4 μέρες χωρίς ΜΜΕ! Μας έλειψαν;!

Posted: 11/04/2011 by ΔΟ in Ανθρώπινα και καθημερινά, Υγεία, MME

( από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 01/06/2004 )

ΤΗΛΕΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

της Ελιζαμπέττας Καζαλόττι

Το θέμα της εξάρτησης μας απασχολεί συχνά από αυτή τη στήλη. Υποστηρίζουμε την άποψη ότι πολλές φορές νόμιμες ουσίες και συμπεριφορές αποδεικνύονται εξίσου βλαβερές και επικίνδυνες με τις δαιμονοποιημένες παράνομες. Ετσι, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε ένα πείραμα που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες στην Ιταλία από έγκριτους Αμερικανούς και Ιταλούς επιστήμονες. Σχετίζεται με τον εθισμό στην μικρή οθόνη, που μοιάζει να έχει επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη με σοβαρές συνέπειες.

Το πείραμα διοργάνωσαν η Β’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας και το αμερικανικό παιδιατρικό ινστιτούτο Meyer. Κυρίαρχος στόχος του ήταν να αποδειχθεί κατά πόσο η αλόγιστη χρήση τηλεόρασης, ηλεκτρονικών υπολογιστών και παιχνιδιών επιδρά στην παραγωγή μελατονίνης στα παιδιά σε προεφηβική ηλικία, επηρεάζοντας την ανάπτυξή τους.

Για χάρη της επιστήμης, λοιπόν, για μία ολόκληρη εβδομάδα 73 παιδιά στο χωριό Caviglia της Τοσκάνης υποβλήθηκαν σε μια ιδιόμορφη νηστεία: αποδέχτηκαν να παραμείνουν μακριά από τηλεόραση, κομπιούτερ και play station. Η επίδραση στον οργανισμό τους μετρήθηκε με ειδικές βιολογικές και ψυχολογικές εξετάσεις, οι οποίες αξιολογήθηκαν από ομάδα επιστημόνων.

Τα ευρήματα του πειράματος παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τη σωματική αλλά και την ψυχολογική υγεία των παιδιών. Αισθητή βελτίωση παρουσίασε π.χ. η διάθεσή τους, από τη στιγμή που κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης υποχρεώθηκαν να αναδιοργανώσουν το χρόνο τους ανακαλύπτοντας ξανά εξαιρετικά ευχάριστες, και ξεχασμένες πλέον στις σύγχρονες κοινωνίες, δραστηριότητες, όπως τα ομαδικά παιχνίδια, οι κουβέντες με τους φίλους και την οικογένεια, οι περίπατοι κ.λπ.

Με λίγα λόγια τα παιδιά επωφελήθηκαν του πειράματος και απέδειξαν ότι δεν δυσκολεύονται ιδιαίτερα να αποβάλουν τις κακές συνήθειες. Το ίδιο δεν συνέβη όμως -γεγονός που αποτέλεσε και την έκπληξη για τους επιστήμονες- με τους γονείς των παιδιών που συμμετείχαν στο πείραμα, με τους χρόνια εθισμένους δηλαδή. Στην περίπτωσή τους η απαγόρευση της χρήσης της τηλεόρασης στα σπίτια απεδείχθη εξαιρετικά οδυνηρή, στο σημείο αρκετοί από αυτούς να αναπτύξουν συμπτώματα και συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν τους ουσιοεξαρτημένους. Στερητικά συμπτώματα όπως έντονος εκνευρισμός και πονοκέφαλοι, ακόμη και παραβατική συμπεριφορά.

Εάν λάβουμε σοβαρά υπόψη τα συμπεράσματα αυτού του πρωτότυπου πειράματος, είναι εύκολο να εξηγήσουμε πολλά και να κατανοήσουμε καλύτερα όσα κατά καιρούς έχουν ειπωθεί για την επιρροή της τηλεόρασης στη συμπεριφορά και τη σκέψη του σύγχρονου ανθρώπου.

Δεν φαίνεται έτσι να είναι τυχαίο το γεγονός ότι η τηλεόραση έχει καταντήσει να αποτελεί πλέον το κυριότερο μέσο προπαγάνδας, διαφήμισης και ψυχαγωγίας στις περισσότερες κοινωνίες του πλανήτη.

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, αποδεικνύεται όλο και πιο συχνά -και επιστημονικά πλέον- ότι εύκολη λεία για τους εμπόρους εντυπώσεων αποτελεί ο όλο και αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός των τηλεεξαρτημένων.

Αποδεικνύεται, επίσης, ότι οι περίφημοι νόμοι της θεαματικότητας εκμεταλλεύονται συχνά τις αδυναμίες του τηλε-πληθυσμού, παρέχοντας στους θεατές αυξανόμενες δόσεις αρνητικών αλλά συγχρόνως και διεγερτικών ερεθισμάτων.

Τα παραπάνω καλό είναι να τα γνωρίζουμε, καθώς και στη χώρα μας, όπως αποδεικνύουν και οι μετρήσεις της θεαματικότητας, είναι εξαιρετικά υψηλός ο αριθμός των εθισμένων στη μικρή οθόνη. Διογκώνεται επίσης -αυτό είναι το σοβαρότερο- και ο πληθυσμός των τηλεκατευθυνόμενων, όσων δηλαδή είναι εξαιρετικά επιρρεπείς στη χειραγώγηση που επιχειρούν συχνά ορισμένα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Εν συντομία, η εκ πρώτης όψεως αθώα συνήθεια του καναπέ έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας και είναι σημαντικό να τις αναγνωρίσουμε και να τις θέσουμε υπό έλεγχο.

ΥΓ. Με ντιμπέιτ, μαραθώνιες συζητήσεις, εκπλήξεις, πανευρωπαϊκές δημοσκοπήσεις κ.λπ. κ.λπ., τα τηλεοπτικά κανάλια ετοιμάζονται να καταπολεμήσουν την αδιαφορία των συμπατριωτών μας για τις ευρωπαϊκές εκλογές. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, ακόμη και τα ποσοστά συμμετοχής των ψηφοφόρων στις κάλπες. Συμβαίνει στις τηλεκατευθυνόμενες κοινωνίες: ακόμη και τις εκλογικές αναμετρήσεις να τις ρυθμίζουν και να τις κρίνουν οι νόμοι της θεαματικότητας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s