Κάποιες σκέψεις για την οργανωτική πρόταση της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

Posted: 19/07/2011 by Odo in Αριστερά, ΑΝΤΑΡΣΥΑ

του Πάνου Δαμέλου

Το Σάββατο βρέθηκα στην παναθηναϊκή συνέλευση της Ανταρσύα, η οποία σηματοδότησε το άνοιγμα της διαδικασίας προς την πρώτη πανελλαδική συνδιάσκεψη του σχήματος. Παρακολούθησα αρκετές τοποθετήσεις και διάβασα τις οργανωτικές προτάσεις ορισμένων συνιστωσών για τη συμμαχία, μεταξύ των οποίων και αυτή του ΝΑΡ, η οποία «υιοθετήθηκε στη βάση της» από το κεντρικό συντονιστικό:

Θα μπορούσα να τη σχολιάσω σημείο προς σημείο εξετάζοντας τα υπέρ και τα κατά, αλλά προτιμώ να σταθώ σε κάτι που μου φάνηκε τουλάχιστον αντιφατικό (θα πω ωστόσο ότι -συγκριτικά- σε πολλά σημεία βρήκα την πρόταση του ΣΕΚ πιο τολμηρή και προωθητική). Οι περισσότεροι ομιλητές το Σάββατο μίλησαν για τις πλατείες. Όχι μόνο για την πολιτική παρέμβαση μελών της Ανταρσύα σε αυτές, αλλά και για το αίτημα για άμεση δημοκρατία που αναδείχθηκε μέσα από αυτές. Ισχύει ότι η αριστερά και οι πλατείες έχουν να διδάξουν και να διδαχτούν ο ένας από τον άλλο (χοντρικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η αριστερά έχει να πει περισσότερα πράγματα πάνω στο πολιτικό και οι πλατείες πάνω στο οργανωτικό, στο βαθμό που αυτά διαχωρίζονται). Ισχύει επίσης ότι το αίτημα για ολική διαγραφή του χρέους (και όχι επαναδιαπραγμάτευση), το «δε χρωστάμε, δεν πληρώνουμε» δηλαδή, η Ανταρσύα ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που το έθετε εδώ και ένα χρόνο. Ας δεχτούμε λοιπόν ότι η μία πλευρά αυτής της αμφίδρομης σχέσης έχει πραγματοποιηθεί. Αναρωτιέμαι: πού αποτυπώνεται η επίδραση των όσων συμβαίνουν στις πλατείες στις προτάσεις για την οργανωτική συγκρότηση της Ανταρσύα;

Το αίτημα για άμεση δημοκρατία, για αδιαμεσολάβητη δηλαδή συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων, είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά του κινήματος των πλατειών. Αντίθετα, στην πρόταση που υιοθετήθηκε (με τις υπόλοιπες προτάσεις να είναι επίσης στο ίδιο πνεύμα) προβλέπεται ότι οι τοπικές επιτροπές θα εκλέγουν αντιπροσώπους για την πανελλαδική συνδιάσκεψη, οι οποίοι αντιπρόσωποι θα εκλέγουν άλλους αντιπροσώπους (το πανελλαδικό συντονιστικό συμβούλιο), οι οποίοι αντιπρόσωποι θα εκλέγουν άλλους αντιπροσώπους (την κεντρική συντονιστική γραμματεία)! Το να μιλάς κολακευτικά για τις δημοκρατικές διαδικασίες στις πλατείες και ταυτόχρονα να προτείνεις ένα τέτοιο οργανωτικό μοντέλο θα μπορούσε να είναι ένα καλό αστείο – αν δεν ήταν απλώς θλιβερή αυτή η αγκύλωση της αριστεράς σε οργανωτικά μοντέλα τα οποία «αυτά ξέρει – αυτά εμπιστεύεται».

Μπορούμε ειλικρινά να πούμε ότι αφουγκραζόμαστε τις πλατείες και την ανάγκη του κόσμου για αντιιεραρχικά μοντέλα οργάνωσης; Δυστυχώς, φαίνεται η προσέγγιση της αριστεράς (γενικότερα, όχι μόνο της Ανταρσύα) στις πλατείες να είναι μάλλον αυτιστική: Πάει μόνο για να διδάξει και όχι για να διδαχθεί. Αυτή η οργανωτική πρόταση θα μπορούσε κάλλιστα να έχει υιοθετηθεί πριν από 1, 5 ή 30 χρόνια. Μάλιστα στο κείμενο μπορεί κανείς να εντοπίσει το εξής παράδοξο: οι αντιπρόσωποι για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη χαρακτηρίζονται «αιρετοί και ανακλητοί». Ωραία, το «αιρετοί» το καταλαβαίνω. Το «ανακλητοί» ομολογώ πως δεν το καταλαβαίνω. Για να υπάρχει ανακλητότητα πρέπει να υπάρχει διαδικασία ανάκλησης. Πώς μπορεί η επιτροπή βάσης που εξέλεξε κάποιον για την πανελλαδική συνδιάσκεψη να τον… ανακαλέσει στη διάρκεια μιας ολιγοήμερης διαδικασίας; Εκτός αν εκλέγονται… εφ’όρου ζωής και άρα μπορούν να ανακληθούν από την επόμενη πανελλαδική, ένα χρόνο μετά! Η δημοκρατία, δυστυχώς, δεν είναι απλώς λέξεις – το να βαφτίζεις κάποιον «ανακλητό» επειδή ακούγεται δημοκρατικότερο δε σημαίνει και ότι είναι…

Συζητώντας με συντρόφους της Ανταρσύα για το ζήτημα της αμεσοδημοκρατικής συγκρότησης μού έθεσαν πρακτικά ζητήματα. Τα πρακτικά ζητήματα, ειδικά σήμερα και με τα τεχνολογικά μέσα που υπάρχουν, είναι αμελητέα. Θα μπορούσε να γίνει ενημέρωση (μέσω internet και γραπτώς για όσους δεν έχουν πρόσβαση πχ) για τα ζητήματα που προέκυψαν στην πανελλαδική συνδιάσκεψη και να γίνουν ψηφοφορίες για όλα από όλα τα μέλη. Αυτό θα μπορούσε να γίνεται τακτικά για οποιοδήποτε σοβαρό ζήτημα προκύψει (εκτός από τα επείγοντα, για πρακτικούς λόγους – και εκεί μπαίνει το θέμα της άμεσης ανακλητότητας). Κάτι τέτοιο θα έκανε πραγματικότητα την αρχή «ένα μέλος-μία ψήφος» και δε θα χρειαζόταν η προσπάθεια να βρεθεί η μαγική φόρμουλα ποσοστώσεων για να εξασφαλιστεί (όσο επιτρέπει η αντιπροσώπευση) η συμμετοχή όλων. Επίσης όλα τα όργανα θα μπορούσαν με τον ίδιο τρόπο να εκλέγονται από τη βάση και όχι από τους αντιπροσώπους των αντιπροσώπων, ω αντιπρόσωποι! Οι τρόποι είναι πολλοί. Θέληση να υπάρχει. Και αυτό είναι το βασικό πρόβλημα που εμποδίζει την αμεσοδημοκρατική λειτουργία της οργανωμένης αριστεράς: η έλλειψη θέλησης! Γιατί είναι εξοργιστικό να λέμε ότι στόχος μας είναι η εργατική, άμεση δημοκρατία σε επίπεδο κοινωνίας και να εγείρουμε πρακτικά ζητήματα για την εφαρμογή της σε επίπεδο κόμματος/συμμαχίας. Η αλήθεια είναι ότι, όσο κι αν στα λόγια πολλοί από την οργανωμένη αριστερά επαινούν τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες των πλατειών, στην πράξη μια χαρά τα πάνε με τη γραφειοκρατία και τις ιεραρχικές δομές.

Δε θέλω να είμαι ισοπεδωτικός και γι’αυτό σε αυτό το σημείο θέλω να αναγνωρίσω ότι οι διαδικασίες δημοκρατικής συγκρότησης της Ανταρσύα φαίνεται να προχωρούν και πολύ πιο γρήγορα και πολύ ειλικρινέστερα από την παρωδία που ζήσαμε όσοι ασχοληθήκαμε έστω και λίγο με τον Σύριζα. Ωστόσο «είναι κάτι πιο βαθύ που μας λερώνει»: οι ιεραρχικές δομές έχουν κάνει πολύ κόσμο να αποστρέφεται και να μην εμπιστεύεται την αριστερά. Ας δείξουμε έστω ότι προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να τις υπερβούμε και ας φτάσουμε μέχρι το σημείο που θα δημιουργηθούν όντως ανυπέρβλητα πρακτικά προβλήματα. Αν υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει να κατανοήσει η αριστερά από τις πλατείες είναι αυτό. Και αν δεν το αφουγκραστούμε, αν συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι «όλα πάνε καλά», τότε θα είμαστε πολύ μικροί απέναντι σε αυτή την ιστορική συγκυρία. Άμεση, αδιαμεσολάβητη δημοκρατία τώρα – και παντού! Ας βρεθεί η αριστερά στην πρώτη γραμμή αυτού του αιτήματος, κάνοντάς το πράξη!

ΥΓ: Όλες τις οργανωτικές προτάσεις για την Ανταρσύα αλλά και ομιλίες από την παναθηναϊκή συνέλευση του Σαββάτου 16/7 θα βρείτε στην πολύ καλή δημοσίευση του blog ashtonhar.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s