Αποφάσεις που τιμούν τις δημοτικές αρχές…

Posted: 22/05/2011 by Β.Χ. in Αποφάσεις Συνελεύσεων, Αυτοδιοίκηση
Ετικέτες: ,

Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης
Σε μια περίοδο που κυβέρνηση και τρόικα έχουν επιδοθεί σε πογκρόμ εναντίον των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, η δημοτική αρχή του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης και ο δήμαρχος Χρ. Κορτζίδης, αποφάσισαν να αντιταχθούν στην πράξη στους αντεργατικούς σχεδιασμούς, αρνούμενοι να υπακούσουν στις επιταγές απόλυσης των συμβασιούχων του δήμου. Σε συνεδρίαση του στις 11 Μαΐου, το Δημοτικό Συμβούλιο, με ευρύτατη πλειοψηφία, έκανε δεκτή την πρόταση της Δημοτικής Συνεργασίας Ελληνικού-Αργυρούπολης για την παραμονή στις θέσεις τους των 100 περίπου συμβασιούχων του δήμου, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι οποίοι θα πληρώνονται με τη διαδικασία του «εντέλλεσθε», δηλαδή με εντολή δημάρχου. Ο Χρήστος Κορτζίδης δήλωσε πως πρόκειται για «μία πολιτική απόφαση, που πρέπει όμως να στηριχθεί αγωνιστικά και από τους εργαζομένους και να μην παραμείνει στα στενά όρια του Δήμου μας αλλά να εφαρμοστεί και σε άλλους Δήμους».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δήμαρχος του Ελληνικού ακολουθεί το δρόμο της ρήξης με απαράδεκτες κυβερνητικές κατευθύνσεις, επιλέγοντας να σταθεί στο πλευρό των δημοτών του και των εργαζομένων. Με «προίκα» τη νικηφόρα έκβαση του αγώνα πολιτών και δήμου Ελληνικού για το άνοιγμα της παραλίας του Ελληνικού, αλλά και με την ίδια αγωνιστική διάθεση που επέδειξαν και επιδεικνύουν στις κινητοποιήσεις ενάντια στον Καλλικράτη, ενάντια στα σχέδια ξεπουλήματος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και αλλού, ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης δείχνει αποφασισμένος να δώσει και αυτή τη μάχη μέχρις εσχάτων, προκειμένου να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας των συμβασιούχων, έχοντας μάλιστα ως αίτημα την εξασφάλιση σταθερής εργασίας για αυτούς.

Δήμος Πετρούπολης

Κατάργηση όλων των τροφείων στους εφτά βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου Πετρούπολης από τη νέα σχολική χρονιά και στους οποίους θα γίνονται δεκτά και παιδιά εργαζομένων στην περιοχή, ακόμα και αν δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι, εισηγήθηκε η δημοτική αρχή σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο και την οποία ενέκρινε ομόφωνα.
Η διοίκηση του δήμου με την απόφαση αυτή κάνει πράξη την προεκλογική της δέσμευση, ότι θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να ελαφρύνει από τα οικονομικά βάρη τις εργατικές λαϊκές οικογένειες. Ετσι καταργεί τα τροφεία, τα οποία η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε επιβάλει και επιβάρυναν τις οικογένειες μέχρι και 70 ευρώ για κάθε παιδί.

Ταυτόχρονα, και με σκοπό να ανακουφίσει τις οικονομικά – κοινωνικά ασθενέστερες οικογένειες, θέτει στην επιλογή των παιδιών κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια και τα μοριοδοτεί ώστε να εξυπηρετηθούν όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη. Και σ’ αυτή τη μοριοδότηση δεν αποκλείει ακόμα και παιδιά όσων εργάζονται στην περιοχή, άσχετα αν είναι μόνιμοι κάτοικοι Πετρούπολης.

Στην εισήγηση η δημοτική αρχή εκτός των παραπάνω τονίζει ειδικότερα ότι ο δήμος διεκδικεί:
Αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς, που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες.
Πλήρη κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των παιδικών σταθμών από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς με πλήρη μισθοδοσία, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
30ωρο και 5ήμερο για τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, ως προϋπόθεση για να εξασφαλίζεται η αναγκαία ψυχική και φυσική αντοχή, που απαιτεί η αγωγή και η φροντίδα των παιδιών.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι η δημοτική αρχή στα ίδια ακριβώς πλαίσια με τους παιδικούς σταθμούς κινείται και για τους δημοτικούς αθλητικούς χώρους. Ετσι, όπως έχει αποφασίσει, θα τους λειτουργεί πλέον ο δήμος και θα μειώσει τη συνδρομή για όσους κάνουν χρήση μέχρι και 70% από τις σημερινές που έχουν επιβάλει οι διάφοροι σύλλογοι, στους οποίους είχαν παραχωρηθεί.

Δε θα δεχθεί καμία αύξηση στο ωράριο των εργαζομένων
«Δε θα δεχθεί καμία αύξηση του ωραρίου για όλους τους εργαζόμενους του Δήμου Πετρούπολης. Αυτό θα ισχύει για όλες τις υπηρεσίες του δήμου». Με αυτή την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πετρούπολης στέκεται στην πράξη στο πλάι του αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι του δήμου ενάντια στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για αύξηση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από 2,5 έως και 10 ώρες τη βδομάδα!

Ο Δήμος Πετρούπολης όχι μόνο συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους, αλλά δίνει στην πράξη πολύτιμη βοήθεια στους αγώνες τους αντί να βάζει εμπόδια σε αυτούς και να αποτελεί μηχανισμό υλοποίησης της αντεργατικής – αντιλαϊκής πολιτικής στους δήμους.

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας από την κυβέρνηση στη Βουλή για την αύξηση του χρόνου εργασίας, οι ταξικές δυνάμεις κάλεσαν τους εργαζόμενους να καταργήσουν στην πράξη αυτόν το σχεδιασμό. Στην κατεύθυνση αυτή την ίδια μέρα που συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο στην Πετρούπολη πραγματοποιήθηκε, νωρίτερα, η γενική συνέλευση των εργαζομένων. Σε αυτήν αποφάσισαν ομόφωνα ότι δεν πρόκειται να δεχθούν καμία αύξηση του ωραρίου, τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ «από τις πολιτικές των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια έχουν απολέσει δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων στα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Πρέπει να πούμε όχι άλλες θυσίες. Την κρίση να μην πληρώσουν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι». Στη βάση αυτής της απόφασής τους, της ανυπακοής και απειθαρχίας στην αντεργατική πολιτική, κάλεσαν το Δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθεί και να πάρει σχετική απόφαση. Οπως και έγινε την ίδια μέρα.

Από: Αναρχογατούλη και Ριζοσπάστη

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s