ΟΧΙ Αεροδρομιο στο Καστελλι

Posted: 26/03/2011 by Β.Χ. in Κινητοποιήσεις, Περιβάλλον
Ετικέτες: ,

Δώρο στους εργολάβους  όλη η περιοχή

Tou Μάριου Δίονέλλη

Από την ενημερωτική εκδήλωση στο Θραψανό

 

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις για το σχεδιαζόμενο Αερο­δρόμιο Καστελίου καθώς, αφενός συγκροτήθηκε ο πυρήνας του μετώπου των κατοίκων της Πεδιάδας που εναντιώνονται στην κατασκευή του, αφετέ­ρου βγήκε στο φως η διακήρυ­ξη του έργου που αποδεικνύει τον αποικιοκρατικό χαρακτήρα που πρόκειται να έχει η τελική σύμβαση προς όφελος των ερ­γολάβων.

Αποκαλυπτική ημερίδα

Στην ημερίδα που πραγματο­ποιήθηκε την Κυριακή στην περιοχή της Πεδιάδας ο διευ­θυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μιχάλης Πετράκης, παρουσίασε τεκμηριωμένα στοιχεία για την όχληση που θα προκληθεί στην περιοχή τόσο από τους ρύπους όσο και από τον θόρυβο των αεροπλάνων. Τα στοιχεία του κ. Πετράκη βασίστηκαν σε αποτελέσματα διεθνών ερευνών για τις περι­βαλλοντικές επιπτώσεις από την εγκατάσταση των αεροδρομίων, ενώ εξειδικεύτηκαν ως προς τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστι­κά της περιοχής της Πεδιάδας.

Τελικά, απευθυνόμενος προς τους κατοίκους των χωριών Αρχάγγελος, Απόστολοι και Ευαγγελισμός, ο κ. Πετράκης είπε πως αν είναι να γίνει το αεροδρόμιο τότε το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να εγκαταλείψουν την περιοχή. Τις εντυπώσεις στην ημερίδα έκλεψε η ΆνναΣερδάρη, κάτοικος της Αρτέμιδας Αττικής, η οποία μένει δίπλα στο Αεροδρόμιο Ελευ­θέριος Βενιζέλος και μίλησε για όσα υποσχέθηκαν στους κατοί­κους της περιοχής της και για όσα δεν είδαν ποτέ: «Μας είπαν πως θα γίνουν ξενοδοχεία, αλλά ακόμα και το ένα που υπήρχε δεν έχει πια πελάτες. Μας είπαν πως θα βρούμε δουλειές αλλά παρακαλάμε να ανανεώσουμε τις συμβάσεις των 700 ευρώ ως αχθοφόροι και καθαρίστριες. Μας είπαν πως θα φυτέψουν εκατομμύρια δέντρα και τα μόνα που φυτεύτηκαν είναι το IKEA, ο Κωτσόβολος και το LeroyMerlin. Μας ταπείνωσαν, μας διαίρεσαν και χάσαμε τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά.

«Λεόντειος» σύμβαση

Μόλις τρεις μέρες μετά την ημε­ρίδα που οργάνωσαν οι κάτοικοι ήρθε στο φως η επίμαχη διακήρυ­ξη του υπουργείου για τα στοιχεία του έργου. Εκεί προβλέπονται ως αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή μόλις το 1% των εσό­δων του Αεροδρομίου, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στους δρόμους σύνδεσης των χωριών με το νέο οδικό δίκτυο, στους όρους και τις προϋποθέσεις με­τεγκατάστασης των οικισμών που θίγονται, αλλά ούτε και στις προβλεπόμενες τιμές για τις επικείμενες απαλλοτριώ­σεις. Ασφαλώς στη διακήρυξη δεν γίνεται καμία αναφορά, ούτε ζητείται από τον ανάδο­χο να αναλάβει δέσμευση για παροχή εργασίας στην περιοχή, ούτε και για υποχρέωσή του για διαμορφώσεις με χρήσεις κοινωνικού χαρακτή­ρα στον περιβάλλοντα χώρο, όπως αρχικά είχαν υποσχεθεί στους κατοίκους. Αντίθετα, η διακήρυξη επιφυλάσσει στον εργολάβο ζώνη 400 στρεμμάτων για τη διαμόρφωση εμπορικού πάρκου και εκμετάλλευση τόσο του αεροδρομίου όσο και των καταστημάτων για 35 χρόνια. H ιστορία του Ελ. Βενιζέλος δηλαδή, επαναλαμβάνεται. Οι κάτοικοι, πάντως, ετοι­μάζονται για «πόλεμο» στην Πεδιάδα και ήδη συντονίζουν τις ενέργειές τους ενόψει της δημοπράτησης του έργου στις 7 Ιουνίου.

Από: εφημερίδα «Δρόμος»

Περισσότερα  από το tv CRETA

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s