Η Δύση παρεμβαίνει για να σταματήσει την επανάσταση όχι για να τη σώσει

Posted: 23/03/2011 by DG in Ανταποκρίσεις, Γεγονότα, Εξεγέρσεις αραβικού κόσμου, Κόσμος
Ετικέτες:

Η βιασύνη για επέμβαση στη Λιβύη από τις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών είναι γιατί φοβούνται την επανάσταση όχι γιατί θέλουν να τη σώσουν

του John Rees

Μετάφραση: Θάνος Ανδρίτσος

Aναδημοσίευση από: Η Λέσχη: φτιάχνοντας τα τετράδια της ανυπότακτης θεωρίας

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «Ελευθεροτυπία»

Οι επαναστάτες, πράγματι, έχουν αντεπιτεθεί αποτελεσματικά τις τελευταίες δύο μέρες. Τα γεγονότα έχουν αποκρυφτεί από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης που αντανακλούν τη γραμμή της κυβέρνησης ότι ο Καντάφι είναι στα πρόθυρα να συνθλίψει τη Βεγγάζη. Έχουν αναφερθεί σε αυτό για δύο διαδοχικές νύχτες ακόμη δεν έχει συμβεί.

Στην πραγματικότητα, οι επαναστάτες έχουν δημιουργήσει μια αεροπορία που δεν είχαν πριν από τρεις ημέρες. Πιλότοι έχουν αποστατήσει. Έχουν καταρρίψει τρία ή τέσσερα τζετ του Καντάφι. Έχουν καταλάβει τανκ και τους έχουν παραδοθεί εκατοντάδες στρατεύματα του Καντάφι. Η 48ωρη προθεσμία του Σαΐφ Καντάφι έληξε, και η Βεγγάζη, η Ajdabia και Misrata ήταν όλες στα χέρια του λαού της Λιβύης. Σημερινά δημοσιεύματα λένε ότι δεν υπάρχουν στρατεύματα του Καντάφι σε απόσταση 50 μιλίων δυτικά της Βεγγάζης.

Έτσι, η βιασύνη του ΟΗΕ για παρέμβαση είναι για να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης, πριν το παράδειγμα της λαϊκής εξουσίας που είναι η Βεγγάζη ανατρέψει τον Καντάφι. Εάν η επανάσταση της Λιβύης κέρδιζε χωρίς τη βοήθεια της Δύσης τότε κανένας δικτάτορας, ακόμη και ένας πρόθυμος να χρησιμοποιήσει δολοφονική βία, ακόμη και στη Σαουδική Αραβία ή το Μπαχρέιν, δεν θα ήταν ασφαλής. Και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι ηγέτες της Δύσης.

Τι κάνει η Δύση; Μετά την αποτυχία στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, η Δύση θέλει να αποκαταστήσει το επιχείρημα της «ανθρωπιστικής επέμβασης». Θέλουν να πατήσουν πόδι στις ταχέως αναπτυσσόμενες αραβικές επαναστάσεις που συγκλόνισαν ολόκληρη την ιμπεριαλιστική αρχιτεκτονική της Μέσης Ανατολής.

Και στο εσωτερικό μέτωπο που θέλουν να ενισχύσουν το σοβινισμό που εμφανίζεται πάντα στον πόλεμο. Πόσο θαυμάσιο για τον Obama, αν όλα τα μάτια στραφούν από το Ουισκόνσιν στην USAF (United States Air Force) στη Λιβύη. Πώς καταπληκτικό για τον David Cameron, αν απομακρυνθούν τα βλέμματα από τη μεγάλη διαδήλωση της TUC (Trades Union Congress) ενάντια στις περικοπές στις 26 Μαρτίου στην και στραφούν στις δυνάμεις της RAF (Royal Army Force) που πετούν πάνω από την Τρίπολη.

Αλλά καθώς τα αεροπλάνα βομβαρδίζουν τους ανθρώπους στη Λιβύη, με τις αναπόφευκτες «παράπλευρες απώλειες» που θα προκαλέσουν, καθώς η απελευθέρωση περνά από τα χέρια των Λιβύων στα χέρια των δυτικών δυνάμεων, θα είναι οι εργαζόμενοι εδώ αλλά και στη Λιβύη που είναι οι χαμένοι. Από τη μία πλευρά, ο εθνικισμός στη Λιβύη μπορεί να ενισχύσει τον Καντάφι, και από την άλλη οι αυτοκρατορίες του Κόλπου, που υποστηρίζουν την επέμβαση, θα ισχυροποιηθούν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να σταματήσει αυτή τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. Η κραυγή μας πρέπει να είναι «Σταματήστε το βομβαρδισμό, Νίκη στην λιβυκή επανάσταση».

Αρχική δημοσίευση:http://www.counterfire.org/index.php/component/content/article/177-latest-news/11290-the-west-are-intervening-to-stop-the-revolution-not-to-save-it

Σχόλια
  1. Ο/Η ormithiella λέει:

    Νομίζω ότι προσπαθείτε να προσαρμόσετε την πραγματικότητα έτσι ώστε να βγαίνει το σύνθημα που σας αρέσει και έτσι να έχετε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο …

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s