Πάνω από 12 τραυματίες στη Μαδρίτη

Posted: 05/08/2011 by Β.Χ. in Ανταποκρίσεις, Διεθνές κίνημα
Ετικέτες: ,

Παρασκευή, 05 Αύγουστος 2011

Δυναμικά συνεχίζεται η αντίσταση των indignados στην Μαδρίτη, μετά την εκκένωση του info point που παρέμενε στην Puerta del Sol και της πλατείας Paseo del Prado.

Όπως γράφουν στην ιστοσελίδα τους: “Από χτες το μεσημέρι και για τρίτη μέρα στη σειρά περισσότερα από 1000 άτομα διαδήλωναν σε δρόμους και πλατείες γύρω από την Puerta del Sol σαν απάντηση στον αποκλεισμό της πλατείας από την αστυνομία.” Υπενθυμίζουν επίσης πως συνεχίζει “η αστυνομία να προβαίνει σε εξακρίβωση στοιχείων ατόμων που η ίδια θεωρεί σαν ‘ύποπτα’.”

Μετά από πορεία αγανακτισμένων προς την πλατεία Callao στις 10μμ πραγματοποιήθηκε συνέλευση 800 ατόμων που αποφάσισε να γίνει πορεία προς το Υπουργείο Εσωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες και προχτές το συνδικαλιστικό όργανο της ισπανικής αστυνομίας εξέδωσε δύο ανακοινώσεις σχετικά με την επιχείρηση εκκένωσης των πλατειών, προφανώς μετά από πίεση και κριτική που δέχτηκε για τις πράξεις της. Η δεύτερη μάλιστα απευθύνονταν στους πολιτικούς, το υπουργείο εσωτερικών και τους διοικητές της αστυνομίας κριτικάροντας τους για “μη σοφή χρήση του ανθρώπινου δυναμικού” της αστυνομίας και εξάντληση του την παραμονή μάλιστα της επίσκεψης του Πάπα.

Μέσα από τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστών της αστυνομίας αναγνωρίζεται το δίκαιο των αγανακτισμένων και δηλώνουν αλληλέγγυοι σε όλους τους στόχους τους ενώ σημειώνουν ότι «η κατασκήνωση στις πλατείες πρέπει να είναι το μέσο και όχι ο στόχος». Επίσης ζητούν την κατανόηση τους «για την καμιά φορά επιλήψιμη μας δουλειά», και ότι πρέπει να στρέψουν την κριτική τους «σε αυτούς που είναι πραγματικά υπεύθυνοι, τους πολιτικούς».

Δηλώνουν ακόμα, πως «η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αρχίσει μία μονομαχία με το κίνημα 15Μ (15 Μαϊου) που θα καθιστούσε την Puerta del Sol σύμβολο», αλλά πως πρέπει να βρεθεί μία “μέση οδός” που να μην εμποδίζει την κυκλοφορία αλλά χωρίς τέντες. Καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση και την δημοτική αρχή για τις οδηγίες, που έδωσαν για το πώς θα πρέπει να γίνει η εκκένωση της πλατείας (γεγονός που μάλλον θεωρεί παρέμβαση στο έργο της), λέγοντας πως «αυτές οι οδηγίες, πέρα από ότι ήταν τραγικές, ήταν επίσης παράνομες, και ο υπεύθυνος της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι ο πρώτος που να τηρεί τον νόμο, προκειμένου να αποφευχθεί μία κατάσταση που είναι χειρότερη απ΄ ότι στις ημέρες του Φράνκο».

Παρά το γεγονός ότι η στάση αυτή του συνδικάτου της αστυνομίας δείχνει την προβληματική θέση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κινήματος των αγανακτισμένων και θεωρήθηκε από τους τελευταίους «θετική» για το κίνημα, η πραγματικότητα έδειξε ότι ήταν διαφορετική.

Έτσι χτες βράδυ στις 10.45, περισσότερα από 14 βαν της αστυνομίας επιτέθηκαν βίαια και ανέκοψαν την πορεία περίπου 5000 διαδηλωτών προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Το αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης της αστυνομίας είναι αρκετοί τραυματίες και συλληφθέντες. Πιο σοβαρά τραυματισμένος, στο κεφάλι και με σοβαρή αιμορραγία, ήταν ένας μεσήλικας τον οποίο χτυπήσανε 4 αστυνομικοί μαζί. Έχασε πολύ αίμα επειδή η αστυνομία είχε κλείσει την είσοδο/πρόσβαση στον σταθμό πρώτων βοηθειών.

Ο κόσμος δεν προκάλεσε (την αστυνομία, για να επιτεθεί). Φαίνεται ότι αυτό που προκάλεσε την επίθεση ήταν η ανάρτηση ενός πλακάτ που έλεγε «Οδεύουμε προς την Ισλανδία».

Επίσης η αστυνομία εμπόδισε έναν δημοσιογράφο της RTVE (ισπανικού κρατικού καναλιού).

Συνολικά υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 12 διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί και μεταφερθεί σε νοσοκομείο, ενώ σύμφωνα με την νομική ομάδα του κινήματος οι συλληφθέντες είναι τουλάχιστον 12.

Από:http://amesi-dimokratia.org

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s