ΚΕΙΜΕΝΟ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΝΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΞΗΡΟΣ

Posted: 30/04/2011 by ΔΟ in Δημοκρατία, Κρατική Τρομοκρατία

Να σταματήσει ο αργός θάνατος του Σάββα Ξηρού

Στις 2 Μαΐου θα εξεταστεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά η αίτηση του Σάββα Ξηρού για διακοπή εκτέλεσης της ποινής του, προκειμένου να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Το ΑΧΕΠΑ δέχτηκε να τον νοσηλεύσει έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υγείας του που επιδεινώνονται από τη μακροχρόνια παραμονή του στον Κορυδαλλό.
Ο Σάββας Ξηρός είναι μια ξεχωριστή περίπτωση μέσα στα ειδικά καθεστώτα που έχουν φτιαχτεί για τους πολιτικούς κρατούμενους. Εννιά σχεδόν χρόνια μετά το βαρύτατο τραυματισμό του, τις πολλαπλές σωματικές βλάβες και τα προβλήματα υγείας που υπέστη εξακολουθεί να παραμένει κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού.
Οι αιτήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα για αναστολή ή διακοπή της ποινής του απερρίφθησαν, το ελληνικό κράτος, όμως, καταδικάστηκε για τη μεταχείριση του Σάββα Ξηρού από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, το Σεπτέμβρη του 2010.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θεωρήθηκε ένοχη για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία απαγορεύει την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και καταδικάστηκε σε χρηματικό πρόστιμο για ηθική βλάβη που προκλήθηκε εξαιτίας της ανεπαρκούς φροντίδας που επέδειξε στα ανυπέρβλητα προβλήματα υγείας του Σάββα Ξηρού. Τονίζεται από την απόφαση του ΕΔΔΑ ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν είναι την ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα ώστε να μπορέσει να εκτίσει την ποινή του.

Οι ελληνικές δικαστικές αρχές επικρίνονται από το ΕΔΔΑ για την άρνηση αναστολής της ποινής του προκειμένου να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο ενώ οι αρχές των φυλακών Κορυδαλλού επικρίνονται για την απροθυμία τους να προσφέρουν τις ιατρικές υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο κρατούμενος.
Στην ουσία, το ΕΔΔΑ καταδίκασε το ελληνικό κράτος διότι εφαρμόζει πάνω στον Σάββα Ξηρό εκδικητικές μεθόδους κράτησης, αρνούμενο να του δώσει τη δυνατότητα να φροντίσει τα πολλαπλά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Έκρινε, δε, ότι «η εισαγωγή του σε ειδικευμένο ιατρικό κέντρο για το χρονικό διάστημα που απαιτεί η φύση της ιατρικής του αγωγής, μπορούσε να αποδειχθεί αποφασιστική για την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό κράτος προσέφυγε εναντίον της καταδίκης από το ΕΔΔΑ, αλλά η προσφυγή απορρίφθηκε τον Μάρτιο του 2011.
Από τις ιατρικές γνωματεύσεις που έχουν γίνει προκύπτει η εικόνα ενός κρατούμενου καταδικασμένου σε αργό θάνατο:
Α) Ολική τύφλωση από το ένα μάτι και ελάχιστη όραση από το άλλο, το οποίο επίσης κινδυνεύει.
Β) Φλεβική ανεπάρκεια και επίδρασή της στα κάτω άκρα, η οποία δημιουργεί κίνδυνο ακρωτηριασμού.
Γ) Ακουστικά προβλήματα με κίνδυνο πλήρους απώλειας της ακοής.
Δ) Νευρολογικά και αγγειακά προβλήματα.
Ε) Χρόνιο άσθμα.
ΣΤ) Αναπηρία 67%, διαπιστωμένη από την αρμόδια κρατική επιτροπή.
Οι γνωματεύσεις των γιατρών δείχνουν ότι ειδικά η κατάσταση των ματιών χειροτερεύει συνεχώς. Ήδη, χάρη στην αναλγησία του ελληνικού κράτους, έχει χαθεί το ένα μάτι και πλέον βρίσκεται σε κίνδυνο και το άλλο. Αν δεν υπάρξει άμεσα νοσηλεία σε ειδικό νοσοκομειακό τμήμα, η κατάσταση θα γίνει ανεπίστρεπτη.
Η παραμονή ενός ανθρώπου με τα προβλήματα του Σάββα Ξηρού στη φυλακή συνιστά από μόνη της απάνθρωπη συμπεριφορά. Μόνο ως δείγμα εκδικητικότητας του ελληνικού κράτους προς έναν κρατούμενο «ειδικής φύσεως» μπορεί να εξηγηθεί.

Ο Σάββας Ξηρός πρέπει να αποφυλακιστεί.

Ως πρώτο βήμα, πρέπει να γίνει δεκτή η αίτησή του για διακοπή έκτισης της ποινής, προκειμένου να νοσηλευτεί στο κρατικό νοσοκομείο που τον δέχεται.

Κάθε καθυστέρηση στην ικανοποίηση αυτού του αιτήματος θα ισοδυναμεί με τη συνέχιση ενός εγκλήματος

Όλοι τη Δευτέρα 2 Μάη στις 9.00 πμ στα δικαστήρια Πειραιά (Φίλωνος & Σκουζέ)

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΝΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΞΗΡΟΣ

Θεωρούμε ότι η συνεχιζόμενη φυλάκιση του Σάββα Ξηρού επιβαρύνει την, ήδη οριακή κατάσταση της υγείας του, δεν του δίνει τη δυνατότητα να φροντίσει τα πολλαπλά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, ιδιαίτερα δε ενοχοποιείται για την ολική τύφλωση του από το ένα μάτι και την ελάχιστη όραση από το άλλο.
Πιστεύουμε ότι στο πρόσωπο του Σάββα Ξηρού εφαρμόστηκαν οι πλέον σκληρές πλευρές της «αντιτρομοκρατικής» πολιτικής και οι αποκρουστικότερες μορφές διωκτικής εκδικητικότητας. Άλλωστε, με απόφαση που εξέδωσε στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, το Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) καταδίκασε την Ελλάδα για «απάνθρωπη συμπεριφορά», ενώ έκρινε ότι «η εισαγωγή του σε ειδικευμένο ιατρικό κέντρο για το χρονικό διάστημα που απαιτεί η φύση της ιατρικής του αγωγής, μπορούσε να αποδειχθεί αποφασιστική για την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του».
Απαιτούμε να σταματήσει η εξοντωτική μεταχείριση του Σάββα Ξηρού και το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο να αποφασίσει τη διακοπή εκτέλεσης της ποινής του προκειμένου να νοσηλευτεί σε κατάλληλο νοσοκομείο.
Αγωνιζόμαστε για να καταργηθεί ο τρομονόμος, να σταματήσουν η αστυνομοκρατία και οι διώξεις σκοπιμότητας, η αντιτρομοκρατική σταυροφορία και η ένταση της κρατικής καταστολής.

Ελλάδα:
ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ – ΑΘΗΝΑΣ
ΑΡΑΝ
ΔΕΑ
ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΕΕΚ
ΚΟΕ
ΚΟΚΚΙΝΟ
ΚΟΝΤΡΑ
ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
ΟΚΔΕ – ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Γερμανία:
Interventionistische Linke (Παρεμβασιακή Αριστερά)
Libertad (Πολιτική Ομάδα)
Fluchtlingsrat Hamburg (Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Αμβούργο)
Redaktion des Gefangenen Info (συντακτική ομάδα του περιοδικού «Πληροφορίες σχετικά με Κρατούμενους)
Netzwerk Freiheit fur alle politische Gefangene (Δίκτυο για την Απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατούμενων)
Vereinigung fur Internationale Solidaritat (Σύνδεσμος για Διεθνή Αλληλεγγύη)
Deutscher Freidenker-Verband (Γερμανική Ένωση Ελεύθερου Πνεύματος)
Bewegung 18. Oktober (Κίνημα 18η Οκτώβρη)
Solidaritatskomitee zur Freilassung der Politischen Gefangenen (Επιτροπή Αλληλεγγύης για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων)
Αυτόνομοι Αντιφασίστες από το Βassum (aab), Bassum, Deutschland
«Uns reichts», Unabhangige Betriebsgruppe am Klinikum Bremen Mitte («φτάνει πια», Ανεξάρτητη Ομάδα Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κέντρου Βρέμης)
Internationales Verteidigungskomitee (IVK) (Διεθνής Επιτροπή Άμυνας)
Αct Subversiv (ομάδα «Ανατρεπτική Πράξη»)
Zora Bleibt (Πολιτική Ομάδα)

Βέλγιο
International Platform against Isolation (Διεθνής Πλατφόρμα ενάντια στην απομόνωση)

Ελβετία
Rote Hilfe International (Κόκκινη Βοήθεια Διεθνώς)
Revolutionarer Aufbau Schweiz (Επαναστατική Οργάνωση «aufbauen»)
Freund/innen und Unterstutzer/innen von Marco Camenisch (Φίλοι και αλληλέγγυοι στον πολιτικό κρατούμενο Marco Camenisch)

Ισπανία
Etxerat, (Οργάνωση των συγγενών και των φίλων των Βάσκων πολιτικών κρατουμένων)

Ιταλία
Senza Censura (πολιτικό περιοδικό)

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s