ήταν αμέτρητοι.Στις περιοχές που ανακαταλάμβανε ο Καντάφι δεν γινόταν καν καταμέτρηση νεκρών.Οι διεθνείς δημοσιογράφοι είχαν απογορευτεί να κυκλοφορούν σε αυτές ελεύθερα ενώ αντίθετα σε όλες τις περιοχές που ελέγχουν οι επαναστατες έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων.

Η κατάσταση είχε φτάσει σε τέτοιο εφιαλτικό σημείο ώστε σωστά να έχει εμφανιστεί στο ιντιμίντια τίτλος: “η χειρότερη καταστολή που έχει βιώσει ποτέ εξέγερση“

Τα πράγματα είχαν φτάσει στην κόψη. Το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης ήταν σχετικά ανύπαρκτο και σίγουρα πολύ μικρότερο από αυτό που είχε εμφανιστεί για την Αίγυπτο.Αυτό εν μέρει οφείλεται στο ότι η τελευταία βδομάδα απασχόλησε όλο τον κόσμο με τον σεισμό της Ιαπωνίας, το τσουνάμι και τον πυρηνικό όλεθρο, εν μέρει στο ότι η Λιβύη είναι μια σχετικά μικρή χώρα χωρίς την βαρύτητα της Αιγύπτου και τα γεγονότα εκεί γίνονταν παράλληλα με άλλες αραβικές εξεγέρσεις.

Αυτό πάντως σε τίποτα δεν δικαιολογεί την έλλειψη έστω και μικρών διαδηλώσεων αλληλεγγύης εδώ.Ντροπή μας!

Ας όψονται όμως οι συκοφάντες της Λιβυκής Επανάστασης και τα ιδεολογικά κατασκευάσματα τους.Άνθρωποι σαν τον Φωτόπουλο που πέρασαν την αντίληψη ότι οι εξεγέρσεις σε Αίγυπτο-Μπαχρέιν-Σαουδική Αραβία-Μαρόκο-Τυνησία είναι καλές αλλά σε Συρία-Ιράν-Λιβύη είναι κακές και σκοτεινές, είτε υποκινούμενες από ΗΠΑ είτε ανώφελες ενδοξουσιαστικές διαμάχες στις οποίες δεν μπορούμε να πάρουμε θέση.

Το ζήτημα ας ξεκαθαριστεί επιτέλους!Τα γεγονότα που ξεκίνησαν στην Λιβύη στις 17 Φλεβάρη όχι μόνο συνιστούν εξέγερση αλλά συνιστούν την πιο ηρωική και αγνή εξέγερση της εποχής μας.Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα αν γινόταν εξέγερση και αντιμετώπιζε μετά τέτοια καταστολή, η εξέγερση θα είχε σβήσει.Και αυτό αφορά και την Αίγυπτο και την Τυνησία.Το ότι εκει οι εξεγερμένοι άντεξαν έναν μήνα με τέτοιου είδους υπερφονική καταστολή, που είχε μετατρέψει όλη την χώρα σε εμπολεμη ζώνη και πεδίο βομβαρδιστικών, είναι προς τιμή τους και καμάρι τους.

Κάποιοι επικαλούνται το γεγονός ότι στους επαναστάτες βρίσκονται και πρώην ηγετικά στελέχη του καθεστώτος και το χρησιμοποιούν για να δυσφημίσουν την εξέγερση.Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι σε τέτοιου είδους αναμέτρηση όπου παίζονται όλα για όλα δεν θα μπορούσε να μην είχαν αυτομολήσει και κάποιοι καθεστωτικοί.Το ΕΑΜ και το ΕΛΑΣ είχαν για ηγετικό τους στέλεχος τον Στέφανο Σαράφη που προηγούμενα ήταν υψηλόβαθμος στρατιωτικός του Μεταξά!

Από τις πρώτες μέρες και λόγω της φρίκης και της έκτασης της καταστολής από το καθεστώς Καντάφι, πολλά στελέχη του είχαν αυτομολήσει.Αυτό αφορά από διπλωμάτες του στον ΟΗΕ μέχρι πιλότους βομβαρδιστικών που πήγαν στην Μαλτα προκειμένου να μην βομβαρδίσουν διαδηλωτές.

Όταν έβγαλα πριν 4 βδομάδες μια συγκλονιστική φωτογραφία κομματιασμένων εξεγερμένων από τους δολοφονους του Καντάφι πολλοί έφριξαν τόσο ώστε να ζητήσουν να κατέβει! Αλλά αυτή η φωτογραφία ήταν ιστορικό ντοκουμέντο.Δεν ήταν ούτε προπαγανδιστική ούτε ψεύτικη αλλά η ωμή πραγματικότητα για την οποία ένας μέσος δυτικός αποστρέφει το βλέμμα του.

Οι απτές πραγματικότητες λοιπόν της Λιβύης ξεπερνάγαν και την πιο εφιαλτική φαντασία.

Η Βεγγάζη ήταν πολιορκημένη και δεχόταν βομβαρδισμούς από την ίδια την χώρα της.Στην Τρίπολη οι θάλαμοι βασανιστηρίων είχαν γεμίσει με επαναστάτες που είχαν αποφύγει τον θάνατο.Στην μίσρα εξελισσόταν μια άλλη φονική πολιορκία.Ο Καντάφι είχε ερμηνεύσει την απροθυμία του ΟΗΕ να επέμβει (με εξαίρεση τον αραβικό σύνδεσμο και τον Λίβανο που ζήταγε εσπευσμένη διεθνή επέμβαση) ως πράσινο φως να σφάξει ανελέητα και εκδικητικά τον λαό του.Το τελευταίο μήνυμα του ήταν:”Δεν θα υπάρξει κανένα έλεος στους άπιστους.Θα εξοντωθούν όλοι μέχρι τον τελευταίο“

Από τις πρώτες μέρες της εξέγερσης είχε δείξει ότι θα είναι ανελέητος και αδίστακτος επαναλαμβάντας τα τελευταία λόγια του Χίτλερ :”Θα πολεμήσω μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη μου, μέχρι την τελευταία σφαίρα“.Τότε κατηγορούσε τους μετανάστες, όσους παίρνουν “ναρκωτικά”(εννοούσε χασίς), και την αλ κάιντα ως υποκινητές και δράστες της εξέγερσης.Από πολύ νωρίς σήκωσε βομβαρδιστικά για να βομβαρδίσει τον ίδιο του τον λαό.Από τις πρώτες μέρες οι νεκροί ξεπέρασαν κατά πολύ όλους τους νεκρούς της Αιγυπτιακής εξέγερσης και μάλιστα σε μια χώρα 6 εκατομμυρίων και όχι 80 εκατομμυρίων όπως είναι η Αίγυπτος!Με αυτήν την έννοια, ο Καντάφι από πολύ νωρίς έκανε τον Μουμπάρακ να φαίνεται ανθρωπιστής συγκριτικά.Έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει δεκάδες χιλιάδες αλλοεθνείς μισθοφόρους προκειμένου να κάμψει μια ασταμάτητη στην ορμή της εξέγερση.

Και συνεχίζοντας για πάνω από ένα μήνα να εξαπολύει το όργιο στρατιωτικής καταστολής του, εξαγοράζοντας όλους τους λούμπεν της Λιβύης να δουλέψουν γι’αυτόν, δίνοντας αυξήσεις 100% στους υποτακτικούς του (γιατί βέβαια το βιοτικό επίπεδο του μέσου Λίβυου ήταν ελεεινό σε σχέση με τον πλούτο της χώρας…)και κλιμακώνοντας σε πρωτοφανή επίπεδα την βία, έφτασε την χώρα στο χείλος μιας ατελείωτης σφαγής.

Και τότε έγινε αυτό:

http://english.aljazeera.net/news/africa/2011/03/201131720311168561.html

Χωρίς καμιά ψήφο κατά αλλά με 10 υπέρ και 5 αποχές αποφασίστηκε το no fly zone.

Δηλαδή αποφασίστηκε καταρχήν ότι τα βομβαρδιστικά του Κανταφι δεν μπορούν πλέον να βομβαρδίζουν την ίδια την Λιβύη και τις πόλεις της.

Η είδηση γιορτάστηκε με ξέφερενους πανηγυρισμούς στην Βεγγάζη και σε όσες πόλεις έλεγχαν οι επαναστάτες.

Γιάυτούς πολύ λογικά και ανθρώπινα ήταν μεγάλη ανακούφιση να ξέρουν ότι τα αεροπλάνα του Καντάφι δεν θα μπορούν να ξανασηκωθούν.

Το ηθικό τους πήγε στα ύψη και αμέσως πέρασαν σε αντεπίθεση ανακαταλαμβάνοντας μικρότερες πόλεις.

Ποια ήταν η όμως αντίδραση του Καντάφι;Στην αρχή δείχνοντας πανικόβλητος δεσμεύτηκε ρητά ότι προχωρά σε μονομερή εκεχερεία.Και όντως τα αεροπλάνα του εξαφανίστηκαν από τους αιθέρες.Αλλά τι έκανε μετά η γρια ναζιστική αλεπου;

Όλο το βράδυ προώθησε infiltrators μέσα στις πόλεις που έλεγχαν οι επαναστάτες. Άρχισε να τους ρίχνει με snipers και να σπέρνει τον πανικό.Η τηλεόραση του μετέδιδε όλη την ώρα ότι η Βεγγάζη πέφτει σε λίγο από μέσα.Παρουσίασε ένα στέλεχος του που είχε λιποτακτήσει από τις αρχές του Μάρτη για να πάει με τους επαναστάτες να ξαναεπιστρέφει σε αυτόν με φιλιά και αγκαλιές και το πιο ύπουλο όλων ξεκίνησε πρωινή αιφνιαδιστική επίθεση προς την Βεγγάζη προσπαθώντας να την καταλαβει με την δύναμη των τανκς και του πυροβολικού του.http://www.reuters.com/article/2011/03/19/us-libya-east-idUSTRE72I1AD20110319?pageNumber=2

Για κάποιες ώρες η Βεγγάζη βρισκόταν σε φοβερό αλλαλαγμό, φρίκη και πανικό.

Πάρα πολλοί (και όχι μόνο γυναικόπαιδα…) έσπευσαν να την εγκαταλείψουν όπως-όπως.Ο πανικός είχε απλωθεί παντού.Οι νεκροί δεκάδες ή και εκατοντάδες. Για κάποιες στιγμές είχε επικρατήσει ο σώζον εαυτόν σωθείτο”

Αλλά επειδή αυτή η εξέγερση έχει και βάθος και δύναμη και επειδή δεν έγινε απλά για ενδοεξουσιαστικούς ανταγωνισμούς αλλά για ελευθερίες, δικαιώματα και για την ίδια την αξιοπρέπεια να είσαι ζωντανός άνθρωπος εμφανίστηκαν τα παληκάρια και οι παληκάρισες της εξέγερσης.Άνθρωποι κάθε ηλικίας αλλά κυρίως νέοι και νέες που φώναζαν στους άλλους:”μην φεύγετε, έτσι θα πουλησουμε τον αγώνα μας;”ή “τσάμπα σκοτώθηκαν τόσοι για τον αγώνα για να είμαστε εμείς δειλοί” ή άλλα αντίστοιχα που προσπαθούσαν να αλλάξουν την μαζική ψυχολογία και να αναπτερώσουν το διαλυμένο ηθικό.

Και επειδή αυτοί οι άνθρωποι είχαν πρόσωπο στην εξέγερση και ήταν γνωστοί σε πολλούς κατόρθωσαν να αποτρέψουν πολλούς από την φυγή.Και τότε έγινε το θαύμα!Πήραν με τις πέτρες τα τανκς!Και μάλιστα μόνο με τις πέτρες κατόρθωσαν να τα εξουδετερώσουν σε κάποιες περιστάσεις!Ταυτόχρονα οι εξερμένοι με τα καλάσνικωφς έκαναν κυκλωτικές κινήσεις σε όσους μισθοφόρους είχαν προχωρήσει μέσα στην πόλη ή εξουδετέρωναν αυτούς που έριχναν με snipers.

Φοβερά πράγματα έγιναν λοιπόν στην Βεγγάζη στις 19 Φλεβάρη 2011 λίγο πριν παρέμβουν οι δυτικοί με κάποιους άραβες.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1368030/Libya-Benghazi-lost-Gaddafis-forces-retaken-rebels.html

Όταν οι εξεγερμένοι έμαθαν ότι η διεθνής δύναμη χτύπησε, πάλι πανηγύριζαν έξαλλα και πάλι βέβαια είναι απόλυτα δικαιολογημένοι στους πανηγυρισμούς τους.Η πολεμική μηχανή του Καντάφι ήταν σχεδόν ακατόρθωτο να ηττηθεί με τα όπλα και τα μέσα των εξεγερμένων.

Υπάρχουν φορές και το έχει δείξει η ιστορία που μια εξέγερση όσο αποφασισμένη, όσο δυναμική και όσο ηρωική κι αν είναι, μοιραία συντρίβεται από υπέρτερες τεχνικά φονικές δυνάμεις.Αυτό έγινε στην κομμούνα του παρισιού, αυτό έγινε στην Ουγγαρία το 56, αυτό έγινε το 43 στην εξέγερση του γκέτο της βαρσοβίας και το 1944 σε όλη την Βαρσοβία και αυτό έγινε το 1975 στο ανατολικό τιμόρ της ινδονησίας.Αυτό συμβαίνει και στην παλαιστινιακή εξέγερση. Τα παραδείγματα είναι δυστυχώς πολλά και πλούσια…

Η εξέγερση της Λιβύης θα είχε την ίδια μοίρα. Ο Καντάφι εξαπόλυε ένα λουτρό αίματος χωρίς τέλος, σπέρνοντας μια φρίκη χωρίς τέλος.

Η δυτική επέμβαση όσο κι αν υπαγορεύεται από άλλες σκοπιμότητες ήταν ο απο μηχανής θεών των εξεγερμένων.

Ο Καντάφη ήταν η σκύλα και η δυτική επέμβαση η χάρυβδη. Κάποιες φορές σπάνια στην ιστορία αλλά ζούμε μια τέτοια σπανιοτητα, χρειάζεσαι την χάρυβδη για να σκοτώσει την σκύλα.Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη κι αν ακολουθήσει δυτική κατοχή αυτή δεν θα γίνει ανεκτή από τους Λίβυους όπως δεν έγινε ανεκτή από τους Ιρακινούς ή τους Αφγανούς. Υποτιμάνε πολύ την εξέγερση όσοι θεωρούν ότι χύθηκε τόσο αίμα για να δεχτούν οι Λίβυοι να γίνουν σκλάβοι των δυτικών.

Και να μην ξεχνάμε κάτι. Η ιστορία τώρα της Λιβύης δεν έχει καμιά σχέση με ό,τι έγινε το 1991 ή το 2003 στο Ιράκ και καθόλου νέο Ιράκ δεν προκύπτει από τις εξελίξεις.(άποψη που υπερασπίζουν οι ναζιστές και οι αριστεροί της ιδεολογικής καθαρότητας και συμπυκνώνεται σε αυτό:“Βρισκόμαστε προ των πυλών μίας νέας “ειρηνευτικής επιχείρησης” τύπου Ιράκ-Αφγανιστάν στην οποία δυστυχώς θα μετέχει ενεργά και η Ελλάς.”http://xryshaygh.wordpress.com/2011/03/19/%CF%80%CE%BB%CE%AE%CF%81%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84/

Το 2003 το Ιράκ δέχτηκε μονομερή προληπτική επίθεση με στόχο την κατοχή του χωρίς να συμβαίνει στο εσωτερικό του εξέγερση κατά του τυράνου του!Το αντίθετο.Τότε ο Σαντάμ είχε αδειάσει τις φυλακές και είχε μοιράσει όπλα προκειμένου να αντισταθεί ο λαός του καλύτερα σε μια επικείμενη προληπτική και αναίτια επίθεση. Τώρα υπάρχει εξέγερση εδώ και ενα μήνα μέσα σε μια ευρύτερη αραβική εξέγερση και ο λαός της Λιβύης δεχόταν βομβαρδισμούς από το ίδιο το καθεστώς του.Καθεστώς που τα τελευταία 5 χρόνια ήταν πλήρως δυτικόφιλο κάνοντας business με τα μονοπώλια της ενέργειας και των κατασκευών.

Να είμαστε συγκεκριμένοι με την συγκεκριμένη πραγματικότητα και να μην προτάσσουμε αφηρημένες ιδεολογικές κατασκευές που την υποκαθιστούν και την παραμορφώνουν. Σε αυτήν την μάχη δεν είμαστε ουδέτεροι μεταξύ Καντάφι και επαναστατών και ούτε γίνεται κάτι τέτοιο.Κάθε εξεγερμένος λαός αξίζει την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση μας και αν φροντίζουμε αυτή η αλληλεγγύη και συμπαράσταση να είναι στο ύψος των περιστάσεων τότε οι δυτικές εμπλοκές χάνουν το οξυγόνο τους.
Οι επαναστάτες της Λιβύης πρέπει να κερδίσουν, ο Καντάφι να κομματιαστεί και η δύση να ξεκουμπιστεί από την περιοχή.

BLACKPANTHER http://wp.me/pPn6Y-7kP

Από:sxoliastesxwrissynora

Σχόλια
 1. Ο/Η Δημήτρης Α λέει:

  Πές τα άνθρωπέ μου!

 2. Ο/Η peer λέει:

  οι «επαναστάτες» της Λιβύης που στηρίζει ο «αντιεξουσιαστής στην εξουσία»: Οι νοσταλγοί της δυτικόδουλης μοναρχίας, οι φύλαρχοι, οι φανατικοί ισλαμιστές και άλλες «δημοκρατικές δυνάμεις» που φώναξαν από τις πρώτες κιόλας μέρες τους δυτικούς να τους βοηθήσουν και να στοχεύουν στόχους της αντίπαλης πλευράς του εμφυλίου με τη βοήθεια των καλοπληρωμένων ΜΚΟ που εδράζονται σε Νew York και London και έστελναν «Live» μυνήματα στο twitter από το μέτωπο (του γραφείου τους).

  Ο παράφρονας Χίλτερ Καντάφι με τους «χιλιάδες» (ατεκμηρίωτα) νεκρούς, που έσφαζε (ατεκμηρίωτα) άοπλο λαό με τη σέσουλα, που βομβάρδιζε την Τρίπολη, που χρησιμοποιούσε μόνο αιμοβόρους μισθοφόρους, όλα αναμασημένα και τυποποιημένα με copy/paste στο άρθρο από τα καλύτερα φερέφωνα του παγκόσμιου εξουσιαστικού συστήματος και τους εμίρηδες πετρελαιάρχες συμμάχους του στο Al Jazeera.

  Α ρε καταντημένη Αριστερά, «σοσιαλιστική» και «ελευθεριακή».

  • Ο/Η Γιάννης Κ. λέει:

   και το κατίν και τα γκούλακ ατεκμηρίωτα ήταν…μέχρι να τεκμηριωθούν, χιλιάδες πέθαναν τεκμηριωμένα! Και η δηλητηρίαση χιλιάδων Κούρδων απο τον Σαντάμ ήταν ατεκμηρίωτη μέχρι να τεκμηριωθεί… Λίγη τσίπα δεν βλάπτει! Ό,τι δεν βολεύει τις αναλύσεις μας το βαφτίζουμε ατεκμηρίωτο;

   ο εχθρός του εχθρού δεν είναι πάντα φίλος. Με το δόγμα αυτό δεκάδες κουτοπόνηροι «σοσιαληστές» ηγέτες, φίλοι της ΕΣΣΔ, καταλήστεψαν και λεηλάτησαν τις χώρες και τους λαούς τους στο όνομα του «σοσιαλισμού». Τεκμηριωμένο. Αυτή η αριστερά έχει παρέλθει, καταλάβετέ το. Αριστερό είναι να στηρίζεις την εξέγερση. Ούτε το ΝΑΤΟ ούτε τον Καντάφι.

 3. Ο/Η peer λέει:

  Α ναι έτσι, ώστε να κάνουμε εικασίες αναμασώντας όλη τη συστημική προπαγάνδα (που είναι βέβαια αντικειμενική για αριστερούς γλύφτες) μιλώντας ακόμα και τώρα ηλιθιωδώς για εξέγερση όταν ακόμα και δυτικοί αναλυτές μιλούν καθαρά για εμφύλιο, μέχρι να μας βολέψει το «pattern» μας και με το πρόσχημα αυτό να καλούμε μετά το παγκόσμιο εγκληματικό σύστημα που εξοντώνει δισεκατομμύρια κόσμο να μας σώσει.

  Πολύ…αντισυστημική σκέψη ρε παιδί μου στην «αντισυστημική» αριστερά, αλλά κάτι άλλα φερέφωνα των ίσων αποστάσεων θυμίζει πιο πολύ.

  Και φυσικά οι μισές αλήθειες για τον Σαντάμ, τον Μιλόσεβιτς και σία που αναμασάς όπως όλα τα ΜΜΕ που προετοίμαζαν το έδαφος για την ολοσχερή διάλυση ολόκληρων λαών, ξεχνώντας ΟΛΟ το υπόλοιπο ιστορικό, μυρίζει πολύ καλά τι «αντισυστημικό» ρόλο βαράτε εδώ μέσα πολλοί.

 4. Ο/Η giorgos λέει:

  Πίσω απο τις “δημοκρατικές ανησυχίες” σας, κρύβεται ο απύθμενος και παμπάλαιος ρατσισμός των αποικιοκρατών. Φαίνεται πως ακόμα και σήμερα οι “μαυριδεροί” δεν μπορουν να κυβερνηθούν και πως πάλι εμείς οι λευκοί και ανώτεροι, πρέπει να επέμβουμε να τους σώσουμε…
  Σε αυτό το νέο μεσαίωνα, δυστυχώς κάποια κομμάτια της αριστεράς πρωτοστατούν με το αζημίωτο…

 5. Ο/Η geros λέει:

  Γιώργο μου θύμισες το εξής περιστατικό που αφηγείται η κομμουνάρια και αναρχικιά Λουίζ Μισέλ.
  Η Λουίζ που γλύτωσε τον θάνατο γιατί οταν ένας στρατηγός πήγε να εκτελέσει ενα μεγάλο αριθμό κομμουνάριων, ρώτησε «ποιός έιναι ο αρχηγός αυτού του κοπαδιού» και του απάντησε «περήφανα» η Μισέλ, και την άφησε…και εξορίστηκε στην Νέα Καληδονία….
  Οταν οι ιθαγενείς εξεγέρθηκαν ενάντια στους απικοικράτες, η Μισέλ χάρισε την ζώνη της κομμουνάριας στον αρχηγό των εξεγερμένων Αταλί. Απο τους χιλιάδες κομμουνάριους που ήταν εξόριστοι στην Ν. Καληδονία, μόνο δύο τρέις αναρχικοί μαζί με την Μισέλ πήραν το μέρος των εξεγερμένων, οι άλλοι όλοι βρέθηκαν στο πλευρό του αποικιοκρατικού στρατού.
  Οταν το διάβασα αυτό πριν αρκετά χρόνια, κατάλαβα τι σημαίνει αποικιοκρατική συνείδηση και δεν είναι τυχαίο οτι ο δολοφόνος Σαρκοζί γνωρίζει σήμερα μεγάλες «πιένες».
  Ουτε οτι γίνονταν μέχρι πριν μια δεκαετία πυρηνικές δοκιμές στην Ν. Καληδονία, απο τους Γάλλους. Για φανταστείτε πυρηνικές δοκιμές σε Γαλλικό η Γερμανικό έδαφος…
  Ισως ακόμη, δεν έχει πια νόημα η διαίρεση σε αριστερά και δεξιά, αν στην αριστερά κατατάσεται και αυτό το καθήκι ο Κον Μπετίτ…

  • Ο/Η Δεν μασάμε! λέει:

   Γέρο, δεν μας πείθεις ότι φταίει ο Κον Μπετίτ, που έχεις αποκηρύξει την Αριστερά! Ξεπέρασες και τους Κυρκικούς – γιατί αυτοί τουλάχιστον απευθύνονταν στην «πεφωτισμένη» δεξιά – και αγκαλιάζεις τους ακροδεξιούς εθνικιστές.

   Οι απόψεις σου, μάλλον έχουν την τιμητική τους θέση στην ιστοσελίδα «ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ«. Απευθύνεται στους εθνικοπατριώτες, αριστερούς και δεξιούς και ακολουθεί την δική σου γραμμή, ότι μπροστά στον κίνδυνο της πατρίδας οι δεξιοί και οι αριστεροί θα πρέπει να προχωράνε χέρι – χέρι.
   Εδώ μερικές δημοσιεύσεις για αυτή την «εθνική γραμμή» απέναντι στην εξέγερση Λιβύη:
   Ο Μίκης Θεοδωράκης για την Λιβύη
   Αλλαξε η φύση του πολέμου στη Λιβύη

  • Ο/Η Γιάννης Κ. λέει:

   στην περίπτωσή μας ιθαγενείς είναι οι εξεγερμένοι της Βεγγάζης κι όχι φυσικά ο Καντάφι. Ξεχνάτε όλοι οι ανιστόρητοι σταλινο-αριστεροί του κώλου, πως ανάμεσα στους λαούς και τους αποικιοκράτες, στήθηκαν κατα τον 20ο αιίωνα δεκάδες αυταρχικές κυβερνητικές συμμορίες. Πολλές απο αυτές τα κόμματά σας τις βάφτισαν λαϊκές κι επαναστατικές! Μια απο αυτές έσφαξε το 1994 στη Ρουάντα 800.000 αντιφρονούντες (κατα τεκμήριο λόγω φυλής!) μέσα σε ένα μήνα. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΥΤΙΚΟΣ, ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Η ΔΕΞΙΟΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ…ακριβώς γιατί αυτή η σφαγή δεν χωρούσε στο σχήμα σας του ιμπεριαλισμού-αντι-ιμπεριαλισμού! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑ! Η ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑ ΣΤΑ ΜΥΑΛΑ ΜΑΣ! ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ αφού είναι μια θεωρία που στηρίχτηκε στην ιστορία αποκλειστικά του Δυτικού πολιτισμού. Έχετε επιβάλλει ένα δίλημμα «ή με τον Καντάφι ή με το ΝΑΤΟ» που εκμηδενίζει τελείως, και βγάζει τελείως απο την εικόνα τους «ιθαγενείς» της Βεγγάζης!!! ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΙ ΟΧΙ Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΒΕΓΓΑΖΗΣ…Απόγονοι του Στάλιν άξιος ο μισθός σας! οι άνθρωποι δεν μετράνε, μόνο η γραμμή!!!!

   (Κώστα δεν απευθύνομαι σε σένα, στους υπόλοιπους)

   • Ο/Η ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ λέει:

    Αγαπητό οξύθυμο αγόρι Γιάννη Κ.
    α) Ορκίζομαι πως δεν ήμουνα ποτέ στη Ρουάντα
    β) Με αποκαλείς ανιστόρητο σταλινοαριστερό του κώλου, αλλά οι ιστορικές μου γνώσεις είναι αναμφισβήτητες. Πάμε τους αυτοκράτορες του Βυζαντίου με αλφαβητική σειρά?
    γ) Κατα τάλλα… ΓΚΑΛΑ ΚΡΙΣΤΟΥΓΕΝΑ

    Ενας ιθαγενής απ τη Βεγγάζη

    • Ο/Η Γιάννης Κ. λέει:

     δεν είσαι ούτε παιδί του Στάλιν ούτε ιθαγενής απο την Βεγγάζη, αλλά ένας εξυπνάκιας που αλλάζει ονόματα και κρύβεται πίσω απο την ανωνυμία για να μην τον αναγνωρίσουν. Πώς σε αποκάλεσα ανιστόρητο σταλινοαριστερό του κώλου αφού πρώτη φορά εμφανίζεται το όνομά σου σε σχόλιο; Είχα μαντικές ικανότητες; Ή όποιος έχει την μύγα μυγιάζεται; Όπως και νά’χει δεν ξέρω για το «ανιστόρητος» ή για το «σταλινοαριστερός», αλλά τουλάχιστον στο «του κώλου» έπεσα μέσα!

     • Ο/Η ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ λέει:

      Οξύθυμο αγοράκι πάλι μιλάς για κώλους?
      Ντροπή σου Μη Κυβερνητικοοργανωμένο παλιόπαιδο..
      Πρόσεξε το αυτό…

      • Ο/Η Γιάννης Κ. λέει:

       ???????? ΜΚΟ εγώ? κάποιο λάθος κάνεις…ρώτα να σου πούν…
       εγώ αναπαράγω μόνο τις ανταποκρίσεις του Πέτρου Παπακωνσταντίνου…κι αυτός ΜΚΟ είναι?

 6. Ο/Η FARAX λέει:

  Φίλε gero
  στο νεομεσαιωνικό εφιάλτη που ξαναζεί η ανθρωπότητα
  οι αυτοκράτορες μοιράζουν σε όλους τους υποστηρικτές τους, λόγους και επιχειρήματα. Εξουσία και λεφτά στους μισθοφόρους τους, προστασία των αμάχων και ανθρώπινα δικαιώματα για την ευαίσθητη αριστερά…
  Αρκεί να πατήσουν ένα κουμπί και να πέσει η μπόμπα …

  • Ο/Η ΕΟΣ λέει:

   Η τραγωδία είναι ότι ο υπαρκτός κομμουνισμός, ούτε λεφτά μοίρασε παρά μόνον στα κομματικά ιερατεία, ούτε προστασία στους καταφρονεμένους του κόσμου τούτου, ούτε καν στοιχειώδη «εργατικά» δικαιώματα παρείχε στους εργαζόμενους…

   Είναι τυχαίο άραγε ότι το μόνο πραγματικά ταξικό – εργατικό κίνημα στην Ευρώπη που έθεσε θέμα εξουσίας, φούντωσε σε ρήξη με αυτόν τον υπαρκτό κομμουνισμό; Οι περισσότεροι «αριστεροί» έχουν ήδη διαγράψει από την μνήμη το κίνημα της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στην Πολωνία.

   Στο όνομα ποιας λοιπόν αριστεράς μιλάς;

  • Ο/Η ευαίσθητος αριστερός! λέει:

   Ευτυχώς FARAX, που υπάρχει και η «ευαίσθητη αριστερά» που την ειρωνεύεσαι, και στηρίζει καμία ιστορία για τους μετανάστες, γιατί από την δική σου την αριστερά μόνον γκουλάγκ μας περιμένουν!….

 7. Ο/Η μασκα λέει:

  Δεν μασάμε στις μάσκες. Μην γράφεις με δύο τρία διαφορετικά ονόματα, δεν φτειάχνεις ρεύμα. Γράψε μ ετο όνομά σου, η τέλος πάντων όπως γράφεις παρακάτω.

  • Ο/Η Κι όμως είχαν δίκιο λέει:

   κάποιοι που μιλούσαν ότι στην ΠΑΣΑ υπάρχουν χαφιέδες που φοράνε την «μάσκα» του αριστερού ενώ είναι φτηνοί καταδότες!….

   • Ο/Η ΕΟΣ λέει:

    Kαι όνομα έχω και με την «ταυτότητά» του υπογράφω!

    Είναι όμως είσαι ένας αισχρός συνοφάντης, που φοράς την κουκούλα του καταδότη όπως την φορούσαν στην κατοχή οι ταγματασφαλίτες!

    Μάλλον βλέπεις τον εαυτό του στον καθρέπτη, και δεν τολμάς να πεις αυτά που λες με το ΟΝΟΜΑ σου!

 8. Ο/Η ΔΟ λέει:

  Ή «εξίσωση» που θέτει η επανάσταση στη Λιβύη δεν μπορεί, απ’ότι φαίνεται, να απαντηθεί με την αριθμητική του 1+1=2. Χρειάζεται άλγεβρα, εξισώσεις με πολλους αγνώστους, φιλοσοφία των μαθηματικών…

  Αν η Αριστερά της Ελλάδας ήθελε να έχει μια προωθητική, ριζοσπαστική θέση, αντί να κινείται ανάμεσα στα «κλασσικά» δύο άκρα: του «αντιιμεριαλισμού» και του «νίπτω τας χείρας», θα μπορούσε να πρότεινε:

  – να σταλούν όπλα ( πυρομαχικά, άρματα, κανόνια κλπ κλπ ) , τρόφιμα, χρήματα ( από τις καταθέσεις της οικογένειας Καντάφι πχ ) στη Βεγγάζη

  – την αποκλειστική και τελική γνώμη για τη δράση των «συμμάχων» ως προς τον αεροπορικό αποκλεισμό να την έχει το συμβούλιο της Επανάστασης κι όχι ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, οι «σύμμαχοι».

  – να μπλοκαριστούν όλα τα περισουσιακά στοιχεία του καθεστώτος στο εξωτερικό

  – κινητοποίηση του κόσμου για την υπεράσπιση της επανάστασης

  …..

 9. Ο/Η ΕΟΣ λέει:

  ……
  14. Οι φυγόκεντρες τάσεις, οι τάσεις κατακερματισμού του παγκόσμιου συστήματος, και μαζί του, της νεωτερικής μορφής του έθνους-κράτους ως βασικού «οικοδομικού υλικού» αυτού του συστήματος, φέρνουν τον μαρξισμό απέναντι σε ένα πρόβλημα στο οποίο δεν βρήκε ποτέ ικανοποιητική και θεωρητικά συνεπή λύση. Και η όποια αδυναμία του να ανταπεξέλθει στην πρόκληση που θέτει αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να έχει άλλο αποτέλεσμα από την απώλεια αξιοπιστίας του ως εργαλείου ανάλυσης και κατανόησης μιας νέας εποχής που ανατέλλει, όπως κάθε νέα εποχή, εν μέσω σύγχυσης, αμηχανίας, φόβου και αβεβαιότητας. Αλλά αυτό δεν είναι το σημαντικότερο· το σημαντικότερο είναι το τι θα σημάνει μια τέτοια αδυναμία για τις ελπίδες της ανθρωπότητας –ελπίδες ιερές και απέθαντες– για δικαιοσύνη, ισότητα και ελευθερία.

  Τα άλλα (13) που προηγούνται στην ιστοσελίδα Radical Desire ,εδώ:
  Μερικές σκέψεις για το ζήτημα στη Λιβύη

 10. Ο/Η Β.Χ. λέει:

  Η Ομάδα Διαχείρισης του μπλογκ της ΠΑΣΑ προτείνει στους συντρόφους και συντρόφισσες που παίρνουν μέρος στον διάλογο σε ένα τόσο κρίσιμο και ανοιχτό ζήτημα, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ανοιχτό και συντροφικό πνεύμα και να αποφεύγουν βαρείς χαρακτηρισμούς, ύβρεις ή υπονοούμενα που, εντέλει, δεν βοηθούν τη συζήτηση και, ίσως, αυτοί που τις εκφέρουν να μετανιώσουν αργότερα για αυτές τις υπερβολές.

  Η εξυπηρέτηση των πολιτικών στόχων και απόψεων του καθενός μας δεν θα πρέπει να μπαίνει εμπόδιο στο σκοπό της, όποιας, συζήτησης που (πρέπει να) είναι η ανταλλαγή των απόψεων, με σκοπό τη σύνθεσή τους, εάν αυτό είναι δυνατό, και όχι η αυτοεπιβεβαίωση και η δημιουργία χαρακωμάτων, τη στιγμή μάλιστα που ο εχθρός είναι μέσα στην πόλη.

  Η Ομάδα Διαχείρισης συστήνει στους σχολιαστές που δεν σέβονται το δικαίωμα στην ανωνυμία στο διαδίκτυο να σταματήσουν αυτή την πρακτική, γιατί θα αναγκαστούμε να σβήσουμε τέτοιου είδους σχόλια. Το γεγονός ότι αυτό γίνεται με αστήρικτο και αυθαίρετο τρόπο επιτείνει απλώς το πρωταρχικό αυτό λάθος.

  Η Ομάδα Διαχείρισης δηλώνει ότι, όπως έκανε και κάνει και για μια σειρά άλλα ανοιχτά ζητήματα, έτσι και για το ζήτημα της Λιβύης θα έχει ανοιχτό το μπλογκ στη δημοσίευση απόψεων.

  Σύντροφοι και συντρόφισσες χρησιμοποιήστε τα πληκτρολόγιά σας όχι σαν πολυβόλα για την εξόντωση του αντιπάλου αλλά ως πλήκτρα ενός μουσικού οργάνου που μπορούν να βοηθήσουν να συνθέσουμε μια νέα Συμφωνία.

 11. Ο/Η Κ. Κρ λέει:

  Ζω για να μαθαίνω…
  1. Υπάρχουν ανθρωπιστικοί πόλεμοι. (Μέχρι τώρα ήξερα για τη διαμάχη εντός της αριστεράς αν δικαιολογούνται ακόμη και οι αποκαλούμενοι ‘αμυντικοί΄ καθώς και οι ‘εθνικοαπελευθερωτικοί’ πόλεμοι).
  2. Ότι οι περισσότερες από τις κύριες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του πλανήτη τάσσονται με την πλευρά των εξεγέρσεων. (Οι δευτερεύοντες ανθυποτσάτσοι όπως ο καθ’ημάς ΓΑΠ καθώς και οι προοδευτικοί άραβες ηγέτες του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας υπάγονται, νομίζω, σε άλλο ερμηνευτικό πλαίσιο).
  Μάλλον οι αντεξουσιαστές έχουν έρθει στην εξουσία κι εμείς δε το πήραμε χαμπάρι!
  3. Μαθαίνω επίσης και για τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου και για τον Κριμαϊκό
  Πόλεμο επ’ ευκαιρίας των γεγονότων στη Λιβύη. Ελπίζω αργότερα να μας διαφωτίσετε για τα Δερβενάκια και τη Φιλική Εταιρία. Τον πελοποννησιακό πόλεμο και την εκστρατεία στη Σικελία ας τα συμπεριλάβουμε στο επόμενο τεύχος της συμβολής μας στη διαλεκτική της ιστορίας.

  Αλλά παρ’ ότι έμαθα αρκετά, με βασανίζει –λέμε τώρα- ένα ερώτημα: Αυτή τη στιγμή στη Λιβύη γίνεται πόλεμος ή εξέγερση;
  Θα μου πείτε ότι επηρεάζομαι από τη δυτική προπαγάνδα που μας παραπληροφορεί ότι γίνεται πόλεμος, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που υπάρχει είναι μια εξέγερση. Και, όπως όλοι γνωρίζουμε, συνήθως στις εξεγέρσεις καλούν και μερικούς δυτικούς για το καθωσπρέπει του πράγματος. Εκτός αυτού, ο υπουργός δικαιοσύνης του Κανταφικού καθεστώτος εμφανίζεται να ηγείται (και αυτός δικαίως) της εξέγερσης. Οι καλοί παντού χωράνε, ακόμα και στις εξεγέρσεις! Γνωρίζουμε άλλωστε και απ’ τα δικά μας…

  Όταν ως αριστεροί δε μπορέσαμε να βοηθήσουμε ούτε στο ελάχιστο για να γίνει μια εκδήλωση συμπαράστασης για τους αραβικούς λαούς (της Αιγύπτου, της Τυνησίας, της Συρίας, της Ιορδανίας, του Μπαχρέιν, της Υεμένης, …, και βεβαίως και της Λιβύης), εμένα πάντως μου φαίνεται αμετροεπές να σκιαμαχούμε σαν κοκοράκια περί εξεγέρσεων και άλλων δαιμονίων.

  Κ. Κρ

 12. Ο/Η Γιάννης Κ. λέει:

  Kανείς δεν υποστήριξε πως η δύση επεμβαίνει ανθρωπιστικά. Οι δυτικοί είναι απρόθυμοι να συνεχίσουν αυτή την εκστρατεία…σύρθηκαν κυρίως απο Γάλλους και Βρεττανούς που για λόγους και εσωτερικούς αλλά και ίδια συμφέροντα (που όμως δεν είναι διόλου βέβαιο οτι θα προωθηθούν) επέλεξαν να πρωτοστατήσουν. Ήδη σήμερα σε όλα τα δυτικά μέσα κυριαρχεί η συζήτηση για το «πόσο κοστίζει αυτή η εκστρατεία». Συζητάνε για το πόσο κάνει ο κάθε πύραυλος, πόσα δολάρια κοστίζει μια ώρα πτήσης κι άλλα ωραία. Αυτά πρώτη φορά ακούγονται. Καμμιά σχέση με Ιράκ και Αφγανιστάν. Οι εξεγερμένοι δεν έχουν σύνδεση με τους δυτικούς και δεν ελέγχονται. Είναι μια μπλεγμένη ιστορία. Τα αδιαμφισβήτητα όμως γεγονότα είναι οτι η εξέγερση είναι μια γνήσια λαίκή εξέγερση, οτι ο Καντάφι είναι ένας αιμοσταγής δικτάτορας που έσφαζε και πριν την εξέγερση αυτή αλλά κανείς δεν ασχολιόταν (έλα μωρέ τώρα, με τους άραβες θα ασχοληθούμε; όσοι σφάζονται απο άλλους κι όχι απο τους ιμπεριαλιστές, δεν μετράνε!) με δεκάδες δις καταθέσεις στο εξωτερικό κλπ. κλπ. Η συζήτηση γίνεται εδώ στα blogs, γιατί η αριστερά στην Ελλάδα δεν παίρνει υπόψη της αυτούς τους παράγοντες, και γιατί έτρεξε με ζήλο περισσό να καταδικάσει τους δυτικούς βομβαρδισμούς ενώ στους Κανταφικούς έκανε μόκο. Τέτοια αριστερά δεν την χρειαζόμαστε. Κάνει ζημιά δεν κάνει καλό…Αυτό λέμε! Δεν λέμε μπράβο στο ΝΑΤΟ και στη Δύση. Λέμε μπράβο στους εξεγερμένους της Βεγγάζης και ντροπή στους αριστερούς που τους είπαν «φυλές» «μουτζαχεντίν» «ουαχαμπιστές» και «υποκινούμενους» ταυτιζόμενοι με την προπαγάνδα του σφαγέα Καντάφι. Είναι μεγάλη ντροπή αυτό. Αν όσοι έχετε τσιμπήσει στην προπαγάνδα, μάθετε μια μέρα ποιοί είναι αυτοί οι άνθρωποι που εξεγέρθηκαν θα καταλάβετε τότε τι λέω τώρα. Είναι μεγάλη ντροπή επειδή οι δυτικοί επεμβαίνουν, να στηρίζεται απο αριστερούς ο άνθρωπος που έσφαξε 4.000 φυλακισμένους μέσα στη φυλακή. Ντροπή!
  Χαιρετίζω την στάση της ΕΟΣ που είναι μια όαση μέσα σε αυτή την παλαιοκομμουνιστική σούπα, που δυστυχώς αποκαλύπτει πόσο καθυστερημένη πολιτικά και κυρίως ανυπόληπτη ΗΘΙΚΑ είναι η ελληνική αριστερά.
  Εύχομαι νίκη στην εξέγερση της Βεγγάζης
  οι δυτικοί θα φύγουν πριν κλείσει μήνας όποια κι αν είναι η έκβαση.
  θυμηθείτε τι σας λέω. Ο κόσμος δεν είναι ο ίδιος μετά την κρίση του 08. Ακόμα και η Αραβική εξέγερση είναι στοιχείο αυτής της αλλαγής…

 13. Ο/Η ΧΠ λέει:

  Παρακολουθώ με κάποια απορία τη συζήτηση ως εδώ που έχει φτάσει. Το επίπεδό της είναι τουλάχιστον για κλάματα και αυτό οφείλεται σε συγκεκριμένους συζητητές και στον τρόπο που εκλαμβάνουν την αντιπαράθεση απόψεων.
  Με μεγάλη μου λύπη βλέπω πως για μια ακόμη φορά χωριζόμαστε σε στρατόπεδα και παίζουμε με τα στρατιωτάκια μας, ενώ επί χάρτου σχεδιάζουμε την επανάσταση. Ερήμην όλων (και της πραγματικότητας). Δεν πρόκειται να επεκταθώ, γιατί μια συνέχεια θα προσέβαλε και εμένα προσωπικά και τους ευφυείς (και χαλκέντερους) αναγνώστες που έχουν απομείνει.
  Χαίρομαι πάντως που, μετά από τόση συζήτηση, φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια μπερδεμένη ιστορία. Ουσιαστικά, από αυτό το σημείο θα έπρεπε να έχουμε αρχίσει την κουβέντα.
  Για το σε ποιο βαθμό εκφράζονται αυτή τη στιγμή τα εξεγερμένα κομμάτια του πληθυσμού και για το τί ακριβώς λένε, εγώ τουλάχιστον δεν έχω πληροφόρηση και οι αναλύσεις-εκτιμήσεις-ευχές δεν μου αρκούν. Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε τι σκέφτονται οι άνθρωποι εκεί. Σίγουρα πολύ πιο ενδιαφέρον από το να αναμασάμε πηγές σοβαρών και όχι και τόσο σοβαρών δυτικών ΜΜΕ (πράγμα το κάνει και το άρθρο).
  Από τη μεριά μας, με περισσότερο σεβασμό στην άλλη άποψη και λιγότερο ναρκισσισμό θα μπορούσαμε ίσως να συλλέξουμε όσες πληροφορίες είναι δυνατόν και να εκτιμήσουμε σωστά την κατάσταση. Αλλά ποιος έχασε τη σοβαρότητα για να τη βρούμε εμείς;

 14. Ο/Η κάτι έχουμε καταλάβει! λέει:

  Πράγματι, αυτό έχει σημασία αυτό που γράφεις:

  Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε τι σκέφτονται οι άνθρωποι εκεί.
  Και έχει ήδη περάσει αρκετός καιρός απ’ όταν ξεκίνησε η εξέγερση και έχουμε πληροφορηθεί από πολλούς τρόπους το τι συμβαίνει εκεί, ακόμα και από κριτική θεώρηση των ειδήσεων των ΜΜΕ. Ε’ λοιπόν, μπορούμε πλέον να δηλώνουμε τουλάχιστον ότι:

  1. Είμαστε με το μέρος της εξέγερσης και όχι του Καντάφι! Το καθεστώς του Καντάφι ήταν και είναι ένα από τα πιο καταπιεστικά και ανελεύθερα καθεστώτα του αραβικού κόσμου.

  2. Το πως θα χειριστούν το ζήτημα του εμφύλιου πολέμου – γιατί το καθεστώς της Λιβύης δεν επιδιώκει πολιτική αλλά στρατιωτική λύση – οι μόνοι αρμόδιοι είναι οι εξεγερμένοι.

  3. Το κύριο πρόβλημα είναι πως θα επιζήσει η εξέγερση και όχι το τι σχεδιάζουν οι ιμπεριαλιστές!

 15. Ο/Η Γιάννης Κ. λέει:

  προς Χ.Π.

  1.Συγνώμμη αν έβρισα κάποιους ανώνυμους που άλλαζαν ανώνυμα ονόματα για να κάνουν πλάκα, και πρόσβαλα την αισθητική των υπολοίπων, αλλά η ουσία μένει. Αν πιστεύετε πως οι αναλύσεις του ΚΚΣΕ του 1970 για την διεθνή πραγματικότητα είναι ακόμα επίκαιρες, πάω πάσο, και ζητώ συγνώμμη που συμμετείχα στην συζήτηση.

  2.Τα στοιχεία που λές οτι ζητάς τα έδωσε εν μέρει ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου σε ανταπόκριση μέσα απο τη Λιβύη, που είναι αναρτημένη σε αυτό το blog. Τράβα διάβασέ τη. Εντάξει δεν είναι το παν, αλλά είναι κάτι κι απο έμπιστη πηγή.

  3. Όταν είπα οτι είναι μια «μπερδεμένη ιστορία» δεν εννοούσα την εξέγερση, αλλά την δυτική επέμβαση, τα κίνητρά της και τους στόχους της. Η εξέγερση δεν είναι καθόλου μπερδεμένη.

  • Ο/Η peer λέει:

   μιλάς για τον Παπακωνσταντίνου που έχει τουρλιάσει στη Βεγγάζη και υποτίθεται κάνει «αντικειμενική» δημοσιογραφία, όταν κάθε δημοσιογράφος που σέβεται τον εαυτό του και το κίνημα, ή ακόμα και συντηρητικός δημοσιογράφος πάει για τα προσχήματα και στην Τρίπολη και ακούει και την άλλη πλευρά; Μεγάλος δημοσιογράφος μιλάμε…

   • Ο/Η Ελα τώρα! λέει:

    Μάλλον εσύ είσαι προβοκάτορας! Ποίες λοιπόν είναι οι «πηγές» σου και ποιός τα λέει σωστά; Γιατί δεν μας φανερώνεις από που παίρνεις πληροφορίες; Μήτως από την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ή το Μ-Λ Μεγάλης Βρετανίας;

 16. Ο/Η geros λέει:

  H διαχειριστική ομάδα αντι να κάνει μόνο συστάσεις σαβουάρ-βίβρ, καλό θα ήταν να μην δημοσιεύει άρθρα ανώνυμα και άνευ ταυτότητας και σοβαρής πηγής, γιατί τότε για το «περιεχόμενο» είναι υπέυθυνο το μπλογκ και οχι ο άγνωστος αρθρογράφος. Ιδίως οταν πρόκειται για γεγονότα στην Λιβύη, που διάφορες πλευρές παρουσιάζουν την εκδοχή τους, συμπεριλαμβανόμενων σιωνιστών, μυστικών υπηρεσιών, δυτικών ΜΜΕ και άλλων αγαθών οργανώσεων και μέσων. Ας παρουσιάζονται όσες «εκδοχές» των γεγονότων υπάρχουν, όμως απο επώνυμους αρθρογράφους που αναλαμβάνουν οι ίδιοι την ευθύνη για τα γραφτά τους. Η αποδοχή της ανωνυμίας του αρθρογράφου, σε τέτοιες καταστάσεις, αν μη τι άλλο σημαίνει συνεισφορά στην συγχιση ,αν όχι και στην παραπληροφόρηση. Το οτι δημοσιεύτηκαν σε άλλα γνωστά μπλογκ, δεν συνιστά άλοθι, αλλά απλά σημαίνει οτι υπάρχουν πολλόί «επιπόλαιοι».
  Έκφράζω την βαθύτατη διαφωνία μου με τέτοιου τύπου αναρτήσεις, άσχετα με το τι παρουσιάζουν και τι υποστηρίζουν.

 17. Ο/Η Β.Χ. λέει:

  Το άρθρο πέρα από την κάποια προκατάληψη που εκφράζει σε «αυθεντίες», είναι συγκλονιστικό, επαρκώς αντικειμενικό και τεκμηριωμένο. (αναφορές σε πηγές,γεγονότα)
  Άλλωστε οι εξελίξεις και διάφορες απόψεις που έχουν δημοσιοποιηθεί από τότε το επιβεβαιώνουν…

  • Ο/Η peer λέει:

   Πλάκα κάνεις; Πού είναι οι…πηγές του άρθρου; Τα περισσότερα τα έβγαλε από το κεφάλι του ο αρθρογράφος και κάποια άλλα απλά τα αναμάσησε από τα κυρίαρχα ΜΜΕ και την προπαγάνδα τους, χωρίς να ψάξει καν να δει αν καταρρίπτεται αυτή από άλλα τμήματα των ίδιων ΜΜΕ πολλές φορές!

   • Ο/Η Ελα τώρα! λέει:

    Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει!

    Εσύ κάνεις ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ και είναι ένας απλός συκοφάντης. Αυτές οι ταχτικές είναι γνωστές…

    Αν πράγματι είχες να πει κάτι ουσιαστικό θα έλεγες ότι το τάδε που γράφεται στο κείμενο είναι ψέμα, διότι η σωστή πηγή που είναι η δείνα, λέει αυτό. Όμως αυτή την τεκμηρίωση δυστυχώς δεν μπορείς να την κάνεις!

    Άσε λοιπόν τις αλητείες…

    • Ο/Η peer λέει:

     Μάλλον είσαι αστοιχείωτος από διάλογο (όχι περίεργο εδώ μέσα), γιατί βέβαια το βάρος να τεκμηριώσει κάτι κάποιος πέφτει σε αυτόν που παίρνει πρώτος μια θέση και στη συνέχεια έχει την «απαίτηση» να τεκμηριώσει ο συνομιλητής του κάτι άλλο, αλλιώς π.χ. θα έπρεπε να δεχτούμε ότι υπάρχει θεός επειδή κάποιοι «φωστήρες» το είπαν και μετά να πέφτει το βάρος σε αυτούς που το αμφισβητούν να τεκμηριώσουν ότι δεν υπάρχει!

     Ορθολογικότατη η «Αριστερά» του κ….. Άντε και με το zeitgeist και τους αστρολόγους σε λίγο.. Γελοίοι.

     • Ο/Η ΕΟΣ λέει:

      Το γεγονός και μόνον κ. peer ότι διαφωνείς με κάποιον και εξ αυτού και μόνον χαρακτηρίζεις την ιστοσελίδα και την συλλογικότητα που την στηρίζει γελοίους, αποδεικνύει και τις προθέσεις του, αλλά και τα πολιτικά σου πιστεύω.

      Αυτά που ισχυρίζεσαι περί τεκμηρίωσης κλπ είναι συνδικαλισμός του κώλου που δεν περνάει ούτε σε πρωτοετείς φοιτητές. Αν ισχυρίζεσαι ότι κάποιος λέει ψέμματα ή ότι είναι πράκτορας της ασφάλειας και άλλα παρόμοια, αν δεν αποδεικνύεις τους ισχυρισμούς σου είναι το λίγότερο ένας απλός συκοφάντης. Όσους τραμουκάδες και να κάνεις, όσες βρισιές και να εκτοξεύσεις παραμένεις τοιούτος.

      Όμως εσύ έκανες ένα βήμα παραπερα και έγινες ένας κοινός προβοκάτορας όταν αρχίζεις να γενικεύεις και να κάνεις χρήση της «συλλογικής ευθύνης». Και δυστυχώς τέτοιοι τύποι κυκλοφορούν αναμεσά μας με δήθεν αριστερό προσωπείο!

 18. Ο/Η peer λέει:

  αυτοί που έχουν τη μύγα για τη γελοιότητα της «αντισυστημικής αριστεράς»…μυγιάζονται. Όσο για πρωτοετείς φοιτητές, μάλλον σε κάνα «πανεπιστήμιο» των παλαιοημερολογιτών Χριστιανών θα σπούδασες εσύ γιατί φυσικά όταν γράφεις ένα απαράδεκτο κείμενο που πετά λάσπη χωρίς ίχνος απόδειξης και πηγών και μετά ζητάς να στο αναιρέσουν, το απορρίπτεις εξ ολοκλήρου ως αναξιόπιστο, καθώς και αυτούς που το στηρίζουν, και όχι το ανάποδο όπως βολικά θα θέλανε κάποιοι νοσταλγοί…άλλων πρακτικών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s