Eνημέρωση από Πλατεία Συντάγματος 3/9/2011

Posted: 04/09/2011 by Β.Χ. in Ανταποκρίσεις, Κινητοποιήσεις
Ετικέτες: ,

19:00, o κόσμος έχει αρχίσει να συρρέει. Μόλις μέσα σε λίγη ώρα θύμιζε το κλίμα αρκετά τις συνελεύσεις του Ιουνίου. Όλες οι φράξιες των τροτσκιστών ήταν εκεί και είχαν λάβει θέση… Υπήρχαν επίσης κάποιοι Kούρδοι μετανάστες καθώς και η κίνηση «Δεν Πληρώνω». Ο κόσμος άρχισε να πυκνώνει αρκετά και κατά τις 21:15 που ξεκίνησε η Συνέλευση.

Τα θέματα προς συζήτηση (και διαβούλευση) ήταν 3.

Ένα της ομάδας «Άμεση Δημοκρατία» που προσπαθούσε να αποσαφηνίσει τις βασικές έννοιες και στο τέλος είχε 5 σημεία – αιτήματα – προτάγματα μεθόδους.
Ένα της Ομάδας Αντίστασης (κατά του Μνημονίου) – πολυσέλιδο κείμενο επίσης καλών προθέσεων, που κατά τη γνώμη μου δεν έθετε κάτι νέο προς συζήτηση όμως. Υπήρχε αναφορά για τις πρακτικές που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε τα λόγια να αρχίζουν να μετατρέπονται σε έργα, αλλά ως εκεί.
-Ένα τρίτο κείμενο που προτάθηκε από μέλος της Συνέλευσης και είχε 10 σημεία αναφοράς για το τί πρέπει να γίνει (από δημιουργία επιτροπής ελέγχου του χρέους, μέχρι και αναφορές στο πολιτειακό, την οικολογία και την καταστολή).

Χαιρέτησαν τη συνέλευση, εκπρόσωπος των φοιτητών (με μια αρκετά καλή τοποθέτηση) και δύο συναγωνιστές από την Ισπανία. Ο ένας αναφέρθηκε γενικά στην κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως ενώ η δεύτερη ομιλήτρια τόνισε ανάγκη ύπαρξης δικτύων ανταλλακτικής οικονομίας.

Την ώρα που οι Ισπανοί μιλούσαν, ξέσπασαν επεισόδια στην Αμαλίας. Αρχικά, στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος, μικρή αψιμαχία με τους παρατεταγμένους αστυνομικούς έλαβε χώρα. Αργότερα αρκετές διμοιρίες πραγματοποίησαν έφοδο, συλλαμβάνοντας 10 άτομα. Έριξαν χημικά και κρότου λάμψης ενώ αρκετός κόσμος κυνηγήθηκε στην Ερμού και Καραγιώργης Σερβίας

Με την λήξη των επεισοδίων η Συνέλευση συνεχίστηκε. Οι πρώτοι 10 περίπου κληρωτοί ομιλητές, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξέφρασαν την αγωνία τους σχετικά με τα επόμενα βήματα, πώς θα πρέπει να συνεχιστεί η δράση των πλατειών και πώς οι συνελεύσεις θα ενσωματώσουν επαναστατικά προτάγματα και πρακτικές αντί να αναλώνονται μόνο σε απλή δημόσια ανάγνωση ιδεών και θεωριών.

Στο χώρο της πλατείας βρίσκονταν περίπου 2000 άτομα. Σε γενικές γραμμές, αυτό που φάνηκε ήταν μια μεγάλη δυναμική, καλές ιδέες και ανατρεπτικά αιτήματα αλλά ταυτόχρονα και πλήρης αδυναμία συντονισμού δράσεων, διασύνδεσης κοινωνικών χώρων που θα μπορούσαν να συμμαχήσουν, και προτάσεων για συγκεκριμένες πρακτικές που ενδεχομένως θα μας έδιναν, μερικές νίκες. Βέβαια, η ύπαρξη λαϊκών Συνελεύσεων, είναι μία νίκη από μόνη της ίσως εξαιρετικά σημαντική. Οι πλατείες οφείλουν να κάνουν ότι δεν κάνουν κόμματα, συνδικάτα, οργανώσεις, ομάδες. Πρέπει, όμως, να μιλήσουν για επανάσταση και να αρχίσουν με μικρές συντονισμένες πρακτικές.

Από: http://eagainst.com/articles/32069/

Σχόλια
 1. Ο/Η Δημήτρης Α λέει:

  «Ραντεβού το Σεπτέμβρη» λοιπόν; Μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα, συνεχίζουμε εκεί απ’ όπου είχαμε μείνει;
  ‘Αραγε θα εξακολουθήσουν κάποιοι να φωνάζουν «θα-μπού-με μέ-σα!» ; Το τι έγινε όταν οι κρατούντες πίστεψαν ότι μπορεί πράγματι να «μπαίναμε μέσα», το ζήσαμε στις 15, στις 28 και κυρίως στις 29 του Ιούνη.
  Ήδη από τις 15/6, όσοι νόμιζαν ότι μόνο με μαζικές συνάξεις θα τρόμαζε η κυβέρνηση και θα ‘πεφτε, εγκατέλειψαν έντρομοι το χώρο κι οι περισσότεροι ΔΕΝ ξαναπάτησαν (καθώς δεν είχαν καμμία διάθεση να φάνε ξύλο ή να εισπνεύσουν δακρυγόνα). Οι οικογένειες με τα μωρά και τα καροτσάκια σχεδόν εξαφανίστηκαν -δεν τους αδικώ, αλλίμονο. Άλλωστε, κάποιοι έμειναν: άνθρωποι που μπορεί να μην είχαν ξανακατέβει σε διαδήλωση στη ζωή τους ή να ‘χαν πάει τελευταία φορά δεκαετίες πριν, πείσμωσαν περισσότερο κι απ΄τους «έμπειρους».
  «ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΛΕΣ» – και τι κάνεις. Η σύνθεση που οδηγεί σε κάτι πιο απτό και συγκεκριμένο αναδείχνει αντιθέσεις, αντιφάσεις και αντιπάθειες, βάζοντας το modus vivendi των πλατειών σε κίνδυνο. Η γενικότητα-που-όλα-τα-χωράει, αφήνει την κατάσταση στάσιμη, και τώρα δεν θα υπάρχει κι ο Αύγουστος σαν δικαιολογία φυλλοροήματος.
  Απάντηση δεν έχω, την απάντηση θα τη βρούμε (ΚΑΙ) επί τόπου – ελπίζω-, απλά το «μια απ΄τα ίδια» δεν μου είναι πια αρκετό…

 2. Ο/Η Manos λέει:

  Το κείμενο με τα βασικά αιτήματα 10 σημείων δεν απορρίφθηκε, αντιθέτως υπερψηφίστηκε από το σώμα για περαιτέρω διαβούλευση με μεγάλη συμμετοχή. Το eagainst.com που είχε αρχικά αναρτήσει αυτή την είδηση (ότι, δλδ, απορρίφθηκε) το διόρθωσε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s