Μερικές σκέψεις από τη συνάντηση των μελών των ομάδων της πλατείας σήμερα. ( Σάββατο 2/7 – 3μμ )

Posted: 05/07/2011 by Β.Χ. in Αποφάσεις Συνελεύσεων, Κινητοποιήσεις, Παρεμβάσεις
Ετικέτες: ,

Το θέμα της συνάντηση ήταν να γίνει ένα brainstorming για το πως συνεχίζουμε ( τουλάχιστον έτσι το κατάλαβα εγώ).

Όσα γράφω είναι η προσωπική μου αίσθηση και εντυπωση και όχι το τι συζητήθηκε ( έχουν κρατηθεί πρακτικά και φαντάζομαι θα τα έχουμε σύντομα στη διάθεσή μας).

Στην αρχή υπήρξε μια στιγμή «άγχους» με αφορμή τη σκέψη που κυκλοφορούσε για να φύγουμε από την πλατεία. ( Σκέψη που ήταν απόλυτα λογικό και εύλογο να τεθεί και ,υπό το πρίσμα της δημοκρατίαςθα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με ..ψυχραιμία, να συζητηθεί χωρίς ταραχή. Πλην όμως τα πράγματα δενμπορεί να είναι πάντα ψύχραιμα. Επόμενα, όσο εύλογη και λογική ήταν αυτή η σκέψη άλλο τόσο εύλογο και λογικό υπήρξε το, προσωρινό, άγχος που προκάλεσε ).

Στις 21/2 ώρες που κράτησε η συζήτηση το θέμα αυτό ούτε μεν συζητήθηκε εις βάθος και επί μακρόν αλλά ούτε και απωθήθηκε ως «καυτή πατάτα». Στην πράξη, θίχτηκε κατ’ εφαπτομένη, πάντως όσο πέρναγε η ώρα, οι σκόρπιες σκέψεις που ακουγόντουσαν για το «μετά» δεν προκαλούσαν την ανησυχία που είχε εμφανιστεί στην αρχή.

Η συζήτηση κυρίως επικεντρώθηκε σε ενημέρωση από διάφορες ομάδες και τις προτάσεις τους. Και, κατά τη γνώμη μου, κυρίως σε οργανωτικίστικα και δευτερεύουσας σημασίας πράγματα.

Νομίζω, βλέποντας το με απόσταση μερικών ωρών, ότι στην πράξη αυτή η συνάντηση είχε κυρίως το χαρακτήρα τού να μας ξαναστήσει στα πόδια μας ( σα να λέγαμε στους εαυτούς μας: υπάρχουμε,μαζευόμαστε, δεν διαλυθήκαμε, προχωράμε ) και σε δεύτερο χρόνο να συζητήσει πχ το μετά. Νομίζω πως τέτοιες στιγμές είναι αναγκαίες σε ένα ανθρώπινο σύνολο, το οποίο μάλιστα έχει περάσει ένα 40ήμερο τεράστιας έντασης, δραστηριότητας και ενεργειακού φορτίου, και ένα εξαντλητικό 48ωρο όργιο καταστολής συν τη συνεχή επίθεση των ΜΜΕ.

Υπάρχει η ανάγκη μια στιγμή να πεις : «ουφ! Είμαι ,απλά, ακόμα ζωντανός και ακέραιος».

Κατά τη γνώμη μου, το ερώτημα «μένουμε ή φεύγουμε » είναι λάθος.

Το ερώτημα είναι: πως συνεχίζουμε και με βάση αυτό να σκεφτούμε αν χρειάζεται να μείνουμε ή να φύγουμε. Αλλιώς, αν μείνουμε στο «μένουμε-φεύγουμεε» θα μπούμε σε στείρες και πολωτικές συζητήσεις. ( Μπορούμε, μάλιστα, να …στοιχηματίσουμε από τώρα τα «στρατόπεδα»: οι πιστοί στο πνεύμα του Συντάγματος, οι επαναστάτες θα είναι οι «μένουμε» και οι φοβισμένοι,ρεφορμιστές και προδότες οι «φεύγουμε»

Και θα συζητάμε για 58 τέρμινα για το ..φύλο των αγγέλων ( συζητήσεις γνωστού τύπου τόσο από τα καφενεία όσο και από την «ιδεολογική» διαπάλη στην αριστερά – για όσους έχουν θητεύσει στο άθλημα αυτό).

Σε ένα κίνημα που το λέμε εξαρχής, δεν είναι 100άρι ούτε έχει ένα μόνο στόχο ( Μνημόνιο ) αλλά πουείναι αγώνας ο οποίος θα εναλλάσσει και 100άρια και βάδην και παύσεις και που ως στόχο έχει μια συνολικότερη ανατροπή ( και σε πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο αξιών, ηθικής, κουλτούρας ) ένα στοιχείο ωριμότητας είναι το να ξέρει να πει πότε αλλάζει ταχύτητα. Και να μη φοβηθεί να πέσει από τα 200 την ώρα στα 30!

Νομίζω πως , μάλλον, μπαίνουμε σε μια τέτοια φάση.

Για πολιτικούς και μη λόγους:

1.το μνημόνιο ψηφίστηκε , δεν μαζεύτηκε 1εκ στους δρόμους πράγμα που θα είχε πιθανά άλλα αποτελέσματα, υπό αυτήν την έννοια αυτή η μάχη χάθηκε – οκ! δεν τελειώσαμε.

2, υπάρχει ανάγκη όλη αυτή η εμπειρία να μεταβολιστεί, να σκεφτούμε τους επόμενους στόχους, να βάλουμε εμείς ατζέντα κι όχι μόνο να απαντάμε στην ατζέντα της κυβέρνησης-τρόικα-ΔΝΤ.

3. υπάρχει ανάγκη ανάπαυλας, όχι μόνο των μερικώνεκατοντάδων που έχουν την πιο ενεργό παρουσία στις πλατείες, τις γειτονιές , τους χώρους δουλειάς αλλά και συνολικά του κόσμου.

4. καλοκαίρι … δεν χρειάζεται ούτε να νιώθουμε περιττές ενοχές, ούτε και να θυμώνουμε με τον υπόλοιπο κόσμο, that’s life! Δεν θα βιάσουμε το ρυθμό της ιστορίας, δεν έχει βρεθεί το εργαλείο εξάλλου!

Άρα το θέμα είναι , απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα μέχρι σήμερα – το λέω αυτό γιατί αυτό το κίνημα,ακριβώς λόγω του χαρακτήρα του, λόγω της οξύτητας της κατάστασης και λόγω της έντονης συνειδητοποίησης κόσμου μαζικά, μπορεί να έχει αναπηδήσεις και εκπλήξεις απρόβλεπτες. Αλλά, λέω, σήμερα, φαίνεται ότι μάλλον, πρέπει να περάσουμε σε πιο χαμηλές ταχύτητες. Το να το συνειδητοποιήσουμε αυτό ΑΛΛΑ κυρίως το να το πούμε ίσως δεν μας φαίνεται εύκολο. Είτε λόγω κεκτημένη ταχύτητας, είτε λόγω πείσματος καιτσαντίλας να θέλαμε να συνεχίσουμε όπως μέχριτώρα. Ίσως, σημαντικότερο αυτό, να θεωρούμε,ασυναίσθητα και άθελά μας, ότι το να πούμε «ρίχνω ταχύτητα» είναι ηττοπάθεια, προδοσία, αφήνουμε το πεδίο στον αντίπαλο.

Δεν έχουμε συνηθίσει, νομίζω, σε κινήματα που να έχουν τέτοια αυτογνωσία και τόλμη. Ίσως όμως είναι ένα από τα στοιχεία που θέλουμε να αλλάξουμε δλδ και στο πως αγωνιζόμαστε. Να ξεφύγουμε από την παραδοσιακή αντίληψη της μετωπικής εφόδου που ή θα τα σαρώσει όλα ή θα αποτύχει και να μάθουμε να συνδυάζουμε 3 επίπεδα. Να το πω μεταφορικά με στρατιωτικούς όρους: αντάρτικο, μάχες τακτικού στρατού, διπλωματία.

Δηλαδή, το να ξέρουμε και να έχουμε την ειλικρίνεια να αναγνωρίζουμε, χωρίς χαζά «επαναστατικά κόμπλεξ» το που είμαστε σε κάθε στιγμή και το τι περνάει από το χέρι μας . Κι έτσι ούτε να «κάψουμε» φλάντζες , ούτε να οδηγηθούμε σε έναν εκφυλισμό.

Θα είναι πράξη ωριμότητας και θα διασφαλίσει την πιο έντονη συνέχιση του αγώνα το να πούμε «κάνουμε το και το, γι’ αυτό και γι’ αυτό το λόγο». Και είμαι πεισμένος ότι ο κόσμος αυτό περιμένει. Δεν περιμένει ούτε επαναστατικά ταραταζούμ ούτε να λιώσουν 100 ή 200 άνθρωποι το καλοκαίρι στο Σύνταγμα ( και μερικές δεκάδες στις πλατείες τις υπόλοιπης χώρας ) για να φτιαχτούν οι νέοι οσιομάρτυρες τους οποίους θα λιβανίζει χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα στο διαταύτα.

Ας δούμε πως θα κυλήσει και αυτή η εβδομάδα, να δούμε ποιες είναι οι πραγματικές μας δυνατότητες αυτή τη στιγμή, τι γίνεται στις γειτονιές. Ας μη φοβηθούμε καμία σκέψη.

Οικονομίδης Δημήτρης

Ομάδα μεταφραστών γαλλικών

Από:http://www.real-democracy.gr/content/merikes-skepseis-apo-ti-synantisi-ton-melon-tonomadon-tis-plateias-simera-sabbato-27-3mm

Σχόλια
  1. Ο/Η Νίκος λέει:

    Μπράβο! Πολύ εύστοχο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s