Η δική μας άποψη…

Posted: 02/05/2011 by Β.Χ. in Παρεμβάσεις, Περιβάλλον
Ετικέτες: ,

Από: http://antixyta.blogspot.com

Καλό μήνα…

Δευτέρα, 2 Μαΐου 2011

Περιμέναμε λίγες ημέρες, για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για το πως εξελίσσονται τα πράγματα. Έχουμε γνώμη και θα τη διατυπώσουμε σήμερα, νηφάλια, χωρίς φωνές, κατηγορίες και οτιδήποτε μπορεί να κάνει κακό στον αγώνα. Οι περιστάσεις απαιτούν ψυχραιμία από όλους μας. Είναι αλήθεια πως γεννιούνται ερωτήματα και πως σε τέτοιες καταστάσεις τα «ζιζάνια» βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Ας κλείσουμε τα αυτιά μας και ας επικεντρωθούμε σε αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς. Πιστεύετε πως αν αποφασιστεί κάτι ενάντια σε αυτό που θέλει η τοπική κοινωνία, θα το δεχθούμε έτσι απλά; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη, μετά από όσα έχουν συμβεί αυτούς τους μήνες, να αποφασίσει για εμάς χωρίς εμάς;

Πρώτα απ’ όλα θα κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ;

Ανήκει και εκφράζει

α) Τον κύριο διαχειριστή και ιδιοκτήτη του. Είναι κατοχυρωμένο, με ονοματεπώνυμο και πλήρη στοιχεία

β) Τους συνεργάτες – συνδιαχειριστές και όλους όσους συμμετέχουν ενεργά, στέλνοντας υλικό (κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο κλπ)

γ) Τους εκατοντάδες συμπολίτες μας που συνομιλούμε κάθε μέρα πρόσωπο με πρόσωπο και τους χιλιάδες αναγνώστες μας

Επειδή δυστυχώς κάποιοι έχουν τη νοοτροπία του G. W. Bush «Όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι απέναντί μας», να δούμε και…

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ;

Δεν ανήκει και δεν εκφράζει:

α) Κανένα κόμμα και πολιτικό φορέα

β) Καμία δημοτική παράταξη

γ) Κανένα ιδιωτικό συμφέρον

Ελπίζουμε να έγινε κατανοητό.

Οι απόψεις που θα σας μεταφέρουμε προέκυψαν μέσα από καθημερινές συζητήσεις με εκατοντάδες σκεπτόμενων συμπολιτών μας.

Μετά από 129 ημέρες οι πολίτες κέρδισαν την πρώτη μεγάλη μάχη. Έδιωξαν τα ΜΑΤ από την Κερατέα με μεγάλο κόστος. Όλοι ξέρουμε πόσο έχει αλλάξει η ζωή όλων μας. Το αποτέλεσμα ήταν μία μεγάλη νίκη για τους κατοίκους και μία τεράστια ήττα για την κυβέρνηση και αυτούς που υπηρετεί. Μετά από αυτά τα γεγονότα καλούμαστε σε διαπραγμάτευση και θέτονται κάποιοι όροι. Ιστορικά τους όρους τους θέτουν οι νικητές και όχι οι ηττημένοι.

Οι όροι και οι κόκκινες γραμμές πρέπει να τεθούν από τους εκπροσώπους μας και όχι από την άλλη πλευρά. Αν η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των κατοίκων και να προχωρήσουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση, να ικανοποιήσει με επίσημο τρόπο, τα δύο διαχρονικά μας αιτήματα:

1) ΤΟ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ ΠΑΥΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΧΥΤΑ ΚΑΙ
ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ ΕΡΓΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

2) Η ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.

Αφού εξασφαλιστούν αυτά, τότε κι εμείς θα μπούμε στη διαδικασία να προτείνουμε λύση για τα δικά μας απορρίμματα. Μετά από συζήτηση με τους κατοίκους, που θα συναποφασίσουν μαζί με τους θεσμικούς φορείς του τόπου και τους επιστήμονες. Όχι τους επιχειρηματίες. Λύσεις υπάρχουν χιλιάδες. Μαζί και τεχνολογίες. Τώρα αν θα είναι στο ΒΙΟ.ΠΑ. ή στη Φέριζα ή κάπου αλλού θα το δείξουν οι μελέτες.

ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ, ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΟΣΤΟΣ. ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ. ΑΣ ΞΑΝΑΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤ Ή ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΕΤΟΙΜΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ.

Η κριτική και μάλιστα εκ του ασφαλούς, είναι πάρα πολύ εύκολη για τον καθένα από εμάς. Βρισκόμαστε έξω από τον χορό και κρίνουμε με βάση τις φήμες που κυκλοφορούν τριγύρω. Σε περιπτώσεις όπως αυτή χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί για να έχουμε θετικό αποτέλεσμα. Το θέμα, όπως έχει εξελιχθεί, είναι πολύ μεγαλύτερο από την κατασκευή του ΧΥΤΑ. Ας κάνουμε λίγη υπομονή. Η διχόνοια είναι μια παγίδα την οποία πρέπει να αποφύγουμε. Δεν θα διασπαστεί η ενότητα των πολιτών. Πολλοί μπορεί να σκέπτονται διάφορα και με το δίκιο τους, αφού δεν υπάρχει λεπτομερής ενημέρωση από πλευράς του δήμου και της γραμματείας. Ίσως να είναι κομμάτι της τακτικής, ίσως όχι. Το αποτέλεσμα θα δείξει την αλήθεια. Έχουμε όμως ένα όπλο που δεν πρέπει να το ξεχνάμε στιγμή ούτε εμείς, ούτε οποιοσδήποτε άλλος:

ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΑΜΕ ΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ.

Δύναμη που μπορεί να κάνει τα πάντα. Αυτή η δύναμη είναι η ασφαλιστική μας δικλείδα. Η σκέψη που πρέπει να βρίσκεται πρώτη στο μυαλό των κυβερνώντων που αποφασίζουν και πρώτη στο μυαλό εκείνων που θα σκεφθούν να κάνουν οτιδήποτε για να παραπλανήσουν τους πολίτες, είναι πως ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ. Ας σκεφθούν καλά πριν πάρουν τις τελικές αποφάσεις…

Η ΥΠΟΠΤΗ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΜΕ

Από την περασμένη Πέμπτη τα Μegaλα ΜΜΕ αρχίζουν να κατακρίνουν τη στροφή της κυβέρνησης στο θέμα της Κερατέας. Να μιλούν για εντάσεις μεταξύ υπουργών, ο κ. Σγουρός να ωρύεται το πρωί της Πέμπτης ότι θα εφαρμοστεί ο περιφερειακός σχεδιασμός και το απόγευμα η κ. Μπιρμπίλη να λέει άλλα. Την Παρασκευή ο μέγας υβριστής της Κερατέας, ο κ. Λιακόπουλος βγαίνει στο ΣΚΑΪ και υποστηρίζει πως θα εφαρμοστεί ο νόμος κλπ. Τα ΜΜΕ προσπαθούν βέβαια να ξεπλύνουν την ξεφτίλα που έχουν πάθει από το γεγονός ότι εκτίθενται συνεχώς, αφού η λάσπη που εκτοξεύουν γυρίζει συνεχώς στα μούτρα τους και τα ψέματα της κυβερνητικής προπαγάνδας που μεταδίδουν συνεχώς αποκαλύπτονται.

Ο κ. Τσίμας, που έχει και σχέσεις με την με την Κερατέα, πιστεύει πως η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή θορυβήθηκαν από τον εμπρησμό των οχημάτων των αστυνομικών και έκαναν πίσω. Αποφάσισαν να σταματήσει το καλαμπούρι!!! 129 ημέρες που γίνονταν όλα αυτά τα αίσχη άποψη δεν είχε; Δεν πήρε μυρωδιά τίποτα, παρά μόνο τον εμπρησμό; Η υποκρισία του πρώην συντρόφου είναι μεγάλη και η αξιοπιστία του πλέον ανύπαρκτη. Αν έσπαζαν την πόρτα του σπιτιού του και πετούσαν μέσα δακρυγόνα θα ήταν πρώτο θέμα στα κανάλια;

Ο κ. Χασαπόπουλος έθεσε ακριβώς το θέμα στην σωστή, για το MEGA, διάσταση. Σίγουρα θα ξέρει κάτι παραπάνω. Είπε πως η εγκατάσταση που προτείνουν(;) οι κάτοικοι, με τονάζ 30000 τόνους το χρόνο, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει γιατί δεν θα έχει έσοδα. Θα μπει μέσα από την αρχή. Η πρόταση όμως του αφεντικού του, με λίγες χιλιάδες τόνους παραπάνω θα είναι βιώσιμη και κερδοφόρα. Για να ισορροπήσουμε αυτό που είπε η κ. Μπιρμπίλη «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ», λέμε κι εμείς ένα «ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΟΞΗΡΑΝΣΗ.» Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας δεν μπήκε από την κύρια είσοδο, δεν θα μπει ούτε από την πίσω πόρτα…

Το ΜΕGA αφιερώνει σχεδόν 10 λεπτά σε κάθε βραδινό δελτίο ειδήσεων για το θέμα της Κερατέας. Ακολουθούν ο ΣΚΑΪ και ο ΑΝΤΕΝΝΑ. Έχουμε ακούσει διάφορες ανακρίβειες και επικίνδυνες ηλιθιότητες, που σκοπό έχουν να προετοιμάσουν το έδαφος για κάτι που νομίζουν ότι θα έρθει, αλλά απλά το νομίζουν. Παραπλανούν συνεχώς. Παραπληροφορούν και δημιουργούν σύγχυση στον κόσμο που γνωρίζει το θέμα με σκοπό να τον διχάσουν. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση η Ε.Ε. έχει εγκρίνει χρήματα για ΧΥΤΑ και τίποτε άλλο, οπότε ας μην το χρησιμοποιούν άδικα. Ας δουν τα επίσημα έγγραφα της επιτροπής αλλά μάλλον τα γνωρίζουν και παραπλανούν σκοπίμως την κοινή γνώμη. Τα πάνω από 3.000.000 ευρώ που σπατάλησαν με την αστυνομική εκστρατεία, δεν τα σκέφτηκαν; Τα 6.000.000 ευρώ που πάνε κάθε ημέρα σε Λιβύη και Αφγανιστάν, δεν τους ενοχλούν; Κι αυτά είναι χρήματα που πληρώνουμε από την τσέπη μας και όχι χρήματα που θα μας δώσουν κάποιοι άλλοι για να καταστρέψουμε μία περιοχή και το πρόβλημα των απορριμμάτων να παραμένει.

Είναι δυνατόν τα μέσα που βρίσκονταν απέναντί μας όλο τον καιρό, να καθόμαστε και να αποδεχόμαστε αυτά που λένε τώρα; Θα πέσουμε θύματα αυτή της ύπουλης προσπάθειας να διασπαστεί η ενότητα; Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη.

ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΤΕ…

ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ

Το φωνάζουμε καιρό, θα το ξαναπούμε για άλλη μια φορά. Κακώς συνομιλούμε με τον κ. Λιακόπουλο. Τον άνθρωπο που από τότε που ανέλαβε τα «δοτά» πόστα στην Αττική μας κοροϊδεύει συνεχώς. Κινείται μονίμως παρασκηνιακά και προσπαθεί να σπιλώσει με κάθε ευκαιρία τον αγώνα μας, παραπλανώντας την κοινή γνώμη. Αυτό το εκτελεστικό όργανο πρέπει να αποχωρήσει από τις συνομιλίες. Πως αποδέχεστε την παρουσία του μεγαλύτερου συκοφάντη και προπαγανδιστή; Παρότι εκτελεί εντολές είναι ο πιο επικίνδυνος από όλους. Καμία συζήτηση με αυτόν τον κύριο.

Αυτός που θα έπρεπε να είναι ο άμεσος συνομιλητής είναι ο περιφερειάρχης. Το έργο ούτως ή άλλως το κάνει η περιφέρεια. Ο μονίμως κρυμμένος κ. Σγουρός θα εμφανιστεί να αναλάβει τις ευθύνες του; Κρύβεται πίσω από το επιχείρημα ότι είναι εκτός της αρμοδιότητάς του μέχρι την 1η Ιουλίου 2011. Βγαίνει και σκούζει όμως πως αν δε γίνουν τα έργα στην Κερατέα 5.000.000 πολίτες θα πνιγούν στο σκουπίδι. Προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους πολίτες του λεκανοπεδίου με ψέματα. Αν ο Περιφερειακός Σχεδιασμός μιλάει, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, για τα δικά μας απορρίμματα, πως θα πνιγεί η Αθήνα στο σκουπίδι; Από τα απορρίμματα της Λαυρεωτικής που επιθυμεί να τα διαχειριστεί εντός των ορίων της; Ψέματα και πάλι ψέματα. Είναι υποχρεωμένος να αναλάβει με καταληκτική ημερομηνία 1 Ιουλίου 2011. Μπορεί να αναλάβει και νωρίτερα. Απλά δεν το τολμά.

Κλείνοντας…

Να θυμόμαστε όλοι τα εξής:

Αν τολμήσουν να κάνουν κάποιο έργο εντός ή περιμετρικά του Οβριοκάστρου, χιλιάδες θα βρίσκονται ξανά στους δρόμους

Αν τολμήσουν να εισάγουν έστω ένα κιλό σκουπίδια εκτός της Λαυρεωτικής, χιλιάδες θα βρίσκονται ξανά στους δρόμους

Αν τολμήσουν να ορίσουν άλλο χώρο και τεχνολογία διαχείρισης, χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις, χιλιάδες θα βρίσκονται ξανά στους δρόμους

Αν τολμήσουν να στήσουν τα δικαστήρια, χιλιάδες θα βρίσκονται ξανά στους δρόμους

ΕΜΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ

Υ.Γ.1 – Οι πολίτες της Κερατέας και όσοι αγωνίζονται δίπλα τους δεν έχουν να αποδείξουν σε κανέναν τίποτα. Έχουν κερδίσει τον αυτοσεβασμό τους και τον σεβασμό των άλλων μέσα από τον αγώνα τους. Είναι πολύ εύκολο μέσα από την ασφάλεια του πληκτρολογίου να εκτοξεύονται ύβρεις και ανακρίβειες. Υπάρχουν άνθρωποι που συνεχίζουν να βλέπουν την κατάσταση μέσα από το δογματισμό που τους επιβάλλει η κομματική ή προσωπική τους ιδιοτέλεια. Ας τους αφήσουμε στη μοναξιά τους. Μάλλον δεν έχουν καταλάβει ότι όλα αυτά καταργήθηκαν στα οδοφράγματα της Λαυρίου, που αν χρειαστεί, σύντομα θα ξαναστηθούν.

Υ.Γ.2 – Συγγνώμη από τους δημοσιογράφους που κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Είναι αλήθεια πως δεν είναι όλοι ίδιοι. Είναι αλήθεια πως αυτοί που κάνουν σωστά τη δουλειά τους μένουν άνεργοι στην κοινωνία που ζούμε, ενώ οι παπαγάλοι γίνονται πλούσιοι επειδή εκτελούν εντολές και αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη. Για λίγο καιρό ακόμα όμως. Τα πράγματα αλλάζουν.

Υ.Γ.3 – Συγγνώμη και από τον φίλο μας Δημήτρη, που πολύ σωστά μας έκανε την παρατήρηση πως κακώς δαιμονοποιούμε το πράσινο χρώμα, χαρακτηρίζοντας κάποιους ως πρασινορουφιάνους. Διορθώνουμε χρησιμοποιώντας από εδώ κι εμπρός το κανονικό τους όνομα: Πασοκορουφιάνους…

Υ.Γ.4 – Πριν καταλήξουμε σε μεθόδους και χωροταξίες, οφείλουμε να ελαχιστοποιήσουμε τα απορρίμματα που παράγουμε. Να ανακυκλώσουμε, να επαναχρησιμοποιήσουμε και να κάνουμε όλοι μας οικιακή κομποστοποίηση. Αυτό που θα μείνει για διαχείριση θα είναι ένα ελάχιστο ποσοστό.

Υ.Γ.5 – Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας βρίσκετε στο δρόμο κάθε ημέρα και ζητάτε να μάθετε εκτός από τα νέα και τη δική μας γνώμη. Αυτό σημαίνει πολλά για εμάς. Εκτός από την εμπιστοσύνη που δείχνετε στην κρίση μας, είναι πραγματικά ευχάριστο πως αναγνωρίζετε την προσπάθεια που κάνουμε να κρατάμε ίσες αποστάσεις και πως προσπαθούμε να βγάζουμε τη φωνή του μέσου πολίτη. Εκείνου που βρίσκεται δίπλα μας, που έχει τις ίδιες ανησυχίες με εμάς. Αυτός ήταν και ο λόγος που φτιάξαμε το ιστολόγιο τρία χρόνια πριν. Παρότι οι συνθήκες για εμάς έχουν γίνει πολύ δύσκολες (τα πάντα γύρω μας είναι υπό κατάρρευση), θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το ιστολόγιο ζωντανό όσο υπάρχει ανάγκη και όσο είστε κοντά μας.

Σχόλια
 1. Ο/Η Β.Χ. λέει:

  ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
  Βασιλειάδου Σοφία. Δημοτική Σύμβουλος Δ. Θέρμης
  Δημοτική Παράταξη ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ

  Σήμερα που η χώρα μας αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της ιστορίας της και καλείται ο Ελληνικός Λαός να σηκώσει τεράστια βάρη, με την ΚΥΑ,( κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Εσωτερικών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Τουρισμού. ΑΔΑ: 4ΑΓΥ0-1) έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου «ολοκληρωμένη εγκατάσταση επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων (Ο.Ε.Ε.Δ.Α) νοτιοανατολικής ενότητας Νομού Θεσσαλονίκης, προωθείται στην περιοχή μας η ακριβότερη και προβληματικότερη επιλογή διαχείρισης των απορριμμάτων. Εγκρίνεται, η χωροθέτηση και εγκατάσταση, δίπλα σχεδόν στη χωματερή Ταγαράδων, την οποία στην ΚΥΑ βαπτίζουν εν ενεργεία ΧΥΤΑ, ενός φαραωνικού έργου συλλογής των σκουπιδιών του μισού νομού και της μισής πόλης της Θεσσαλονίκης., καύσης των μετά από μηχανική διαλογή και εναπόθεσης της τέφρας που θα προκύπτει από την καύση σε ΧΥΤΥ που θα κατασκευαστεί στον ίδιο χώρο. Υπολογίζεται για υποδοχή 350000 τόνων όταν στην Κερατέα ανάλογη εγκατάσταση στην οποία εναντιώθηκαν οι κάτοικοι θα υποδεχόταν 200000 τόνους.
  Η επένδυση λόγω υψηλού κόστους και αδυναμίας κάλυψης από το Ελληνικό Δημόσιο και την Ε.Ε θα γίνει προφανώς από ιδιωτικά κεφάλαια πιθανό με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ. Το έργο θα προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες με το μανδύα της «μεγάλης Εθνικής Επένδυσης», (Νόμος «Fast – Track)
  Η πλειοψηφία των φορέων που απασχολούνται με τη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων έχουν από καιρό προτείνει και συγκλίνουν σε ένα πράσινο, ρεαλιστικό, εναλλακτικό σχέδιο που βασίζεται στο τρίπτυχο: Πρόληψη – Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση, που είναι άμεσα υλοποιήσιμο και βρίσκεται στην καρδιά της Πράσινης ανάπτυξης, δημιουργώντας πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας, ικανοποιώντας όλες τις νομικές υποχρεώσεις της χώρας και είναι κοινωνικά αποδεκτό.
  Το σχέδιο αυτό, έχει όμως ένα «ελάττωμα».
  Είναι πολύ οικονομικό και πιο αποκεντρωμένο στις επενδύσεις του άρα και δεν μπορεί να δώσει τα υπερκέρδη που κάποιοι ονειρεύονται.
  Για τον πρώτο σχεδιασμό υπολογίζεται το κόστος σε 180 ευρώ /τόνο ενώ στην εναλλακτική πρόταση σε 70 ευρώ/τόνο. Οι επιλογές του σήμερα θα δεσμεύσουν και θα δρομολογήσουν τις εξελίξεις για τα επόμενα τριάντα (30) χρόνια
  Οι προειλημμένες αποφάσεις που παίρνονται με «στημένες» διαδικασίες θα επιφέρουν ανεπανόρθωτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, υποβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής στην ευρύτερη περιοχή, την αξία γης, αλλά και την εγκατάλειψη της ανακύκλωσης στην «πηγή» ενώ το υπέρογκο κόστος της πιο δαπανηρής επιλογής θα επιβαρύνει τον οικογενειακό οικονομικό προϋπολογισμό αφού θα μετακυλστεί στο Δημότη μέσω των Δημοτικών φόρων.
  Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό στις 27-4-2011 σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θέρμης ζητήσαμε ως παράταξη, να οριστεί με το χαρακτηρισμό του επείγοντος, μια ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ, όπου μετά την ενημέρωση, θα αποσαφηνιζόταν η θέση και οι προθέσεις των Δημοτικών μας αρχών , των δημοτικών παρατάξεων , των φορέων και θα μπορούσαν να απαντηθούν ερωτήματα όπως:
  -Συμφωνούμε στην εγκατάσταση ενός τέτοιου φαραωνικού έργου διαχείρισης σκουπιδιών υψηλού κόστους στην περιοχή μας;
  -.Δεχόμαστε τεχνολογίες, που παράγουν καύσιμα υλικά (RDF-SRF) και οδηγούν στην προβληματική, αντικοινωνική και πανάκριβη καύση, όταν υπάρχουν άλλες πολύ προσφορότερες λύσεις;
  – Δεχόμαστε την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους μεγαλοεργολάβους για τουλάχιστον 25-30 χρόνια;
  – Μήπως αντίθετα συμφωνούμε να γίνει αναθεώρηση κάποιων αποφάσεων ώστε να συμπεριληφθούν οι προτάσεις των κοινωνικών και οικολογικών φορέων, που δίνουν έμφαση στην πρόληψη – ανακύκλωση;
  – Θα αγνοήσουμε πιο οικονομικά ολοκληρωμένα, αποκεντρωμένα μοντέλα πράσινης διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων που επιπλέον, δημιουργούν πολύ περισσότερες θέσεις απασχόλησης, έχουν κοινωνική αποδοχή και πολύ μικρότερο κόστος; (εναλλακτική διαχείριση)
  – Θα αγνοήσουμε τις κοινωνικές εξεγέρσεις, την αγωνία και τα αιτήματα των κατοίκων του Δήμου μας ή θα συμπορευθούμε με αυτούς;

  Δυστυχώς η Δημοτική μας αρχή αρνήθηκε ως μη αναγκαία, την ειδική επί του θέματος συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιο, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά της.
  Δεν επιθυμεί κοινωνικοποίηση του προβλήματος αλλά ούτε και να γίνουν γνωστές οι προθέσεις της. Θεωρεί ότι αυτό που μπορεί να γίνει είναι προσφυγή στο Σ. Επικρατείας αφού προηγουμένως συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων, μελετήσει το θέμα και τεκμηριώσει την προσφυγή.
  Εμείς πάντως σαν δημοτική παράταξη, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου διότι δεν μπορούμε να δεχθούμε μια νέα περιβαλλοντική βόμβα, όπως αυτό συνέβαινε επί 30 χρόνια με τη χωματερή των Ταγαράδων , επιμένοντας ότι η ζωή μας είναι πάνω από τα κέρδη και τις πολιτικές σκοπιμότητες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s