Για την «επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ»: Οι θέσεις της Ομάδας Ρόζα

Posted: 10/05/2011 by DG in Αριστερά, Ανακοινώσεις, ΣΥΡΙΖΑ
Ετικέτες: ,

από: http://hidejekyl.blogspot.com/2011/05/blog-post_09.html

Με κείμενό της η Ομάδα ΡΟΖΑ, αναφέρεται στην επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στα ποιοτικά της χαρακτηριστικά. Στο κείμενο γίνεται εκτενής αναφορά στις αιτίες που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε κρίση και ταυτόχρονα προχωρά σε προτάσεις, που αποτελούν και αποφάσεις της Ομάδας ΡΟΖΑ. Το κείμενο της Ομάδας ΡΟΖΑ έχει ως εξής:

Από το 2008 έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στις αιτίες που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ από το πολύ ελπιδοφόρο ξεκίνημα στην πλήρη αποτελμάτωση. Η συζήτηση που εκ των πραγμάτων ανοίγει μετά από την απόφαση για «επανεκκίνηση» του σχήματος, καθιστά αναγκαία την υπενθύμιση των αιτίων που κατά τη γνώμη μας οδήγησαν τα πράγματα σχεδόν στο σημείο μηδέν. Χωρίς αυτήν την εισαγωγή δεν θα μπορούσαν να γίνουν κατανοητές ούτε η στάση μας απέναντι στην επανεκκίνηση, ούτε η πρόταση που κάνουμε για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει προοπτική.

Να δούμε λοιπόν συνοπτικά τι μας οδήγησε στο τέλμα:

1. Η μάχη εξουσίας του προηγούμενου διαστήματος, όχι μόνο οδήγησε στην πολυδιάσπαση των δυνάμεων, αλλά απαξίωσε ηθικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Η απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος αποτελεί για μας το βαρύτερο πλήγμα στο σχήμα –πολύ μεγαλύτερης σημασίας από την προγραμματική ασάφειά του. Από τη στιγμή που η Αριστερά ευαγγελίζεται μια άλλη κοινωνία κι έναν διαφορετικό (συμμετοχικό και δημοκρατικό) τρόπο άσκησης πολιτικής, τα φαινόμενα αρχηγισμών βάλλουν στον σκληρό ιδεολογικό πυρήνα της. Γι’ αυτό και η Αριστερά μπορεί να «συγχωρεθεί» για εσφαλμένες  πολιτικές επιλογές, ενώ «καταδικάζεται» στη λαϊκή συνείδηση όταν αναπαράγει λογικές αστικής πολιτικής.

2. Ο συστηματικός αποκλεισμός του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ από τη λήψη των αποφάσεων είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη συρρίκνωση του σχήματος, αλλά την αφυδάτωση των πολιτικών διαδικασιών του. Σε μια εποχή που τα αιτήματα της αυτοπρόσωπης συμμετοχής και της άμεσης δημοκρατίας είναι στην καρδιά των λαϊκών διεκδικήσεων σε όλο τον κόσμο (οι αραβικές επαναστάσεις αποτελούν έξοχο παράδειγμα αυτής της τάσης), ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε το πλέον αυταρχικό οργανωτικό μοντέλο που δεν έδινε στα μέλη του ούτε καν μια πρόφαση συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων.

3. Η πλήρης ασάφεια στην πρόταση διεξόδου από την οικονομική κρίση και το Μνημόνιο, ενέτεινε τη σύγχυση γύρω από την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και θόλωσε το μήνυμά του. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατυπώσει κανείς μια συνεκτική κριτική της απάντησης του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική ρητορεία, από τη στιγμή που όσοι τον εκπροσωπούν (ή υποτίθεται ότι τον εκπροσωπούν) διατύπωσαν σχεδόν όλες τις δυνατές εναλλακτικές προτάσεις (πολλές φορές μάλιστα τα ίδια πρόσωπα διαφοροποιούσαν το λόγο τους αναλόγως της μικροσυγκυρίας ή του ακροατηρίου). Έτσι κι αλλιώς, μια πολιτική δύναμη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς μια στοιχειωδώς κοινά αποδεκτή πολιτική πρόταση. Πολύ περισσότερο σήμερα, που το Μνημόνιο φέρνει μια άνευ προηγουμένου κοινωνική ερήμωση και πλατιά κοινωνικά ακροατήρια στρέφουν ευήκοα ώτα στην κατεύθυνση της Αριστεράς, είναι αυτοκαταστροφικό το να μην εκπέμπεις απλά και καθαρά μηνύματα.

4. Η επιμονή σε μια αντίληψη της πολιτικής που δίνει προτεραιότητα στη στιγμιαία τηλεοπτική εικόνα σε βάρος του μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού αποτρέπει τη χάραξη μιας στιβαρής πολιτικής γραμμής. Επιπλέον, πολλές φορές οδηγεί στην ευκολία του εντυπωσιασμού και της επιφανειακής κριτικής στην κυβερνητική πολιτική. Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε: η συρρίκνωση του πολιτικού λόγου της Αριστεράς σε «πιασάρικες» ατάκες, στην πραγματικότητα αναιρεί το ριζοσπαστικό περιεχόμενο και την αναλυτική επάρκειά του.

5. Ο δειλός και ανεπαρκής διαχωρισμός από το καταρρέον πολιτικό σύστημα, καθώς και το διαρκές μπρος-πίσω στη σύγκρουση με το αστικό μπλοκ (η Νομική αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα) όχι μόνο ενισχύει την πλατιά παγιωμένη (πλην άδικη για την Αριστερά) αντίληψη ότι «και οι 300 της Βουλής ίδιοι είναι»,  αλλά σπέρνει την απογοήτευση στους αγωνιστές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι αισθάνονται «αδειασμένοι» την ώρα ακριβώς που δίνουν πολύ δύσκολες μάχες.

6. Ωστόσο, θα ήταν σοβαρό λάθος να εντοπίζαμε τη δυσπραγία της Αριστεράς στους καιρούς της κρίσης μόνο στα κακώς κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή καμιά αριστερή δύναμη δεν φαίνεται να ενισχύεται ιδιαίτερα παρά την πρωτοφανή αντικοινωνική θύελλα που σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών. Η κατάσταση αυτή δεν φαίνεται να προβληματίζει όσο θα έπρεπε. Νομίζουμε ότι η επιμονή της  Αριστεράς σε συνταγές που το εργατικό κίνημα δοκίμασε τον 20ο αιώνα, έχει φτάσει στα όριά της. Δεν μπορούμε ούτε να χαράξουμε μακροπρόθεσμη στρατηγική προοπτική ούτε και να διατυπώσουμε αξιόπιστη βραχυπρόθεσμη πολιτική πρόταση, όσο παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε ένα πλαίσιο αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, όσο κλείνουμε τα μάτια μας στην προφανή συνύφανση οικονομικής και οικολογικής κρίσης, όσο επιμένουμε στον παραγωγισμό και την αναπτυξιολαγνεία.  Η τρέχουσα οικονομική κρίση δεν είναι μόνο μια πρωτοφανής επιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα, αλλά και αποτελεί κορυφαία έκφανση του ιστορικού αδιεξόδου του καπιταλισμού. Κατά συνέπεια, το ζητούμενο δεν είναι απλά κάποια μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά ένα σαφές πρόγραμμα ανατροπής και μετασχηματισμού.

Εξετάζοντας τις αιτίες που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στο τέλμα το προηγούμενο διάστημα, εύλογα μπορεί να αμφιβάλει κανείς για τις προοπτικές της υπό εξέλιξη επανεκκίνησης:

• Πώς μπορεί να ξαναξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για το πώς αποτελματώθηκε;

• Πώς μπορεί αυτή η επανεκκίνηση να έλξει ξανά τον κόσμο που απομακρύνθηκε το προηγούμενο διάστημα, όταν το θέμα της δημοκρατίας και της συμμετοχής των μελών αφήνεται στο ράφι;

• Και πώς μπορεί να διαμορφωθεί και πειστική και κοινά αποδεκτή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διέξοδο από την κρίση, όταν δεν έχει συγκροτηθεί καμιά διαδικασία για να την επεξεργαστεί;

Τα ερωτήματα σχετικά με την επανεκκίνηση είναι λοιπόν επιτακτικά και μέχρι στιγμής δεν βρίσκουν απαντήσεις. Την ίδια στιγμή, οι επιθέσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν το φόβο του αστικού μπλοκ απέναντι στη δυνάμει παρουσία στο πολιτικό προσκήνιο μιας Αριστεράς αιχμηρής και ταυτόχρονα κοινωνικά αναγνωρίσιμης. Επιπλέον, η δημιουργική συμμετοχή πολύ μεγάλου αριθμού αγωνιστών και αγωνιστριών του ΣΥΡΙΖΑ σε κινήματα και αντιστάσεις δεν πρέπει να αφήνει αμφιβολίες ότι το τέλμα είναι αναντίστοιχο με την ποιότητα όλου αυτού του κόσμου.

Απέναντι στη νέα κατάσταση που δημιουργεί η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η Ομάδα Ρόζα προχώρησε στις εξής αποφάσεις:

1. Ζητάμε να τελειώσει τώρα η αντιδημοκρατική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Το μοντέλο του συγκεντρωτισμού, της υποκατάστασης και των αέναων διαπραγματεύσεων κεκλεισμένων των θυρών έχει προ πολλού εξαντληθεί. Με όρους κατεπείγοντος τίθεται η αναγκαιότητα υπέρβασής του, προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός πολιτικού υποκειμένου με μέλη και εκλεγμένα όργανα που θα έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες σε όλα τα επίπεδα.

2. Στηριζόμενο στην αρχή του “ένα μέλος-μία ψήφος”, πρέπει να εκλεγεί πανελλαδικό σώμα που θα προχωρήσει σε συνδιάσκεψη πολύ σύντομα

3. Η πανελλαδική συνδιάσκεψη δεν πρέπει να έχει ως καθήκον μόνο την εκλογή κεντρικών συντονιστικών, αλλά την υιοθέτηση μιας κοινά αποδεκτής ριζοσπαστικής απάντησης στην κρίση, η οποία θα αποτελέσει το πολιτικό πλαίσιο του σχήματος για το επόμενο διάστημα.

4. Όσο συνεχίζεται η σημερινή κατάσταση δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε στη Γραμματεία και το Συντονιστικό, όπως επίσης και σε κανένα μη εκλεγμένο όργανο.

5. Από το πώς θα συγκροτηθεί καθώς και από το περιεχόμενο της πανελλαδικής συνδιάσκεψης θα εξαρτηθεί η περαιτέρω συμμετοχή μας στο ΣΥΡΙΖΑ.

Σχόλια
 1. Ο/Η Γιάννης Κ. λέει:

  Τώρα ξύπνησε η Ρόζα; τόσο καιρό πού ήταν; σε άλλη χώρα ζούσε; ή μήπως τα αργύρια της επιχορήγησης της έκλειναν το στόμα; Δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ…Ο Σύριζα είναι ένα κόμμα τηλεοπτικό που βολεύει το σύστημα είτε σαν δήθεν αντιπολίτευση, είτε σαν τάχα μου εφαλτήριο «λαίκών αντιδράσεων»,΄είτε σαν κοινοβουλευτικό ξεφούσκωμα των όποιων αγώνων…Ένα κατασκεύασμα που βολεύει το σύστημα…Όποιος μιλάει ακόμα για Σύριζα, είτε κοροϊδεύει τον κόσμο, είτε απλά γουστάρει τα 30 (40.50) αργύρια της κρατικής επιχορήγησης….Γι αυτό, Ρόζα, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για «ηθική»…

  • Ο/Η kavouras λέει:

   τιμητής όλων Γιάννη; Αρνητής των πάντων;
   Κι αν ακόμη «ξύπνησε τώρα η Ρόζα» τι πρέπει να γίνει;

   Και φυσικά η «Ροζα» δεν ξύπνησε τώρα. Τα έλεγε και πριν, τα πάλευε και τα παλεύει όπως κι άλλοι. Μπορεί και να είναι λάθος τους. Αλλά αυτό από το να εκτοξεύεις κατηγορίες περί τριάντα αργυρίων και να προσπαθείς να τα ακυρώσεις όλα έχει μεγάλη απόσταση.
   Λίγη νηφαλιότητα και ψυχραιμία δεν βλάπτει.

   • Ο/Η Γιάννης Κ. λέει:

    κάβουρα,
    όταν η ΠΑΣΑ πάλευε μόνη της στην 3η Πανελλαδική για να υπάρξουν αποφάσεις για μέλη, πού ήταν η Ρόζα; Μιλάμε για ενάμισυ χρόνο πρίν!
    θα σου πώ εγώ πού ήταν…ήταν στην περίφημη ΑΝΑΣΑ…που τελικά αποδείχτηκε μια επινόηση του Κοκκινοπράσινου, με σκοπό την εσωκομματική επικράτηση της ομάδας Τσίπρας στον ΣΥΝ…
    Όλοι αυτοί πρέπει να ντρέπονται! Είτε από αφέλεια, είτε από βλακεία, είτε από συμφέρον (ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΣ ΟΤΙ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΑΠΟ ΥΛΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ), συνέβαλαν κι αυτοί στην αποστράτευση μιας σειράς κόσμου, στην ήττα και την οπισθοχώρηση των ελπίδων για μια πραγματικά δημοκρατική αριστερά.

    ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΛΕΩ…
    ΠΕΣ ΜΟΥ ΕΣΥ ΡΕ ΚΑΒΟΥΡΑ: ΠΕΣ ΜΟΥ, ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΣΤΩ ΚΙ ΕΝΑ ΙΧΝΟΣ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΟΖΑΣ;

    ΑΣ ΒΟΛΕΥΤΟΥΝ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΙ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ…ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ…ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΧΕΤΕ (ΕΝΝΟΩ ΤΙΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ) ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΣΤΕ ΗΘΙΚΑ ΕΚΠΤΩΤΟΙ…ΕΙΤΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ, ΕΙΤΕ ΟΧΙ…

 2. Ο/Η Φτανει_πια λέει:

  Συμφωνώ πως πολλές φορές υπερβάλλει και ισοπεδώνει ο Γ.Κ.
  Νομίζω όμως πως γενικά έχει δίκιο και για τη Ρόζα και για το Ξεκίνημα και για το ΣYN-ΣYΡIZA και για πολλούς άλλους….ας πούμε σεβασμιώτατους..
  Δυστυχώς ο Σπύρος Καλογήρου και ο «Άρης» είναι διαχρονικοί…

 3. Ο/Η kavouras λέει:

  «όταν η ΠΑΣΑ πάλευε μόνη της που ήταν η ΡΟΖΑ»;
  Ήταν εκεί στη 3η πανελλαδική και πάλευε όπως και άλλοι για αυτά που θεωρούσε τότε σωστά, θα μπορούσα να πω εφικτά. Πριν κάνουμε κριτική καλό είναι να τα θυμόμαστε όλα και όχι μόνο αυτά που θέλουμε.

  Γιάννη λες στο κείμενό σου: «θα σου πώ εγώ πού ήταν…ήταν στην περίφημη ΑΝΑΣΑ…που τελικά αποδείχτηκε μια επινόηση του Κοκκινοπράσινου, με σκοπό την εσωκομματική επικράτηση της ομάδας Τσίπρας στον ΣΥΝ…
  Όλοι αυτοί πρέπει να ντρέπονται! Είτε από αφέλεια, είτε από βλακεία, είτε από συμφέρον (ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΣ ΟΤΙ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΑΠΟ ΥΛΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ), συνέβαλαν κι αυτοί στην αποστράτευση μιας σειράς κόσμου, στην ήττα και την οπισθοχώρηση των ελπίδων για μια πραγματικά δημοκρατική αριστερά»

  Και σε ρωτάω. Υπάρχει περίπτωση η στάση τους να μην ήταν ούτε από αφέλεια, ούτε από βλακεία, ούτε από συμφέρον; Εγώ λέω ότι υπάρχει και όσο υπάρχει είτε από αφέλεια είτε από βλακεία (συμφέρον σίγουρα δεν έχω) θα τους ακούω και αυτούς, όπως και άλλους.

  «Φτάνει_πια»
  Αν ο Γιάννης «πολλές φορές υπερβάλλει και ισοπεδώνει» να σταματήσει να το κάνει γιατί γενικά όλοι έχουμε λίγο δίκιο και όχι μόνο ο Γιάννης. Το θέμα είναι επιτέλους να καταλαβαίνουμε που και πότε έχουμε και λίγο άδικο, μπας και μπορέσει να προχωρήσει επιτέλους κάτι.
  Για παράδειγμα και εντελώς καλοπροαίρετα (δεν έχω καμιά διάθεση και όρεξη να κάνω επίθεση σε εσένα ή στο μέτωπο) θα ήθελα να σου θυμίσω τις «κωλοτούμπες» του Αλαβάνου, (παραιτούμε, ξεπαραιτούμε και διάφορα άλλα) που κατά τη γνώμη μου συνέβαλαν στην απογοήτευση και αποστράτευση που αναφέρει ο Γιάννης. Δεν είδα ποτέ τον Αλέκο να κάνει κάποιου είδους αυτοκριτική (αν έχει γίνει και δεν το ξέρω ζητώ συγνώμη). Παρ’ όλα αυτά δεν τον αντιμετωπίζεις με την ίδια κριτική ματιά, όπως τις ανακοινώσεις της «Ρόζα» και του «Ξεκίνημα».
  Έχω γενικά δίκιο; Έχουν γενικά δίκιο όσοι φτύνουν σήμερα την αριστερά;

  Το θέμα δεν είναι να βρω το δίκιο μου. Το θέμα είναι τι κάνει ο καθένας για να πάμε ένα βήμα μπροστά όλοι.

  Οι ανακοινώσεις της «Ροζα» και του «Ξεκίνημα» συμβάλουν θετικά. Ίσως έχετε δίκιο για το γεγονός ότι δεν αναλαμβάνουν με τις ανακοινώσεις τους το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί (μικρό αν αναλογιστούμε το μέγεθος των οργανώσεων αυτών και κατά πόσο μπορούν να επηρεάσουν) ασκούν όμως κριτική και λένε τα πράγματα με το όνομά τους χωρίς να κανιβαλίζουν. Το κυριότερο είναι ότι η ανακοίνωση της «Ρόζα» δεν στέκεται μόνο στην καταγγελία για τους «κακούς άλλους» αλλά έχει συγκεκριμένες προτάσεις για το πως πρέπει να προχωρήσει το σχήμα από εδώ και πέρα εφόσον πράγματι ενδιαφέρονται όλοι για την περίφημη «επανεκκίνηση».

  -Πόσες οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ το έχουν κάνει με τόσο σαφή και ξεκάθαρο τρόπο;
  -Ποιος γνωρίζει ποιες είναι οι προθέσεις (οι πραγματικές προθέσεις) της ΔΕΑ, της ΚΟΕ, του Θεωνά, του Γλέζου (τυχαία ονόματα), σε σχέση με την «επανεκκίνηση» και πως την εννοούν;
  -Γιατί δεν βγάζουν και αυτοί μια ανακοίνωση που να λέει ξεκάθαρα πως θέλουν το ΣΥΡΙΖΑ;
  -Πως ερμηνεύεται το γεγονός ότι ο Θεωνάς έχει αναλάβει να φτιάξει κείμενο μαζί με τον Καλύβη για το πολιτικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ την ίδια στιγμή που μετέχει στο Μέτωπο, το οποίο Μέτωπο μετέχει στο ΣΥΡΙΖΑ και το ίδιο αυτό Μέτωπο (Ω! Ναι!) βγάζει ανακοίνωση που καλεί και το ΣΥΡΙΖΑ(!!!) για να συνομιλήσουν για την συμπαράταξη όλης της αριστεράς;

  «Φτάνει_πια» συμφωνώ «είναι πολλά τα λεφτά Άρη». Μήπως όμως φτάνουν για όλους και όχι μόνο γι’ αυτούς που καταγγέλεις;

  • Ο/Η Γιάννης Κ. λέει:

   Kάβουρα, συμφωνώ στην κριτική σου στον Αλαβάνο και σε όλους τους άλλους. Δεν κατάλαβα, αυτό που είπες, «ο Γιάννης να σταματήσει να το κάνει»…δηλαδή να σταματήσω να λέω τί; ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, είτε λόγω ιδεοληψιών (ναι αυτό το ξέχασα) είτε λόγω βλακείας ή πολιτικού φόβου (επιμένω), είτε για το χρήμα (επίσης); Σόρρυ αλλά δεν θα σταματήσω…Είναι ντροπή γιά όλους (και για τον Αλαβάνο) να μην σκέφτονται ούτε στο ελάχιστο, που έφταιξαν οι ίδιοι, κι απλά να ανακοινώνουν και να καταγγέλουν. Η Ρόζα κι όλη η ΑΝΑΣΑ ήταν το μαξιλαράκι του Τσίπρα να πάρει την πλειοψηφία στον ΣΥΝ, οι υπόλοιποι έπαιξαν το χαρτί του Μετώπου, χωρίς να φεύγουν από τον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ…ΕΠΙΜΕΝΩ ΣΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΚΑΤΑΠΤΩΣΗ. ΕΙΝΑΙ Ο ΗΠΙΟΤΕΡΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ…
   Σε όλα τα υπόλοιπα συμφωνώ με τον Γέρο. Όμως το μέτωπο που ζητάει, δεν κολάει φυσικά στους ελευθεριακούς κομμουνιστές και τους αντεξουσιαστές, που θα στήριζαν οποιαδήποτε αντισυστημική κίνηση ακόμα κι αν διαφωνούσαν. Κολάει στον ηγεμονισμό και σεχταρισμό του ΚΚΕ, στον οπορτουνισμό των ενστίκτων επιβίωσης των ομάδων που προείπα, και κυρίως στον αριστερό ευρωπαϊσμό του ΣΥΝ, με τον οποίον οι κύριες συνιστώσες του μετώπου ΑΑ συμφώνησαν στην επανεκκίνηση μαίμού…για να μην χαθούν τα αργύρια της προδοσίας-κοινοβουλευτικής επιβίωσης, που συντηρούν τόσες οικογένειες σε καιρό κρίσης!

   • Ο/Η kavouras λέει:

    να σταματήσεις να υπερβάλλεις και να ισοπεδώνεις. Μπορείς να κάνεις κριτική με την οποία σε πολλά συμφωνώ και εγώ. Άλλο αυτό και άλλο να ισοπεδώνεις τα πάντα. Άλλωστε δεν βοηθάει και σε κάτι. Όλη η «Ρόζα» κοιτάει να πάρει το χρήμα. Όλες οι συνιστώσες κοιτάν μόνο αυτό. Είναι παράλογο. Το τι φταίει και δεν προχωρούν στα αυτονόητα που ο κόσμος ζητάει είναι άλλο θέμα. Και μπορεί να μην είναι καν οικονομικό.

    • Ο/Η Γιάννης Κ. λέει:

     δεν είπα εγώ ότι όλοι κοιτάνε μόνο το χρήμα, είπα οτι κοιτάνε την πολιτική τους επιβίωση και αναπαραγωγή μέσω του κρατικού χρήματος, κι οτι αυτό είναι ανήθικο, όχι γενικά, αλλά σε σχέση με τις αρχικές ελπίδες για μια μεγάλη αριστερά…Δεν είπα οτι το βάζουν στην τσέπη…συντηρούν όμως την πολιτική τους ύπαρξη, τα γραφεία τους, τις δράσεις τους, τα έντυπά τους…Αυτό όμως ήταν το ζητούμενο με τον Σύριζα; Αντί να ασχολείσαι και να διαστρεβλώνεις αυτά που λέω εγώ, δεν μας λές και σύ την άποψή σου λοιπόν, στο «γιατί δεν προχωρούν στα αυτονόητα»; Αυτό θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον…Αναμένω…

     • Ο/Η kavouras λέει:

      δεν έχω να πω κάτι καινούριο, άλλωστε είναι πράγματα τα οποία έχουν ειπωθεί πολλές φορές.
      Με καλύπτει η ανακοίνωση της ομάδας Ρόζα. Τα σημεία 1-5 αναφέρουν τους λόγους που οδήγησαν το ΣΥΡΙΖΑ στη διάλυση. Και με αρκετά από αυτά που εσείς λες συμφωνώ. Για τη νέα ισορροπία που έχει επιτευχθεί στον ΣΥΝ, τη νέα πλειοψηφία κ.τ.λ.
      Αυτό που με ενόχλησε στο αρχικό σου σχόλιο ήταν η ισοπέδωση περί τριάντα αργυρίων.

      • Ο/Η Γιάννης Κ. λέει:

       και η Ρόζα τι έκανε τόσον καιρό για τα σημεία 1-5 στα οποία συμφωνείς; Κι όλο αυτόν τον καιρό που δεν έκανε τίποτα, εισέπρατε ή δεν εισέπρατε το ποσοστό της κρατικής επιχορήγησης; Με τις λέξεις θα παίξουμε τώρα ρε Κάβουρα; Σε ενοχλεί ο δικός μου τρόπος έκφρασης, και δεν σε ενοχλεί η υποκρισία της Ρόζας;

       • Ο/Η kavouras λέει:

        Απ’ όσο μπορώ να θυμάμαι τα έλεγε πάντα, όπως τα λέγανε κι άλλοι. Θα έπρεπε να το βροντήξουν πιο νωρίς; Μπορεί. Μπορεί να έκαναν λάθος εκτιμήσεις; Μπορεί. Δεν μπορείς να αρνηθείς ότι τα λέγανε και όχι μόνο αυτοί.

        • Ο/Η Γιάννης Κ. λέει:

         Στην πολιτική δεν κρίνεσαι γι αυτά που λές, αλλά γι αυτά που κάνεις…Κι ο ΓΑΠ έλεγε οτι θα γίνουμε η Δανία του Νότου…Το έλεγε δεν το έλεγε; δεν μπορείς να το αρνηθείς…Φυσικά αυτό ισχύει για ΟΛΟΥΣ κι όχι μόνο για την Ροζα. Καί για το «Μέτωπο» και για την ΠΑΣΑ…Δεν υπάρχει πια ΣΥΡΙΖΑ…Μόνο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ κι «αριστερός ευρωπαίσμός»…Όσοι λένε άλλα, απλά κοροϊδεύουν τον κόσμο, με την ελπίδα της εκλογικής επιβίωσης. Βάλτε πάλι πλάτη να επιβιώσει εκλογικά ο ΣΥΝ, με αντάλλαγμα τα ψίχουλα της κρατικής επιχορήγησης. Ισοπεδώνω; Μπορεί. Αλλά καμμιά φορά η αλήθεια είναι ισοπεδωτική. Δεν θα σε πείσω, και δεν θα με πείσεις. Ο κόσμος βλέπει και κρίνει.

 4. Ο/Η geros λέει:

  Το μέτωπο δεν μετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η πλάκα να κοπεί. Για αρκετούς στο Μέτωπο ο ΣΥΡΙΖΑ εχει κλείσει τον κύκλο του. Στο ΣΥΡΙΖΑ μετέχουν η ΚΟΕ ως ΚΟΕ, η ΔΕΑ ως ΔΕΑ, και η ΚΕΔΑ ως ΚΕΔΑ. Οι ανένταχτοι του Μετώπου, οι προερχόμενοι απο τον σοσιαλιστικό χώρο, το ΑΚΕΠ, το πολιτικό καφενείο, ο Αλαβάνος, κλπ απο που προκύπτει οτι συμμετέχουν στο ΣΥΡΙΖΑ.
  Αλλωστε ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ γιατί ποτέ δεν έφτειαξε μια δομή.
  Σήμερα η επανεκίνηση είναι ενα παραμύθι για να εξασφαλιστεί η κοινοβουλετική παρουσία του ΣΥΝ κ.λπ Οποιος πιστεύει οτι ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να βρεί μια ελάχιστη δυναμική που να συμβάλλει στην ανατροπή του πολιτικού και κοινωνικού σκηνικού μάλλον λέει ψέματα…καλύτερα να μας πεί οτι απλώς δεν βλέπει κάτι άλλο, η οτι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέσο πολιτικής επιβίωσης και του ΣΥΝ και των οργανώσεων κλπ
  Αν υπάρξει επόμενη μέρα για την αριστερά και τον ελευθεριακό χώρο θα γίνει μέσα απο μια αναδιάταξη και της δημιουργίας ενό μεγάλου Μετώπου. Ελάχιστη αρχή αυτού του Μετώπου πρέπει να είναι η αρνηση των όρων των δανειστών που κατασχέτουν την ζωή του ελληνικού λαού.
  Επειδή όμως η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και δεν μπορεί να βγεί στις αγορές, αυτή η θέση σημαίνει -εκ του κοινού νού- την θέση περί αθέτησης πληρωμών με ότι αυτή συνέπάγεται.
  Ας κάνει η αριστερά και οι αναρχικοί -κατά την αποψή μου- μια συμφωνία πάνω σε αυτό .Ας δημιουργηθεί ενα μεγάλο μέτωπο. Μέσα στο μεγάλο Μέτωπο ας φτειαχτούν μικρά μέτωπα, Αντι Ε.Ε., ενός άλλου εναλακτικού οικονομικοού μοντέλου, αποανάπτυξης κλ.π
  Το κύριο σήμερα είναι η άρνηση του χρέους, να γίνουμε Ισλανδία και όπου μας βγάλει.
  Κάτι που αρνείται-σίγουρα ο ΣΥΝ- μια που φοβάται την σύγκρουση με τους ξένους και ντόπιους πιστωτές , αλλά κύρια με το Ευρωπαίκό κέντρο. Συνεπώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να παίξει ούτε αυτόν τον ρόλο .
  ‘Ομορφα! παιδιά!, η περιπέτεια πέθανε» (Ντεμπόρ)…..

  • Ο/Η kavouras λέει:

   Το «Μέτωπο» δεν μετέχει στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι 3 βασικές συνιστώσες του Μετώπου μετέχουν (ο Αλέκος δεν μετέχει; Δεν είναι «μέλος ΣΥΡΙΖΑ»; δεν θυμάμαι).
   Και αφού είναι παραμύθι ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί συνεχίζουν; Και αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί να συμβάλει στην ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και όποιος λέει κάτι τέτοιο μάλλον λέει ψέματα, άρα να υποθέσω και ότι η ΚΟΕ, η ΔΕΑ, και η ΚΕΔΑ λένε ψέματα; Μετέχουν στο ΣΥΡΙΖΑ για λόγους τακτικής;

 5. Ο/Η vagelio λέει:

  Οι παραπάνω απόψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δικές μου, δεν είναι του Μετώπου. Οι οργανώσεις έχουν τις εκτιμήσεις τους…. Για μέλη μιλάς; τρία χρόνια προσπαθπύσαμε να πάρουμε οι μ…..ς κάρτα….Υπάρχει πουθενά ΣΥΡΙΖΑ για να είναι ο Αλέκος η οποιασδήποτε άλλος μέλος;
  Κοιτάξτε ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα κατεβεί στις εκλογές αν δεν φτειαχτεί κάποιο καινούργιο σχήμμα που να εμπνεύσει. Ομως μην βάζουμε φούμαρα, φρού φρού και αρώματα. Θα είναι μια εκλογική συνεργασ’ια που θα εξυπηρετεί όσους θα συμμετάσχουν και τέλος, όπως είπα και παραπάνω. Η ειλικρίνεια είναι ο μόνος τρόπος για μην γελάει και ο κόσμος….

 6. Ο/Η geros λέει:

  Οι παραπάνω απόψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δικές μου, δεν είναι του Μετώπου. Οι οργανώσεις έχουν τις εκτιμήσεις τους…. Για μέλη μιλάς; τρία χρόνια προσπαθπύσαμε να πάρουμε οι μ…..ς κάρτα….Υπάρχει πουθενά ΣΥΡΙΖΑ για να είναι ο Αλέκος η οποιασδήποτε άλλος μέλος;
  Κοιτάξτε ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα κατεβεί στις εκλογές αν δεν φτειαχτεί κάποιο καινούργιο σχήμμα που να εμπνεύσει. Ομως μην βάζουμε φούμαρα, φρού φρού και αρώματα. Θα είναι μια εκλογική συνεργασ’ια που θα εξυπηρετεί όσους θα συμμετάσχουν και τέλος, όπως είπα και παραπάνω. Η ειλικρίνεια είναι ο μόνος τρόπος για μην γελάει και ο κόσμος….

  • Ο/Η kavouras λέει:

   «Οι οργανώσεις έχουν τις εκτιμήσεις τους»… και ξεμπερδέψαμε. Ε, και ο ΣΥΝ και η Ροζα και ο καθένας από εμάς έχει τις δικές του.
   Μιας και θέτεις θέμα ειλικρίνειας, πόσο ειλικρινείς είναι στη κριτική τους οι ανένταχτοι της ΠΑΣΑ που μετέχουν στο μέτωπο και παλιότερα είχαν παλέψει γα το ΣΥΡΙΖΑ;

 7. Ο/Η geros λέει:

  Ειλικρινείς σε τι; Αυτά που σου γράφω είναι η γνώμη μου δεν κρύβω τίποτα. Για μένα ο
  ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε στην γ. Πανελλαδική. Στην πραγματικότητα ήταν ήδη νεκρός. Τι θες να κάνουμε να πιστεύουμε στην νεκροφάνεια;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s