ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Posted: 01/05/2011 by Β.Χ. in Παρεμβάσεις, Περιβάλλον
Ετικέτες: ,

 

ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ 

ΨΕΜΑ: Η «επένδυση» στο Ελληνικό θα φέρει την ανάπτυξη της χώρας

ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα προβλεπόμενα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση του  χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού αντιστοιχούν στους τόκους… τριών μηνών, που πρέπει να πληρωθούν  για το σημερινό χρέος της χώρας μας. Αντίθετα, τα εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα που προβλέπεται να οικοδομηθούν εκεί, θα είναι ορατά για δεκαετίες. Η Αθήνα έχει ανάγκη από αποκέντρωση και βελτίωση του περιβάλλοντός της. Οι όποιες επενδύσεις, πρέπει να γίνουν στην περιφέρεια της χώρας και να αφορούν παραγωγικές δραστηριότητες. Το Μητροπολιτικό Πάρκο που προτείνουμε, είναι αναπτυξιακό έργο και σε συνδυασμό με το άνοιγμα του θαλάσσιου μετώπου και την ανάδειξη των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της ευρύτερης περιοχής, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης τουριστών  και λόγο παραμονής τους στην Αθήνα που σήμερα, λόγω της περιβαλλοντικής της υποβάθμισης, τους απωθεί.

ΨΕΜΑ: Η εκποίηση δημόσιας γης θα αποφέρει έσοδα στο δημόσιο

ΑΛΗΘΕΙΑ: Προηγούμενες επιχειρήσεις «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας  έχουν καταλήξει σε καταστρατήγηση των σχετικών όρων από τους «επενδυτές» και ανυπαρξία δημοσίων εσόδων. Οι επενδυτές, με προσφυγές στη δικαιοσύνη, ζητούν αποζημιώσεις πολλαπλάσιες από όσα έχουν δώσει. Τέτοιος επενδυτής είναι και το επενδυτικό Fund του Κατάρ το οποίο, σε αντίστοιχη «αξιοποίηση» σημαντικής δημόσιας έκτασης της Λευκωσίας, βρίσκεται σε διαμάχη με το κυπριακό κράτος. Οι επενδυτές δεν είναι εθνικοί ευεργέτες, αλλά θέλουν να βγάλουν μεγαλύτερο κέρδος, χρησιμοποιώντας, χωρίς να την πληρώσουν, τη δημόσια γη.

ΨΕΜΑ:  Ο χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού μπορεί να δομηθεί κι άλλο

ΑΛΗΘΕΙΑ: Στο Ελληνικό υπάρχουν ήδη 480 κτήρια, κάποια πολύ μεγάλα και εκτεταμένο οδικό δίκτυο. Η υπάρχουσα δομημένη επιφάνεια ξεπερνά τα 400.000 τ.μ.! Στο Ελληνικό δεν χωρά άλλη δόμηση. Δεν χρειάζεται δηλαδή να κτίσουμε αλλά να γκρεμίσουμε!

ΨΕΜΑ:  Η κατασκευή και η συντήρηση του Πάρκου είναι τόσο ακριβές που το καθιστούν ανέφικτο

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το πάρκο υπερκοστολογήθηκε συνειδητά, ενώ, παράλληλα, ποτέ δεν αναζητήθηκαν πόροι για την χρηματοδότησή του. Μελέτη του ΕΜΠ (αναρτημένη στο www.arch.ntua.gr/envlab) αποδεικνύει ότι η κατασκευή και συντήρηση του Πάρκου μπορούν να καλυφθούν από τα έσοδα – βάσει των συμβάσεων που έχουν ήδη υπογραφεί – των εγκαταστάσεων που ήδη λειτουργούν μέσα σε αυτό (Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε και ΕΤΑ Α.Ε). Δηλαδή το Πάρκο μπορεί να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο.

ΨΕΜΑ: Η δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό δεν είναι χωροταξικά δίκαιη

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η διχόνοια για το πώς θα μοιράσουμε το Ελληνικό «δίκαια» στους πολίτες της Αθήνας, καλλιεργείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις με στόχο το ξεπούλημα του χώρου σε κάποιο επίδοξο επενδυτή. Η αλήθεια είναι ότι για να λυθούν τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα της Αθήνας, απαιτούνται 10πλάσιοι χώροι πράσινου (50.000στρ) από την έκταση του Ελληνικού. Μόνο όμως τα μητροπολιτικά πάρκα, μεγάλες δηλαδή εκτάσεις βιοποικιλότητας και πρασίνου, μπορούν να επηρεάσουν τις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες της πόλης. Και δυστυχώς στην Αθήνα δεν έχει απομείνει άλλος μεγάλος ελεύθερος χώρος.

Η πρόταση για απαλλοτρίωση οικοδομικών τετραγώνων στο κέντρο της Αθήνας και δημιουργία μικρών πάρκων, είναι εξ’ άλλου κοινωνικά και οικονομικά ανέφικτη ενώ απαιτεί χρόνια για να υλοποιηθεί. Έως ότου γίνουν οι απαλλοτριώσεις, το Ελληνικό θα έχει κτισθεί οριστικά. Η επικαλούμενη δικαιοσύνη είναι ουσιαστικά πρόφαση για να μην δημιουργηθεί τώρα το πάρκο. Θυμίζουμε ότι την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, προβλήθηκε ως  επιχείρημα η δημιουργία «Ολυμπιακών Έργων Πρασίνου». Πόσο από αυτό το πράσινο δημιουργήθηκε;  Μόνο το 4,8% των προβλεπόμενων δένδρων και το 0,15% των θάμνων!!

ΨΕΜΑ: Το Ελληνικό δεν εκποιείται, δεν πωλείται, απλά θα μισθωθεί

ΑΛΗΘΕΙΑ: Αν το Ελληνικό ήταν κτήριο, θα μπορούσαμε να το εκμισθώσουμε προσωρινά. Αν όμως κτιστεί ένας ελεύθερος χώρος, κτίζεται για πάντα. Στην περίπτωση αυτή η απλή μίσθωση ισοδυναμεί με εκποίηση.

ΨΕΜΑ: Το Ελληνικό δεν θα βελτιώσει στο περιβάλλον της Αθήνας διότι δεν βρίσκεται στο κέντρο της

ΑΛΗΘΕΙΑ: Μελέτες του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών λένε ακριβώς το αντίθετο. Εξ’ άλλου τα Ευρωπαϊκά μητροπολιτικά πάρκα βρίσκονται συνήθως σε ακτίνα 6-10 χλμ. από το κέντρο των πόλεων, όπως το Ελληνικό.

ΨΕΜΑ: Θα δημιουργηθούν 35.000 μόνιμες θέσεις εργασίας

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ποτέ, καμία επένδυση δεν έχει δημιουργήσει τόσες θέσεις εργασίας, έστω προσωρινά. Το νούμερο είναι εντυπωσιακό αλλά δεν προκύπτει από καμία μελέτη. Η κυβέρνηση παίζει απλά με τον πόνο των χιλιάδων ανέργων.

 

35.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

ΠΟΙΟΝ «ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ»;

Σύμφωνα με τα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία των εταιρειών, συγκεντρώνοντας όλoυς μαζί τους εργαζόμενους στα 5 «ΙΚΕΑ», στα 25 «Carrefour», στα 229 «Μαρινόπουλος», στα 104 «Κωτσόβολος», στα ορυχεία Αιγαίου, Παρνασού και Γκιώνας και σε όλες τις υπηρεσίες και τα 882 τραπεζικά καταστήματα και υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια τότε συγκεντρώνονται 33.500 θέσεις εργασίας. Αναλυτικά: 

·         3.000 εργαζόμενοι του Ομίλου Φουρλής σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανίας, δηλαδή στα 5 πολυκαταστήματα ΙΚΕΑ (1.900 θέσεις εργασίας), 55 καταστήματα Intersport (800 θέσεις εργασίας), την GencoRomania, τη ServiceOne κ.α.

·          13.000 εργαζόμενοι του Ομίλου Carrefour και των 25 πολυκαταστημάτων «Carrefour» στην Ελλάδα, των 206 καταστημάτων “Μαρινόπουλος” και των 23 καταστημάτων “5′ Μαρινόπουλος”

·         2.000 εργαζομένοι των 104 πολυκαταστημάτων και μεσαίων ή μικρών καταστημάτων “Κωτσόβολος”

·         2.000 εργαζόμενοι της μεγαλύτερης ελληνικής μεταλλευτικής βιομηχανίας “Silber&Baryte-Βιομηχανικά Ορυκτά” που περιλαμβάνει τα ορυχεία Παρνασσού, Γκιώνας και Αιγαίου

·         13.500 εργαζόμενοι του Ομίλου Πειραιώς στους οποίους περιλαμβάνονται οι 5.100 υπαλλήλοι της Τράπεζας Πειραιώς στην Ελλάδα, οι 1.600 στις θυγατρικές του εσωτερικού και οι 6.800 υπάλληλοι στις θυγατρικές του Ομίλου στο εξωτερικό σε συνολικά 882 τραπεζικά καταστήματα και υπηρεσίες.

Όλες αυτές οι εταιρείες αθροίζουν 33.500 θέσεις εργασίας

 

Η κυβέρνηση σύμφωνα με τον υπουργό Χ.Παμπούκη θα δημιουργήσει στο Ελληνικό 35.000 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας!  Τους πιστεύετε;

 

 

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

http://parkoellinikou.blogspot.com

parkoellinikou@gmail.com

Advertisement
Σχόλια
  1. Ο/Η Β.Χ. λέει:

    «Οικονομική Γιάλτα»
    http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=271909

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s