Αγαπητοί Έλληνες, ή θα τα παρατήσετε ή θα αγωνιστείτε…

Posted: 13/07/2011 by Β.Χ. in Ανταποκρίσεις, Διεθνές κίνημα
Ετικέτες:

 

Γράφει: Ίων Παπαδάκης
05 Ιουλίου 2011

Tο 2008 η Ισλανδία μπήκε στο χορό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ξεκινώντας έναν κύκλο λιτότητας, περικοπών και οικονομικής και εργασιακής ανέχειας, όμοιο με αυτόν που βιώνει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα. Τα μέτρα, εναρμονισμένα με τις επαχθείς επιταγές του «κοινωφελούς» ιδρύματος με τα αρχικά ΔΝΤ, έβγαλαν δεκάδες χιλιάδες πολιτών στους δρόμους…

Πρωταγωνιστής των πρωτοφανών ειρηνικών κινητοποιήσεων, ένας άνθρωπος, ο οποίος αφού μάταια προσπαθούσε να μάθει τι είναι το ΔΝΤ και ποιοί είναι οι όροι δανεισμού της χώρας του, εξόπλισε το αυτοκίνητό του με μεγάφωνα και άρχισε να γυρνά τους χιονισμένους δρόμους του Ρέϋκιαβικ, για να αφυπνίσει τους συμπολίτες του. Και αυτό έγινε διότι όσους πολιτικούς και αν ρώτησε, κατάλαβε ότι ούτε εκείνοι γνώριζαν τους επαχθείς όρους του Ισλανδικού Μνημονίου.

Ο 50χρονος Χόρντουρ Τόρφαλσον με τη ντουντούκα του στο χέρι και με τον πύρινο, αφυπνιστικό και καταγγελτικό του λόγο, κατάφερε μέσα σε 5 μήνες να ρίξει την κυβέρνηση της χώρας, πολλά μέλη της οποίας έχουν παραπεμφθεί σε δικαστήρια για διαφθορά, και να οδηγήσει τη χώρα στο… restart! Μετά από συνεχιζόμενες και συνεχώς διογκούμενες ειρηνικές κινητοποιήσεις, έπεσε η κυβέρνηση, γεγονός που οδήγησε στην απεμπλοκή του ΔΝΤ από τον οικονομικοπολιτικό βίο της χώρας και την κήρυξη πτώχευσης. Τρία χρόνια μετά, οι Ισλανδοί «Αγανακτισμένοι» αρχίζουν να ατενίζουν το μέλλον με ελπίδες, αφού έχοντας ξεκινήσει εκ του μηδενός, η χώρα δείχνει να αναγεννιέται από τις στάχτες της.

Οι Ισλανδοί δηλαδή έκαναν αυτό που τα μέλη της Ελληνικής κυβέρνησης που ήταν στα κάγκελα εδώ και ένα μήνα, δεν είχαν το πολιτικό σθένος και ευθιξία να κάνουν, σε μία ακόμα ένδειξη πολιτικής ατολμίας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δε μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη να πάνε τη χώρα σε χρεοκοπία».

Από τότε ο κ. Τόρφαλσον, σαν άλλος Βορειοευρωπαίος Τσε, γυρνά την Ευρώπη και παραδίδει διαλέξεις περί μεταμοντέρνας δημοκρατίας, σε μία προσπάθεια να αφυπνίσει, να θυμίσει και να μεταλαμπαδεύσει τις αρχές και τις αξίες που άνθισαν στην Ισλανδία του ’08.

Το OnAir24.gr τον συνάντησε στη Βαρκελώνη και εξασφάλισε αποκλειστική συνέντευξη από τον καθημερινό άνθρωπο που άλλαξε ριζικά την πορεία της χώρας του και έγραψε με ανεξίτηλα γράμματα το όνομά του ανάμεσα στις έννοιες «κίνημα», «ειρηνιστής», «διαδήλωση».

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Φίλιππο Βαρδάκα και την Δέσποινα Οικονομοπούλου που όχι μόνο μας παραχώρησαν την συνέντευξη και φρόντισαν για τον υποτιτλισμό της, αλλά και για το video που δημιούργησαν για την κρίση στην Ελλάδα.

Ποιοί είναι οι «Ελληνες Αγανακτισμένοι της Ισπανίας» Φίλιππος Βαρδάκας και Δέσποινα Οικονομοπούλου.

“LAB Collective” είναι η κολεκτίβα που ιδρύθηκε από τον Φίλιππο Βαρδάκα και τη Δέσποινα Οικονομοπούλου, μόλις το 2011, και δραστηριοποιείται εντατικά ως πλατφόρμα καλλιτεχνών και δίκτυο ιδεών που σκοπό έχουν να παράγουν και να προσφέρουν συλλογικά ανάμεσα στη πόλη του Λονδίνου, της Αθήνας και τη Βαρκελώνης. Αυτή τη στιγμή η κολεκτίβα ασχολείται ενεργά με το οπτικοακουστικό μέρος του κινήματος «15Μ» της Ισπανίας.

Το βιογραφικό της LABcollective:

H LABcollective είναι μια πλατφόρμα για καλλιτέχνες που προέρχονται από όλους τους χώρους έκφρασης. Λειτουργεί σαν ένα δίκτυο όπου, όλες οι ιδέες και, οι ανάγκες μπορούν να ενωθούν σε ξεχωριστά ή συλλογικά projects. Στην LABcollective πιστεύουμε ότι η δύναμη και οι υποχρεώσεις της τέχνης λειτουργούν σαν ένα δυνατό μέσο. Σε αυτές, τα διάφορα φάσματα των μορφών τέχνης συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα έργα ώστε να γίνουν πιο ισχυρά και να απευθύνονται σε ένα μεγαλύτερο κοινό που χρειάζεται να το ταρακουνήσεις για να αφυπνισθεί. Στην LABcollective θεωρούμε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να ενωθούν διάφοροι καλλιτέχνες για ένα κοινό σκοπό ή έργο. Πρόκειται για μία ομπρέλα καλλιτεχνών που δεν έχει καμία ιεραρχία, αλλά στηρίζεται αποκλειστικά στη συμμετοχική συνεργασία σε διάφορους τομείς στους οποίους η χρηματοδότηση και η απορροφητικότητα μπορεί να προέρχεται από διαφορετικούς χώρους. Η LABCollective έχει σαν στόχο να συγκεντρώσει και να προωθήσει νέους καλλιτέχνες από όλες τις εικαστικές τέχνες, είτε με συνεργασίες ή ανεξάρτητα. Σκοπός της LABCollective είναι να εντοπίσει του καλλιτέχνες που είναι πρόθυμοι και ικανοί να δημιουργήσουν για εμπορικούς και μη λόγους, που ωστόσο, θα δεχτούν ότι το έργο τους θα έχει συλλογικό χαρακτήρα.

Ο Φίλιππος Βαρδάκας, γεννημένος το 1979 στην Αθήνα αλλά μεγαλωμένος στις Βρυξέλλες με Βachelor από το Πανεπιστήμιο του Sussex και Master πάνω σε ευρωπαϊκές σχέσεις και media. Eίναι ένας ανήσυχος σκηνοθέτης που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με ντοκιμαντέρ κοινωνικού περιεχομένου, ενώ τελευταία συγκεντρώνεται στην έρευνα της λεπτής γραμμής που χωρίζει το ντοκιμαντέρ με την μυθοπλασία, μέσω video-art, εγκαταστάσεις και πειραματικά έργα.
Εχει γυρίσει θεματικά documentaire για την πολυγλωσσία, την ευγένεια στους δρόμους σε συνδυασμό με τις καθημερινές πρακτικές των ανθρώπων, την κοινότητα των τσιγγάνων που ζουν αποκλειστικά στα Πυρηναία και την hip-hop φιλοσοφία που γεννήθηκε στις φαβέλλες της Βραζιλίας. Εχει, στην Ελλάδα, εργασθεί με τον Τάσο Τέλογλου, σαν βοηθός δημοσιογράφος κάνοντας έρευνα πάνω σε θέματα πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου για την ΝΕΤ.

Ο Φίλιππος, μιλάει 6 γλώσσες που τρείς από αυτές είναι Ισπανικά, Καταλανικά και Πορτογαλλέζικα. Είναι λάτρης της φωτογραφίας και του καλού φαγητού, του αρέσει να μαγειρεύει και να δοκιμάζει φαγητά από όλο τον κόσμο, μεγάλος ταξιδευτής και, με την καρδιά του στον εθελοντισμό και στις ομάδες μειονότητας που έχουν ανάγκη προβολής και βοήθειας.

Η Δέσποινα Οικονομοπούλου, μόλις 27 ετών, Ελληνίδα με σπουδές Διεθνολόγου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, συνέχισε στο Πανεπιστήμιο της Μεσογείου και στο πρόγραμμα Erasmus για να τελειώσει με ένα Master από το Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου πάνω στο Ανεξάρτητο Σινεμά και video και στα Νέα ΜΜΕ. Είναι κινηματογραφίστρια δραστηριοποιείται, μέσω των οπτικοακουστικών εργαλείων, με κοινωνικά και πολιτικά θέματα χρησιμοποιώντας τα ως μέσο μίας ευρύτερης έκφρασης ενώ, παράλληλα δημιουργεί και συμμετέχει σε κλασσικά και πειραματικά ντοκιμαντέρ, βίντεο εγκαταστάσεις, με έμφαση στο video dance. Έχει ταξιδέψει τον κόσμο μαζεύοντας εμπειρίες και γνώση που με ευρηματικό τρόπο και καλές συνεργασίες αποτυπώνει επάνω στα films. Αυτή τη στιγμή, εξερευνά τις παράπλευρες διόδους της πολιτικής της εικόνας μέσα από την υφή μίας πολυσυλλεκτικής πραγματικότητας.
Η Δέσποινα ζει στη Βαρκελώνη και έχει στο ενεργητικό της πολλές ταινίες μικρού μήκους που πραγματεύονται θέματα όπως η θέση του ανθρώπου στον σύγχρονο κόσμο, ο πόλεμος, η πολυγλωσσία στην Ισπανία, οι μαζικές δολοφονίες των δελφινιών στην Ιαπωνία, ο εθελοντισμός και η προστασία του περιβάλλοντος. Ασχολείται με τον χορό μέσω της κάμερας και το aikido ενώ μέρος του χρόνου της είναι αφιερωμένο στον εθελοντισμό.

Οι πολιτικοί κόβουν… εσύ τι θα κάνεις;

.
.

Σχόλια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s