Στο άγαλμα του Τρούμαν

Posted: 20/06/2011 by Β.Χ. in Κρατική Τρομοκρατία, Κινητοποιήσεις
Ετικέτες:

του Νίκου Μπελαβίλα *

Αγαλμα του Τρούμαν, 9 το πρωί της Τετάρτης. Άλλα δύο μπλόκα χαμηλά στη Ρηγίλλης και στο Καλ­λιμάρμαρο. Ακολουθώντας την απόφαση της λαϊκής συνέλευσης του Συντάγματος και αυτοσχεδιάζοντας. Στον Τρούμαν 150 δεκαοχτάρηδες, εικοσάρηδες, λίγοι μεγαλύ­τεροι. Κλείνουν τους δρόμους, σπρώχνουν τα ΜΑΤ, πάει να περάσει ένα υπουργικό αυτοκίνητο με συνοδεία, δεν τα καταφέρνει και φεύγει ανάστροφα προς το Χίλτον. Λίγοι κάθονται στην άσφαλτο. Οι περισσότεροι έχουν κάνει ανθρώπινη αλυσίδα.
Ένας παππούς με μία σεβάσμια λευκή γενειάδα μιλάει συνεχώς από έναν τηλεβόα, μία γλώσσα πρωτόγνωρη. Χωρίς ένταση, με απλά λόγια βομβαρδίζει ρυθμικά τους κρανοφόρους: «Φυλάτε εγκληματίες και δεν πρέπει». Έρ­χεται η δεύτερη αυτοκινητοπομπή. Μας περικυκλώνουν εκατοντάδες. Αρχίζουν να χτυπούν τον κόσμο. Πολλοί φεύγουν κυνηγημένοι. Αποφασίζουμε όσοι είμαστε ακόμη εκεί να μετακινηθούμε για ασφάλεια πιο κάτω στο επό­μενο μπλόκο. Το λέμε στον διοικητή τους πιστεύοντας ότι θα σταματήσουν να δέρνουν. Ο άνθρωπος με το μυαλό που διαθέτει δίνει εντολή ψιθυριστά στον διπλανό του να ξεκινήσουν οι συλλήψεις.
Ο παππούς θεωρείται κάτι σαν επικεφαλής αφού φώναζε συνθήματα, τον συλλαμβάνουν κι’ αυτόν. Μετά κάποιο ένστικτο τους προειδοποιεί για τη γκάφα και τον αφή­νουν. Ευτυχώς, ο ανταποκριτής του BBC παίρνει πλάνα συνέχεια. Ο επικεφαλής παππούς με τη λευκή γενειάδα ακινητοποιημένος από δεκάδες πάνοπλους. Ακολουθεί μία κοπελιά και όσοι είχαν απομείνει. Σύνολο 14. Φοιτη­τές, ένας οδηγός ταξί, άνεργοι, εργαζόμενοι, από όλα. Αξιόπιστο δείγμα της πλατείας Συντάγματος. Η κοινωνία. Βόλτα με την «κλούβα» έως τη ΓΑΔΑ στην Αλεξάνδρας. Το κέφι των παιδιών απερίγραπτο. Προλαβαίνουμε και ειδοποιούμε το media center στην πλατεία. Τα νέα για την επιτυχία των αστυνομικών δυνάμεων, είχαν φτάσει στους ορόφους της Ασφάλειας πριν φτάσουμε εμείς. Φτάνουμε στην «Υπηρεσία Προστασίας του Πολιτεύματος» ή κάπως έτσι. Με πρωτοφανή ευγένεια, ανακοινώνεται στους με­γάλους ότι μπορούμε να φύγουμε. Με την ίδια ευγένεια τους απαντάμε ότι θα φύγουμε και με τους υπόλοιπους νέους μαζί μας. Φύγαμε άπαντες με λίγα τραύματα από τις συλλήψεις και πολλά γέλια μετά από 15-20 λεπτά.

Η επόμενη φουρνιά νέων παιδιών που συνελήφθη τρεις ώρες αργότερα στο ίδιο σχεδόν σημείο δεν είχε την ίδια τύχη. Δεν υπήρχαν «σεβάσμιοι» ανάμεσα τους. Κρατήθηκαν και σήμερα πολλές και πολλοί από αυτούς βρίσκονται κατη­γορούμενοι για κακουργήματα. Σημαντικότερο πειστήριο του κακουργήματος η ιατρική μάσκα για τα δακρυγόνα. Παλιές μου συντρόφισσες, παλιοί μου σύντροφοι, έχου­με έναν μοναδικό και σημαντικό ρόλο, ρόλο λυτρωτικό. Να είμαστε δίπλα τους, στο Σύνταγμα, παντού, ασπίδα προστασίας και βοήθειας.
Σε αυτά τα παιδιά που αντιμετώπισαν τις λεγεώνες των κρανοφόρων παίζοντας λύρα και χορεύοντας πεντοζάλι, που κράτησαν για πρώτη φορά στην ιστορία της Μεταπο­λίτευσης μία γιγαντιαία χτυπημένη συγκέντρωση όρθια να αντέχει μετά από 23 ημέρες, που μετά τις οδομαχίες ξέπλεναν με νερά και σκούπες τα μάρμαρα από το καθε­στωτικό δηλητήριο των δακρυγόνων και της βίας. Απέναντι τους έχουμε ένα χρέος αναλογιζόμενοι τη δική μας ιστορία: να κατεβάσουμε το υψωμένο δάχτυλο των υποδείξεων και να υποκλιθούμε. Αν επιχειρήσουμε να πάρουμε την υπόθεση επάνω μας, θα τα κάνουμε ρόιδο, όπως και τις προηγούμενες φορές. Για τα υπόλοιπα μην ανησυχείτε, θα μας δείξουν εκείνοι τον δρόμο.

* Ο Nikos ΜπελαΒίλας
είναι επ. Καθηγητής του Εθνικού
Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Από τον » Δρόμο» 18/6/2011

Σχόλια
  1. […] ή για τα όσα έγιναν στο άγαλμα του Τρούμαν; […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s